Uszczelki szyby
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Leci mi woda do środka ale dlatego, ze uszczelka w miejscu mniej wiecej tam gdzie są zawiasy w drzwiach jest ściśnięta i woda tym kanalikiem nie ma jak spływać i cofa się do góry i przy wiekszym deszczu mam powódz w samochodzie i tak jest z jednej i drugiej strony. I jeszcze mam takie pytanko czy uszczelki szyb w drzwiach mają iść do wewnątrz, czy szyba ma się wciskać w uszczelke? Czy może jeszcze inaczej? Z góry dzieki.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2008, 22:50 przez Fiveopac, łącznie zmieniany 1 raz.
Leci w miejscu gdzie zaczyna się ta boczna szybka trójkątna. W drzwiach na wysokości zawiasów ta uszczelka jest scisnieta drzwiami jak się zamknie i chyba dlatego cofa się do góry. Tylko, że scisnieta jest i z jednej i drugiej strony. A łaczenia są ok. Nic tam nie leci. Już prawie w aucie robi się sucho w ulewe:P:P
Moni pisze:Leci mi woda do środka ale dlatego, ze uszczelka w miejscu mniej wiecej tam gdzie są zawiasy w drzwiach jest ściśnięta i woda tym kanalikiem nie ma jak spływać i cofa się do góry i przy wiekszym deszczu mam powódz w samochodzie i tak jest z jednej i drugiej strony. I jeszcze mam takie pytanko czy uszczelki szyb w drzwiach mają iść do wewnątrz, czy szyba ma się wciskać w uszczelke? Czy może jeszcze inaczej? Z góry dzieki.
mam podobny problem..
gdy auto postoi na mocnym deszczu cala noc, rano jak ruszam z tych uszczelek ktore dociska okno leci woda....przy stuku trojkatnej szyby oraz na laczeniu uszczelek na srodku bocznej szyby?
tylko dlaczego jest tam woda? pomiedzy ta metalowa szyna a guma wewnatrz uszczelki??
wykleci i jest ok...
mysle ze jest to poprostu wina uszczelek ktore juz sie zużyły...
wiecie gdzie mozna dostac takie uszczelki?? i jaki jest mniej wiecej koszt??
z gory dzieki za pomoc
- Akar.Zaephyr
- Model: Inny
- Kontakt:
To ze kilka kropel wody kapnie po otwarciu drzwi z miejsca dokladnie tam gdzie konczy sie trójkatna szyba jest normalne - zauwazcie ze w rogu slupka, wlasnie tam gdzie po zamknieciu drzwi jest górny róg trójkatnej szyby, jest kanalik odprowadzajacy wode. Mnie tez stamtad pare kropel kapnie, nie ma co sie tym przejmowac.
Z drugim problemem równiez sie spotkalem w mojej Miatce - woda gromadzi sie na uszczelkach górnej krawedzi szyby choc w moim przypadku podejrzewam ze jest to wina kilku dziurek które mam wlasnie w tym miejscu w dachu.
Z drugiej strony zauwazcie prosze ze dachy w MX5 byly dwojakiego typu - z angielskiego "without rain profile" i "with rain profile". Po polsku - bez profilu przeciwdeszczowego i z profilem. Widzialem w internecie zdjecia dachów z i bez i jest pewna różnica. Zgodnie z opisem znalezionym na stronie firmy która produkuje dachy do MX5 tzw. rain gutter ma chronić przed kapaniem deszczu do auta przy otwarciu szyby/drzwi. Z moich obserwacji jednak wynika że to właśnie brak "rain gutter" może być przyczyną naszych problemów z wodą gromadzącą się na uszczelce w miejscu jej mocowania do aluminiowego szkieletu obrysu okna. Oto zdjęcie "rain gutter":
Co o tym myślicie? Może to jest przyczyną?
Z drugim problemem równiez sie spotkalem w mojej Miatce - woda gromadzi sie na uszczelkach górnej krawedzi szyby choc w moim przypadku podejrzewam ze jest to wina kilku dziurek które mam wlasnie w tym miejscu w dachu.
Z drugiej strony zauwazcie prosze ze dachy w MX5 byly dwojakiego typu - z angielskiego "without rain profile" i "with rain profile". Po polsku - bez profilu przeciwdeszczowego i z profilem. Widzialem w internecie zdjecia dachów z i bez i jest pewna różnica. Zgodnie z opisem znalezionym na stronie firmy która produkuje dachy do MX5 tzw. rain gutter ma chronić przed kapaniem deszczu do auta przy otwarciu szyby/drzwi. Z moich obserwacji jednak wynika że to właśnie brak "rain gutter" może być przyczyną naszych problemów z wodą gromadzącą się na uszczelce w miejscu jej mocowania do aluminiowego szkieletu obrysu okna. Oto zdjęcie "rain gutter":

