[Śląsk] spotkania regionalne
spociki
Moderator: Moderatorzy
Kilka poprawek. Nie jestem pewna, czy zdjęcie Jankapowera wygląda w tej wersji lepiej. No i co powie Pirat na małą
korektę jego zdjęcia. Dla porównania jest też nazwa zaproponowana przez Angeli.

Ostatnio zmieniony 28 lis 2014, 20:42 przez Wiittorio, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja MX-5: viewtopic.php?f=22&t=14199
a co Wy na to, aby kalendarz był taki hmm "rozkładowy" - nie wiem jak to się prawidłowo nazywa.
ale jedna strona dokładnie tak jak teraz - IMHO jest idealnie.
i druga strona, "wisząca poniżej" z 4 zdjeciami - układ taki jak jest teraz.
IMHO mamy napradę dużo fajnych zdjęć.
Dodać może trochę zdjęć z imprez?
Co myślicie?
ale jedna strona dokładnie tak jak teraz - IMHO jest idealnie.
i druga strona, "wisząca poniżej" z 4 zdjeciami - układ taki jak jest teraz.
IMHO mamy napradę dużo fajnych zdjęć.
Dodać może trochę zdjęć z imprez?
Co myślicie?
Rafał
To by było bardzo fajnie, bo zdjęć byłoby dużo. Zwykle taka rozkładówka ma po 3 miesiące na froncie i czwarta część na samej górze to np. logo firmy (o ile dobrze rozumiem Twoją koncepcję kalendarza) Tyle, że każda z części to A4, więc po podzieleniu jeszcze na 4 zdjęcia autka mogą być zbyt małe. No i co z kosztem?
Problem kosztów można rozwiązać projektując wersję budżet i premium 
najlepiej aby jakims cudem dało się potem wersję budżet dodrukować do wesji premium aby nikt nie był pokrzywdzony
A koncepcję rozumiesz na 100% dobrze
A format: 2 x A3 coby nikt z gości nie przeoczył!

najlepiej aby jakims cudem dało się potem wersję budżet dodrukować do wesji premium aby nikt nie był pokrzywdzony

A koncepcję rozumiesz na 100% dobrze

A format: 2 x A3 coby nikt z gości nie przeoczył!

Rafał
Na wstępie chciałem zaznaczyć, że mnie estetyka bardzo się podoba bo ma w sobie klimat naszych spotkań 
Oczywiście przy niczym się nie upieram
Tak czy tak nie mogę się doczekać mojego egz. niezależnie od końcowej koncepcji. Boje się, że przy mnogości zdań staniemy na niczym..
Ale.. żeby zamieszać to ja znalazłem wersje 52 str - 45 zł. Może mały ale chodzi ogólnie o koncepcje tygodniowego kalendarza.
ZALETY:
- Jedna strona - jedno zdjęcie (rzeczywiście mamy dużo fajnych zdjęć),
- na zdjęcie z kalendarza będziemy patrzeć tydzień a nie miesiąc,
- załapie się dużo artystycznych zdjęć pojedynczych MX5tek (także z naszych własnych zasobów)
- będzie można zamieścić dużo zdjęć z naszych wypadów,
luźne POMYSŁY:
- można zaznaczyć środy zjazdowe.
- w tygodnie zjazdowe dajmy nasze wspólne zdjęcia z wypadów itd a w niezjazdowe pojedyncze zdjęcia naszych samochodów (takie artystyczne)
- Żeby przyspieszyć: Ania mogła by znaleźć wspólne zdjęcia na połowę kalendarza wybrać rozkład i estetykę (jeżeli możemy ją o to grzecznie prosić). Połowę miejsc podzielimy między nas.
są to luźne pomysły.. ale oczywiście dostosuje się do większości
http://allegro.pl/foto-kalendarz-w-24g- ... 79481.html

