[wyjazd wakacyjny] Dolina Loary czyli Tour de France 2010

dodatkowo: tor Nürburgring (Pętla Północna), Alpy Francuskie, Alzacja

Forum o zlotach ogólnopolskich - tych które już były oraz wszystkich planowanych.

Moderator: Moderatorzy

majkel
Administrator
Administrator
Model: Inny

14 gru 2009, 20:29

pmcomp pisze:No i te białe wina ... reński i mozelskie.

A na dodatek spora ilość właścicieli winnic prowadzi takie malutkie pensjonaty czy też bardziej kwatery o solidnym standardzie. I swoich gości zaprasza do piwniczki na testowanie :mrgreen: Jak się w takim czymś dobrze zainstalujesz to już nigdzie dalej nie pojedziesz, tyko siedzisz i testujesz, testujesz, testujesz :mrgreen:

Po
eM
chwilowo bezmiatowy :)
była: BlackBird (Ptaszyna) NBfl'03 1.8 Memories --> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=1149
był: Ptaszor NA'96 1.8 (BP-Z3)--> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=4852
jest: "Saabina" Saab96 V4 '76 --> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=9196
jest: Hieronim.......
irakleo

18 gru 2009, 12:59

Co ta Loara czy Alpy! To jest wycieczka:
http://www.vimeo.com/8039227
Awatar użytkownika
pmcomp
Wersja: BMW Z4 35is Miziak

20 gru 2009, 14:46

No to wymyśliłem jeszcze jedno miejsce, które koniecznie należy odwiedzić ... Pętlę Północną czyli tor Nürburgring:

[URL=http://img687.imageshack.us/i/nurburgringmapcolor.jpg/]Obrazek[/URL]

To rzut beretem z Kolonii, a podobno trasy dookoła są fantastyczne do jazdy i podziwiania widoków.

Po pętli północnej można, a moim zdaniem nawet trzeba, pojeździć. Tor ma 20.8 km. Tutaj cennik za sezon 2009: http://www.nuerburgring.de/fileadmin/2008/Nordschleife/Bestellformular_Nordschleifentickets_2009.pdf

4 rundki czyli ok. 84 km za 75 EUR uważam za całkiem przystępną cenę. Jako gratis mozna potraktować pewne spotkania na torze wszelkiej maści Porschów, Astonów, Jaguarów i innych wynalazków ... no i możliwość popróbowania się z nimi :mrgreen: .

Popatrzcie sobie na widok Północnej Pętli na Google Earth, a przede wszystkim na zdjęcia z samego toru. Tutaj kilka próbek:

[URL=http://img684.imageshack.us/i/58414312.jpg/]Obrazek[/URL]

[URL=http://img96.imageshack.us/i/94681757.jpg/]Obrazek[/URL]

[URL=http://img96.imageshack.us/i/31461876.jpg/]Obrazek[/URL]

Nie chciało mi sie teraz czytać wszystkiego ale wygląda na to, że mozna też pośmigać po torze Grand Prix gdzie odbywają się np. wyscigi F1.

Pozdro
pmcomp

(BMW Z4 E89 35is)
Awatar użytkownika
Dżunior
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: SkyFreedom Recaro
Kontakt:

20 gru 2009, 17:22

pmcomp, nasz drogi Organizatorze, :mrgreen: czy mógłbyś zestawić ostateczną trasę, poszczególne atrakcje oraz określić ramy czasowe tego wyjazdu? W temacie padło wiele propozycji, jednak bez jasno przedstawionych szczegółowych informacji ciężko podjąć decyzję o ewentualnym uczestnictwie...