Co o tym myślicie? Może to jest przyczyną?
"Klucznik" Akar
Ex-owner of 409.945th Miata
Current ND2 dreamer.
Current ND2 dreamer.
Zakładam jeszcze raz temat uszczelek bo poprzedni niestety nie dał żadnych rezultatów.
Moje pytanie jest następujące. Czy wie ktoś jak naprawić cieknącą uszczelkę (w jednym miejscu) przy łaczeniu dachu z boczną szybą, bez potrzeby wymiany całego dachu?
Moje pytanie jest następujące. Czy wie ktoś jak naprawić cieknącą uszczelkę (w jednym miejscu) przy łaczeniu dachu z boczną szybą, bez potrzeby wymiany całego dachu?
- Fiveopac
- Administrator
- Model: NC
- Wersja: 2,5 Turbo
- Kontakt:
Sebi, w jakim celu? Jeden twoj post o tym samym wyladowal w koszu. Ten wyjatkowow polacze z juz istniejacym. Nie zakladaj postow na tematy ktore juz istnieja i powinny byc rozwiajane a nie poszatkowane na 8 czesci.
Na bank nie ma to nic wspolnego, nie mam u siebie tych rynien a jest sucho - przynajmniej z jednej strony, z drugiej mam peknieta linke naciagajaca i mysle ze to ona gra pierwsze skrzypce w tym problemie.
Akar.Zaephyr pisze:Co o tym myślicie? Może to jest przyczyną?
Na bank nie ma to nic wspolnego, nie mam u siebie tych rynien a jest sucho - przynajmniej z jednej strony, z drugiej mam peknieta linke naciagajaca i mysle ze to ona gra pierwsze skrzypce w tym problemie.
Fiveopac pisze:mam peknieta linke naciagajaca
a w jaki sposób ją wymienić

516 566 767
Piszę poprawnie po polsku.
Piszę poprawnie po polsku.
U mnie kapie jak mocno popada i później jak się mocniej zahamuje to wszystko wylatuje heh... A swoją drogą coś tam zawsze kapnie. A zauważyłam ( może tak musi być), że u góry koło tej trójkątnej szybki, gdzie jest ten kanalik to niżej mam jakby przygniecioną drzwiami tą uszczelke/kanalik. I może dlatego przy większych deszczach swobodnie sobie nie spływa tylko cofa się do góry. A kanaliki są przepchane.
- Akar.Zaephyr
- Model: Inny
- Kontakt:
vox pisze:Fiveopac pisze:mam peknieta linke naciagajaca
a w jaki sposób ją wymienić
Obawiam się że trzeba zdjąć cały dach, tzn. rozebrać go.
Widziałem gdzieś w necie instrukcję zdejmowania całego dachu i było tam pokazane gdzie są te linki. Poszukam i dam znać jak znajdę.
"Klucznik" Akar
Current ND2 dreamer.
Current ND2 dreamer.
U mnie raczej występuje to samo co u Moni. Gdy mocno pada woda dostaję się do środka w tym samym miejscu. Nie wiem czy należało by wymienić uszczelkę czy może to w ogóle nie jest jej wina. Czy może to wynikać z np. lekko źle założonych drzwi? Tzn. u mnie drzwi kierowcy są lekko opuszczone co wiąże się z historią samochodu i przy zamykaniu trzeba delikatnie trzasnąć.
daszek też myjesz karcherem? Ja mam całą połataną szybę, bo umyli szybę na myjni karcheremGRAF pisze:nawet jak myje karcherem

