MAZURY 21 - 24 Maj 2026

Tak, wiem. Jeszcze w tym roku kilka zlotów, c.d. w opisie tematu....

Forum o zlotach ogólnopolskich - tych które już były oraz wszystkich planowanych.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Peecer
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: 100th Anniversary

11 sie 2025, 10:30

Na wstępie chciałbym poinformować, że jest to „wątek – post BARDZO badawczy” z powodów kilku.

Słowo wyjaśnienia:

1. Tak, tak wiem. Jeszcze w tym roku kilka zlotów, ale jeśli ktoś coś już zrobił dla społeczności naszego forum, w sensie organizacji wspólnego spotkania w większym gronie, to też ma świadomość jak czasem ciężko znaleźć sensowną lokalizację.

2. Niestety, ogromnie smutna informacja - dotychczasowy ośrodek naszych spotkań przestał istnieć. Tak, to bardzo smutna prawda.
A co się z tym wiążę - nastąpiła relokacja miejsca doznań. I tym razem padło na ośrodek "Ognisty Ptak"

https://www.ognistyptak.pl/

galeria ośrodka dla zainteresowanych, by nie blokować serwera forum:

https://www.ognistyptak.pl/galeria

3. Kolejną przeszkodą dla wielu osób będzie cena. Tanio nigdy tutaj nie było, niestety nie będzie i tym razem.
Spotkanie będzie (prawdopodobnie pierwszym) większym zgrupowaniem po zimowej przerwie, ale nie gwarantuję zbyt wysokich temperatur otoczenia, taki mamy klimat i nic nie poradzę. Atmosferę spotkania, możecie tylko podnieść Wy i od Was zależy jak to będzie.

5. Z racji obowiązków służbowych i braku możliwości czasowych, by zająć się organizacją konkursów itp. przedsięwzięć, proszę nastawić się na wypoczynek i ewentualne "spacerowe" kilometry po Mazurskich dróżkach. Tu nie będzie wygranych i przegranych, nie ma miejsca na podium i poza nim. Tu jest tylko czas na pogawędki, spacery, wspólne kilometry na Mazurskich dróżkach. I jeśli ktoś szuka pucharu - to w grę wchodzi puchar lodów gdzieś na postoju :ryjezesmiechu:

BARDZO WAŻNE

Jako osoba próbująca w jakiś sposób zebrać wszystkich w jednym miejscu, lojalnie informuje, co następuje:

„Nasze spotkanie nie ma charakteru komercyjnego. Odbywa się na zasadach samoorganizacji i jest imprezą non–profit. Udział osób jest całkowicie dobrowolny i na własną odpowiedzialność. Wszyscy, którzy zdecydują się spotkać w tym miejscu i w tym terminie, samodzielnie odpowiadają za swoje działania. Ja jestem osobą odpowiedzialną za całą logistykę, z racji, że mam ogromne pokłady chęci, by spróbować coś zrobić i móc spotkać się w naszym miatowym gronie, poświęcam swój czas, aby móc doprowadzić do spędzenia wspólnego czasu w takim zacnym towarzystwie, jakim są Wasze osoby.”

JAK TO SOBIE WYOBRAŻAM:
Formuła spotkania:

➢ Czwartek – dojazd do ośrodka i wspólna biesiada lub jak to bywa w podgrupach podczas obiadokolacji (kolacji) z omówieniem całego wspólnego pobytu, przypomnieniem wskazówek bezpieczeństwa i zapoznaniem z regulaminem ośrodka;

➢ Piątek:

Krótka lub dłuższa troszkę, ale nie wiele, przejażdżka. W czasie jej trwania, po drodze posiłek i może coś jeszcze mi się uda zorganizować (choć PRZYPOMINAM - ROBIĘ TO ZDALNIE I Z ABSOLUTNYM BRAKIEM CZASU WOLNEGO - jeśli ktoś uzna, że może to zrobić to lepiej zapraszam do pomocy.)
Również informuje i zobowiązuje, przejazd aut po trasie odbywa się zgodnie z przepisami ruchu drogowego. Jest to najwolniejszy przejazd, jakie odbywają się na terenie Naszego Pięknego Kraju, a z racji piękna Mazur, traktowanych, jako Cudu Natury, głównym celem przejazdu jest zapoznanie się otoczeniem, jakie mijać będziemy podczas wspólnego przemieszczenia.

⟹ Wspólna biesiada lub jak to bywa w podgrupach przy Grillu;

➢ Sobota: dzień wolny do dyspozycji każdego z Was według Waszego uznania. Nie wykluczam po wspólnych rozmowach dodatkowej trasy po mało znanych miejscach lub bardziej znanych…

➢ Niedziela – smutny dzień rozjazdu do MSD (Miejsca Stałej Dyslokacji).

Termin zlotu: 21-24.05.2026 r.

