Assistance na dalsze wycieczki

Czyli przewodnik po skąpej ofercie polskich ubezpieczycieli

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
nick.es
Moderator podróży
Moderator podróży
Model: NB FL

09 kwie 2015, 16:04

Na Forum wiele razy poruszano ten temat w dygresjach, ale chyba przydałby się zbiorczy wątek - przewodnik. Ja sam poszukuję oczywiście czegoś pod kątem wypadu do Norwegii, ale nie zakładam tego wątku, aby jedynie samolubnie przyoszczędzić. Myślę, że przyda się wielu innym podróżnikom. Nie mniej, nasza wyprawa wydaje się być idealnym przykładem zapotrzebowania na takie ubezpieczenie, z uwagi na ogromne koszty serwisowania auta w Skandynawii, jak również sprowadzenia go do kraju w razie przykrej potrzeby.

Z roku na rok polscy ubezpieczyciele są coraz ostrożniejsi. Zniknęły oferty, które jeszcze "niedawno" pozwalały np. na bezstresowe, nieodpłatne sprowadzenie auta z Chorwacji do Polski. Zrobiłem mały research, z pomocą znajomych z branży ubezpieczeniowej, ale jakoś nie mogę znaleźć odpowiedniego ubezpieczenia. W normalnych pieniądzach mogę dostać maksymalnie holowanie do najbliższego warsztatu, jakieś drobne naprawy na miejscu, samochód zastępczy, hotel i powrót do domu.

Niestety samochód trzeba na własny koszt naprawić na miejscu, albo sprowadzić do kraju, co w takiej np. Norwegii mija się z celem, bo koszty są horrendalne. Pytanie brzmi więc: czy są jakieś lepsze opcje i gdzie ich szukać?

Jest SOS PZMOT (http://www.sospzmot.pl/) i niemieckie lub polskie ADAC (http://www.starter24.pl/). Ale oni również oferują holowanie na jakąś ograniczoną małą odległość (do najbliższego warsztatu). Czyli właściwie to samo, co Ergo Hestia za 90zł, jako dodatek do OC/AC. Słyszałem o jakiejś ciekawej ofercie PZU, ale nigdzie nie mogę tego znaleźć.

Wszelkie pomysły mile widziane. A mnie osobiście interesuje możliwość zwiezienia auta na lawecie do Polski, albo chociaż gdzieś poza Skandynawię (np. do Niemiec), gdzie koszty naprawy będą bardziej przyziemne, albo będę mógł pojechać po nie "lawetą kumpla", czy coś w tym stylu.
Awatar użytkownika
turbo pchała
Wersja: Silver Blues

09 kwie 2015, 17:45

Dam Ci znać jutro.. mam jednego magika od ubezpieczeń.
"Jeśli po zaparkowaniu nie patrzysz na niego, zanim odejdziesz, to znaczy, że kupiłeś sobie zły samochód."

Moja -> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=13537&start=60
Obrazek
remik
Model: Inny
Wersja: DC2R K20 inside

09 kwie 2015, 22:06

też trochę szukałem, w końcu euro trip zrobiłem na pzmocie , chyba na dni tam można było kupić ...
Awatar użytkownika
nick.es
Moderator podróży
Moderator podróży

09 kwie 2015, 22:24

W PZU mają assistance dołączany do OC (trzeb ubezpieczyć auto u nich - nie można wziąć assistance osobno). Holowanie do 1000 km. Dla Kropki wyszło im jakieś 780 zł. To jest cena bez AC.

Jeszcze poszukam czegoś innego.
AGENt
Model: NA
Wersja: oryginalna

10 kwie 2015, 7:10

a ja sobie wykupilem ADAC, dla calej rodziny za119eu, holowanie do 1000km, z autem zastepczym do 7 dni i naprawami do 250eu gratis.
Awatar użytkownika
nick.es
Moderator podróży
Moderator podróży

10 kwie 2015, 13:29

Jeśli chodzi o odległości holowania, to słyszałem już chyba wszystkie możliwe opcje, od 100 km do podróży na księżyc. Jak to się kupuje i od czego zależą warunki, tak różnie opisywane przez różnych klubowiczów ADAC?

Parę informacji o ADAC znalazłem na forum Mazdaspeed: http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopi ... 9#p2671582.

AGENt, masz jakiś profit z polecenia nowego klubowicza? Nie chciałbyś mnie "polecić"? :D
Ekspert PZU
Model: Inny

10 kwie 2015, 14:59

nickesh, w PZU mamy ubezpieczenie PZU Auto Pomoc w wariancie Super z rozszerzeniem na zagranicę. W jego zakresie znajduje się auto zastępcze, holowanie, pomoc na miejscu awarii i inne usługi. Dla osób, które mają w PZU ubezpieczenie OC lub AC, holowanie za granicą można rozszerzyć do 1000 km. Dla osób, które nie posiadają jednego z tych ubezpieczeń, holowanie jest do 150 km. Szczegółowy zakres oraz cenę ubezpieczenia możesz poznać kontaktując się z naszym agentem, za pośrednictwem strony internetowej.

Pozdrawiam
Ekspert PZU
Awatar użytkownika
funky
Donator
Donator
Model: NC
Wersja: 1.8

10 kwie 2015, 15:17

A czy szanowne PZU opłaciło się w giełdzie komercyjnej? :-D
Szybki czas reakcji anyway. Szkoda, że jak przedłużałem OC i AC nie byliście tacy aktywni ;-)
Obrazek

miatasm.com
Awatar użytkownika
Arvi
Junior Admin
Junior Admin
Model: NA
Wersja: Tiny Tina Edition

10 kwie 2015, 15:44

funky pisze:Szybki czas reakcji anyway.

IMM wyłapał w monitoringu :)
Obrazek
Awatar użytkownika
nick.es
Moderator podróży
Moderator podróży

10 kwie 2015, 15:56

Arvinski pisze:
funky pisze:Szybki czas reakcji anyway.

IMM wyłapał w monitoringu :)
Jak tylko wątek pojawił się w wynikach googla :D

Plus za czas reakcji, drugi za indywidualne podejście do klienta. Minusy za złamanie regulaminu i przeoczenie mojego wcześniejszego posta. Ale niech będzie. W poniedziałek zobaczę, jak mi wycenią AC i może coś z tego będzie.
Lilu

16 kwie 2015, 22:09

Badałam ostatnio to samo przez Agentkę. Mam OC w Gothaerze, assistance na Europę za miesiąc mi wycenili za 170zł z holowaniem do 1000km. Nie mniej trzeba mieć OC żeby dostać takie rozszerzenie.
Appearances may be deceiving. :cool:
Awatar użytkownika
nick.es
Moderator podróży
Moderator podróży

24 kwie 2015, 10:52

W PZU zaproponowali około 1500zł za OC+AC+assistance (w tej opcji z holowaniem do 1000km), o ile pozytywnie zweryfikują moje prawo do pełnej zniżki. No i żeby mieć assistance, trzeba wziąć OC w PZU. Tak że chyba podziękuję.
ODPOWIEDZ