[ND] czy istnieje zwijany/składany windshot?

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Wojtek Wawa
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: freedom+bilstein

16 mar 2018, 5:47

Pietryga kompletnie olewa kontakt przez swoją stronę (ma jakąś konkurencję?), a zakupy grupowe przegapiłem. I może dobrze, bo zacząłem myśleć - przecież z windshotem nie da się złożyć/otworzyć dachu w ND soft top siedząc w środku. Czyli taki windshot będzie fajny na trasie, ale nie na codzień i po dojechaniu trzeba będzie go gdzieś schowac, a do bagażnika się nie zmieści.

I tu zaczynają się mój pomysł - czy ktoś z Was opracował sposób na montowanie windshota na samych pałąkach. ale bez ramki metalowej, ewentualnie z jakąs elastyczną/składaną? Coś co możnaby naciągnąć na trasę, a na miejscu zwinąć?

Co ciekawe w ogóle nie myślałem o windshocie podczas jazd top down zimą (stąd przegapienie zakupów grupowych) - problem pojawił się przy +17 st C. Człowiek ubiera się lżej i wtedy bardziej turbulencje przeszkadzają, bo przy -5 C w ciepłej czapce problemu nie ma. A przy +17 syn mi powiedział, że robi się mu zimno, mimo że głowę ma conajmniej 20 cm niżej niż ja.
mutra
Donator
Donator
Wersja: GT Sport nav+

16 mar 2018, 8:45

https://www.moss-europe.co.uk/wind-defl ... 4-155.html

do NB jest cos takieg - całość jest miękka i nie przeszkadza w składaniu dachu. Wygląda tandetnie ;). Podejrzewam że dałoby sie coś takiego ogarnąć do ND
Awatar użytkownika
Wojtek Wawa
Donator
Donator

16 mar 2018, 9:49

Takiego czegoś szukam, wow, jak znajdę do ND dam znać. Gdyby cena była w złotych kupiłbym i potem się martwił, czy spasuje :-)
Awatar użytkownika
Wojtek Wawa
Donator
Donator

16 mar 2018, 10:38

Ciekawe, jak długo montuje się wiatrołap takiego typu, widać, że spokojnie zmieści się w bagażniku, tylko boję się, że coś połamię
http://sklep.cabriopietryga.pl/design/_ ... al/825.jpg
cena 840 zł, niby dużo, ale jeśli działa to się zastanowię. Może jakieś zakupy grupowe?
Awatar użytkownika
Adam_F
Donator
Donator
Wersja: SkyPASSION

16 mar 2018, 17:21

Ten wiatrołap montuje się w seryjne mocowania tego oryginalnego powiedzmy wiatrołapu tego krótkiego plastiku :-)
Czyli tego wyciągasz a tego wciskasz na dwa " kliki " czyli trwa to 0.5 sekundy :-)
Było : nbfl 1.8 , nbfl 1.6 , nc 2.0
Jest : ND :)
Awatar użytkownika
Wojtek Wawa
Donator
Donator

16 mar 2018, 21:55

Wow dzięki. A jak się sprawuje? Duża zmiana?
galex
Kontakt:

17 mar 2018, 21:03

Wojtku a takiego nie chcesz?
http://sklep.cabriopietryga.pl/produkt/mazda-mx5-nd
miałem coś takiego w NC i można śmigać toples 150km/h i nie wieje
Awatar użytkownika
TerminatorPi
Donator
Donator
Model: ND RF
Wersja: SkyFreedom

19 mar 2018, 11:05

Tak kompletnie na marginesie - to nie jest "windshot" (z angielska)! To jest "windschott" - z niemiecka. :-)
Dyzia Bo czerwone są najszybsze
Tylko kierowca jest zielony :-D
Koza team member!
Awatar użytkownika
Adam_F
Donator
Donator
Wersja: SkyPASSION

19 mar 2018, 19:25

Jak ja szukałem Windshott'a dwa lata temu do nd to tego na kliki jeszcze nie było :-) Ale naparwde fajny jest ... wiem z tego względu ponieważ wszystkie pomiary do produkcji tego Windshott'a Pan Pietryga wykonywał na moim aucie :-)

Wtedy był dostępny jak ja szukałem tylko ten większy co galex wysłał ... mam go spisuje tez super ... mi pasuje latam z nim cały czas , nie ma najmniejszego problemu z zamknięciem dachu. Dach w nd na tylko wysoko wyskakuje ze jest okej :-)

Decyzja należy ciebie ... jeśli chodzi o ogólny Look to ten na kliki łatwiej usunąć , ale mi wygląd z tym dużym nie przeszkadza .
Było : nbfl 1.8 , nbfl 1.6 , nc 2.0
Jest : ND :)
Awatar użytkownika
Wojtek Wawa
Donator
Donator

19 mar 2018, 20:16

Dzięki. Muszę się zastanowić. Najfajniej byłoby się z kimś z Warszawy z wiatrołapem przejechać.
galex
Kontakt:

20 mar 2018, 21:17

Ten zdecydowanie droższy na KLIK napewno ma przewagę bo chwila moment i go zdejmujesz, natomiast ten drugi szerszy jest poprostu sporo tańszy :) W wyglądzie myśle że nie ma różnic bo i tak w jednym i drugim widac jak sie patrzy z tyłu właściwie tylko środek...Gdybym był na kupnie (a uwazam że to podstawowy zakup do MX5) to miałbym dylemat :)
Awatar użytkownika
Wojtek Wawa
Donator
Donator

04 kwie 2018, 21:46

Dla mnie temat zamknięty, dziś zamówiłem ten na rzepy. Ale też wyboru nie było, ten na klik jest ciągle niedostępny. Powstają kolejne prototypy, na próby potrzeba co najmniej jeszcze półtora roku.
Awatar użytkownika
Wojtek Wawa
Donator
Donator

15 kwie 2018, 22:56

Wow, dzięki. Niestety z przesyłką to 167 USD, za tyle +100 zł od Pietrygi dostanę czarny bagażnik na klapę. Ale kto wie. A jak dostanę cło, to zrobi się pod 1000 zł za kawałek pleksi.

Dziś odebrałem windshott od Pietrygi - bardzo miły pan i polecam kontakt.
Mam jednak problem z tym akcesorium- czuję się po jego zamontowaniu jak w RFie. Plus w lusterku cały czas widać siatkę. Na to pomógłby patent zalinkowany przez galexa. Poczekam jak będą do wyrwania właśnie za okolice 300 zł jak w USA.

EDIT przespałem się i windshott z przejechanymi 10 km wylądował na giełdzie.
galex
Kontakt:

28 kwie 2018, 21:15

czemu sprzedajesz? tak jak wspomniałeś czujesz się jak w RF? to główna przyczyna?
Napewno zaletą jest to że nie wieje :)
Awatar użytkownika
Wojtek Wawa
Donator
Donator

29 kwie 2018, 19:23

Już nie sprzedaje - pokochałem windshota w zimny poranek na obwodnicy.
Oczywiście w ciepłe dni windshott ściągnięty
ODPOWIEDZ