Akar.Zaephyr pisze:Obawiam się że trzeba zdjąć cały dach, tzn. rozebrać go.
Latem zdejmowaliśmy dach, żeby wszystko wyczyścić, bo troszeczke palił w aucie i trzeba było usunąć ten smrod. I troszeczkę roboty jest przy tym dachu, zwłaszcza jak zdejmuje się pierwszy raz i bez instrukcji

Sebi, ja próbowałam coś zrobić z tą zaciśniętą uszczelką w drzwiach, ale ona się "naprawi" na krótki czas, później znowu drzwi ją zmiażdżają

szkoda, że nie każdy ma tą przyjemnośćFiveopac pisze:Zimowy hardtop zawsze powstrzymuje mnei przed zglebieniem tej tajemnicy

-
- Model: NA
Też mi w tym miejscu trochę kapie jak jest mocniejszy deszcz.
Wstępnie zrobiłem tak, że naciągnąłem bardziej dach na klamrach. Teraz (nie) czekam na deszcz żeby sprawdzić co to dało.
Wstępnie zrobiłem tak, że naciągnąłem bardziej dach na klamrach. Teraz (nie) czekam na deszcz żeby sprawdzić co to dało.
Hej,
Wybaczcie, że odgrzebuje temat, ale sprawa u mnie ma trochę "ostrzejszy" przebieg niż u Was
Otóż kiedy popada dłużej - jeden dzień, to woda cieknie z prawych drzwi - właśnie tak jak wspomnialiście przy słupku trójkątnej małej szyby, ale spada tak, że moczy cały fotel. Wczoraj kumplowi musiałem reklamówkę i gazety wyłożyć, żeby nie miał plamy na tyłku
Drugi problem to taki, że też po tym samym deszczu mój cały słonecznik (to coś co odsłania się, żeby słońce nie raziło) był cały mokry.
Czy sądzicie, że mogą być to uszczelki?
Samochód ma już trochę lat bo jest z 93, i może to to?
Ktoś wie gdzie można znaleźć takie uszczelki?
Dzięki
Wybaczcie, że odgrzebuje temat, ale sprawa u mnie ma trochę "ostrzejszy" przebieg niż u Was

Otóż kiedy popada dłużej - jeden dzień, to woda cieknie z prawych drzwi - właśnie tak jak wspomnialiście przy słupku trójkątnej małej szyby, ale spada tak, że moczy cały fotel. Wczoraj kumplowi musiałem reklamówkę i gazety wyłożyć, żeby nie miał plamy na tyłku

Drugi problem to taki, że też po tym samym deszczu mój cały słonecznik (to coś co odsłania się, żeby słońce nie raziło) był cały mokry.
Czy sądzicie, że mogą być to uszczelki?
Samochód ma już trochę lat bo jest z 93, i może to to?
Ktoś wie gdzie można znaleźć takie uszczelki?
Dzięki

profilone pisze:Drugi problem to taki, że też po tym samym deszczu mój cały słonecznik (to coś co odsłania się, żeby słońce nie raziło) był cały mokry.
Spróbuj mocniej docisnąć softtop do uszczelki, może tamtędy cieknie. Śruba regulacyjna jest w zaczepach (tych którymi się dach domyka po zamknięciu). U mnie się woda przedostawała podczas jazdy powyżej 170 w deszczu

załatwiło sprawę

chwilowo bezmiatowy 
była: BlackBird (Ptaszyna) NBfl'03 1.8 Memories --> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=1149
był: Ptaszor NA'96 1.8 (BP-Z3)--> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=4852
jest: "Saabina" Saab96 V4 '76 --> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=9196
jest: Hieronim.......