Koordynator spotkania i główny logistyk: Peecer.

Sponsor: UCZESTNICY SPOTKANIA

No i najmniej przyjemna sprawa, a jednak NAJWAŻNIEJSZA, KOSZTA:

Moim marzeniem byłoby, by było jak najlepiej dla Nas, nie znaczy najtaniej, ale nie chciałbym przekroczyć pewnych kwot, o których dziś nawet nie piszę. Bo zbyt wiele niewiadomych przed Nami. Ale dajmy sobie czas.

Na chwilę obecną, przewidywany koszt uczestnictwa od osoby za noclegi i wyżywienie to:
900 PLN

Dla wyjaśnienia już w tym miejscu podam kilka szczegółów. Naprawdę zwracam się do chętnych i bardzo gorąco proszę, o przemyślenie chęci udziału w spotkaniu. Wiążę się to z wpłatą bezzwrotnej WPŁATY - ZALICZKI - ZADATKU (niech każdy sobie wybierze określenia) - w terminie podanym w najbliższym czasie. Zaliczka będzie w wysokości pokrycia kosztów uczestnika za nocleg. Niestety realia i doświadczenie nakazuje zabezpieczyć się przed ponoszeniem kosztów z kieszeni logistyka - organizatora - koordynatora.

By nie było , informuje, że za trzy tygodnie, ośrodek zobowiązał mnie do wpłaty małej zaliczki, którą dokonam we własnym zakresie. - związane jest to z zapłatą - zadatku za rezerwację. Nie do odzyskania w przypadku naszej rezygnacji. Nie mniej wierzę, że choćby zgłosiło się dosłownie: pięć par zainteresowanych spotkaniem i spędzeniem czasu w tamtych okolicach, to zorganizuje to do końca.

Samo zaklepanie miejsca – to jest opłata ok. 2500 - 3000pln. (Jest to gwarant, że nie zablokujemy terminu, a później się wycofamy.)

ILOŚĆ MIEJSC W OŚRODKU OK. 100 OSÓB.

Ewentualne rezygnację po wpłatach – na zasadzie znalezienia chętnego na własne miejsce i rozliczenie kosztów we własnym zakresie.

Jeżeli kogoś zniechęciłem do przyjazdu i uczestnictwie w tym spotkaniu, to przykro mi bardzo. Ale postanowiłem przedstawić sytuację dość jasno.

Uczestnictwo jest dobrowolne.

ZASTRZEGAM sobie prawo do niewielkich zmian w spotkaniu oraz prawo głosu do:

UWAGA: rozwiązywania wszelkich roszczeń, sytuacji, w których będzie należało podjąć decyzję co do miejsca noclegowego, kto gdzie śpi, czy też innych problemów dotyczących pobytu itp. (by sytuacja była jasna i przejrzysta) 8-)
Awatar użytkownika
Kamien
Donator
Donator
Wersja: 2.0 Sport

11 sie 2025, 10:42

Kamienie :kciuk:
Awatar użytkownika
Scyzor
Donator
Donator
Model: NB FL
Wersja: Memories II

11 sie 2025, 10:44

Jestem jedną z tych osób, które trują Ci o organizację, więc jako jeden z pierwszych ochoczo zadeklaruję swoją obecność, razem ze swoją lepszą połówką. Warunki i okoliczności, o których piszesz - są dla mnie całkowicie zrozumiałe i akceptowalne. Nie wiem do kiedy będziesz chciał zbierać wpisowe - tu pewnie zawsze będzie jakaś niepewnosć, bo dzisiejsze przekonanie o chęci uczestnistwa, może zawsze zostać nadszarpnięte tzw. "czynnikami niezależnymi", które będą mogły się ujawnić na przestrzeni tych kilku miesięcy do samego wydarzenia. Jednak na ten moment, ode mnie - silne i zdecydowane TAK.
Awatar użytkownika
ŻeteM
Donator
Donator
Wersja: Memories

11 sie 2025, 15:42

Rozumiem że już jestem zapisany :D
Awatar użytkownika
LeszekMX5
Moderator
Moderator
Model: NC
Wersja: 3RD

11 sie 2025, 16:34

Lidka & Leszek
"Z wiatrem w zawody" - pozdrawiamy - Leszek i Lidka
NA & NC
Awatar użytkownika
Yoozef

11 sie 2025, 17:26

Yoozef rezerwuje czas na tą majówkę i melduje swoje chęci . :senkju:
Awatar użytkownika
Domel
Donator
Donator
Model: NC FL
Wersja: bordo z hameryki

11 sie 2025, 21:04

No jesteśmy na pokładzie: Domel + Magda
Awatar użytkownika
Peecer
Donator
Donator