Oczywiście przy niczym się nie upieram

Ale.. żeby zamieszać to ja znalazłem wersje 52 str - 45 zł. Może mały ale chodzi ogólnie o koncepcje tygodniowego kalendarza.
ZALETY:
- Jedna strona - jedno zdjęcie (rzeczywiście mamy dużo fajnych zdjęć),
- na zdjęcie z kalendarza będziemy patrzeć tydzień a nie miesiąc,
- załapie się dużo artystycznych zdjęć pojedynczych MX5tek (także z naszych własnych zasobów)
- będzie można zamieścić dużo zdjęć z naszych wypadów,
luźne POMYSŁY:
- można zaznaczyć środy zjazdowe.
- w tygodnie zjazdowe dajmy nasze wspólne zdjęcia z wypadów itd a w niezjazdowe pojedyncze zdjęcia naszych samochodów (takie artystyczne)
- Żeby przyspieszyć: Ania mogła by znaleźć wspólne zdjęcia na połowę kalendarza wybrać rozkład i estetykę (jeżeli możemy ją o to grzecznie prosić). Połowę miejsc podzielimy między nas.
są to luźne pomysły.. ale oczywiście dostosuje się do większości

http://allegro.pl/foto-kalendarz-w-24g- ... 79481.html
@elbe et al: +1 dla zaznaczania ważnych wydarzeń
natomiast ja jestem wielkim fanem projektu Ani i jestem zdecydowanie przeciwny/wrogi jakimkolwiek zmianom.
Nie mam nic przeciwko aby było 52 strony (a może podwójne strony A3
)
Zdecydowanie wolę kilka zdjęć i formę naścienną.
No i w sumie wychodzi ze trzeba 3 wersje przygotować
1. na biurko - myśle, że dla niektórych to jest dość ważne
2. naścienna jednostronna
3. naścienna dwustronna - ja chcę na ścianę, z mnóstwem zdjęć na miesiąc, nawet jakbym miał jeden tydzień piwa nie pić!
I każdy będzie szczęscliwy a łączyć te kalendarze będzie ogólna szata graficzna autorstwa Ani.
W ten spoób i wilk będzie cały i owca syta

No i oczywisćie jak powiedział elbe - podporządkuję się woli większości.
natomiast ja jestem wielkim fanem projektu Ani i jestem zdecydowanie przeciwny/wrogi jakimkolwiek zmianom.
Nie mam nic przeciwko aby było 52 strony (a może podwójne strony A3

Zdecydowanie wolę kilka zdjęć i formę naścienną.
No i w sumie wychodzi ze trzeba 3 wersje przygotować

1. na biurko - myśle, że dla niektórych to jest dość ważne
2. naścienna jednostronna
3. naścienna dwustronna - ja chcę na ścianę, z mnóstwem zdjęć na miesiąc, nawet jakbym miał jeden tydzień piwa nie pić!
I każdy będzie szczęscliwy a łączyć te kalendarze będzie ogólna szata graficzna autorstwa Ani.
W ten spoób i wilk będzie cały i owca syta

No i oczywisćie jak powiedział elbe - podporządkuję się woli większości.
Rafał

buziaki-
Ania

Wiittorio pisze:No i co powie Pirat na małą![]()
Chyba mojemu pilotowi "urwało" głowę

Co do kalendarza z duża ilością zdjęć, jak dla mnie najfajniejsza by była tygodniówka A4/A3 na ścianę

elbe pisze:- można zaznaczyć środy zjazdowe.
+1

Pirat pisze:Chyba mojemu pilotowi "urwało" głowę
Jeżeli wolisz go z głową, to nie ma problemu

PiratQ, A4 rozkładówa, jak ktoś tu przytomnie zaznaczył, miałaby małe zdjęcia trochę...
Koszta licząc 2,90PLN za A3 stronę, 52x2=104strony , wychodzi <300PLN, przy czym im wiecej bedzie tym bedzie taniej
...to jednak beda 2 tyg bez piwa...

Koszta licząc 2,90PLN za A3 stronę, 52x2=104strony , wychodzi <300PLN, przy czym im wiecej bedzie tym bedzie taniej
...to jednak beda 2 tyg bez piwa...

Rafał
Wiittorio pisze:Jeżeli wolisz go z głową, to nie ma problemu
No jeżeli to nie byłby problem, to może jednak z głową, ewentualnie inne foto, jeśli to z mojego avatara jest zbyt oklepane już, to może być to, które się Jumpmanowi spodobało

angeli pisze:PiratQ, A4 rozkładówa, jak ktoś tu przytomnie zaznaczył, miałaby małe zdjęcia trochę...
Wiem, ale wersja biurkowa ma jeszcze mniejsze

a
Avatarowe jest extra. Zmieniono na avatarowe.
Pirat pisze:jeśli to z mojego avatara jest zbyt oklepane
Avatarowe jest extra. Zmieniono na avatarowe.
Wiittorio pisze:Avatarowe jest extra. Zmieniono na avatarowe.
Dziękuję, nawet chyba fajnie się komponuje ze srebrną od angeliego