Spontan spontanem, jednak fajnie byłoby wiedzieć gdzie dokładnie mielibyśmy jechać, gdzie mniej więcej zatrzymujemy się w ciągu kolejnych dni wyprawy na nocleg itp. :smile:
Tym bardziej jeśli masz nadzieję zebrać więcej niż 2-3 Miaty... :mrgreen:

My z Małgośką raczej nie damy rady wygospodarować tyle czasu by oblecieć wszystkie atrakcje (mamy swoje - prace dyplomowe, obrony... :razz: :mrgreen: ), ale znając dokładny "rozkład jazdy" z pewnością rozważymy częściowe uczestnictwo... :mrgreen:
MX-5 ND SkyFreedom 8-)
Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT
Awatar użytkownika
pmcomp

20 gru 2009, 18:03

Dżunior pisze:pmcomp, nasz drogi Organizatorze, :mrgreen: czy mógłbyś zestawić ostateczną trasę, poszczególne atrakcje oraz określić ramy czasowe tego wyjazdu? W temacie padło wiele propozycji, jednak bez jasno przedstawionych szczegółowych informacji ciężko podjąć decyzję o ewentualnym uczestnictwie...

OK, obiecuję, że w Święta opracuję zarys planowanej wycieczki.

Spróbujmy podsumować:
- start: tak jak napisałem 9 maja 2009 z okolic zagłębia Ruhry, powiedzmy Kolonia ew. Nuerburg (k. Nuerburgring).
- etap Doliny Renu (przejzad dolną Renu i zwiedzanie okolicznych zameczków i winnic, wypad na tor w Nuerburgring, proponowany park rozrywki).
- etap Doliny Loary (przejazd przez Alzację i dojazd do doliny Loary, zwiedzanie zameczków i winnic)
- etap F1 (przejzad do Marsylii i do Monaco) - niedzielny wyścig F1 Monaco, grzanie tyłków na Lazurowym Wybrzeżu
- etap Alp Francusko-Szwajcarskich.

Jak widzicie pomysłów mi nie brakuje. Niestety ze względu na terminy najprawdopodobniej odpadnie Lazurowe Wybrzeże i wyścig F1. Odpadnie ponieważ jest tydzień za wcześnie ... chyba żeby odwrócić trasę i zrobić ją w następującej kolejności: Ren, Alpy, F1+Lazurowe i na końcu Loarę. Muszę popróbować rozpisać to na dni, zobaczymy co wyjdzie.

Oryginalna kolejność tj. Ren, Loara, F1+Lazurowe i Alpy jest o tyle lepsza, że jeżeli pogoda będzie licha i alpejskie przełęcze na ciekawe trasy będą pozamykane to powrót z Monaco przez Alpy można potraktować jako powrotną przelotówkę. Ew. Odpuścić sobie Lazurowe i z Loary walić prosto w Alpy.

Dam znać po Świętach.

Pozdro
pmcomp

(BMW Z4 E89 35is)
kulkas

28 gru 2009, 20:39

Mam takie dość nietypowe pytanie, czy była by możliwość pisać się tylko na połowę wyjazdu?

Zakładam że uda mi się wygospodarować 2 tygodnie, ale wolał bym wiedzieć czy była by możliwość skorzystania z takiej "opcji pośredniej".

Druga sprawa, w jaki sposób mogę pomóc przy organizacji?
Awatar użytkownika
pmcomp

29 gru 2009, 9:24

kulkas pisze:Mam takie dość nietypowe pytanie, czy była by możliwość pisać się tylko na połowę wyjazdu?

Zakładam że uda mi się wygospodarować 2 tygodnie, ale wolał bym wiedzieć czy była by możliwość skorzystania z takiej "opcji pośredniej".

Druga sprawa, w jaki sposób mogę pomóc przy organizacji?

Nie ma żadnego problemu. Żyjemy w wolnym kraju. Można zakończyć wcześniej albo dołączyć później.

Jutro przedstawię planowany program i w styczniu będę czekał na konkretne zgłoszenia.

Pozdro
pmcomp

(BMW Z4 E89 35is)
Awatar użytkownika
pmcomp

29 gru 2009, 10:48

Witam,

zgodnie z obietnicą zaczynam konkretyzować plan wyjazdu. Dzisiaj pierwszy etap podróży tj. Dolina Renu + Nürburgring.

Dzień pierwszy, etap tor Nürburgring, 9 maja 2010:

DALEJ PROSZĘ CZYTAĆ W PIERWSZYM POŚCIE !!!

