Jestem NOWY. Pomocy w zakupie!!!

... czyli na co zwrócić uwagę w trakcie zakupów.

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
szy
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: GT-S

26 maja 2025, 0:43

lbialy pisze:
16 maja 2025, 9:57
Cześć wszystkim!
Od jakiegoś czasu przymierzam się do zmiany drugiego samochodu, który ma służyć jako zabawka, ale też daily. Rozrzut mam ogromny, bo zastanawiam się między mustangiem 5 generacji i miatą na do nc :) O ile mustangów trochę już widziałem i wiem z czym to się je, to nigdy nie siedziałem nawet w starszej mx-5. Czy jest może jakaś dobra dusza z okolic Warszawy, która chciałaby się spotkać i trochę pogadać na temat tego autka? Czy aktualnie w Mazowieckim ktoś sprzedaje jakieś zadbane egzemplarze? Z tego co się dowiedziałem, to chyba najpewniej byłoby kupić autko z Miatamotive, Mx centrum albo Seaside Miata, z czego tylko mx centrum jest w miarę blisko, ale nic ciekawego na chwilę obecną nie mają.
Planowałem wydać tak około 40tys. Jeśli to za mało to trzeba będzie coś dołożyć ;) Zależy mi, aby był to egzemplarz utrzymany jak najlepiej, bez rdzy, nie najsłabszym silnikiem i ze szperą. I nie szary! ;) Chcę nim dojeżdżać do pracy, ale również aby miał potencjał do nauki jakichś pseudo driftów, jakbym miał czas pojechać na jakiś tor przy weekendzie ;) Co do generacji to raczej celuję w nb lub nc, NA w stanie jaki by mnie zadowalał chyba nie ma co liczyć. Może możecie coś doradzić od siebie, która generacja byłaby najlepsza dla roadsterowego nooba?
Z góry dzięki!
Łukasz :)
W mazowieckim poza mx5centrum obczaj jeszcze roadstery.pl - najlepiej zadzwoń w oba miejsca.
O ile NA/NB są świetnymi samochodami, raczej unikałbym ponad 20 letniego auta jako daily, więc celowałbym w NC. W mx-5 przy zakupie najważniejszy jest brak rdzy, całą resztę da się w miarę łatwo doposażyć. Przy czym jeśli planujesz jeździć zimą, to raczej nie wydawaj kupy pieniędzy rodzynka bez grama rdzy - te auta w PL klimacie po prostu rdzewieją zimą.
ODPOWIEDZ