angeli pisze:ale na biurkowe paczy się z bliska PiratQ
Na naścienne też można z bliska ;P.
-
- Donator
- Model: NA
- Wersja: FL
Ja z podowu wyjazdu jestem troche do tyłu...a może nawet dużo...bo nawet nie mam czasu na czytanie tego co powyżej, ale widze, że są zmiany, wiec również prosze o wrzucenie czegos z zeszłorocznej Toscanii...na razie proponuje abyś Aniu wybrała z tech co są wrzucone na stronce (pare dni temu wrzucilem lika), a potem posle ci Hi-Res na maila dokladnie tego wybranego...oki ?? A swoja droga pozdrówka dla wszystkich z Florydy...tutaj tak sie szykują do Mikołaja 

Live to ride - ride to live! HD or MX5 or 1302S or 126P ?
Części do NA - rozbiórka czerwonej - kliknij
Moja Lalunia
Moja Lalunia

Jumpman pisze:czegos z zeszłorocznej Toscanii
Będzie coś z linka, ale chodzi o to, żeby autko było na zdjęciu duże, ważniejsze niż piękne widoki, szczególnie, gdy strona będzie dzielona min na 4.
A gdyby tak na 6???
Jest takie miejsce z kalendarzami na colorland.pl Tam A3 jest za 19. zł (z kodem rabatowym). No i przesyłka, ale to jest do ominięcia -przy drukowaniu 100 odbitek zdjęć 10x15 za 29 zł wysyłka jest gratis (jesteśmy tym zainteresowani) , a sprawdzone źródło głosi, że przy dorzuceniu do koszyka kalendarza nie pobierają dodatkowej opłaty. Nie wiadomo tylko jak przy dużej ilości, ale pewnie można się będzie dogadać. Tylko, czy pomysł się spodoba, bo to już jeden z miliona

A projekt tak jak w linku:
https://www.dropbox.com/s/9nwsb9i302y1f ... 3.png?dl=0
oczywiście do dopracowania.
-
- Donator
Znalazłem chwile na poczytanie zaległości i powiem tak:
- format dla mnie nie ma znaczenia - sie dostosuje, choc moim zdaniem sprawdzony pomysl A3 jest warty poważnego rozważenia
- opcja ostatnia - 6 fotek - jak najbardziej, nie ma sprawy, bo fajnie ten "dół" wygląda, ale... patrzac na poprzedni ogolnopolski, to słabo to czytelne jest no i zastanowiłbym sie czy aby na pewno robić zawsze 6 fotek...to na dłuższą mete jest nudnawe... uważam, ze moze być też opcja - jedno wielkie, i 2 mniejsze... to doda troche kolorytu, a uważam, ze ja np wolabym mieć jedno duze i ew jedno małę gdzieś tam, a nie malę 4 razy...na szybko naliczyłem, że około 15osób jest w miare aktywnych, a kalendarz po 6zdjęc x12 daje 72 foty, wiec ponad 4 na osobe/auto... Jesli miałabyś chwilke Aniu, to bardzo byłbym wdzieczny za takowy przykład...
- jakoś megaśnie mi nie pasuje ta DRUŻYNA ŚLĄSKA...jakoś tak Tolkienowsko... nie wiem czy tylko mnie, ale znacie mnie - mowie co mysle
- a co do moich fotek Aniu, to nie jestem przekonany, że właśnie duże auto jest kwintenencją fotki... moim zdaniem własnie fakt, że jedne śmigają po torze, inne w deszczu, jeszcze inne robią bączki na piachu, stoją w kolorowych liściach, jadą w wijącej się kolumnie lub też śmigają po bezkresnych włoskich winklach dodaje smaku wszystkiemu... same auta - cóż - jakie są, to wszyscy wiemy
- format dla mnie nie ma znaczenia - sie dostosuje, choc moim zdaniem sprawdzony pomysl A3 jest warty poważnego rozważenia
- opcja ostatnia - 6 fotek - jak najbardziej, nie ma sprawy, bo fajnie ten "dół" wygląda, ale... patrzac na poprzedni ogolnopolski, to słabo to czytelne jest no i zastanowiłbym sie czy aby na pewno robić zawsze 6 fotek...to na dłuższą mete jest nudnawe... uważam, ze moze być też opcja - jedno wielkie, i 2 mniejsze... to doda troche kolorytu, a uważam, ze ja np wolabym mieć jedno duze i ew jedno małę gdzieś tam, a nie malę 4 razy...na szybko naliczyłem, że około 15osób jest w miare aktywnych, a kalendarz po 6zdjęc x12 daje 72 foty, wiec ponad 4 na osobe/auto... Jesli miałabyś chwilke Aniu, to bardzo byłbym wdzieczny za takowy przykład...
- jakoś megaśnie mi nie pasuje ta DRUŻYNA ŚLĄSKA...jakoś tak Tolkienowsko... nie wiem czy tylko mnie, ale znacie mnie - mowie co mysle

