MX-5 NC
Moderator: Moderatorzy
cześć. jestem nowym użytkownikiem. trafiłem na ten portal przekopując internet w poszukiwaniu informacji o nowej MX-5 jako, że niedługo zamierzam stać się szczęśliwym użytkownikiem takiego modelu. I tu powstaje moje pytanie czy ktoś na forum taką jeździ? jako że przekopując posty nie udało mi się nic na jej temat znaleźć... Czyżby wszyscy byli wierni starszym modelom? Dajcie znać co o niej myślicie i czego mogę się spodziewać chcąc jeździć nią na codzień przez najbliższych kilka lat...
to ma być auto do jazdy na codzień, przez cały rok (wersja z hardtopem). Jako że mieszkam we Wrocławiu to zastanawiam się jak ten samochód reaguje no dziurawe drogi, jakie spalanie mi grozi przy średnich korkach, czy dobrze się nim jeździ po mieście czy to raczej katorga... ew. jak się sprawuje na dłuższych trasach gdybym chciał pojechać na wakacje i powiedzmy droga prowadziłaby mnie przez niemieckie autostrady (bo z tego co słyszałem to jazda po malowniczych mało uczęszczanych szosach to to do czego to auto zostało stworzone;))... czy jest coś co powinienem wiedzieć przed zakupem nad czym powinienem się wpierw poważnie zastanowić?
Spalanie średnie z 5000 km mam 9,4l. W Warszawskich korkach wychodzi 10 - 10.5l
przy dynamicznej jeździe. Przy emeryckiej po mieście wyszło, uwaga, 7,90l średnie.
Po mieście jeździ się dobrze, garby tylko trzeba brać na 1
Jeśli chodzi o autostrady to: przy 180-190km/h zaczynają się pojawiać świsty w oknach, przy 160 km/h jest całkiem przyjemnie i obroty całkiem znośne.
Tak, zastanów się czy warto kupować auto z rynku polskiego, czy może lepiej
pogadać ze starymi dilerami mazdy i kupic nowe auto z rynku niemieckiego.
Przy obecnym kursie Euro można dostać więcej za te same pieniądze, a i wybór wersji większy.
Polecam p.Grzegorza z mazda.lublin.pl
Nie powiem Ci jak auto się spisuje w zimę, bo mam je dopiero od czerwca,
aczkolwiek też zamierzam jeździć nią cały rok.
Pzdr
przy dynamicznej jeździe. Przy emeryckiej po mieście wyszło, uwaga, 7,90l średnie.
Po mieście jeździ się dobrze, garby tylko trzeba brać na 1

Jeśli chodzi o autostrady to: przy 180-190km/h zaczynają się pojawiać świsty w oknach, przy 160 km/h jest całkiem przyjemnie i obroty całkiem znośne.
Tak, zastanów się czy warto kupować auto z rynku polskiego, czy może lepiej
pogadać ze starymi dilerami mazdy i kupic nowe auto z rynku niemieckiego.
Przy obecnym kursie Euro można dostać więcej za te same pieniądze, a i wybór wersji większy.
Polecam p.Grzegorza z mazda.lublin.pl
Nie powiem Ci jak auto się spisuje w zimę, bo mam je dopiero od czerwca,
aczkolwiek też zamierzam jeździć nią cały rok.
Pzdr
Pozdrawiam,
Bartek
Bartek
Nie mam co prawda NC ale NB i to wsumie krotko bo 3 miesiace, ale juz wiem ze mazda to raczej na drugie auto sie nadaje, owszem jest swietne na codzien i na trase jak jest sucho i swieci slonce, daje wtedy niesamowita frajde z jazdy - ale sa dni i sytuacje gdzie z checia pojezdzilbym zwyklym kompaktem, szczegolnie jak musze jechac z zamknietym dachem, jest tez troche ciasno - auto czasem mnie troche denerwuje. Majac do wydania 70-80 tys kupilbym zadbana NB z 00-02' za ok 25-30tys i a za reszte jakies drugie auto uzywany np SUV z dieslem np CR-V . Dalej uwazam ze MX5 jest swietnym samochodem ale nie jest to najlepsze auto na swiecie na wszystkie okazje bo takich nie ma.
wie ktoś może o jakiejś nc w okolicach Wrocławia? jestem już praktycznie zdecydowany ale nie mogę nigdzie się do tego samochodu przysiąść nawet, a jednak warto by chociaż raz zajrzeć do środka przed zakupem... byłbym bardzo wdzięczny za informację. nie musi to być konkretna wersja, nie robi mi większej różnicy czy to będzie miękki dach, czy hardtop, ważne jest dla mnie tylko żeby zobaczyć czy będę się w tym samochodzie dobrze czuł... z góry dzięki za pomoc;)
-
Jeździ jedna NC na DWR... ,przyjedź pod milenijny we wtorek albo po prostu spytaj na forum mazdaspeed we wrocławskim wątku,na pewno ktoś go kojarzy:)
WWW.MX5-CENTRUM.PL
Użytkuję MX5 często na codzień również w zimie (wersja RC) i powiem że samochód w zupełności nadaje się do codziennego użytkowania.
Co do spalania to mieszczę się poniżej 10l/100, a przeważnie wychodzi w granicach 9.2 jeżdżąc po mieście. tak jak dan zauważył przy prędkości powyżej 180 robi się dość głośno, ale w granicach 160-170 jest całkiem znośnie.
Co do spalania to mieszczę się poniżej 10l/100, a przeważnie wychodzi w granicach 9.2 jeżdżąc po mieście. tak jak dan zauważył przy prędkości powyżej 180 robi się dość głośno, ale w granicach 160-170 jest całkiem znośnie.