Jaką masz temperaturę wody w instalacji?
Masz kaloryfery, czy podłogówkę?
Moderator: Moderatorzy
Jaką masz temperaturę wody w instalacji?
Na parterze podłogówka, na piętrze grzejniki. Maksymalna temperatura na podłogówkę 45, na grzejniki 55. Ale musisz mieć do tego zbiornik buforowy. Ja mam w domu tak ciepło, że podłogówka na parterze opierdziela też pietro i de facto nie włączyłem w te zime grzejników...TerminatorPi pisze: ↑09 cze 2022, 12:28Jaką masz temperaturę wody w instalacji?
Masz kaloryfery, czy podłogówkę?
Na potrzeby klubowe @szy przywiezie kilkaset sztuk na mienie przesiedleńcze...Wojtek Wawa pisze: ↑09 cze 2022, 15:36Oby NE zdążyło pojawić się w UE. Bo raczej mazda nie zrobi z niej ciężkiego suva, jak toyota z Aygo
W Islandii tankowałem po 11 zł, w Norwegii to Bjorn pewnie dobrze wie po ile jest waha a mimo to ludzie jeżdża. Jeśli dojdzie do 100-200 zł za litr - jasne, nie ma tematu; - póki co weź pod uwagę że z punktu widzenia 10 lat temu, dzisiejsza benzyna jest blisko dwa razy droższa a ludzie jeżdża. Podwojenia cen za kolejne 10 lat też imho można się spodziewać.
Proszę w głębi sumienia rozważyć, czy kiedy paliwo było o połowę tańsze Wasze zarobki były równe dzisiejszym? A pozostałe ceny w relacji do dochodów?mike_d pisze: ↑10 cze 2022, 12:54W Islandii tankowałem po 11 zł, w Norwegii to Bjorn pewnie dobrze wie po ile jest waha a mimo to ludzie jeżdża. Jeśli dojdzie do 100-200 zł za litr - jasne, nie ma tematu; - póki co weź pod uwagę że z punktu widzenia 10 lat temu, dzisiejsza benzyna jest blisko dwa razy droższa a ludzie jeżdża. Podwojenia cen za kolejne 10 lat też imho można się spodziewać.
Nie kracz z tym mieniem przesiedleńczym, czekam właśnie na decyzję w sprawie przedłużenia wizy!pistenbully pisze: ↑09 cze 2022, 16:09Na potrzeby klubowe @szy przywiezie kilkaset sztuk na mienie przesiedleńcze...Wojtek Wawa pisze: ↑09 cze 2022, 15:36Oby NE zdążyło pojawić się w UE. Bo raczej mazda nie zrobi z niej ciężkiego suva, jak toyota z Aygo![]()
So how about that KPC? In an ideal world we would've had a non-KPC example on hand and driven the two back to back. That said, if KPC was indeed doing its thing, we couldn't tell. There's still a considerable amount of body roll and rear-end squat even driving at about 80 percent of the car's cornering limits.
Ja po pierwszym wkurwie, trochę spuściłem z tonu. Spojrzałem na konsekwencję z jaką PL wdraża różne pro-ekologiczne dyrektywy i przepisy unijne. O innych, nie związanych z ekologią, ale np. z tzw. "praworządnością" nie wspomnę. Doświadczenia w tych kwestiach z ostatnich 10 lat pozwalają twierdzić, że jeśli zakaz sprzedaży spalinówek wejdzie w PL w życie, to minimum z 10-letnim opóźnieniem. O ile wcześniej nas ze struktur EU nie wywalą. Inną rzeczą są pomysły na dodatkowe opodatkowanie samochodów emitujących cokolwiek do atmosfery - bo w tym zakresie to spodziewam się zaskakująco silnej przychylności naszych władz do pomysłów unijnych. I tu widzę ewentualny problem, bo jak roczne utrzymanie "benzyniaka" z tytułu "opłat środowiskowych" przewyższy jego wartość, to każdy się zastanowi czy opłaca się co roku "kupować" nowy egzemplarz 20-letniego, skorodowanego roadstera...Tajgeree pisze: ↑09 cze 2022, 13:16Już abstrahując od sensowności (albo jej braku) zakazu spalinówek od 2035 to nadal 13 lat i nikt nie wie jak to będzie wyglądało, w jakim stanie będzię UE, albo jak ten przepis będzie egzekwowany. Swoją drogą czy ktoś w 2008/2009 przewidział by to co się działo na świecie w 2020-2022 ? Dobra, wojnę to przewidział Mearsheimer w latach 90', ale to inna para butów
.
Różnica jest taka, że nikt cię nie próbuje zmuszać, ani nawet przekonywać, że MX-5 to samochód przyszłości dla wszystkich. I że powinieneś jeździć wyłącznie nim. Ba, wręcz wiele osób mówi wprost, że to samochód, który ma swoje zalety, ale ma również sporo wad i trzeba sobie z tego zdawać sprawę, bo to nie samochód dla wszystkich. Taka drobna różnica.Wojtek Wawa pisze: ↑12 lip 2022, 16:24A co do argumentów jak bez sensu, to dokładnie to samo słyszę od wszystkich o mx5, że wożą rowery raz na dwa lata (i na miejscu okazuje się że wypożyczenie roweru to 10 zł za godzinę, a sami robią ledwo 10 km), albo że są za wielcy (i się okazuje 175 cm jak staniemy obok siebie).
Abarth niby miejskie auto, ale średnio się nadaje - jest niski, ma twarde zawieszenie i dużo pali.pistenbully pisze: ↑12 lip 2022, 19:38W każdym razie Małżonka ostatnio marudziła coś o Abarth'cie jako jej kolejnym aucie, więc proszę, nie mówcie jej, że równie szybkie są elektryczne![]()
To nie wady, to cechy...Łukasz_ pisze: ↑12 lip 2022, 22:40Abarth niby miejskie auto, ale średnio się nadaje - jest niski, ma twarde zawieszenie i dużo pali.pistenbully pisze: ↑12 lip 2022, 19:38W każdym razie Małżonka ostatnio marudziła coś o Abarth'cie jako jej kolejnym aucie, więc proszę, nie mówcie jej, że równie szybkie są elektryczne![]()
Tak sie składa, że też przymierzam się do zakupu auta dla żony i kupię właśnie 500e. Dobrze wygląda, jeździ się prawie za darmo i można zapomnieć o mechaniku.
Co do przyspieszenia, to tylko zdłudne wrażenie. To mały, ciężki klocek z niewielką mocą.