- a co do moich fotek Aniu, to nie jestem przekonany, że właśnie duże auto jest kwintenencją fotki... moim zdaniem własnie fakt, że jedne śmigają po torze, inne w deszczu, jeszcze inne robią bączki na piachu, stoją w kolorowych liściach, jadą w wijącej się kolumnie lub też śmigają po bezkresnych włoskich winklach dodaje smaku wszystkiemu... same auta - cóż - jakie są, to wszyscy wiemy

Moja Lalunia
Moja Lalunia

-
- Donator
Swoją drogą 

Moja Lalunia
Moja Lalunia

Siema, jest jeszcze możliwość modyfikacji tego kalendarza ? Z chęcią dodałbym coś od siebie
foty do "akceptacji" wrzucę wieczorem 
Edit:
Kilka zdjęć z mojej strony, niestety w lepszej i gorszej jakości

Edit:
Kilka zdjęć z mojej strony, niestety w lepszej i gorszej jakości

Ostatnio zmieniony 30 lis 2014, 17:43 przez ar1el, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdro & Poćwicz
https://www.dropbox.com/s/9nwsb9i302y1f ... 3.png?dl=0
ten projekt jest najlepszy
co do drużyny - Kuba: śląski, polski, niemiecki, czeski czy łacina - to są języki kulturowo czy historycznie związane ze Śląskiem.
Dowolne słowa w tych językach, co tylko chcesz - z anglicyzmami będę walczył do śmierci.
Choć w sumie ... jeśli koniecznie ma być coś z Wysp to Celtowie zasiedlali Ślask, w tym Górny Śląsk, w czasach przedrzymskich.
Tak wiec irlandzki, kornwalijsci, gaelicki, bretoński czy walijski zdają się być historycznie uzasadnione - ale to by dopiero brzmiało po tolkienowsku
JRR swoje książki głównie na Celtach i ich kulturze zasadzał.
A co z pomysłem zapisania tego japońskimi literami? odpadł w przedbiegach?
EDIT: a swoją drogą czytali: http://www.silesiaprogress.com/pl/p/His ... SLASKA/484 , a? Jak nie to powinni
ten projekt jest najlepszy

co do drużyny - Kuba: śląski, polski, niemiecki, czeski czy łacina - to są języki kulturowo czy historycznie związane ze Śląskiem.
Dowolne słowa w tych językach, co tylko chcesz - z anglicyzmami będę walczył do śmierci.

Choć w sumie ... jeśli koniecznie ma być coś z Wysp to Celtowie zasiedlali Ślask, w tym Górny Śląsk, w czasach przedrzymskich.
Tak wiec irlandzki, kornwalijsci, gaelicki, bretoński czy walijski zdają się być historycznie uzasadnione - ale to by dopiero brzmiało po tolkienowsku

A co z pomysłem zapisania tego japońskimi literami? odpadł w przedbiegach?
EDIT: a swoją drogą czytali: http://www.silesiaprogress.com/pl/p/His ... SLASKA/484 , a? Jak nie to powinni

