Necro pisze:lewarek zmiany biegów zaczął wibrować
pewnie wcześniej na to nie zwracałeś uwagi bo one tak mają ,
a gumy i olej zawsze warto wymienić - nie zaszkodzi

a tego dźwięku to ktoś musi posłuchać na żywo bo to może być kilka rzeczy
pozdrawiam
pytania różne...
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Necro pisze:lewarek zmiany biegów zaczął wibrować
Krzywy pisze:Ja mam ciekawy problem.
Auto odpalam na luzie praktycznie zawsze. Silnik jest zimny, odpalam. Wciskam sprzęgło i wrzucam bieg (zwykle wsteczny). Nic nie zgrzyta, nie piszczy ale mimo wysprzęglenia obroty spadają, często do niższych niż jałowe ciepłego silnika. Wyrzucenie biegu powoduje że z powrotem wracają do wartości "ze ssania" czyli jakieś 1100-1200.
Wszystko odbywa się na postoju bez prób ruszania. Test który ktoś mi polecił - wrzucenie wstecznego i odpalenie silnika z wciśniętym sprzęgłem - nic nie wykazał. Auto ani drgnęło do tyłu.
Krzywy pisze:Odpalam na luzie, sprzęgło wyciśnięte. Dopiero potem wciskam sprzęgło i zapinam bieg.
druga sprawa
http://img194.imageshack.us/img194/7359/ydmx.jpg
Co to jest? Chyba coś od alarmu... ten czerwony grzybek można wcisnąć. Jest na sprężynce. .
Ostatnio zaczął występować u mnie dziwny problem. Zazwyczaj mam tak z rana lub po pracy, jak wsiadam do samochodu na zimnym silniku.
Na pierwszy biegu, bądź na wstecznym, słychać przez chwile (1 - 2 sekundy) piszczenie od przodu samochodu, ze strony kierowcy. Pojawia się to w czasie puszczania sprzęgła. Później problem znika.
ree pisze:Krzywy zobacz czy na zimnym silniku rosna obroty po wcisnieciu sprzegla, jesli tak sie dzieje to problem moze byc czujnik informujacy komp o ustawieniu skrzyni na luzie. Co w polaczeniu z czujnikiem sprzegla podbija lekko obroty, tylko nie pamietam czy to bylo w przedliftowych NA.
Krzywy pisze:Co do alarmu to najchętniej bym to gówno wypruł. Bo nie dość że wyje od drgań wywołanych przez pociągi to jeszcze chce mnie uszczęśliwić na siłę uzbrajając się w jakieś 30 sekund po wyłączeniu zapłonu... Czasem nie zdążę wyjść z auta jak zbieram jakieś śmieci, albo podczas zamykania dachu (zapinania tylnej szyby) już to cholerstwo się uzbroi i wyje. Najgorsze jest to że to co wziąłem za centralkę było po prostu czujką mikrofalową i znowu jestem w punkcie wyjścia...
Ł pisze:Witam,
od kwietnia jestem posiadaczem mazdy nc z 2006 r. z przebiegiem około 75 tys. Przejechałem nią do tej pory około 5 000 km.
Potrzebuje porady w 4 kwestiach
1. Odpalam auto i obserwuję falowanie obrotów. Czy to normalne czy coś się psuje.
2. Słyszę podejrzany dźwięk wdobywający się spod maski gdy nie ma wciśniętego sprzęgła, gdy sprzegło jest wciśnięte dźwięku żadnego nie ma. Po przejechaniu kilku kilometrów dźwięk jest cichszy.
3. Czasem gdy dodaję gazu zapala się kontrolka ręcznego, gaśnie gdy przychamuję
4. Gdzie w Warszawie serwisuje się Mazdy. bardzo mi zależy na rzetelnym i bezproblemowym miejscu.
Dziękuję za pomoc
Krzywy pisze:Jeśli to nie tarcza sprzęgła przyciera o zamach to musi być jakiś system który wyłącza "ssanie" bo ECU uważa że silnik będzie się podgrzewał podczas normalnej jazdy (w końcu bieg już jest wrzucony).
Ł pisze:3. Czasem gdy dodaję gazu zapala się kontrolka ręcznego, gaśnie gdy przychamuję
Ł pisze:4. Gdzie w Warszawie serwisuje się Mazdy. bardzo mi zależy na rzetelnym i bezproblemowym miejscu.
Kim Son San pisze: 2. Wysprzęglik?
logimen pisze:Poniewaz ?
majkel pisze:Nic takiego nie ma. Wzbogacanie jest zależne od temperatury silnika i tyle. Jak się nagrzeje to przestaje wzbogacać.
arturo_tiburon pisze:pojawiły się Hawk HPS na allegro ktoś to już testował? jak to sie ma do EBC, DS? skończyły sie mi 4 klocki w tym sezonie przód i coś pilnie potrzebuje co nie tylko zwalnia a i hamuje
ree pisze:Logimen na wynik na trzepakach amorów wpływ ma wiele rzeczy między innymi profil opony, ciśnienie w oponach itd. Ważne jest aby amory miały parami na osiach możliwie zbliżoną siłę tłumienia (nie ważne ile procenty byle liczby były zbliżone) i nie było zewnętrznych objawów uszkodzenia (wycieki, stukania itd).
ree pisze:Koszt regeneracji w zerkopulu to jakieś 150-200pln od sztuki, zależy jaki amor i jak bardzo zniszczony.