15 wrz 2025, 20:38

WSTĘPNA LISTA UCZESTNIKÓW

1. Peecer + 1
2. Kamienie
3. Scyzor
4. Mathieu
5. LeszekMX5 & Lidka
6. Yoozef
7. Domel + Magda
8. piotr k.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
Awatar użytkownika
Scyzor
Donator
Donator

17 wrz 2025, 9:33

Peecer pisze:
...
3. Scyzor
...
Dla formalności, bo pewnie będziesz potrzebował mieć listę/liczbę uczestników - licz dwuosobową obsadę Mii - planuję być z Monią.
Awatar użytkownika
Peecer
Donator
Donator

29 wrz 2025, 18:17

Niestety albo stety, sytuacja wygląda następująco. Do końca października mam czas na potwierdzenie, czy rezerwuje termin czy go zwalniam (już bez gwarancji ilości miejsc i dostępności).

Wiem, że dla wielu z Was jest to bardzo odległy termin. W zeszłym tygodniu dzwoniono do mnie z zapytaniem o ewentualne nasze spotkanie. Poprosiłem o jeszcze chwilę czasu.

W ośrodku poprzednim mieliśmy możliwość dłuższej rezerwacji i potwierdzenia spotkania.

Dlatego też, w obecnej sytuacji, jeśli ilość osób się nie zmieni, organizacje zlotu - wspólnego spotkania po prostu odpuszczę.
Awatar użytkownika
Domel
Donator
Donator
Model: NC FL
Wersja: bordo z hameryki

29 wrz 2025, 19:40

słyszeliście? - wpisywać się!
:D
piotr k.
Donator
Donator
Model: NA

01 lis 2025, 10:23

Proszę o dopisanie- 1 osoba.
piotr k.
Awatar użytkownika
Peecer
Donator
Donator

02 lis 2025, 12:19

Peecer pisze:
Niestety albo stety, sytuacja wygląda następująco. Do końca października mam czas na potwierdzenie, czy rezerwuje termin czy go zwalniam (już bez gwarancji ilości miejsc i dostępności).

Wiem, że dla wielu z Was jest to bardzo odległy termin. W zeszłym tygodniu dzwoniono do mnie z zapytaniem o ewentualne nasze spotkanie. Poprosiłem o jeszcze chwilę czasu.

W ośrodku poprzednim mieliśmy możliwość dłuższej rezerwacji i potwierdzenia spotkania.

Dlatego też, w obecnej sytuacji, jeśli ilość osób się nie zmieni, organizacje zlotu - wspólnego spotkania po prostu odpuszczę.
Zgodnie z ostatnim moim wpisem i nawiązaniu do niego, oficjalnie i wszem i wobec informuje, że "ZLOT - SPOTKANIE TOWARZYSKIE", jakie było planowane na 21 - 24 Maj 2026 roku, zostaje

ODWOŁANY.

Nie podejmuję się organizowania jako główny kierownik zamieszania.

Nie mniej, serdecznie zapraszam chętnych i zdecydowanych, na spotkanie w tym samym terminie, w tym samym miejscu, (za te same pieniądze), jednakże już we własnym zakresie rezerwacyjnym i organizacyjnym.

Z mojej strony, oferuje organizację tras przejazdów, absolutnie spontaniczne zwiedzanie miejsc, w których jeszcze nie byliśmy i spróbowanie poznania nowych miejsc "jeśli znajdziemy" na mapie gastronomicznej Mazur.
Awatar użytkownika
Scyzor
Donator
Donator

03 lis 2025, 8:35

Peecer pisze:
Zgodnie z ostatnim moim wpisem i nawiązaniu do niego, oficjalnie i wszem i wobec informuje, że "ZLOT - SPOTKANIE TOWARZYSKIE", jakie było planowane na 21 - 24 Maj 2026 roku, zostaje

ODWOŁANY.

Naszła mnie pewna refleksja, ale nie wiem czy odważę się ją wygłosić na forum, bo może się okazać że moje zgłoszenia na inne imprezy zaczną znikać w niewyjaśnionych okolicznościach :-P Powiem tylko, że dla mnie to jakieś symboliczne jest, że jeden z fajniejszych zlotów, na których można było polatać po urokliwych winklach i cieszyć się jazdą - nie jest w stanie przyciągnąć nawet garstki osób niezbędnych do tego, żeby się odbył.
Tak to tylko zostawię.