Pozdro
Ostatnio zmieniony 29 gru 2009, 14:41 przez pmcomp, łącznie zmieniany 3 razy.
pmcomp

(BMW Z4 E89 35is)
Awatar użytkownika
Fiveopac
Administrator
Administrator
Model: NC
Wersja: 2,5 Turbo
Kontakt:

29 gru 2009, 13:12

pmcomp, temat został podwieszony :cool: Jesli bys mogl, wyedytuj pierwszy post i wrzuc tam powyzsze info :smile:
A co imnprezy to chocbym mial jechać na hulajnodze zabieram sie z wami :twisted:
I moglbys w koncu wrzucic swoj bolid w avatar! :mrgreen:
Less roof, more fun!
Obrazek
blow-off.pl Najlepsze zawory blow-off i dv w sieci :mrgreen:
Awatar użytkownika
pmcomp

29 gru 2009, 13:18

Fiveopac pisze:pmcomp, temat został podwieszony :cool: Jesli bys mogl, wyedytuj pierwszy post i wrzuc tam powyzsze info :smile:
A co imnprezy to chocbym mial jechać na hulajnodze zabieram sie z wami :twisted:
I moglbys w koncu wrzucic swoj bolid w avatar! :mrgreen:

OK.

WSZYSTKIE AKTUALNE INFORMACJE ZNAJDZIECIE W PIERWSZYM POŚCIE.

Co do hulajnogi to sie spiesz :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: . Też będzie niebieska? :shock:

No dobrze ... zmieniam Avatar ... tylko nie mam fajnego zdjęcia :sad: .

Pozdro
pmcomp

(BMW Z4 E89 35is)
spilner

29 gru 2009, 13:29

pmcomp pisze:tylko nie mam fajnego zdjęcia :sad: .

Skromność jest cnotą. :mrgreen:
Polecam w szczególności drugą stronę twojego wątku w wiadomym dziale, może coś się jednak wybierze...
I know I get a lot of stick from the other two idiots about thinking this, but the MX-5 is a car that smiles when you drive it. It wants to be driven, in the way that those husky dogs actually enjoy pulling sledges. - James May
Awatar użytkownika
Fiveopac
Administrator
Administrator
Model: NC
Wersja: 2,5 Turbo
Kontakt:

29 gru 2009, 13:38

WSZYSTKIE AKTUALNE INFORMACJE ZNAJDZIECIE W PIERWSZYM POŚCIE.

Dziekuje, tak jest najczytelniej :) Po prostu wrzucaj info jako nowy post o aktualizacji a tresc w pierwszy post :)
Co do hulajnogi to sie spiesz :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: . Też będzie niebieska? :shock:

Nie, moj passat b5 kombi tdi lub w holenderskim gazie bedzie w kolorze czerwonym :razz:

No dobrze ... zmieniam Avatar ... tylko nie mam fajnego zdjęcia :sad: .

Dales rade, wyglada swietnie :twisted:
Less roof, more fun!
Obrazek
blow-off.pl Najlepsze zawory blow-off i dv w sieci :mrgreen:
Awatar użytkownika
pmcomp

29 gru 2009, 13:54

Bardzo ważna sprawa:

przydałby się KTOŚ, znaczy uczestnik, który francuski zna nie tylko od strony wieczornego ruszania językiem ale także posługuje się nim przynajmniej w miarę biegle w mowie i rozumie !!!
Nie sądzę aby w małych wioskach nad Loarą kumali po polsku, niemiecku czy nie daj Boże angielsku.
A może oni gawarjat pa ruski? W końcu na południu na Laurowym Wybrzeżu gawarjat.

Pozdro
pmcomp

(BMW Z4 E89 35is)
Awatar użytkownika
KyRy
Moderator
Moderator
Model: NA
Wersja: Chiquita
Kontakt:

29 gru 2009, 14:26

pmcomp, daty wyedytuj gdyż są błędne :wink:
Są: Chiquita | 93LE | Błękitna Laguna
Były: NA 1.6 92 Blue | NA 1.8 96 Bura | NA 1.6 92 SE | NA 1.6 89 Miata | NA 1.6 93 Smerfeta | NA 1.8 97 Czarna Wdowa | NA 1.6 95 Szczur | NA 1.8 97 Clean Bandit | NA 1.6 96 Merlota | NA 1.6 94 Żaba
Awatar użytkownika
pmcomp

29 gru 2009, 14:39

KyRy pisze:pmcomp, daty wyedytuj gdyż są błędne :wink:

Ale się porobiło ... to wszystko z nerw że boss fajf na hulajnodze pojedzie.
Poza tym ja już mocno w przyszłość patrzę :mrgreen: .

