Nawigacja do MX-5

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

Buago

13 paź 2010, 9:22

Witam,

Jestem właśnie na kupnie nawigacji do mojej świeżo zakupionej Madzi a z powodu ogromu tego typu produktów na rynku ciężko coś wybrać.

Będę wdzięczny za jakieś rekomendacje. :smile:

Pozdrawiam,
Buago
Awatar użytkownika
cabriofun

13 paź 2010, 13:13

Ja jakiś czas temu kupowałem, wybrałem Pentagrama NOMAD GT,
potrafi wyszukac satelity na zimnym starcie w mgnieniu oka. Ogólnie daje rade. ja jestem zadowolony.
scotch
Model: NA

13 paź 2010, 21:25

cabriofun pisze:wybrałem Pentagrama NOMAD GT

Za tą cenę istnieje kilka fajniejszych propozycji ale każdy ma swoje zdanie ;) Najbardziej podoba mi się uchwyt do tej navi :mrgreen:

Obrazek

Co do navi: zależy co chcesz mieć... i jaką kasę na to przeznaczysz. Czy poruszasz się tylko po Polsce czy EU? Fotoradary, niebezpieczne miejsca, suszarki - to teraz nie problem, jest dużo stronek w sieci z darmowym POI i itp. Wystarczy poszukać. Za tą cenę w życiu nie kupił bym Nomada, nawet z AM EU, ale to tylko moje zdanie. A co mogę polecić? Jak na moje podałeś troszkę mało szczegółów np. jaka przekątna, wbudowany dysk może? Jeżeli chcesz tylko poleceń: skręć w prawo, lewo to polecam Garmina: navi prosta ale nie wgrasz innego softu. A jeżeli chcesz kombinować to dla mnie najlepszą nawigacją do wszelkich zabaw jest TomTom. Oprócz tego na produkty tej drugiej navi jest też najwięcej programów tworzonych przez użytkowników np. darmowy [URL=http://www.tomplayer.net/joomla/]http://www.tomplayer.net/joomla/[/URL]

Ale się rozpisałem :mrgreen: Napisz może troszkę więcej czego chcesz...
Buago

14 paź 2010, 7:05

Budżet na nawigacje nie powinien przekroczyć 700 PLN, zależy mi także na możliwości wgrania map różnych producentów.

Gdzieś czytałem, że produkty oparte na Windows CE są najbardziej elastyczne i pozwalają na wiele modyfikacji więc fajnie by było gdyby GPS działał właśnie na takim systemie :smile:
Awatar użytkownika
cabriofun

14 paź 2010, 9:26

Mozesz sobie kupic navi bez map, i wgrać sobie co chcesz, dla mnie automapa jest bez konkurencyjna. Dużo opcji, do obsługi trzeba się przyzwyczaic, ale ergonomia jest ok. Na nomadzie możesz ogladac filmy, puszczac muze z mp3 w trakcie nawigacji, itp itd. Uchwyt akurat to chyba jego najsłabszy punkt. Nie wiem o jakich urzadzeniach mówi mój poprzednik, ale marketowe wynalazki, wykonane ze źle spasowanego plastiku nie za bardzo mi podchodzą.
Skyluker
Donator
Donator
Model: NB
Wersja: Miracle

14 paź 2010, 17:31

Ja też korzystam z Automapy. W roli urządzenia HP hx4700 z windowsem 6.1 i 4' wyświetlaczu hires, kiedyś topowy model. Do tego osobny odbiornik GPS SIRF III. Trochę kłopotliwe w transporcie bo trzeba targać 2 rzeczy, ale jakość i szybkość osobnego odbiornika trochę to rekompensuje.
Sama mapa jest świetna, dokładna, aktualizowana 4 x w roku.
Kiedyś używałem tomtoma, rewelacyjny sposób obsługi, user-friendly.

Ojcu kupiłem Asusa, nie pomnę modelu, po roku spaliła się ładowarka samochodowa, a teraz po 2-3 latach szwankuje suwak hold (swoją drogą dobra sprawa, wyłącza ekran, a navi działa dalej).