@Peecer - do Ciebie apel, żebyś nie rezygnował permanentnie. Może dłuższa przerwa od mazurskich tras poskutkuje większą do nich tęsknotą w kolejnym roku. Czego Tobie, sobie i nam wszystkim życzę.
piotr k.
Donator
Donator
Model: NA

04 lis 2025, 23:27

Szkoda. Mała ilość zgłoszeń może wynikać też z tego, że coraz rzadziej odwiedzamy to nasze forum tutaj.
Chyba łatwiej by było zorganizować grupę przez WhatsApp albo Facebook.
piotr k.
Awatar użytkownika
Peecer
Donator
Donator

05 lis 2025, 7:44

piotr k. pisze:
04 lis 2025, 23:27
Szkoda. Mała ilość zgłoszeń może wynikać też z tego, że coraz rzadziej odwiedzamy to nasze forum tutaj.
Chyba łatwiej by było zorganizować grupę przez WhatsApp albo Facebook.
@piotr k. - Piotrze - nie mogę tym razem się z Tobą zgodzić. Jeśli tak czynić będziemy, to forum, które jest ogromnym zbiorem wszelakiej wiedzy, pomocy i informacji, może nie umrze, ale straci bardzo dużo.

Poza tym, uważam, że to jest najlepsze miejsce do wszelkich organizacji "Naszych" zlotów - spotkań.

A co do braku zainteresowania tym spotkaniem, to przyczyn mogę podać Ci wiele. Ale nie o to chodzi w tym miejscu.
Pewnie, gdybym miał takie możliwości jak w poprzednim ośrodku, wpłata rezerwacyjna w styczniu, to i może parę osób się jeszcze dopisało. A tak - jest jak już jest.

A sam osobiście jak nic nie stanie na przeszkodzie, zamierzam tam pojechać dokładnie w tym czasie i sobie "pospacerować" po Mazurskich dróżkach. Dlatego też napisałem o takiej możliwości dla innych chętnych.
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
LeszekMX5
Moderator
Moderator

08 lis 2025, 7:58

Peecer pisze:
Peecer pisze:
Nie mniej, serdecznie zapraszam chętnych i zdecydowanych, na spotkanie w tym samym terminie, w tym samym miejscu, (za te same pieniądze), jednakże już we własnym zakresie rezerwacyjnym i organizacyjnym.

Z mojej strony, oferuje organizację tras przejazdów, absolutnie spontaniczne zwiedzanie miejsc, w których jeszcze nie byliśmy i spróbowanie poznania nowych miejsc "jeśli znajdziemy" na mapie gastronomicznej Mazur.[/i]
:git: To jest bardzo sensowne rozwiązanie :kciuk: Robert, skontaktuję się na priv.
NA & NC
Awatar użytkownika
Yoozef

22 lis 2025, 20:53

Peecer pisze:
WSTĘPNA LISTA UCZESTNIKÓW

1. Peecer + 1
2. Kamienie
3. Scyzor
4. Mathieu
5. LeszekMX5 & Lidka
6. Yoozef
7. Domel + Magda
8. piotr k.
9. ..........

Nowe przepisy dot. jazdy grupowej ( nie dotyczy mniej niż 10 pojazdów :bang: ) powodują ,że skraca to nam węża zlotowego , jednej z najlepszej nagrody uczestniczenia w zlocie. Ale jest nadzieja dla pojazdów nazywanych niekiedy "dupowozami"( DW) i robi się sytuacja neutralna . Oto wzór MX5* 9 + 1*DW+MX5*9+ 1*DW+ MX5*9 + ........ :poklony: Jest to powtarzalna suma ilorazów nie naruszająca nowych ograniczeń :o .Dotychczasowe zgłoszenie Mazury 26 zostało anulowane ale może się przydać na inne zloty. Na SBD 2025 będziemy to stosować . Miejscowo zaprzyjaźnieni kierowcy będą zadowoleni ;) :senkju:
Awatar użytkownika
Kamien
Donator
Donator
Wersja: 2.0 Sport

29 lis 2025, 11:17

Yoozef pisze:
22 lis 2025, 20:53
Nowe przepisy dot. jazdy grupowej ( nie dotyczy mniej niż 10 pojazdów :bang: ) powodują ,że skraca to nam węża zlotowego , jednej z najlepszej nagrody uczestniczenia w zlocie.
Przecież można zrobić 4 osobne zloty.

1. Zlot miłośników Mazdy MX5 NA
2. Zlot fanów Mazdy MX5 NB
3. Spływ kajakowy Mazdy MX5 NC
4. Spotkanie jeszcze bez rdzy MX5 ND

Trochę inne naklejki z tym samym motywem ale innym autem i tyle ;)

Sory za offtop
Awatar użytkownika
LeszekMX5
Moderator
Moderator

30 lis 2025, 9:55

:lol: :winner: :git: :kciuk:
Kamien pisze:
29 lis 2025, 11:17

Przecież można zrobić 4 osobne zloty.

1. Zlot miłośników Mazdy MX5 NA
2. Zlot fanów Mazdy MX5 NB
3. Spływ kajakowy Mazdy MX5 NC
4. Spotkanie jeszcze bez rdzy MX5 ND

Trochę inne naklejki z tym samym motywem ale innym autem i tyle ;)

Sory za offtop
NA & NC
ODPOWIEDZ