Tutaj sie witamy!

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Oski
Model: ND
Wersja: 2.0 Sky Passion

13 mar 2016, 19:11

Dżunior pisze:WND 8-) Witam sąsiada! :mrgreen:
Zapraszamy na warszawskie czwartkowe spoty. 8-)

Kolega chyba z Nowego Dworu Mazowieckiego więc faktycznie można powiedzieć, że mieszkamy niemal po sąsiedzku, bo to przecież ten sam powiat :D Czwartkowe spoty są w Arkadii? Z tego co wiem jak jest ciepło spotykacie się też na błoniach Narodowego? Różnie to bywa z czasem, szczególnie w środku tygodnia, ale w miarę możliwości postaram się Was kiedyś tam odwiedzić. ;) Poza tym zawsze można zrobić jakiś mini spot w okolicy Nasielsk - Nowy Dwór Mazowiecki :D
Driving matters!
"Jeśli włożysz do auta mocny silnik - uczynisz go szybkim na prostej, ale jeśli sprawisz, że będzie lekkie - uczynisz go szybkim wszędzie" - Colin Chapman
Awatar użytkownika
Oski
Wersja: 2.0 Sky Passion

13 mar 2016, 19:13

polokokt pisze:Nie zaglądam tu czesto, a tu taki wysyp ND... :) I to niektóre, tuż za płotem

Przez Legionowo często przejeżdżam w drodze do stolicy :)
Driving matters!
"Jeśli włożysz do auta mocny silnik - uczynisz go szybkim na prostej, ale jeśli sprawisz, że będzie lekkie - uczynisz go szybkim wszędzie" - Colin Chapman
Awatar użytkownika
Goccolo
Model: NC
Wersja: Niseko

14 mar 2016, 10:08

Cześć! Jestem tu nowy, wczoraj sprzedałem jeden ze swoich motocykli żeby kupić MX-5 ;) Także poszukiwania czas zacząć...
Pozdrawiam wszystkich :)
Loki
Model: Inny

14 mar 2016, 22:55

Cześć wszystkim! Nazywam się Olek, jestem z Pruszkowa i przeglądam to forum już od czasu, gdy zapragnąłem zostać właścicielem NA. Mijały lata, przewijały się różne samochody jako "ten pierwszy", ale wróciłem do jedynego, słusznego nurtu poszukiwań. W tym roku tak się wszystko ułożyło, że do wakacji będę miał wymarzoną mx-5. Do zobaczenia niebawem na spocie :D
Awatar użytkownika
Adam_F
Donator
Donator
Wersja: SkyPASSION

15 mar 2016, 15:51

Goccolo pisze:Cześć! Jestem tu nowy, wczoraj sprzedałem jeden ze swoich motocykli żeby kupić MX-5 ;) Także poszukiwania czas zacząć...
Pozdrawiam wszystkich :)

Witamy witamy :kciuk: A najlepsze zestawienie to motocykl i mx5 :mrgreen:
Było : nbfl 1.8 , nbfl 1.6 , nc 2.0
Jest : ND :)
paweł kozłowski

15 mar 2016, 19:05

witam wszystkich dawno mnie nie było ,a pisze bo musze napisac 10 postów zeby pozwolono mi wystawic moja mx5 NA do sprzedania w dziale giełda . a na forum zapisałem sie ze dwa lata temu .
dziwny ten regulamin działu giełda . :evil: tel. 600-432-210
moze jakis mały przejazd mx5 po lublinie zrobimy ktoregoś słonecznego dnia :) czesto sie mijamy ale w grupie fajniej. :D
Załączniki
hyttre.JPG
moja NA
Tetryk

16 mar 2016, 12:11

Witam,
mx-5 mam już jakiś czas, a na forum trafiłem przypadkiem parę dni temu szukając rozwiązania małego problemu, który mam z samochodem i jestem pod wrażeniem jak prężnie działa to forum i jak dużo informacji tutaj się znajduje :)
Awatar użytkownika
marcinszary
Model: NB FL
Wersja: Phoenix