Rafał
Gdyby chętnych na kalendarz było nie więcej niż 12 osób, to można by zrobić wg pomysłu Kuby, czyli każdy by miał jedno swoje duże zdjęcie, a poniżej (lub powyżej) 2 małe, na których pojawiał by się dodatkowo 2x poza swoim głównym miesiącem.
To by było np. tak:
https://www.dropbox.com/s/a3d2mmujyf36w ... 3.png?dl=0
Jeżeli chodzi o "drużynę" to hmmm... chyba nieco infantylnie. Może zamiast tego "grupa śląska" . Jest też politycznie brzmiąca "frakcja". Albo po prostu MX-5 2015 i co kogo obchodzi skąd- my wiemy. A japońskie logo... nie przyda się poza znaczkiem na kalendarzu, więc warto?
Piękne zdjęcia do wykorzystania powyżej.
Kuba- Twoje są trochę małe (1024x683). W ogóle ten projekt kalendarza ma nie wiadomo czemu bardzo kiepską jakość, co widać gołym okiem, a wykorzystane do tej pory zdjęcia są wielkości 1200x800 pikseli. Może ktoś wie o co chodzi?
To by było np. tak:
https://www.dropbox.com/s/a3d2mmujyf36w ... 3.png?dl=0
Jeżeli chodzi o "drużynę" to hmmm... chyba nieco infantylnie. Może zamiast tego "grupa śląska" . Jest też politycznie brzmiąca "frakcja". Albo po prostu MX-5 2015 i co kogo obchodzi skąd- my wiemy. A japońskie logo... nie przyda się poza znaczkiem na kalendarzu, więc warto?
Piękne zdjęcia do wykorzystania powyżej.
Kuba- Twoje są trochę małe (1024x683). W ogóle ten projekt kalendarza ma nie wiadomo czemu bardzo kiepską jakość, co widać gołym okiem, a wykorzystane do tej pory zdjęcia są wielkości 1200x800 pikseli. Może ktoś wie o co chodzi?
nieee nooooo na pochybel Kargulowi musi być skąd my są 
"grupa" jest chyba najlepsza, "drużyna" może naprawdę zuchami zalatuje...
Senkju Kuba coś uwagę zwrócił!
układ - byle taki zrównowazony jak każdy autorstwa Ani - jest OK.
każdy w tym stylu zaakceptuję.
japońskie litery uważam niniejszym za poległe

"grupa" jest chyba najlepsza, "drużyna" może naprawdę zuchami zalatuje...
Senkju Kuba coś uwagę zwrócił!

układ - byle taki zrównowazony jak każdy autorstwa Ani - jest OK.
każdy w tym stylu zaakceptuję.
japońskie litery uważam niniejszym za poległe

Rafał
Ten ostatni z 3 ma zdjęciami (dwa mniejsze jedno większe) jest super.
Dodatkowe propozycje:
- zebrać się w jeden dzień mazdami i zrobić jedno duże dobre zdjęcie z wszystkimi,
lub
- wyjść z założenia, że każdy ma jedno miejsce i zobaczymy ile osób się nazbiera? jak więcej niż 12 to "brzydsze" zdjęcia złączyć po 2/3 a ładne (np w drodze głosowania) lub grupowe ze spotkań na całość.

