Jestem Ukraińcem, przybyłem do Polski przed wojną. Nie miałam okazji nauczyć się dobrze języka polskiego, żeby pisać, bo pracuję w międzynarodowej firmie. Używam więc tłumacza (ale dobrze czytam).
Przez te dwa lata zacząłem trochę wariować i zdecydowałem, że chcę spełnić jedno ze swoich dziecięcych marzeń i kupić Miatę. Nie żebym miał go na co dzień, bo mam normalne auto. Ale tylko po to, żeby pojeździć nim po pracy i dobrze się bawić i uśmiechać się na twarzy.
Z tego powodu chciałem zapytać społeczność o kilka niuansów:
1) Czy da się kupić Miate NBFL w cenie do 20-25 tys. zł bez większych problemów technicznych. W zasadzie bez rdzy. Czyli mogę nim jeździć po zakupie? Myślałem o zakupie u dealera w Bogdaszowicach.
2) Ubezpieczenie samochodu nie powinno być problemem?
3) Przegląd Techniczny powinien być ważny na samochód? Jak mogę mieć pewność, że jeśli kupię samochód, to go przejdzie?
4) Jeśli kupię samochód z Niemiec, będę musiał go zarejestrować w Polsce. I znowu pytanie o Przegląd Techniczny samochodu.
5) Czytałem artykuły, że wchodzi nowe prawo mówiące, że starymi samochodami nie będę mógł wjeżdżać do miast? Obecnie chcę kupić miate NB (najlepiej nbfl). Mieszkam niedaleko Warszawy (moja dziewczyna pracuje przy koniach, a ja pracuję zdalnie). Ale często jeżdżę do Krakowa i chcę jechać z Miatem do Krakowa.
6) Jakie jest najlepsze miejsce i czas na zakup miaty? Myślę, że jeszcze przed wiosną ceny pójdą w górę. Ale ile?
7) Co zrozumiałem - najważniejsze to sprawdzić czy nie ma rdzy czy nie jest ona krytyczna. Cała reszta nie jest aż tak kosztowna w naprawie, nawet w przypadku wymiany silnika.
8) Czy będę mógł go później sprzedać i nie stracić dużo pieniędzy, kiedy mam nadzieję, że wojna się skończy i wrócę na Ukrainę. Oczywiście, że będę dobrze opiekować się moją Miate.
9) Chciałbym przed zakupem spróbować jeździć Miatą. Czy ktoś ma ochotę się spotkać na parę godzin i po prostu porozmawiać osobiście, przejechać się trochę i poczuć jak to jest mieć miatę. Chciałbym także spróbować jeździć samochodem z manualną skrzynią biegów, ponieważ posiadałem tylko samochody z automatyczną skrzynią biegów. Oczywiście nie będzie za darmo i mogę przynieść butelkę czegoś

10) Jak trudno jest jeździć zimą? Oczywiście na oponach zimowych. Wcześniej miałem napęd tylko na przednie koła.
11) Jak ważny jest twardy dach? Jak rozumiem jest on potrzebny tylko do jazdy zimą i gdy temperatury są poniżej zera. W pozostałych przypadkach powinien to być kabriolet. A może miękki dach wystarczy również zimą?
12) Jeśli ktoś wie, czy są jakieś specyfiki dla cudzoziemca dotyczące zakupu samochodu w Polsce? Aktualnie posiadam tylko PESEL UKR.
13) A co z samochodem, który będzie służył na co dzień do zabawy, to na co jeszcze zwrócić uwagę oprócz rdzy? Działająca nagrzewnica do jazdy w zimne dni? Czy działa miate z klimatyzatorem? Działające głośniki do muzyki? Coś innego?
Przepraszamy za wszelkie błędy gramatyczne, korzystając z tłumacza.
Chcę stać się częścią społeczności Miata w Polsce.
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Jestem bardzo wdzięczny.