20 mar 2016, 19:58

Witam wszystkich bardzo serdecznie. W końcu się udało i od 2 dni jestem szczęśliwym posiadaczem mx-a :) Na dniach postaram sie wrzucić parę fotek chociaż pewnie wielu widziało je już na Allegro :D Będę miał do was chłopaki i dziewczyny wiele pytań jako że nie znam się na mechanice ale dobrze wiem czego chce i w głowie mam już gotowy projekt. Czasami trudno jest przeglądać forum wstecz także nie obraźcie się jak będę powielał pytania ;)
RIDE OR DIE..
Matick7
Donator
Donator
Wersja: Memories III

20 mar 2016, 20:05

Loki pisze:Cześć wszystkim! Nazywam się Olek, jestem z Pruszkowa i przeglądam to forum już od czasu, gdy zapragnąłem zostać właścicielem NA. Mijały lata, przewijały się różne samochody jako "ten pierwszy", ale wróciłem do jedynego, słusznego nurtu poszukiwań. W tym roku tak się wszystko ułożyło, że do wakacji będę miał wymarzoną mx-5. Do zobaczenia niebawem na spocie :D

Ostatnio dużo MXów w Pruszkowie i okolicach także czekamy na kolejnego ; )
mufasa
Kontakt:

20 mar 2016, 23:09

Miata od dwóch tygodni stoi w garażu, więc oficjalnie - dzień dobry wszystkim! :)
Obrazek
Alforath

23 mar 2016, 8:43

Cześć,

Przygotowania do sezonu 2016 ruszają pełną parą, a moja MX aż się rwie by spotkać koleżanki.

Nie przedłużająć:
Bartek
Zabrze
MX-5 ND 2.0 SkyPassion Soul Red

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Adam_F
Donator
Donator

23 mar 2016, 13:16

Alforath pisze:Cześć,

Przygotowania do sezonu 2016 ruszają pełną parą, a moja MX aż się rwie by spotkać koleżanki.

Nie przedłużająć:
Bartek
Zabrze

Pozdrawiam

ooo Kolejna ND fajnie :)
Witamy witamy :kciuk:
Było : nbfl 1.8 , nbfl 1.6 , nc 2.0
Jest : ND :)
Awatar użytkownika
PisBar
Wersja: Unplugged

24 mar 2016, 16:09

Witam wszystkich.

Mam na imię Bartosz, pochodzę z Bytomia i mam 20 lat. Studiuje w Katowicach. Od roku śledzę forum i czytam wszystko co jestem w stanie. Po 2 latach odkładania rozpoczynam poszukiwania zadbanej NBFL. Przez ten czas poruszam się codziennie Octavią II fl która moja nie jest, jednak dzięki temu mogłem zebrać fundusze na MX5.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kamien
Donator
Donator
Wersja: 2.0 Sport

24 mar 2016, 18:44

Witam wszystkich nowych forumowiczów ! Niech Miata będzie z Wami !
murdoc

24 mar 2016, 20:53

Cześć,

Wreszcie mogę się oficjalnie przywitać jako pełnoprawny forumowicz, choć wokół MX-5 krążyłem już od wielu lat :) Jestem Mateusz i przedzieram się złotą (pomarańczową :P ) Miatą NB po warszawskich ulicach. Do zobaczenia i poznania osobiście!

Pozdr.
adrian2571

25 mar 2016, 19:32

Cześć, jestem Adrian, studiuję inżynierie środowiska na polibudzie i jeszcze nie jestem szczęśliwym posiadaczem MX5 ale marzy mi się taka mała NA
Matick7
Donator
Donator
Wersja: Memories III

26 mar 2016, 21:24

Siema Adrian, u nas na wydziale są już dwie Mx5 jak coś to pisz ;)
debet
Model: NC

28 mar 2016, 15:31

Witam
Niektórzy będą mnie kojarzyć, niektórzy nie.... musiałem z swoją NCFL white pearl Recaro się rozstać, gdyż rodzina się powiększyła.... po 2 latach wracam z starszym modelem ale również zacnym NC 2.0 w pakiecie zderzak mazdaspeed, progi mazda speed, tylny zderzak IL;-) Serdecznie wszystkich Pozdrawiam ;-) i witam !!!!!!!!!!!!!
szymon1984
Wersja: SkyFREEDOM

28 mar 2016, 22:03

Adam_F pisze:
Alforath pisze:Cześć,

Nie przedłużająć:
Bartek
Zabrze

Pozdrawiam

ooo Kolejna ND fajnie :)
Witamy witamy :kciuk:

Cieszy mnie, że jako pierwszy rozwiązałem ten 'worek' z ND :)
Fajnie, że już tyle ich tu jest.
qmak

29 mar 2016, 11:43

Dzień dobry, cześć i czołem.