Pozprawiłem

Pozdro
pmcomp

(BMW Z4 E89 35is)
kulkas

29 gru 2009, 17:21

pmcomp pisze:Nie ma żadnego problemu. Żyjemy w wolnym kraju. Można zakończyć wcześniej albo dołączyć później.

Wolałem się wcześniej upewnić. Takie dołączanie się lub odłączanie od grupy może wywołać dodatkowe nie potrzebne zamieszanie np. przy rezerwacji miejsc noclegowych.

Jeśli chodzi o trasę, to osobiście uważam że nie warto jechać do Paryża.
Jedyny sensowny sposób przemieszczania się po tym mieście to metro, a w słowniku typowego mieszkańca Paryża nie występuje taki zwrot jak "wolne miejsce parkingowe" ;)

Znajomy jest z zawodu sommalierem. Gdy już będzie w miarę dokładnie znana trasa w dolinie Loary mogę go poprosić żeby przygotował listę co lepszych winnic, wartych odwiedzenia.
Awatar użytkownika
pmcomp

29 gru 2009, 17:56

kulkas pisze:Jeśli chodzi o trasę, to osobiście uważam że nie warto jechać do Paryża.
Jedyny sensowny sposób przemieszczania się po tym mieście to metro, a w słowniku typowego mieszkańca Paryża nie występuje taki zwrot jak "wolne miejsce parkingowe" ;)

Znajomy jest z zawodu sommalierem. Gdy już będzie w miarę dokładnie znana trasa w dolinie Loary mogę go poprosić żeby przygotował listę co lepszych winnic, wartych odwiedzenia.

Mam podobne zdanie dlatego z Niemiec prościutko nad Loarę.

Jeśli możesz coś w Dolinie Loary zproponować to bardzo proszę, pisz. Bo ja mogę opierać się tylko na tym co wygrzebię w przewodnikach i w necie.

Co do terminów wszystko jest do dopasowania. I tek przy grupie lepiej wcześniej coś bookować.

Pozdro
pmcomp

(BMW Z4 E89 35is)
Jaro
Kontakt:

29 gru 2009, 18:02

ze względu na okliczności zaślubin Zorro (I komunia syna :mrgreen: ) byłbym zainteresowany wstępnie jedynie pierwszymi 4-5 dniami czy możesz określić gdzie to się może miejscowić ???
Pozdrawiam

Jaro

MX-5 NA 1.6T
Awatar użytkownika
pmcomp

29 gru 2009, 18:22

Jaro pisze:ze względu na okliczności zaślubin Zorro (I komunia syna :mrgreen: ) byłbym zainteresowany wstępnie jedynie pierwszymi 4-5 dniami czy możesz określić gdzie to się może miejscowić ???

Czy te pierwsz 4-5 dni mają zawierać dojazd z Polski i powrót do Polski?

Jesli tak to wygląda to "tylko" na tor Nürburgring i Dolinę Renu.

Pozdro
pmcomp

(BMW Z4 E89 35is)
Jaro
Kontakt:

29 gru 2009, 18:41

pmcomp pisze:
Jaro pisze:ze względu na okliczności zaślubin Zorro (I komunia syna :mrgreen: ) byłbym zainteresowany wstępnie jedynie pierwszymi 4-5 dniami czy możesz określić gdzie to się może miejscowić ???

Czy te pierwsz 4-5 dni mają zawierać dojazd z Polski i powrót do Polski?

Jesli tak to wygląda to "tylko" na tor Nürburgring i Dolinę Renu.

