nowy dach

z USA

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

mephi

10 sie 2008, 21:12

Witam
Ostatnio stałem się posiadaczem MX-5 NB z 98 roku :)
Trochę zaniedbana dlatego muszę co nieco naprawiać i poczyścić...

Mam na oko nowy dach z USA do wersji miata, pytanie czy ten dach będzie pasował do wersji europejskiej z 98 roku

link do aukcji ( może ktoś także skorzysta :)

Dodam że gościu dodaje nowe rynienki :)

[URL=http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Mazda-Miata-1999-2005-Convertible-Top-Kit-Black-Vinyl_W0QQitemZ330256567406QQcmdZViewItem?hash=item330256567406&_trkparms=39%3A1]LINK DO AUKCJI Z Ebay[/URL]
stefanek81

17 sie 2008, 22:45

podpinam sie pod temat,gdzie moge kupic nowy dach do miatki z 1994 roku??bo ceny na allegro 1500zl za uzywany wydaj sie troche przesadzone.
Awatar użytkownika
Akar.Zaephyr
Model: Inny
Kontakt:

18 sie 2008, 3:03

mephi, z tego co mi wiadomo soft-topy w Miatach i MX5 są dokładnie takie same, nie powinny się niczym różnić jeśli chodzi o sposób mocowania. Z tego co zdążyłem już przeczytać na niżej wymienionej stronie wersje europejskie różniły się jedynie rodzajem stosowanego materiału i normami wyznaczającymi jego trwałość.

Dzięki za link, oglądałem aukcję + stronę http://www.topsonline.com/index.php.
Miast naprawiać swój dach chyba zdecyduję się na wymianę na brand new :)
"Klucznik" Akar
Ex-owner of 409.945th Miata
Current ND2 dreamer.
vox
Model: NB

18 sie 2008, 5:32

Akar.Zaephyr pisze:http://www.topsonline.com/index.php.

usuń kropkę na końcu, bo się nie otwiera :sad:
stefanek81

18 sie 2008, 6:33

kto sie moze orientuje,czy placi sie jakies clo za taki dach??i ile kosztuje wysylka?i czy wogole jest szansa ze wysla??
mephi

18 sie 2008, 9:05

Witam
Wysyłają chyba za 120 dolarów. Oczywiście przy takiej wysyłce jest cło (prawdopodobnie 4,5%) + VAT 22% od ceny dachu + od kosztów transportu.

Jako że znajomy wraca z USA we wrześniu na pewno będę kupować nowy dach wtedy ominie mnie transport i opłaty celne :)

Koszt dachu z materiału (nie vinyl) + rynienki + ogrzewana szyba to około 1230 zł :)
Kurs dolara polecał do góry aż do 2.23 zł :(
stefanek81

18 sie 2008, 12:22

a vinyl droższy??
mephi

18 sie 2008, 12:39

vinyl tańszy o ~150 dolarów. Z tym że ponoć jest gorszy od materiałów (mniej wytrzymały?) ale tutaj ręki odciąć sobie nie dam :)
blaise
Kontakt:

18 sie 2008, 13:34

skad celnicy znaja wartosc przesylki i wiedza od jakiej sumy naliczac oplaty?

moze da sie jakos ominac dodatkowe oplaty?
mephi

18 sie 2008, 14:00

niestety sie nie da - kurier wysyła papiery do urzędy celnego - jeżeli wartość przesyłki jest większa niż ~70 dolarów.

Teoretycznie można się dogadać z kimś w usa że zadeklaruje wysyłkę na kwotę np 50 dolców, ale żadna firma z usa tego nie zrobi chyba że polonijna - kiedyś polska firma tak robiła - kupowało się i wysyłało na jej adres w stanach a oni wysyłali jako gift do polski...

Jakby ktoś nie chciał wysłać z usa do polski to można to zrobić przez firmę np.

www.zakupyzusa.com
mephi

18 sie 2008, 14:02

blaise pisze:od jakiej sumy naliczac oplaty?

moze da sie jakos ominac dodatkowe oplaty?

od całości czyli kwoty zakupu + kosztów transportu...
blaise
Kontakt:

18 sie 2008, 14:12

czyli wystarczy dogadac sie ze sprzedawca aby zadeklarowal niska wartosc... wiem ze na ebay niektorzy ida na taki uklad... chyba tak zakupie radio i wzmacniacz poki dolar jeszcze nisko stoi
mephi

18 sie 2008, 15:22

uważaj tylko z niskimi wartościami - zdarza się (bardzo rzadko) że czasami otwierają paczki i wtedy sprawdzają - jak jest za niska to cło i vat naliczają według katalogowej - mają książki z rocznikami i wartościami...

podobnie jak kupuję się samochód - przy płatnościach PCC-3 babki otwierają swój magiczny notesik i sprawdzają wartość w umowie z katalogową...
Awatar użytkownika
R.E.D.
Donator
Donator
Model: NB FL

25 sie 2008, 7:08

mephi pisze:uważaj tylko z niskimi wartościami - zdarza się (bardzo rzadko) że czasami otwierają paczki i wtedy sprawdzają - jak jest za niska to cło i vat naliczają według katalogowej - mają książki z rocznikami i wartościami...

podobnie jak kupuję się samochód - przy płatnościach PCC-3 babki otwierają swój magiczny notesik i sprawdzają wartość w umowie z katalogową...

a skad celnik ma wiedziec do jakiego samochodu jest dach :?: :lol:

jak masz kogos znajomego to niech ci zamowi i wysle zwykla paczka i wtedy nie bedziesz mial zadnych problemow z dodatkowymi oplatami :cool:
przemasi

25 sie 2008, 8:28

mephi pisze:podobnie jak kupuję się samochód - przy płatnościach PCC-3 babki otwierają swój magiczny notesik i sprawdzają wartość w umowie z katalogową...

