roadster coupe

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

Wroniasty

10 paź 2009, 21:25

callum pisze:Swoją drogą, czy ktoś z was jechał kiedyś Elise? To musi być niesamowite wrażenie.

Miałem przyjemność poupalania - świetna zabawa. I to jeszcze MKI - czytaj 720kg wagi, sam miód...

Natomiast co do masy - 30 kg to dużo i nie dużo... przy normalnej codziennej jeździe naprawdę bardzo niewiele. Na torze już sporo - szczególnie jeśli zawyża środek ciężkości.

Świetny przykład - generalnie np. sportowa sprężyna oprócz oczywiście eliminacji wychylenia itp, nie jest niższa bo tak jest ładniej, a dlatego, żeby obniżyć środek ciężkości auta. I zapewniam Cię, że te kilkanaście mm niżej robi różnicę - podobnie jak 30 kg "na dachu".

Co nie zmienia faktu, że nie są to duże różnice. Tak jak słusznie zauważyłeś - z całą pewnością MX-5 RC na lepszej oponie pojedzie szybciej niż MX-5 Roadster na gorszej gumie...

A co do dylematu RC, cyz Roadster - to po prostu kwestia gustu. Ja wolałbym szmatę, bo lubię szum, ręczne zdejmowanie dachu (BTW w NC jeszcze prostsze i szybsze niż w NB i NA), no i szanuję tradycje i takie tam - dla mnie roadster musi mieć szmaciany dach. Przy czym doskonale rozumiem ludzi którzy wolą roadstera z opcją konserwy - bo fakt faktem jest to czasami bardzo wygodne.
callum

11 paź 2009, 10:04

Wroniasty, zazdroszczę Ci jazdy lotusem... to chyba takie wrażenia, jak z gokarta, tylko przy 5x większej prędkości :) Jedyny mój kontakt z naprawdę szybką jazdą to było jeżdżenie oraz bycie wożonym przez instruktora BMW nowym M3 w Modlinie, co robiło piorunujące wrażenie (wejście w zakręt kontrolowanym poślizgiem przy 170 km/h na zawsze odcisnęło się na mojej psychice ;-) ), ale jestem przekonany, że frajda w elise byłaby jeszcze większa.

A czy gdziekolwiek w Polsce można wynająć tego typu autko do zabawy na torze? Z tego co wiem, na Zachodzie są tego typu wypożyczalnie fajnych samochodów.
"Race car driving is like sex: all men think they're good at it" - Jay Leno

"I love work; it fascinates me; I can sit and watch it for hours." - O. Wilde
Wroniasty

11 paź 2009, 11:59

callum, mój znajomy ma Elise'a. Tyle, że RHD - mieszka i jeździ nim w GB, co nie zmienia faktu, że często bywa w Polsce (swoją drogą to jedyna osoba, która nie pyta się mnie, czy w Miacie nie jest mi niewygodnie, zimno itd - jemu na pewno nie jest wygodnie jak jedzie z GB do PL Lotkiem). Autko jest trochę porobione (fabryczne 1.8 K Series zastąpione takim samym z VVC z MG ZR160, czyli zamiast 120PS do dyspozycji jest 160PS, często startuje na różnych Track-Day'ach itd - tam mają całe MNÓSTWO takich imprez...

Wrażenia fantastyczne, jeśli będziesz miał kiedyś okazję czymś takim się przejechać to szczerze polecam. Największe wrażenie na mnie osobiście robi to, że jest podsterowny do pewnej prędkości - a powyżej niej znika podsterowność i pojawia się nadsterowność. Wydaje Ci się, że w danym zakręcie załóżmy setka to jest maks, tymczasem dopiero przy 120 auto zaczyna się prowadzić.
callum

11 paź 2009, 13:31

No właśnie, kiedy u nas będą Track Days???? (poza naszą mini-wersją w postaci Ułęża :D ) Chyba trzeba będzie do Słowaków jeździć w tym celu :) Może się przeprowadzę z powrotem do Krakowa, żeby mieć bliżej? :D

