Mazda NC a wysokość kierowcy

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

Yaskier

09 maja 2011, 20:57

Witam wszystkich :)
Od jakiegoś czasu coraz większe zainteresowanie budzi we mnie model NC do tego stopnia, że poważnie rozważam zakup takiego auta. Mam jednak jedną wątpliwość, która niestety spędza sen z powiek, a mianowicie ilość miejsca za kółkiem. Zdaniem Mazdy do NC mieści się kierowca do 186cm wzrostu. Ja mam 187cm ;) W dodatku za kierownica nie lubię pozycji leżących, tylko bardziej wyprostowane.
Niestety nie miałem jeszcze możliwości sprawdzenia tego na żywo, stąd pytanie do Was Drodzy posiadacze takiego modelu :) czy się zmieszczę mając powiedzmy z 2cm luzu jeszcze nad łbem? :) Dach oczywiście rozłożony ;) Są jakieś różnice w wersji ze sztywnym składanym dachem i miękkim?
Z góry dzięki!
Don Corleone
Model: Inny
Wersja: RevolutionReloaded

09 maja 2011, 21:10

Yaskier pisze:Zdaniem Mazdy do NC mieści się kierowca do 186cm wzrostu.

190cm też się zmieści :wink:
Najlepiej udaj się do dealera, czy do komisu z NC i się przymierz.

Yaskier pisze:Są jakieś różnice w wersji ze sztywnym składanym dachem i miękkim?

O tym jest już dużo na forum.
.
azbest1983

09 maja 2011, 21:15

Mam co prawda NA ale jestem przekonany że o dach na 100%, nie masz się co martwić, gożej może być z miejscem na nogi. Ja mam 192 cm i poza tym że przydało by się tam trochę więcej miejsca, to przyznam że jazda madzią jakoś mi to rekompensuje. Osobiście uwielbiam leżącą pozycję w aucie i to jest zonk w mx 5 przy moim wzroście, bo w pozycji bardziej wyprostowanej miał bym dużo więcej miejsca na nogi, poza tym u mnie nie ma reg. kiery.. a w NC to pewnie standard. Najlepiej niech wypowie się jakiś posiadacz NC...
matpilch
Donator
Donator

09 maja 2011, 22:04

bez problem się zmieścisz, zajrzyj do naszego śląskiego tematu i wpadnij na jakiś spot na ktorym będe
miata lov!
Awatar użytkownika
Dżunior
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: SkyFreedom Recaro
Kontakt:

09 maja 2011, 22:31

Gdy po kilkudniowej przerwie przesiadam się z NC do NBfl, przez chwilę mam lekko klaustrofobiczne odczucia :mrgreen: A że znam wielu wysokich użytkowników NA i NB/NBfl, śmiem twierdzić że w NC czuli by się oni całkiem komforotowo.

Dobrym przykładem może być mój brat: ma coś w okolicach 190cm wzrostu i w NC czuje się bardzo komfortowo :wink: :mrgreen:

Nie wiem czy w NC regulacja wysokości kierownicy to standard, ale w kilku jakie oglądałem zawsze występowała.
MX-5 ND SkyFreedom 8-)
Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT
Yaskier

10 maja 2011, 8:14

Dziękuje za info, przyznam, ze trochę mnie uspokoiliście :)
W okolicy nie mam niestety możliwości przymierzenia się (ani komis ani salon), jednak trafić na to auto nie jest łatwo ;)
Dzięki matpilch za propozycję. Z wielką przyjemnością skorzystam, jak będę już na ostatniej prostej do zakupu (muszę jeszcze sprzedać obecną furę).
Bardziej się martwiłem o wysokość miejsca nad głową (stąd pytanie o różnice w dachach, czy czasem w sofcie nie jest więcej miejsca w pionie), a tu trochę mnie zmartwiliście z odległością od kiery i pedałów. Kierę lubię mieć maksymalnie wysuniętą i możliwie najwyżej, choć z tego co wiem w NC regulacja jest tylko w poziomie.
Pozdro!
matpilch
Donator
Donator

10 maja 2011, 12:22

Yaskier pisze:w NC regulacja jest tylko w pionie
miata lov!
Yaskier

10 maja 2011, 13:24

O widzisz, to nawet lepiej :)
Yaskier

08 cze 2011, 22:28

Ponieważ zakończyłem testy winien jestem update tematu.
Wysokość: w soft topie musiałem nieco pochylić oparcie fotela (a siedzę z reguły dość pionowo) żeby nie smyrać szmaty czubkami włosów :)
W PRHT jest jeszcze lepiej, dach jest wyraźnie ciut wyższy.
Długość: rewela, no problem ze sporym zapasem.
Podsumowując: pełen komfort w obu wersjach.
ODPOWIEDZ