Pozdro

powrót niestety tak... ale ja moge 1000 km dziennie z powrotem pociągnąć :mrgreen: :mrgreen: 16-go maja muszę być zwarty i gotowy.... :mad: :mad:
Pozdrawiam

Jaro

MX-5 NA 1.6T
Awatar użytkownika
pmcomp

29 gru 2009, 18:47

Tak jest ... twardym trzeba być. W takim razie dasz radę 12-13 maja dwa dni w Dolinie Loary, a 14-15 będziesz miał na powrót do Polska.

:mrgreen:

POzdro
pmcomp

(BMW Z4 E89 35is)
Awatar użytkownika
pmcomp

29 gru 2009, 20:30

OK.

Patrzcie w pierwszym poście - jest już wstępny opis całej trasy z rozbiciem na miejsca, dni i kilometry.

Początek 9 maja na torze Nürburgring w Niemczech, koniec 18 maja we francuskim Strasbourgu.
19-20 maja powrót do Polski. Niektórzy pewnie dadzą radę 19-ego.

Pozdro
pmcomp

(BMW Z4 E89 35is)
kulkas

30 gru 2009, 19:25

pmcomp pisze:Jeśli możesz coś w Dolinie Loary zproponować to bardzo proszę, pisz. Bo ja mogę opierać się tylko na tym co wygrzebię w przewodnikach i w necie.

Rozmawiałem z kumplem, na temat pomocy przy wytyczeniu trasy przez dolinę Loary.

Powiedział że pomoże. Po nowym roku ma mi wysłać propozycję winnic (i ewentualnie atrakcji turystycznych) wartych odwiedzenia.
Awatar użytkownika
pmcomp

08 sty 2010, 22:00

Witam,

taaaaadaaaam ...

Plan zlotu zakończony, patrz pierwszy post.

Wprowadzone ostatnio zmiany to:
- w etapie Doliny Renu zajrzymy pewnie też nad Mozelę.
- w etapie Doliny Loary dołączona opcja wypadu na tor w Le Mans
- z Doliny Loary jedziemy prosto w Alpy Francuskie i zapominamy o Lazurowym Wybrzeżu oraz wyścigu F1 w Monaco. Alpy są tak zajebiste "jezdnie" że trzeba im poświęcić odpowiednią ilość czasu, szczególnie patrząc na zdjęcia dróżek polecanych przez dwuśladowców. Lazurowe Wybrzeże zrobimy inną razą np. z Włoch.

Bardzo proszę zainteresowanych o zgłaszanie się do mnie na PW z podaniem kontaktu mailowego i tel. komórkowego. Należy dopinać grupę i myśleć o zaplanowaniu noclegów. Wczesna rezerwacja i zapłata spowoduje ŻNACZNE obniżenie ich ceny !!! (co potwierdzają doświadczenia wyjazdu Alpy Drift 2009 gdzie było tanio i Stelvio Drift 2009 gdzie było drogo).

Tak jak pisałem wcześniej koszt takiego wyjazdu na dwie osoby wyniesie zapewne pomiędzy 6 a 8 tysięcy złotych.

Poniżej szybki kosztorys:
- paliwo ok. 2.5-2.8 tys w zależności od nogi
- noclegi: 10 (licząc od Nuerburgringu do Strasbourga) to zapewne od 500 do 1000 EUR (ze śniadaniami) czyli od 2 do 4 tys (bez noclegów dojazdowych)
- jedzenie i te wszystkie wina :mrgreen: : niech każdy zmierzy swój żołądek ale wydaje mi się że ze 30 EUR/dzień czyli ok. 1,3 tys zł.
- tor, wstępy, opłaty, autostrady: pewnie ze 200 EUR, policzmy ok. 1 tys zł.

Szacunkowo razem od 6,8 tys do 9 tys zł.

Nie wiem czy to jest tanio czy drogo, każdy patrzy na to inaczej. Jest to jednak ok. 6000 (licząc z Warszawy do Warszawy) i przejazd przez całą Europę w ten i w nazad :mrgreen: . Może dobrze, że zrezygnowałem z Monte Carlo bo wtedy wyjazd mógłby się np. dla poniektórych strasznie podrożyć :shock: :shock: :shock: . Proponuję spojrzeć na to inaczej: dwa tygodnie dla dwóch osób w Egipcie w dobrym hotelu to ok. 6 tys złotych, w Grecji ok. 7 tys, a we Włoszech od 8 do 10 tys. Ja proponuję aktywny wypoczynek i totalne zmęczenie wspaniałą jazdą wspaniałymi samochodami. Czego wszystkim życzę.