2sopot

11 paź 2009, 16:39

a czy są jakieś ograniczenia wynikające z temperatury otoczenia - np. -5 stopni piękne słońce - czy można złożyć miękki dach czy nie. A co z metalowym? Czy go można składać bez względu na temperaturę?
Awatar użytkownika
Tomai
Donator
Donator
Model: Inny
Wersja: 2,0

11 paź 2009, 16:47

2sopot pisze:a czy są jakieś ograniczenia wynikające z temperatury otoczenia - np. -5 stopni piękne słońce - czy można złożyć miękki dach czy nie. A co z metalowym? Czy go można składać bez względu na temperaturę?

Nie można otworzyć miękkiego dachu poniżej 0 stopni, to jest zasada. ( może popękać )
Np. + 5 stopni jest ok. Przetestowane :wink:
Była NA BRG 1.8 118 Km 146 Nm
Była NBFL Phoenix 1.8 138KM 156Nm
Była NBFL Garnet Red Mica 1.8
Była NC 2.0 174KM 199Nm

Bezmiatowy
Skyluker
Donator
Donator
Model: NB
Wersja: Miracle

11 paź 2009, 21:44

mnie się obiło, że graniczne jest 10`C. I rzeczywiście, dach już tak łatwo się nie składa ale zawiesza się w połowie i trzeba popchać go, żeby się zupełnie złożył.
callum

12 paź 2009, 10:54

Skyluker pisze:mnie się obiło, że graniczne jest 10`C

Mnie się też tak obiło :) A konkretnie - tak piszą w instrukcji. Więc składanie/zakładanie miękkiego dachu poniżej 10 stopni to raczej na własną odpowiedzialność. Pewnie nic się nie stanie jeśli się to zrobi parę razy, ale jeśli częściej, to domyślam się, że może nieładnie popękać.

Awatar użytkownika
Akar.Zaephyr
Kontakt:

12 paź 2009, 13:09

Sluchajcie wacpana bo dobrze prawi :)
Ja tak w zeszlym roku nawet przy lekkim minusie jezdzilem i niestety odbilo sie to na stanie dachu. Dlatego szczerze polecam - przy niskich temperaturach darujcie sobie top-down for the sake of your Mazda health ;)
"Klucznik" Akar
Ex-owner of 409.945th Miata
Current ND2 dreamer.
Awatar użytkownika
Dżunior
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: SkyFreedom Recaro
Kontakt:

12 paź 2009, 16:34

Ja testowałem opcję otwierania po dłuższym (ok. 1h) postoju Miaty w parkingu podziemnym. :mrgreen: Pomimo ujemnych temperatur panujących na zewnątrz dach złożył się bez problemu, jak w lecie i nie odbiło się to na jego stanie... :razz: Zawsze można też włączyć dmuchawę na maxa i dodatkowo rozgrzać kaptur. :mrgreen:
MX-5 ND SkyFreedom 8-)
Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT
WhiteRabbit

15 paź 2009, 18:54

W niektórych krajach ubezpieczenia auta na stałe wyposażonego w twardy dach jest znacznie tańsze. Możesz też spotkać się z sytuacją odmowy ubezpieczenia auta z miękkim dachem np. Irlandia. Z siedmiu działających w irsku na rynku ubezpieczeniowym firm kabriolety ubezpiecza tylko 3 co zupełnie wyklucza jakąkolwiek konkurencję i wszędzie dostaniesz mniej więcej taką samą cenę.
Awatar użytkownika
Tomai
Donator
Donator
Wersja: 2,0

15 paź 2009, 18:58

WhiteRabbit pisze: Możesz też spotkać się z sytuacją odmowy ubezpieczenia auta z miękkim dachem np. Irlandia