Kiedy kupowałem jeden samochód tak zrobili...kiedy drugi to niestety, ale wpisali wartość z umowy, co w moim przypadku nie było fajne, bo zapłaciłem więcej za stan i wyposażnie...wniosek? mogą wpisać co chcą, bo babka nawet nie spojrzała do swojego magicznego notesiku przy drugim samochodzie...
BORO
Model: NB

25 sie 2008, 12:55

ale z dachem niekoniecznie tak strasznie. Oni nie mają katalogów na cześci. Kiedyś kupowałem reflektory, warte w PL ok 1200 PLN /szt, koreańczyk był cwany i sam od siebie napisał 100 USD wartości na zestaw. Nikt z celników nawet sie nie zastanowiłczy to droższe, nawet po otworzeniu paczki :mrgreen:
Dlaczego MX-5? --> http://www.youtube.com/watch?v=m67ZMn0tzg8#t=5m28s
Sebi

25 sie 2008, 17:48

Jeżeli chodzi o cło z USA to jest pewien sposób. Przedmiot najpierw sprowadzić do Niemiec, później stamtąd do naszego kraju. Warunkiem jest oczywiście to, że za Odrą będzie miał kto towar odebrać i wysłać dalej.

Podobnie rzecz się ma z samochodami. Jeszcze nie słyszałem nigdy, żeby ktoś sprowadzał auto z USA bezpośrednio do Polski.
majkel
Administrator
Administrator

25 sie 2008, 20:31

Sebi pisze:Jeżeli chodzi o cło z USA to jest pewien sposób. Przedmiot najpierw sprowadzić do Niemiec, później stamtąd do naszego kraju. Warunkiem jest oczywiście to, że za Odrą będzie miał kto towar odebrać i wysłać dalej.

Podobnie rzecz się ma z samochodami. Jeszcze nie słyszałem nigdy, żeby ktoś sprowadzał auto z USA bezpośrednio do Polski.

Hmm... Stawka celna na części w Niemczech powinna być chyba taka sama jak u nas,
bo to chyba stawki unijne są. Niższy jest w DE VAT...
Trochę takich ambitnych z samochodami jest, jak ostatnio odbierałem graty z polamera
to pół placu mieli zastawione samochodami z US... Chociaż część to pewnie na mienie
przesiedleńcze...
Awatar użytkownika
Fiveopac
Administrator
Administrator
Model: NC
Wersja: 2,5 Turbo
Kontakt:

25 sie 2008, 22:32

Kombinujecie jak stare konie pod góre ;) dwie mozliwosci:
1. Kupujesz w usa i liczysz na łud szczescia (na razie odpukac zawsze mi sie clenie upieklo)
2. http://www.polamerusa.com/
Less roof, more fun!
Obrazek
blow-off.pl Najlepsze zawory blow-off i dv w sieci :mrgreen:
rafipotrafi

27 sie 2008, 21:33

Witam,

Wszyscy po części macie rację ale:

Po pierwsze nic nie zaoszczędzicie na cle sprowadzając dach najpierw do Niemiec a potem do Polski - gdzieś na terenie UE cło trzeba zapłacić. Na podatku VAT owszem tak ale nie warto - oszczędzicie 30 $, a wydacie o wiele więcej za przesłanie towaru z DE do PL lub na to żeby ktoś Wam taki dach z Niemiec przywióżł (do kieszeni wszak tego nie da się schować). Moim zdaniem i z mojego doświadczenia wynika że w takich przypadkach oszczędny płaci dwa razy :)

Po drugie nikt w Urzędach Celnych nie stosuje żadnych katalogów z warościami części samochodowych, z wyjątkiem przypadków wykrycia przemytu na dużą skalę (ale wtedy jest protokół karny, no i wartość towaru musi być wyższa - do 3-4 tys$ nikt nie bawi się w takie pierdy - albo okazujesz dowód zakupu, albo cofają przesyłkę zagranicę na Twój koszt, albo komisyjnie niszczą - też na Twój koszt).

Po trzecie podstawą wartości celnej towaru jest zawsze faktura, lub dowód zakupu + wszelkie koszty związane z towarem do granicy celnej (transport, ubezpieczenie itp.). Jeśli chcecie zminimalizować te koszty to faktycznie lepiej okazać fakturę pro-forma na wartość o około 50% niższą, (ale niech to będzie wiarygodny oryginał). Jeśli daszek nie jest w żaden sposób oryginalnie pakowany - to warto aby w opisie towaru widniało słowo "used" - wtedy do ceny towaru "używanego" nikt się nie przyczepi nawet jeśli będzie zaniżona o 80%, (bo niby na jakiej podstawie ma się czepić...).

Kolejna rada - przy takiej wartości towaru, lepiej starannie wybrać przewoźnika - o wiele więcej można zyskać na kosztach przesyłki niż na kombinacjach z cłem) :)

Pozdrawiam
Rafi
majkel
Administrator
Administrator

27 sie 2008, 22:40

rafipotrafi pisze:Kolejna rada - przy takiej wartości towaru, lepiej starannie wybrać przewoźnika - o wiele więcej można zyskać na kosztach przesyłki niż na kombinacjach z cłem) :)

:grin: Tu bym tylko dodał że przy kombinacjach z deklarowaną wartością przesyłki
szczególnie starannie należy go wybrać bo jak przesyłkę wetnie gdzieś po drodze
to nie ma takiej siły żeby jakikolwiek przewoźnik wypłacił więcej niż było zadeklarowane :mrgreen:

P
M
ODPOWIEDZ