Mam na imię Jacek, mam 36 lat, mieszkam w woj. śląskim i jeżdżę na snowboardzie (generalnie jestem z tych zawsze niewyjeżdżonych).

Mam zupełnie gdzieś motoryzację, jeżdżę wysłużonymi Toyotami nie mogę nawet zapamiętać jak wygląda hatchback a jak sedan.

Ale kiedyś pożyczyłem na 2 dni Miatę...
I to były 2 dni, w których zaobserwowałem u siebie niepokojące objawy - szukanie krętych dróg, zaburzenia poznawcze przy każdym razem gdy patrzyłem na nią na parkingu "to ona taka mała i niska, jak ja się tam zmieszczę?", zaburzenia temperaturowe (otwieranie dachu przy temp 10), ...

Przymierzam się do zakupu NCFL PRHT z silnikiem 2.0 (wiem, że są wersje z 5 i 6 biegami) Czytałem Wasze forum wzdłuż i wszerz i korzystałem z opcji "szukaj" a mimo to mam wiele pytań m.in :

1.po jakim czasie (lub przebiegu) schodzi z twarzy uśmiech?

2.jakie są różnice w wyposażeniu wnętrza:
(jeździłem z radyjkiem Bose, które super grało natomiast widzę na Waszych fotkach opcję z nawigacją - jakie radio tam gra i czy daje radę?)
(w opcji którą jeździłem otwieranie dachu było sterowane przyciskami zamontowanymi u góry natomiast widzę, że jest też opcja z przyciskami w okolicy włącznika świateł awaryjnych
czy da się otwierać dach z kluczyka?
czy da się otwierać dach podczas jazdy (np. przy małej prędkości)?

3. czy awaryjność i koszty napraw odbiegają (generalnie) od średniej?

Jeśli jest jakiś temat, w którym były rozwijane kwestie różnicy w wersjach i wyposażeniach NCFL PRHT 2.0 to bardzo proszę o link.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
nick.es
Moderator podróży
Moderator podróży

29 mar 2016, 12:53

1. U mnie zwykle już po minucie od wyjścia z auta.
2. Żeby otworzyć/zamknąć dach, musisz przytrzymywać przycisk przez kilkanaście sekund. Dlatego z kluczyka tego nie otworzysz. Podczas jazdy chyba też nie. Ale są na to sposoby, dzięki którym da się chyba odblokować obie opcje (viewtopic.php?f=30&t=19341), choć szczegółów nie znam i mogę się mylić.
3. Generalnie, wg statystyk to jedno z najmniej awaryjnych aut. To najtańszy roadster. Tak w zakupie, jak w utrzymaniu. Ale oczywiście nie jest bez wad (kilka z nich opisano tutaj: viewtopic.php?f=18&t=18740). Wydatki na to auto zwykle wynikają z tego, że chcesz w nim coś zmienić/ulepszyć, a nie z tego, że musisz (bo się zepsuło).
mikeyziel

30 mar 2016, 11:53

No hej! Tak przeglądam forum od kilku dni po cichu, warto się przywitać. Jestem Michał i swojej Miaty (tak, lubię z jakiegoś powodu amerykańską nazwę) dopiero szukam. Mazda chodziła mi po głowie od dłuższego czasu, bo i fajna, i tania, i wszyscy zachwalali, i trochę bez sensu (a ja takie lubię). Decyzja padła kilka dni temu, a została przypieczętowana spontaniczną przejażdżką wczoraj. Więc tak. Jak już spotkam Tę Jedyną NBFL to oczywiście się pochwalę. :)
matpilch
Donator
Donator

30 mar 2016, 13:58

qmak pisze:Dzień dobry, cześć i czołem.