W Polsce też nie wszystkie firmy ubezpieczają cabrio. Nie pamiętam nazwy ale spotkałem się z tym podczas wizyty u pośrednika ubezpieczeniowego.
Była NA BRG 1.8 118 Km 146 Nm
Była NBFL Phoenix 1.8 138KM 156Nm
Była NBFL Garnet Red Mica 1.8
Była NC 2.0 174KM 199Nm

Bezmiatowy
Sek
Model: NA

15 paź 2009, 20:36

link44 odmawia ubezpieczania cabrio. do mnie najpierw zadzwonili, po mojej odmowie ubezpieczenia auta u nich namówili mnie do zrobienia kalkulacji ile u nich zyskam na ubezpieczeniu. pani przez 20 minut wypytywała mnie o szczegóły auta ( chodziło o vitarę w wer. amerykańskiej ) po czym gdy już miała podać mi cenę mnie się przypomniało, że to cabrio i w tym momencie pani powiedziała: cabrio nie ubezpieczamy do widzenia. nawet nie zdążyłem odpowiedzieć do widzenia tak szybko się rozłączyła.

pozdr
kulkas

18 paź 2009, 10:34

Ja osobiście w Hestii nie miałem problemów z ubezpieczeniem Madzi. Ale Kocioł, z tego co opowiadał to miał straszne przejścia żeby ubezpieczyć swoja mazdę.
Należy też zaznaczyć, że przy ubezpieczeniu poniżej 50 tys. ubezpieczalnie nie robią aż takich problemów, dopiero powyżej tej kwoty zaczynają się schody.
Awatar użytkownika
kociol
Donator
Donator
Model: NC FL2
Wersja: Sport Recaro

18 paź 2009, 13:06

Oj i to wielkie schody. Najsmieszniejsze bylo pytanie goscia z ubezpieczalni czy mam hardtop. Jak bym mial to by potraktowal auto jako coupe i bez problemu bym ubezpieczyl ;) A tak to meki przez trzy dni byly zeby gdzies mi caly pakiet dali (AC+OC+NW). W koncu zostalo dwoch uczestnikow gry a i tak z cenami to schodzili wolniej niz buduje sie autostrady w PL. Koniec koncow ubezpieczenie bezdasznika (pakiet) na kwote okolo 50k PLN to meka, a koszt to okolo 10% kwoty od ktorej ubezpieczamy... No ale mozliwosc zlozenia dachu w kilka sekund jak tylko slonce wyjrzy - bezcenne :D
MAD fabworx specjalne części dla Twojej Miaty https://www.instagram.com/mad_fabworx/ Life is too short to drive a boring car.
Spider
Wersja: SkyPASSION

18 paź 2009, 23:31

Nie rozumie, ja bez problemu i od ręki ubezpieczyłem swoją ślicznotkę w całym pakiecie.
Do tego na więcej, niż za nią zapłaciłem :D (wartość rynkowa).
Full pakiet w PZU i jeszcze 20% dostałem zniżki na pierwszy rok dodatkowo, za "nowy" pojazd w PZU. Padło tylko jedno śmieszne pytanie: Czy tylna kanapa jest dzielona? :D
Tak więc w razie potrzeby - polecam.
każdy kolejny km zamieniam na 1000 metrów radości
Mkei

18 paź 2009, 23:48

Witam,

Ja również ubezpieczałem bez najmniejszego problemu w PZU.
Za OC/AC/NW ze zniżkami 60 %, przy sumie ubezpieczenia 35 tyś, do zapłaty wyszło jednorazowo ok. 2 tyś. W dwóch ratach (50%) po prawie 1100 zł
Tylko do tej pory nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie o szkodę przy otwartym dachu.
Np.: kradzież radia, zniszczenie wnętrza, itd... :roll:

Miła pani z ubezpieczalni podczas "przesłuchania" pytała się o szyberdach… :mrgreen:
Spider
Wersja: SkyPASSION

