Cyku pisze:Nie dobrze... Do dzisiaj czyli 08.05.2010 miałem ubezpieczenie, niestety to przeoczyłem. Trochę się boje jutro przyjechać ponieważ kolega mi powiedział że za jazdę bez ubezpieczenia są wysokie kary. Możecie mi to przybliżyć bo nie ogarniam co mi grozi jak mnie złapią i moje umiejętności negocjacyjne zawiodą...
Mandat policji to chyba 250zł.
OC odnawia się automatycznie więc ubezpieczenie masz tylko brakuje Ci potwierdzenia na papierze.
Jak się nie zgłosisz do aktualnego ubezpieczyciela to i tak Ci przyśle wezwanie do zapłaty składki (prawdopodobnie bez zniżek).
Lepiej w poniedziałek rano idź do agenta ubezpieczeniowego tego zakładu ubezpieczeń, w którym miałeś wygasłą polisę.
Koniecznie rano - musisz być pierwszym Klientem tego agenta- dlatego, że może nie wystawił jeszcze polisy w sobotę i niedzielę. Polisy papierowe maja numery seryjne i agent ma 3 dni na zgłoszenie i rozliczenie zawartych ubezpieczeń więc jest szansa na kontynuację polisy i uniknięci kary za brak OC.
No chyba że agent korzysta z systemu komputerowego ubezpieczyciela i drukuje polisy które zarejestruje w tym systemie to wtedy dupa - nie da się zarejestrować polisy wstecz.
Jak masz znajomego agenta to idź dziś.
Kary UFG:
http://www.ufg.pl/article.jspx?id=97&kuid=3&mid=260&mitemid=261
Do 3 dni bez OC zapłacisz 410 zł.
Jaki to zakład ubezpieczeń?