Co próbujesz osiągnąć pytając się o takie rzeczy na forum MX-5? Odpowiedź chyba będzie oczywista

Kto może lepiej odpowiedzieć na pytanie niż osoba, która sama sobie takie zadała i podjęła decyzję. Mam 18 lat i we wrześniu sprawiłem sobie MX-5 NBFL od Rafa, z genialnie przerobionym wnętrzem. Z góry mówię, że wcześniej miałem setki godzin przejechane w symulatorach, więc wszelkie odruchy pod RWD miałem już wyćwiczone

Chciałem kupić sobie autko o sportowym charakterze, a jako że nie narzekam na brak pieniędzy z mojej własnej firmy, to patrzyłem na auta 20k+ - dość tanie, żebym nie płakał, gdybym coś zniszczył, a jednocześnie nie stare śmiecie. Patrzyłem na Scirocco/Golf (możliwości tuningu praktycznie nieograniczone), aż przejechałem się Miatą. Zupełnie inne przeżycie - dupa siedzi na ulicy, układ kierowniczy dokładnie przekazuje ci co dzieje się z samochodem. I do tego ten wysokoobrotowy silnik

Odwróciłem się od wszelkich niemieckich aut i zacząłęm szukać wymarzonej MX-5.
Sprawdziłem kilka sztuk - jedna NC, dwie NB. Wybór padł na wyżej wspomnianą MX-5 NBFL od Rafy, za którą zapłaciłem nierozsądną kwotę. Ale było warto - znikoma ilość rudej, piękny biały lakier sprzed ~4 lat, cała tapicerka zrobiona w skórze, materiałowy dach, zawieszenie BIlstein B6 + Eibach Pro Kit. W porównaniu do NC wszystko zdawało się być szybsze, żywsze itp. 24h po pierwszej przejażdżce byłem jej właścicielem.
Właściwości jezdne - jak napisałem na początku, mam wypracowane odruchy z symulatorów. Na samochodzie zawiodłem się raz, jak na BARDZO śliskiej nawierzchni wpadłem w poślizg, gdzie utraciłem przyczepność z przodu - byłem święcie przekonany że miałem inne opony, więc winę poniosłem ja - nie sprawdziłem co kupiłem. Nic się nie stało, bo wcześniej przygazowałem - odstęp od innych samochodów był 150+m. Od kiedy lepiej poznałem samochód nie mam najmniejszych problemów z tym, że jest RWD. Starczy przejechać się na jakąś pustą drogę i poznać granice swoich opon i wszystko będzie OK. Identycznie sprawa wygląda na śniegu - jeżeli będziesz jechał Mazdą tak samo jak dowolnym innym samochodem, to nic się nie stanie.
Na razie wydałem 2200 PLN na poprawki lakiernicze, zabezpieczenie podwozia na zimę, nowe hamulce. Spalanie mam wysokie, ale wynika to z tego, że frajdę w codziennej jeździe stawiam ponad względy ekonomiczne

Średnio wychodzi mi 13l/100km, lecz starczy pojeździć rozsądnie i automatycznie spadnie poniżej 10.
Co do NA vs NB - NA jest dzikie, NB jest już bardziej wyrafinowane. Co nie zmienia faktu, że gdybym miał wybierać pomiędzy identycznie wyposażonymi NA i NB, to definitywnie wybrałbym tą pierwszą, ze względu na wygląd - jest po prostu urocza

Po prostu rozważ stosunek ceny do wieku auta i swoich preferencji. Wiele garażowanych NA będzie np. w lepszym stanie niż niezadbane NB. Najlepsze auta znajdziesz na forum.
Nie mniej jednak, definitywnie najlepszym aspektem posiadania MX-5 jest społeczność. Od kiedy kupiłem swój samochód, nie mam już problemu z szukaniem fryzjerów

A tak na serio - jeśli masz dowolne pytanie, to po chwili odpowie ci na nie ktoś, który świetnie rozumie, że masz świra na punkcie swojego samochodu. I to jest świetne!