Odradzam komórkowe navii np. Ovi z Nokii, wolne, mało dokładne. Nie nadają się do większych wypraw.

Odradzam też uniwersalne uchwyty do nawigacji. Ja kiedyś miałem chiński, taki, którym się ściska urządzenie. Puściło na zakręcie, chciałem złapać, puściłem kierownicę i przywaliłem w krawężnik :oops: . Na szczęście to jeszcze w cinquecento było i skończyło się na wymianie felgi. Po tym wydarzeniu kupiłem uchwyt dedykowany.
karol

14 paź 2010, 18:05

Korzystam z dwóch: BECKERS i GARMIN i z obu nie jestem zadowolony, choć grafika tańszego GARMIN bardziej mi się podoba i jest bogatsza.
Ostatnio oba sie zwiesily - jeden jeszcze w PL, pod Koninem, a drugi pod Belgradem w SRB - pewnie weszły w sprzężenie z zamontowanymi nieudolnie pluskwami :wink:
Karol B.
Ongiś ciemnozielona Żabusia NB 1.8. oraz
Czerwony Kapturek NC 20th Anniversary Edition 1.8 nr 1217/2000
matpilch
Donator
Donator
Model: Inny

14 paź 2010, 19:14

karol pisze:Korzystam z dwóch: BECKERS i GARMIN i z obu nie jestem zadowolony, choć grafika tańszego GARMIN bardziej mi się podoba i jest bogatsza.
Ostatnio oba sie zwiesily - jeden jeszcze w PL, pod Koninem, a drugi pod Belgradem w SRB - pewnie weszły w sprzężenie z zamontowanymi nieudolnie pluskwami :wink:

obawiam sie ze w belgradzie nic nie łapie, fordowska swietna nawigacja pokazala tam jedna jedyna droge, fakt ze glowna i akurat ta ktora jechalismy :p

btw
ja chce taka \/ !
Załączniki
p1naviint.jpg
p1.jpg
miata lov!
Awatar użytkownika
tmx89

14 paź 2010, 19:47

ja korzystam z komorkowej navii raz na jakis czas z NaviExpert ( bo malo jezdze ) :) w sumie orientuje sie no i mam dodatkowo w komorce Google Maps ktore tez daje rade :)
Obrazek
Obrazek
scotch

14 paź 2010, 20:34

Buago, może zapytam inaczej: chcesz coś nowego czy używka wchodzi w grę?
Buago

14 paź 2010, 21:20

Interesuje mnie tylko nowy sprzęt, siadłem na temat i chyba kupie NavRoad NR560BF + AutoMapa

Jedyna niewiadoma to jak bardzo będzie zasłaniał widok :roll:
sebna
Model: NB FL
Wersja: Sportive

14 paź 2010, 23:36

Widze, że w tle MX-5 :) NB lub NBfl :)

Poproszę o relację jak już po testujesz, też mnie czeka jakiś zakup ale pewno dopiero na przyszły sezon wycieczkowy.

Pozdro
Awatar użytkownika
kociol
Donator
Donator
Model: NC FL2
Wersja: Sport Recaro

15 paź 2010, 5:29

To nie jest NB lub NBfl - jakis wyswietlacz po srodku, inna kiera i calkiem inne dzwignie wycieraczek/kierunkow ;)
Co do navi to sam uzywam juz leciwego Della Axim v51x i do tego antenka GPS SIRF III. Mam na tym i TomToma i AutoMape. Generalnie uwazam TomToma jako bardziej przyjaznego i dokladnego (bez wnikania w ustawienia). Mapy Ovi tez czasami uzywam, ale bardziej zeby sprawdzic gdzie cos jest, a nie jechac tam z pomoca tego ustrojstwa (nie da sie chocby ze wzgledu na wielkosc ekranu w telefonie).
To moje 3 grosze :D
MAD fabworx specjalne części dla Twojej Miaty https://www.instagram.com/mad_fabworx/ Life is too short to drive a boring car.
ODPOWIEDZ