Już jest kilka chętnych miat i miatowiczy:)
Zapraszam.
P.S. Zdjęć na razie nie będę wklejał, bo to jest zbyt piękne.
I prosze o potwierdzenie kto bedzie jechał, a kto nie z racji tego by czekac na kogos lub nie

żaden zlot, taki sponton
Moderator: Moderatorzy
pmcomp pisze:
w styczniu ???![]()
Pozdro
AGENt pisze:...Od Granicy Austriacko-Słoweńskiej lecimy bocznymi drogami ze względu na ekonomię oraz zakręty:)
AGENt pisze: winieta na Czechy (około 40 pln) oraz na Austrię (około 8 euro). Prom kosztuje 95 kun(około 50pln) a nocleg około 10 euro.
Prezes pisze:Plitvickie proponuję sobie darować - tam warto wybrać się na cały dzień (tym bardziej, że cena jest spora i nie zależy od czasu zwiedzania...). Uważam że lepiej posiedzieć dłużej na samym Rabie - ale to tylko moje zdanie...
pmcomp pisze:Jechałem teraz ciagiem 700 km po niemieckiej autostradzie, ok. 140-150 km/h i po wyjściu z samochodu prawie poszedłem do laryngologa.
AGENt pisze:autostradę na słowenii idzie ominąć nadkładając 10 km i dlatego napisałem, że z granicy bocznymi drogami. Niewiedzieć dlaczego od pewnego czasu mam wrażenie, że ludzie mnie olewają.
Rab to obok Krku najchętniej odwiedzana wyspa regionu. Latem bawią tu setki tysięcy wczasowiczów, przeważnie z krajów niemieckojęzycznych, w związku z czym wyspa jest droższa od sąsiednich. Część wyspy przypomina skalną pustynię, gdzieniegdzie zaś ciągną się uprawne pola i zielone lasy. Wyspa znana jest z łagodnego klimatu i słonecznej pogody. Jej stolicę, tysiącletnie miasteczko Rab, można śmiało nazwać muzeum pod gołym niebem. Część miejscowości przeistoczyła się ostatnimi czasy w modne letniska - oblegane przez turystów są zwłaszcza Lopar z piaszczystymi plażami, także Barbat na Rabu, Kampor, Supetarska Draga.
Wyspa Rab - to wyspa archipelagu Kvarneru. Jest to jedna z najzieleńszych i najbardziej magicznych wysp Adriatyku. Można tu uprawiać różnorodne sporty: nurkowanie, jazdę na rowerze, wędrowanie, tenis, windsurfing. Na wyspie znajduje się wiele rodzajów plaż: kamieniste na północy, otoczakowe na wschodzie i piaszczyste na południu. Rab jest także prekursorem naturyzmu na wybrzeżu Adriatyku. Pierwszą i najbardziej sławną plażą nudystów jest Kandarola na półwyspie Frkanj, drugą oficjalną plażą nudystów jest Zatoczka Ciganka w Lopar. Wyspa ta, znana jest z bujnej roślinności (aż 40% jej powierzchni jest porośnięte lasami), należy do najbardziej zielonych wysp adriatyckich. Wyspa ma 22 km długości, 93 km² i 9 480 mieszkańców, trudniących się głównie turystyką i rybołówstwem.
Głównym celem wycieczek jest najważniejsza miejscowość na wyspie- Rab malowniczo położona na cyplu. Turyści przybywający tu na wakacje oprócz zażywania kąpieli słonecznych na przepięknych plażach chętnie wybierają się na wycieczki, podczas których mogą zwiedzić najważniejsze zabytki Rab, takie jak: romańska katedra, średniowieczna starówka, Kościół św. Antiniego, gotycki pałac Cassio, Pałac Ksiażęcy i klasztory. Warto wybrać się także na wycieczkę do Parku Komrcar, znajdującego się w centrum miasta oraz na spacer na Plac św. Krzysztofa, na którym znajduje się fontanna z figurami Dragi i Kalifronta.
Na wyspie znajduje się popularny ośrodek wypoczynkowy Suha Punta położony w pobliżu Rab, w najbardziej zielonej części wyspy. Posiada liczne zatoczki i piaszczyste plaże. Niepowtarzalny klimat oraz bujna, zielona roślinność ma duży wpływ na leczenie wielu dolegliwości, jak np. astma i alergia.
Wyspa posiada dobre warunki do uprawiana różnego rodzaju sportów wodnych. Baza sportowo- rekreacyjna jest tu bardzo mocno rozbudowana. Najpopularniejsze sporty na wyspie to tenis ziemny, kręgle, surfing, narty wodne oraz rowery wodne oraz nurkowanie.
Piaszczyste plaże są dużym atutem wyspy. Wybrzeże wyspy jest mocno rozczłonkowane. Liczne malownicze zatoczki skrywają w sobie piękne plaże. Najpopularniejszą plażą jest plaża na półwyspie Lopar, na którym znajduje się mnóstwo uroczych zatoczek. Najdłuższą plażą jest Rajska Plaża w San Marino.
Junior pisze:Łeee tam, takie przeciwności to żaden problem.Nie trzeba przecież zasuwać 140-150. Osobiście wolałbym jechać wolniej ale za to topless, rozkoszując się majowym słoneczkiem...
![]()
AGENt, o której godzinie chciałbyś wyjechać? Byłbyś w stanie załatwić jakiś tani nocleg z czwartku na piątek dla pary bardzo ugodowych i elastycznych gości z Pomorza...?(klasa budżet-turystyczna).Niczego nie deklaruję, mając na uwadze to o czym napisał już Ikraw...
Chęci mam szczere i wielkie - jeśli tylko czas i możliwości finansowe pozwolą, z pewnością się dołączę...