Stłuczka, wypłata z OC sprawcy

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Bardock
Model: Inny
Wersja: S3 1.8T

08 gru 2010, 20:22

Jakiś czas temu, bodaj w Maju, miałem małą stłuczkę. Człowiek puknął mnie w tylny zderzak.
OC sprawcy jest w PTU, do dziś nie dostałem pieniędzy. Ponaglając likwidatora przez telefon powiedział mi, że nie ma kompletu dokumentów... a chodzi o potwierdzenie zdarzenia u sprawcy stłuczki. Sprawca nic nie zawiadamiał a oni nie mają do niego numeru a ja sam muszę się przyznać nie wiem gdzie mam ten numer. Likwidator szkody twierdzi, że jak ta osoba się nie przyzna to nawet przez 10 lat mogę nie zobaczyć żadnej kaski a dziś w skrzynce widzę pisemko informujące mnie, że w związku z tym dostanę tylko połowe obiecanej kwoty :/

Z tego co wiem to już po miesiącu powinienem był zobaczyć te pieniądze, a po 90 dniach to już z odsetkami.

Jaką Wy Forumowicze posiadacie wiedzę na ten temat?
Awatar użytkownika
Qbatron
Donator
Donator

08 gru 2010, 21:46

rozumiem ze zalatwiales sprawe bez policji? W zwiazku z tym jesli nie maja potwierdzenia to mogli by w ogole nie wyplacic... Ale MUSZA MIEC POTWIERDZENIE GDYZ: powinni wyslac do niego zapytanie droga pocztowa i brak odpowiedzi z jego trony w okreslonym czasie rownoznaczny jest z potwierdzeniem (przynajmniej tak bylo w przypadku zazadcy drogi u ktorego dochodzilem odszkodowania, nie gwarantuje ze w Twoim wypadku tak bedzie).
Awatar użytkownika
majk
Model: NB FL
Wersja: 1.6 Turbo

08 gru 2010, 22:05

Pisz mi na PW nr szkody, spróbuję się czegoś dowiedzieć.
Była: MX-5 NA 1992
Była: MX-5 NBFL 2002
Była: MX-5 NB 1999
Była: MX-5 NA 1.8T 1994
Była: MX-5 ND RF 2017
Była: MX-5 NA 1.6 1996

Jest: MX-5 NBFL 2001 1.6T
Awatar użytkownika
MiC
Model: NB
Wersja: najmocniejsze N/A
Kontakt:

08 gru 2010, 23:00

no dokładnie tak jak pisze Qbatron, powinni mieć potwierdzenie wysłania do niego zawiadomienia, a nie odesłanie jest równoznaczne z akceptacją zaistniałej sytuacji...
ubezpieczyciel chce Cie wyj***
była jakiś czas temu afera o tym jak robią ludzi, zaniżają wypłaty itd :evil:
mi na szczęście po ostatnim błotniku jaki zaatakował pewien jegomość wypłacili bardzo ładnie, ale niestety mazda juz jednego lakieru posiadać nie będzie :p
N/A is best!!!
LOUD pipes save lives!!!
profilone

09 gru 2010, 8:11

Jeśli majk nie pomoże to może ( :wink: ) do TVN Turbo się udać?

Oni w turbo kamerze lubią takie rzeczy potępiać i bardzo często tego typu tematy się pojawiały. Oby jednak udało się bez TV
vox
Model: NB

09 gru 2010, 8:14

Qbatron pisze:powinni wyslac do niego zapytanie droga pocztowa i brak odpowiedzi z jego trony w okreslonym czasie rownoznaczny jest z potwierdzeniem

To nie do końca tak jest. Tak procedura obowiązuje w przypadku pism sądowych i urzędowych.
W każdym razie firma ub. musi posiadać dowód prób nawiązania kontaktu ze sprawcą (dowody nadania listów poleconych!)
yanik

09 gru 2010, 8:34

napisz do nich pismo ponaglające daj do wiadomości Komisji Nadzoru Finansowego. skutek gwarantowany.
profilone

09 gru 2010, 8:51

yanik pisze:napisz do nich pismo ponaglające daj do wiadomości Komisji Nadzoru Finansowego. skutek gwarantowany.

KNF nie zajmuje się chyba takimi ubezpieczeniami, a raczej coś na kształt OFE, bądź inwestycyjnych ubezpieczeń.

Nie sądzę, żeby zajęli się sprawą niewypłacanego odszkodowania z ubezpieczenia komunikacyjnego.

Jesli już to prędzej do UOKiK.

Ale chyba jednak najszybciej do TV :wink:
Awatar użytkownika
Bardock
Model: Inny
Wersja: S3 1.8T

09 gru 2010, 12:19

sprawa trochę się wyjaśniła, po części przez moją nie uwagę, bo jeśłi chodzi o wypłate połowy to dokładniej chodziło o 50% kasy dla jednego współwłaściciela. Potem doszukałem się w stercie poczty, że jest list do ojca z drugą połową kasy dla niego.

Nie mniej rozmawiałem ze szwagrową która pracowała w Liberty i wg czasu który minął powinni mi chyba wypłacić jakieś odsetki prawda?
yanik

09 gru 2010, 12:29

profilone pisze:KNF nie zajmuje się chyba takimi ubezpieczeniami, a raczej coś na kształt OFE, bądź inwestycyjnych ubezpieczeń.

Nie sądzę, żeby zajęli się sprawą niewypłacanego odszkodowania z ubezpieczenia komunikacyjnego.

zajmuje sie zajmuje. nawet sypie karami za nieterminowe wypłaty z OC.
http://www.rzu.gov.pl/aktualnosci-z-rynku/KNF_nalozy_kary_za_opieszalosc_w_wyplacie_odszkodowania_z_polisy_OC__2245

profilone pisze:Nie sądzę, żeby zajęli się sprawą niewypłacanego odszkodowania z ubezpieczenia komunikacyjnego.

wyslanie czegos do wiadomości KNF jest w wiekszosci przypadków na tyle mobilizujące dla zakladów ubezpieczeń ze wypłacą odszkodowanie. A KNF co z tym robi - nie wiem dokładnie - podejrzewam że kazdy taki donos powinien być zweryfikowany - w końcu to urząd wiec pewnie pisza pismo do takiego zakładu ubezpieczeń z prośbaa o wyjasnienia.
ODPOWIEDZ