Cześć wszystkim,
Z góry przepraszam jeśli w złym dziale umieściłem wpis.
Opiszę krótką moją sytuację i chciałbym zasięgnąć waszej rady i pomocy i opinii.
Od dłuższego czasu poszukuje mazdy mx5 Nb/nbfl. No i stało się tak że bardzo blisko mnie została wystawiona dokładnie taka, jaką bym chciał. Napisalem do pana sprzedawcy podpytać o kilka rzeczy. W trakcie rozmowy zostałem poinformowany że samochód został zakupiony z aukcji na copart de (https://www.copart.de/lot/50372717/). I jak widać samochód widnieje jako zalany. Pan sprzedający tłumaczy mi to w taki sposób, że miejsce pasażera zostało zalane dlatego, że zatkał się kanalik odpływowy i woda się tam po prostu zebrała.
Mimo wielu wątpliwości zdecydowałem się i tak pojechać i samochód zobaczyć. No i tu już wszystko wyglądało cacy. Samochód piękny, czysty, zrobiona blacharka (zero rdzy na karoserii), polerka itp.
Stąd moje pytanie do was:
Brali byście pod uwagę w ogóle taki samochód? Jest sens się zastanawiać? Swoją drogą cena to około 25k. Bardzo proszę o wasze opinie i rady. Dziękuję
Mazda z licytacji
Moderator: Moderatorzy
25k za zalane 1.6 w biedzie? W życiu.
Bajeczki o "zatkanym kanaliku" to bym włożył raczej z powrotem między bajki i baśnie, a nawet jeżeli to prawdziwe - w nogach pasażera jest sterownik silnika, jak tam zacznie wiązka gnić to będzie zabawnie.
Notabene to auto się przewija już jakiś czas po portalach - tapicerka jest specyficzna, a nie jest to oryginalny schemat kolorystyczny (nie było takich zielonych wstawek nigdy ori).
Nie wiem ile już łącznie wisi, ale na pewno od lipca 2024, bo wtedy wrzucałem znajomemu link, wtedy wisiała na blachach KWA 27026 za 25500 z przebiegiem 137000
Bajeczki o "zatkanym kanaliku" to bym włożył raczej z powrotem między bajki i baśnie, a nawet jeżeli to prawdziwe - w nogach pasażera jest sterownik silnika, jak tam zacznie wiązka gnić to będzie zabawnie.
Notabene to auto się przewija już jakiś czas po portalach - tapicerka jest specyficzna, a nie jest to oryginalny schemat kolorystyczny (nie było takich zielonych wstawek nigdy ori).
Nie wiem ile już łącznie wisi, ale na pewno od lipca 2024, bo wtedy wrzucałem znajomemu link, wtedy wisiała na blachach KWA 27026 za 25500 z przebiegiem 137000
Soul Red NB- kiedy mózg mówi ND, ale portfel mówi NB
I mówisz że to dokładnie ta sama?rachey pisze: ↑01 mar 2025, 11:1125k za zalane 1.6 w biedzie? W życiu.
Gość zapewnia że to on ją sprowadził w sierpniu 2024 i zarejestrował we wrześniu. Data licytacji też przypada na sierpień.
Zatkany kanalik?- przecież na zdjęciach z licytacji jest wyraźnie oznaczony poziom do którego auto było zalane (WL na drzwiach). Osobiście nie kupiłbym auta po zalaniu, bo nigdy nie doprowadzisz elektryki do porządku i nawet jak będzie jeździć to nie będziesz mógł zaufać mu na tyle żeby wybrać się w dłuższą trasę bez obawy, że będziesz potrzebował lawety żeby wrócić. Choć muszę przyznać, że zielone skórzane fotele mi się podobają- w mojej poprzedniej miałem takie z niebieskim środkiem:D Swoją drogą wymiana tapicerki raczej świadczy ile tam stało wody... Jeśli masz na oku NB to w tej cenie spokojnie kupisz coś ładniejszego i z pewniejszą historią, a to ważne w 25 letnich autach- jakby co zapraszam do oglądania mojej viewtopic.php?f=29&t=37246&view=unread#unread 

Jeszcze popatrzyłem i tamta była z 2001, czyli poliftowa, choć fotele miała na pewno takie jak tu, przedliftowe - może faktycznie aż taki zbieg okoliczności, że podobna cena, wyposażenie i nietypowe fotele (bo to nie oryginalne), ale jednak auto inne.
Tak czy siak - jeżeli WL to poziom wody, tak jak Aleks pisze, to absolutnie bym tego nie kupił, może za 2500 żeby rozebrać na części. Te auta gniją nawet bez zalania, a co dopiero jak cały spód pływał.
Soul Red NB- kiedy mózg mówi ND, ale portfel mówi NB