19 paź 2009, 8:23

Chacha :D
Luz - szyba w dachu jest, więc ewentualnie można by zakwalifikować ;)
Do tego ogrzewana :P

Co do szkód na otwartym dachu to nie wiem, ale jak już jest ubezpieczony, to chyba znaczy że full opcja. Ważne żeby szyby i drzwi były zamknięte :D
każdy kolejny km zamieniam na 1000 metrów radości
marecki

20 paź 2009, 19:53

Generalnie jest tak, że nie ubezpieczają wnętrza samochodu od zniszczen :P ale kradzież radio już tak. Ja jestem szczęsliwy bo ubezpieczyłem autko z 2007 roku, wartość 35tys. oc/ac/nnw za 1400zl :D cena była jakies 20% nizsza bo maja w link4 promocje :) Co sądzicie o takiej cenie?
callum

20 paź 2009, 20:58

marecki pisze:ubezpieczyłem autko z 2007 roku, wartość 35tys. oc/ac/nnw za 1400zl

:o Ale jakie auto?? Chyba coś w stylu skody felicji, a nie miatę? Jeśli nowa mx-5 kosztuje 100 tys. to trzeba by DUŻO jarać, żeby dwulatkę wycenić na 35 tys :)

oncia

20 paź 2009, 21:16

Mkei pisze:PZU
Tylko do tej pory nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie o szkodę przy otwartym dachu

polecam przeczytać regulamin
jak pamiętam to w pzu pojazd musi być pozamykany , drzwi , szyby , mowa też była o szyberdachu , załączone urządzenia zabezpieczające .
czy pisze o dachu - nie pamiętam ale na logikę wynika że też
Mkei

20 paź 2009, 21:34

oncia pisze:Mkei napisał/a:

PZU
Tylko do tej pory nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie o szkodę przy otwartym dachu

polecam przeczytać regulamin
jak pamiętam to w pzu pojazd musi być pozamykany , drzwi , szyby , mowa też była o szyberdachu , załączone urządzenia zabezpieczające .
czy pisze o dachu - nie pamiętam ale na logikę wynika że też

To chyba będę jednak musiał przeczytać ten regulamin,
Ale wyglądając za okno, to chyba zrobię to przed kolejnym sezonem… :mrgreen:

Generalnie jest tak, że nie ubezpieczają wnętrza samochodu od zniszczen :P ale kradzież radio już tak. Ja jestem szczęsliwy bo ubezpieczyłem autko z 2007 roku, wartość 35tys. oc/ac/nnw za 1400zl :D cena była jakies 20% nizsza bo maja w link4 promocje :) Co sądzicie o takiej cenie?

Faktycznie dobra cena, ale zależy to nie tylko od ubezpieczyciela, ale jeszcze od regionu i marki samochodu.
W tym samym czasie, kiedy ja ubezpieczałem mazde, moja rodzicielka ubezpieczała VW Beetla o niewiele większej wartości, a suma ubezpieczenia była już o około 1 tyś wyższa.

Rodzice od zawsze ubezpieczali się w PZU, i nigdy nie było problemów z wypłatą odszkodowania, a ojciec dosyć często korzysta… :evil:

Co do LINK4, już takiej pewności nie mam…
marecki

21 paź 2009, 14:45

Samochód to Astra III, jeżeli chodzi o region to Warszawa więc chyba najdroższy region :P. Ja się nie obawiam o jakość usługi w razie wypłaty odszkodowania, raz już korzystałem z ubezpieczenia szyb i nie mam nic do zarzucenia jeżeli chodzi o wypłatę. Swoją drogą to za taki samochód Waszym zdaniem to drogo czy tanio? Jak na moje oko to całkiem atrakcyjnie.
gunio

24 lis 2009, 11:03

odświeżę trochę temat poruszając temat importu z usa, obecnie dolar jest dość tani a auta nie należą tam do najdroższych, może warto spróbować ściągnąć roadstera coupe stamtąd?
Ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie?
ODPOWIEDZ