była: BlackBird (Ptaszyna) NBfl'03 1.8 Memories --> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=1149
był: Ptaszor NA'96 1.8 (BP-Z3)--> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=4852
jest: "Saabina" Saab96 V4 '76 --> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=9196
jest: Hieronim.......
DieSpinnePL pisze:Też mi w tym miejscu trochę kapie jak jest mocniejszy deszcz.
no i pomoglo?
profilone pisze:Ktoś wie gdzie można znaleźć takie uszczelki?
jesli nowe to pewnie w il motorsport, ale sprawdz jeszcze na miete.net - byl tam kiedys sposob naprawy tej glownej uszczelki przedniej ramki

u mnie szyba kierowcy mniej dociska w prawym gornym rogu do uszczelki (patrzac z zewnatrz) i wydaje mi sie ze dlatego? jak jade powyzej 80km/h to tamtedy lekko przewiewa (jest to nieprzyjemne bo na wysokosci lewego ucha kierowcy), od strony pasazera nie ma tego ale tam widac z zewnatrz ze uszczelka jest bardziej spłaszczona od dociskajacej ją szyby
-
- Model: NA
R.E.D. pisze:no i pomoglo?
nie :/ Może jeszcze dociągnę.
- Ja_Misiek!
- Model: NB MSM
odgrzebuje troche temat, bo w sumie nie ma konkretnej porady co zrobic z cieknacymi uszczelkami. mianowicie mam to samo co kilka osób tutaj, czyli woda dostaje się pod uszczelke w dachu (ta przy szybach bocznych rzecz jasna) i przy przyspieszaniu i hamowaniu robi sie całkiem nmiemała powódź. sprawdziłem czy mam drożne kanaliki odprowadzające wode z tamtego miejsca własnie i jak sie leje wode to normalnie zlatuje. zauważyłem też, że z obydwu stron kanaliki w pewnym momencie są przygniecione. jak zamyka się drzwi to boczek zachodzi na ten kanalik i go przygniata. raczej napewno to jest powodem nie spływania wody.
Generelanie pytanie tylko o co kaman..
Nie wiem czy jest to jakas wada konstrukcyjna bo wygląda to tak jakby tak bylo od wyjazdu samochodu z fabryki.
zobaczcie jak u was to wygląda, i moze ktos ma pomysł jak się z tym uporać ?
Ja MiSiEk Pozdrawiam!
Generelanie pytanie tylko o co kaman..

Nie wiem czy jest to jakas wada konstrukcyjna bo wygląda to tak jakby tak bylo od wyjazdu samochodu z fabryki.

zobaczcie jak u was to wygląda, i moze ktos ma pomysł jak się z tym uporać ?
Ja MiSiEk Pozdrawiam!
Misiek u mnie to wygląda identycznie, więc niestety nie może to byc przyczyną niedrożności
U mnie też ciekło i to dość często z prawej strony dachu przy złączeniu dachu z trójkątną szybą w drzwiach i trochę z przodu dachu. Musiałem dokręcić dokładnie uchwyty dachu (dzięki majkel
)i przestało. Popatrz czy aby dokłądnie nie ruszają się choć trochę minimalnie. przyjrzyj się temu przede wszystkim.

- Ja_Misiek!
- Model: NB MSM
ok dzieki serdeczne. Uchwyty dachu to masz na mysli uchwyty które dach ogólnie trzymają, czy uchwyty które spinają dach z szybą przednia. ?
ja_misiek! pisze:ok dzieki serdeczne. Uchwyty dachu to masz na mysli uchwyty które dach ogólnie trzymają, czy uchwyty które spinają dach z szybą przednia. ?
Te które spinają. zawsze jak zapinasz dach to robią "klik klik"