Aż strach się bać co będzie np. w 2011-ym gdy wymyślimy Hiszpanię i Portugalię :mrgreen: , choć raczej stawiałbym na kraje skandynawskie.
A w 2012 Rumunia, Bułgaria i Grecja !!!

Ach ... rozmarzyłem się ... śnieg za oknem, Mizia w śpioszkach a mnie już swędzi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .

Pozdro
pmcomp

(BMW Z4 E89 35is)
Awatar użytkownika
pmcomp

09 sty 2010, 17:35

Uporządkowałem w pierwszym poście plan wyjazdu i dodałem zdjęcia.

Pozdro
pmcomp

(BMW Z4 E89 35is)
Awatar użytkownika
pmcomp

03 lut 2010, 22:12

Przypominam, że pod koniec lutego zabieramy się za organizację noclegów.
Proszę więc namyślać się dość prędko bo na organizację wszystkiego i zapięcie szczegółów pozostaną raptem dwa miesiące.
Na dzień dzisiejszy mamy 3 załogi, bedzie milej jak jeszcze dwie czy trzy dołączą :lol: .
Zapraszamy.

PS. tych co mają ochotę tylko na Nuerburgring i ew. reńskie i mozelskie winka także proszę o szybką rozwagę.

PS2. być może program niedzieli 9 maja po wyczerpujących przejazdach na torze ulegnie małej zmianie ponieważ o 14.00 bedzie wyscig GP F1 w Barcelonie. Warto będzie zasiąść przed TV i popatrzeć jak to robią miszczowie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: . A potem załoga do wozu i naśladować.

Pozdro.
pmcomp

(BMW Z4 E89 35is)
Skyluker
Donator
Donator
Model: NB
Wersja: Miracle

21 lut 2010, 10:57

znalazłem taką mapkę: [URL=http://www.festus.pl/przewodnik/francja/burgundia.html]regiony Francji[/URL]
może łatwiej będzie wam o plan :)
Awatar użytkownika
pmcomp

06 kwie 2010, 8:31

Witam,

do wyjazdu został już tylko miesiąc, już nie mogę się doczekać :lol: .

W celu m.in potanienia kosztów zmieniliśmy noclegi w zamkach w cenie ok. 120-150 EUR na noclegi w małych hotelikach w miasteczkach, za połowę tej ceny. Da to oszczędności rzędu 1.000 zł.

Na dzień dzisiejszy mamy dwie załogi (ach te pieniądze), a na tor dołączy jeszcze jedna.

Pozdro
pmcomp

(BMW Z4 E89 35is)
Awatar użytkownika
pmcomp

16 kwie 2010, 20:12

Nie ma jak pośmigać na Nordschleife toru Nuerburgring :mrgreen: .

Ostatnio oglądam filimiki na Youtube z wypadków tamże i trochę mięknie mi rura :shock: . Może dobrze, że nie będę miał 240 koników do dyspozycji :neutral: . Inwestycja w Hard Doga jak najbardziej wskazana.

BTW nie bileciki tylko katy magnetyczne. Ach ta technologia ... :mrgreen: Przynajmniej coś zostanie na pamiątkę.

[URL=http://img708.imageshack.us/i/nuerburgring.jpg/]Obrazek[/URL]

BTW popatrzcie na to: http://www.youtube.com/watch?v=w6Thomd4BQg&feature=related
Pełen szacun. zero zabezpieczeń kierowcy ... tylko umiejętności.

Zobaczymy jak nam pójdzie :razz: :roll:

Pozdro.
pmcomp

(BMW Z4 E89 35is)
Jaro
Kontakt:

17 kwie 2010, 1:23

tylko uważajcie na cyklistów :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pozdrawiam

Jaro

MX-5 NA 1.6T