Sprawdzanie aktualnej pozycji samochodu (GPS)?
Moderator: Moderatorzy
- ace
- Donator
- Model: NB FL
- Wersja: Silver Blues
Można samemu to ogarnąć, jak wszystko. Sama zasada działania jest prosta - mamy mniej albo bardziej dokładny odbiornik GPS, z którego dane są pobierane i przesyłane przez moduł GSM, zazwyczaj SMSem. Gdzie te dane odbierzesz i zapiszesz, to już zależy od tego, co potrzebujesz z nimi zrobić.
NBFL 1.8 - Blues Beatdown | NC SPEC - Rocambolesco
Przygórze - Twój dom w Kotlinie Kłodzkiej. Pośmigamy razem?
Przygórze - Twój dom w Kotlinie Kłodzkiej. Pośmigamy razem?
-
- Model: NB
- Wersja: Cabrio Roadster
Tak jak kolega wyżej napisał, można to samemu zrobić. Potrzebny sprzęt zakupić na aliexpress za niewielki koszt. Chodzi tutaj o odbiornik GPS, oraz nadajnik GPRS, który będzie przesyłał dane pod określony adres, na tej podstawie można sobie wszystko fajnie skonfigurowąc.
- nick.es
- Moderator podróży
- Model: NB FL
Od kopa możesz spróbować z udostępnianem pozycji przez Google Maps. Aplikacja mobilna ma taką opcję.
Własny system możesz oprzeć na zwykłej stronie internetowej, odpalanej na telefonie. Wystarczy, że będziesz miał jakiś serwer z który będzie odbierał informacje o pozycji z każdego z tych telefonów i przekazywał je do pozostałych. To klasyczny case systemu streamingu danych. Po stronie serwera możesz wykorzystać gotowe rozwiązania, jak Kafka, Redis, Cassandra, Socket.io...
Własny system możesz oprzeć na zwykłej stronie internetowej, odpalanej na telefonie. Wystarczy, że będziesz miał jakiś serwer z który będzie odbierał informacje o pozycji z każdego z tych telefonów i przekazywał je do pozostałych. To klasyczny case systemu streamingu danych. Po stronie serwera możesz wykorzystać gotowe rozwiązania, jak Kafka, Redis, Cassandra, Socket.io...
- Arvi
- Junior Admin
- Model: NA
- Wersja: Tiny Tina Edition
Dobrze ... drodzy... możemy przestać?
Czy mam zagłębiać temat bardziej?

Czy mam zagłębiać temat bardziej?
- Załączniki
-
- 5.jpg (43.29 KiB) Przejrzano 819 razy
-
- 4.jpg (70 KiB) Przejrzano 819 razy
-
- 3.jpg (41.8 KiB) Przejrzano 819 razy
-
- 2.jpg (40.01 KiB) Przejrzano 819 razy

- Arvi
- Junior Admin
Nie moja zasługa.
Kolega forumowicz zauważył. Jak chce, to niech się ujawni - imienne komplementy zbierać.
A „Panom” dam możliwość wytłumaczenia tej prawidłowości... bo sam jestem ciekawy
Kolega forumowicz zauważył. Jak chce, to niech się ujawni - imienne komplementy zbierać.
A „Panom” dam możliwość wytłumaczenia tej prawidłowości... bo sam jestem ciekawy

- Arvi
- Junior Admin
Czas upłynął.
Uprzedzałem, że lubię kasować - tematy chłopaków wyczyszczone z linków i blokada poszła dla obu.
Jak zauważycie podobne działy z kreatywnymi radami - poproszę o PW. Dzięki.
Uprzedzałem, że lubię kasować - tematy chłopaków wyczyszczone z linków i blokada poszła dla obu.
Jak zauważycie podobne działy z kreatywnymi radami - poproszę o PW. Dzięki.

- TerminatorPi
- Donator
- Model: ND RF
- Wersja: SkyFreedom
Inna sprawa, że na samo pytanie główne w tym wątku można coś sensownego poradzić. Na przykład odbiornik GPS/Tracker GSM w znanym standardzie (np. Tk102/tk103). Tylko radzę brać coś z sensownym aku.
Do tego po stronie serwerowej stawiamy OpenGTS i jechano. Na jednej instancji OpenGTS możemy śledzić wiele trackerów. Do tego, przy niewielkiej ilości danych mamy darmowy reverse geocoding (oczywiście,za cenę dzielenia się danymi z gógielem) z Gógle Maps.
Been there, done that.
Do tego po stronie serwerowej stawiamy OpenGTS i jechano. Na jednej instancji OpenGTS możemy śledzić wiele trackerów. Do tego, przy niewielkiej ilości danych mamy darmowy reverse geocoding (oczywiście,za cenę dzielenia się danymi z gógielem) z Gógle Maps.
Been there, done that.