Dodatkowe propozycje:
- zebrać się w jeden dzień mazdami i zrobić jedno duże dobre zdjęcie z wszystkimi,
lub
- wyjść z założenia, że każdy ma jedno miejsce i zobaczymy ile osób się nazbiera? jak więcej niż 12 to "brzydsze" zdjęcia złączyć po 2/3 a ładne (np w drodze głosowania) lub grupowe ze spotkań na całość.
-
- Donator
hmmm...to ja tak!
Frakcja jak dla mnie jest słowem super, gdzieś juz kiedyś jej nawet chyba używaliśmy jak mnie pamięc nie myli. Ciesze się, że dostrzegliśmy wszyscy(lub Ci co sie wypowiadają chociaż ) że drużyna jakoś dziwnie brzmi... A skoro juz robimy "swój" kalendarz, to dlaczego nie dodać tych 2 słow
Dzięki Aniu za zrobienie propozycji - jestem jeszcze bardziej ZA
Zresztą chyba nie tylko ja. Problem 12...cóż - może to nie zabrzmi politycznie poprawnie, ale uważam, że:
Po pierwsze - w końcu nie da się zrobić nigdy równo, bo cudem by było żeby ilośc zamawiających, dodającyh fotki była idealna wielokrotnością fotek w kalendarzu. Nieważne czy będzie ich 12, 24, 35...itd zawsze ktoś będzie miał mnie,a inny więcej. Nie da się też "wycenić" ile kto bywa, udziela się czy uczestniczy w dobrych sesjach... Sama wiesz, a jak nie to Witek wie kto najczęściej bywa i działa. Dajmy szanse wszystkim, oczywiście, ale z drugiej strony nie oszukujmy się, że jak ktoś wpada na 2 spoty w roku, to tak samo go trzeba traktować jak tych co 2 razy akurat nie byli... To wszystko jest dobrowolne we wszystkie strony
Po drugie jakoś główny moderator tego kalendarza możesz zwyczajnie wybrać 12 najsensowniejszych fotek (albo ma to coś albo jakościowo najlepsze...albo zwyczajnie BO chcesz)
Co do jakości tego co wrzuciłem - powinienem mieć lepsze do konkretnego zastosowania, ale do celów poznawczych raczej wrzucam takie nieobciążające... Napisz, których Ci trzeba, to wyśle na maila.
Nie wiem czy to juz oadło czy nie, ale planujesz w ostatecznej wersji na fotke dorzucić napis z nazwą użytkownika danej furki?? Do zdjęc grupowych mozna np dodać "Otwarcie sezonu", "Majówka" czy też inna umowną nazwe wypadu. Z jednej strony może wydawać się, że sie znamy i pamiętamy gdzie, kto itd, ale ja np mam tak, że pewnie zostawie sobie ten kalendarz i nie wiem czy za 2-3 lata bede pamiętał, że te ktoś co był kilka razy i jezdził ta Miata akurat to był XXX...a może fajnie by było
Jak wiemy z historii - niektórzy nawet swój nick potrafią zapomnieć
Oczywiście bez urazy...Pooozdro Adam 
ufff -kończe, bo mnie zaraz Kasia zabije...że na wakacjach przy kompie siedze
Ale kalendarz w końcu ważna rzecz 
Frakcja jak dla mnie jest słowem super, gdzieś juz kiedyś jej nawet chyba używaliśmy jak mnie pamięc nie myli. Ciesze się, że dostrzegliśmy wszyscy(lub Ci co sie wypowiadają chociaż ) że drużyna jakoś dziwnie brzmi... A skoro juz robimy "swój" kalendarz, to dlaczego nie dodać tych 2 słow

Dzięki Aniu za zrobienie propozycji - jestem jeszcze bardziej ZA

Po pierwsze - w końcu nie da się zrobić nigdy równo, bo cudem by było żeby ilośc zamawiających, dodającyh fotki była idealna wielokrotnością fotek w kalendarzu. Nieważne czy będzie ich 12, 24, 35...itd zawsze ktoś będzie miał mnie,a inny więcej. Nie da się też "wycenić" ile kto bywa, udziela się czy uczestniczy w dobrych sesjach... Sama wiesz, a jak nie to Witek wie kto najczęściej bywa i działa. Dajmy szanse wszystkim, oczywiście, ale z drugiej strony nie oszukujmy się, że jak ktoś wpada na 2 spoty w roku, to tak samo go trzeba traktować jak tych co 2 razy akurat nie byli... To wszystko jest dobrowolne we wszystkie strony
Po drugie jakoś główny moderator tego kalendarza możesz zwyczajnie wybrać 12 najsensowniejszych fotek (albo ma to coś albo jakościowo najlepsze...albo zwyczajnie BO chcesz)
Co do jakości tego co wrzuciłem - powinienem mieć lepsze do konkretnego zastosowania, ale do celów poznawczych raczej wrzucam takie nieobciążające... Napisz, których Ci trzeba, to wyśle na maila.
Nie wiem czy to juz oadło czy nie, ale planujesz w ostatecznej wersji na fotke dorzucić napis z nazwą użytkownika danej furki?? Do zdjęc grupowych mozna np dodać "Otwarcie sezonu", "Majówka" czy też inna umowną nazwe wypadu. Z jednej strony może wydawać się, że sie znamy i pamiętamy gdzie, kto itd, ale ja np mam tak, że pewnie zostawie sobie ten kalendarz i nie wiem czy za 2-3 lata bede pamiętał, że te ktoś co był kilka razy i jezdził ta Miata akurat to był XXX...a może fajnie by było

ufff -kończe, bo mnie zaraz Kasia zabije...że na wakacjach przy kompie siedze

Moja Lalunia
Moja Lalunia

To jeszcze jedna wazna kwestia. Kto sie pisze na kaendarz.
Lista
1. Wiittorio
Lista
1. Wiittorio
-
- Donator
Wiittorio pisze:To jeszcze jedna wazna kwestia. Kto sie pisze na kaendarz.
Lista
1. Wiittorio
2. Jumpman - min 3szt

Moja Lalunia
Moja Lalunia