Żółte blachy - kwestie skarbowe

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

dpo
Model: NA

03 wrz 2024, 11:21

Przeszukałem forum ale tego nie znalazłem.
Otóż, chcę miatke zrobić na zabytek - w styczniu rocznikowo ma 30 ( u mnie jeszcze jest to możliwe ). Furka jest z Niemiec czyli to zarazem pierwsza rejestracja w kraju.
Niestety jej dokładna data prod to lipiec.
O ile rzeczoznawcy to nie interesi - tzn mówi że da radę to w styczniu / lutym zrobić to zaświeciła mi się lampka US …..
Oni raczej się będą trzymać daty produkcji czyli muszę czekać do lipca z całą akcją by nie płacić akcyzy ?
Ktoś wie takie niuanse ?
Awatar użytkownika
tomasz01
Donator
Donator
Model: NA

03 wrz 2024, 11:44

Niestety urzędy potrafią to interpretować na swój sposób - z mojego doświadczenia wynika iż niektóre biorą datę produkcji, inne nawet datę pierwszej rejestracji...
Najbezpieczniej będzie odezwać się do Twojego urzędu i dopytać jak to jest w ich przypadku.

Swoją drogą czekanie do lipca może być niebezpiecznie. Teraz tylko lubelskie, kujawsko-pomorskie i zachodnio-pomorskie mają 30 lat - wszyscy inni już podnieśli limity więc można się spodziewać że i tutaj zrobią niespodziankę i podniosą limit niestety :/
W takim przypadku e mojej ocenie bezpieczniej byłoby zapłacić te kilka stówek i nie tracić czasu :)
Awatar użytkownika
pistenbully
Donator
Donator
Model: NB
Wersja: 10th Anniversary

03 wrz 2024, 15:10

Och, Pomorski urząd końserwatora, to nawet z datą wsteczną wprowadził zmiany zeszłej jesieni. Znajomy musiał długo im tłumaczyć, że skoro data złożenia wniosku o wpis jest sprzed daty wstecznego wprowadzenia zmiany, to nie mają podstawy odmówić...
Mydelniczka 10th Anniversary Edition
Rabarbar….....'15 ND Soft Top
Awatar użytkownika
bartz
Donator
Donator
Model: NB FL
Wersja: Individual

04 wrz 2024, 7:27

pistenbully pisze:Och, Pomorski urząd końserwatora, to nawet z datą wsteczną wprowadził zmiany zeszłej jesieni. Znajomy musiał długo im tłumaczyć, że skoro data złożenia wniosku o wpis jest sprzed daty wstecznego wprowadzenia zmiany, to nie mają podstawy odmówić...
I wyszlo ja jego, czy urzędu?
Bo w mojej branży nie liczy się termin złożenia wniosku, a termin rozpatrzenia go przez urząd...
Awatar użytkownika
pistenbully
Donator
Donator
Model: NB
Wersja: 10th Anniversary

04 wrz 2024, 9:20

bartz pisze:
04 wrz 2024, 7:27
pistenbully pisze:Och, Pomorski urząd końserwatora, to nawet z datą wsteczną wprowadził zmiany zeszłej jesieni. Znajomy musiał długo im tłumaczyć, że skoro data złożenia wniosku o wpis jest sprzed daty wstecznego wprowadzenia zmiany, to nie mają podstawy odmówić...
I wyszlo ja jego, czy urzędu?
Bo w mojej branży nie liczy się termin złożenia wniosku, a termin rozpatrzenia go przez urząd...
Krótko i hasłowo, bo rozmawialiśmy po powołaniu już nowej osoby na urząd Woj.Kon., rzucił, że przepchnęli jego sprawę kolanem (pozytywnie), bo się zbliżał koniec roku nieubłaganie, i trzeba było szuflady poczyścić. A Golf I cabrio, to nie powinien wzbudzać większych kontrowersji.
Mydelniczka 10th Anniversary Edition
Rabarbar….....'15 ND Soft Top
ODPOWIEDZ