Mam na imię Jacek, mam 36 lat, mieszkam w woj. śląskim i jeżdżę na snowboardzie (generalnie jestem z tych zawsze niewyjeżdżonych).

dzisiaj o 19-20 w McDonaldzie na Tysiącleciu w Katowicach jest spot. Zapraszamy ;)
miata lov!
Awatar użytkownika
paguel
Model: NB
Wersja: 1.8 140KM Torsen

02 kwie 2016, 0:07

Witam wszystkich klubowiczów i fascynatów MX5-ki !
Mam na imię Piotrek, mam 36 lat, na co dzień mieszkam i pracuję w Radomiu.
Przygodę z MX5 zacząłem od NB kilka lat temu (chyba 2009-2010), ale z racji, że gotówka była potrzebna to auta szybko musiałem się pozbyć. W 2013 roku rozpocząłem poszukiwania kolejnego egzemplarza - w grę wchodziło NB i NBFL najchętniej 1.8.
Co ciekawe w przeciągu tych 3 lat trzykrotnie kupiłem NB na Alledrogo przez opcję "kup teraz", ale z racji, że ich ceny były dość atrakcyjne, to żadna nie doszła do skutku, bo ubiegli mnie handlarze, a ja nasłuchałem się jak to w nocy spadło drzewo, albo że mama się rozmyśliła i auta nie sprzedaje:) Do tego jeszcze jakieś 3 razy próbowałem zarezerwować auto zaliczką, ale nic to nie dało i okazje uciekły sprzed nosa:(
Koniec końców udało się! We wtorek 29.03.2016 stałem się posiadaczem MX5 NB w klasycznym ciemnozielonym metaliku z jasnym kremowym wnętrzem i co najważniejsze ze zdrowym silnikiem 1.8 i ze szperą Torsen. Był to czwarty zakup "kup teraz" na wcześniej wspomnianym portalu i jak widać do czterech razy sztuka:) Zapraszam do odpowiedniego działu do zapoznania się z moim autem.
Załączniki
DSC_1833.JPG
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2016, 9:32 przez paguel, łącznie zmieniany 1 raz.
Mat

04 kwie 2016, 21:04

Cześć,
jestem Mateusz. Pochodzę z Tarnowa, obecnie mieszkam w Krakowie. Forum przeglądam od dłuższego czasu, w końcu postanowiłem się przywitać :D Posiadam czarną mx5 nbfl.
pozdrawiam
qmak

05 kwie 2016, 14:06

matpilch pisze:
qmak pisze:Dzień dobry, cześć i czołem.

dzisiaj o 19-20 w McDonaldzie na Tysiącleciu w Katowicach jest spot. Zapraszamy ;)

Sorry ale przczytałem za późno. Czy widujecie się jakoś regularnie? Chciałbym zadać kilka pytań a nie chcę zaśmiecać forum.

Dzięki
Awatar użytkownika
nick.es
Moderator podróży
Moderator podróży

05 kwie 2016, 16:06

qmak pisze:Sorry ale przczytałem za późno. Czy widujecie się jakoś regularnie? Chciałbym zadać kilka pytań a nie chcę zaśmiecać forum.
http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?f=20&t=2404&start=4860
Awatar użytkownika
Kszysiek
Model: NA

06 kwie 2016, 19:55

Cześć!
Jestem Krzysiek ze Śląska. Od dawna przeglądam forum, bo sam mam zamiar dołączyć do elitarnego grona posiadaczy roadsterów ;)
Poszukuję NA (i tylko NA), mam nadzieję, że uda mi się dorwać jakąś we w miarę dobrym stanie.
Pozdrawiam

BTW. Mimo, że należę do pokolenia, które wychowywało się w komputerowej dobie, to jest to pierwsze forum internetowe na jakim się w życiu zapisałem, dlatego proszę o wybaczenie, jeśli robię coś nie tak.
kubalolski

07 kwie 2016, 8:03

Witajcie :diablo:
Jestem Kuba pochodzę z Jaworzna na Śląsku Madzią interesuje się już jakiś rok a forum dogłębnie studiuje od pół roku w tym czasie obejrzałem już 3 mazdy i z powodów finansowych niestety wybór panie na NB/NBfl aczkolwiek NC miałem okazje się przejechać i bardziej mi podeszła lecz niestety górnikiem z pokaźną wypłata nie jestem :mrgreen:
Awatar użytkownika
nick.es
Moderator podróży
Moderator podróży

07 kwie 2016, 8:29

kubalolski pisze:niestety (...) NB/NBfl
Ledwo się zapisał, a już wtyka kij w mrowisko! :bicz:

( ;) )
ODPOWIEDZ