Wady i zalety Mx-5 - Bez tajemnic
Moderator: Moderatorzy
-
Skyluker, ale odkopales temat archaiczny 

AWD + RWD = ;D
Skyluker pisze:Ha! Przeglądałem FAQ i tak mi się odpowiedziało.
Górnicze pozdrowienie AHOJ!
ahoj ahoj

Z zadów i waletów to samochód jest po prostu idealny. Jak się o niego dba - to nic się nie zepsuje

Niewiele jest rzeczy niemożliwych dla pilności i wprawy.
Samuel Johnson.
Samuel Johnson.
-
wlasciwie o prawie kazdym samochodzie mozna tak powiedziec...xXxaMMaxXx pisze:Jak się o niego dba - to nic się nie zepsuje
Luke pisze:Motocykli a nie motorów - już to przerabialiśmy.
Czyli kolejna wada mx'a - zatraca sie zdolnosc orozrozniani motorow od motocykli

AWD + RWD = ;D
OldTomFrost pisze:Czyli kolejna wada mx'a - zatraca sie zdolnosc orozrozniani motorow od motocykli
Jest też pewna zaleta - nad wyraz rozwinięte zdolności pisania po "Polskawemu"

Tak sobie tylko żartuję...
-
sebna pisze:Czyli kolejna wada mx'a - zatraca sie zdolnosc orozrozniani motorow od motocykli

AWD + RWD = ;D
OldTomFrost pisze:sebna pisze:Czyli kolejna wada mx'a - zatraca sie zdolnosc orozrozniani motorow od motocykli
LoL ale ten Twój cytat to to jakiś niezły majstersztyk

Ostatnio zmieniony 14 lip 2010, 11:24 przez sebna, łącznie zmieniany 2 razy.
- transporterdriver
- Model: NA
- Wersja: 1.6 90km
Taki inny temat
, co kochacie w swoich miatach
, a co was drażni posiadając to auto
Plusy:
- właściwości jezdne, to akurat nie wymaga komentarza
- brak dachu
, wiatr we włosach, jeden z pierwszych opalonych ludzi na początku lata, zaraz po panach z budowy
- rozmiar zewnętrzny, to auto jest idealne w mieście, prawie wszędzie nim się zaparkuje, tam gdzie inne auto rezygnuje, ja wjeżdżam bez problemu
- Spojrzenia ludzi jadąc autem, w szczególności płci pięknej
- Zabawne sytuacje odnośnie tego nietypowego na naszych drogach auta, zapewne każdy jakąś miał i wie o co chodzi
Minusy:
- Zawieszenie, tylko jeżeli jadę po pseudodrodze...albo zbliżam się do torów tramwajowych lub kolejowych ...
- rozmiar wewnętrzny, brak możliwości przewiezienia więcej niż jednej dziewczyny
<joke>
- Zazdrość ludzka...chodź to nie jest auto nie wiadomo za ile kasy...
- ostatnimi czasy pech jaki mnie prześladuje mając to auto, w maju pani wjechała mi z tyłu w zderzak ...a teraz ktoś pod domem w nocy wgniótł mi lewy błotnik z przodu...i bezczelnie ślad po nim zaginał...ale jak widać takich frajerów nie brakuje...
część z was zna zapewne ból kosztów lakierowania elementu...tudzież jego prostowania i szpachlowania
I taki apel oczywiście nie do was
, bo tu sami profesjonaliści
jak ktoś nie umie parkować, to albo niech nie wsiada do auta albo wykonując ten manewr robi go na 10razy, sam nieraz widząc ile mam miejsca obok siebie wolę pokręcić kierownicą a niżeli w myśl zasady: tyle mam prawko, uda się ;p, a potem po pierwsze primo uszkodzić moje auto, po drugie czyjeś...sam nigdy nie wgniotłem, ani nie porysowałem nikomu auta mając prawko 4 lata ;p ( odpukać ) i boli to jak widzę kolejną "masakrę" na aucie...ehh
To się wyżaliłem 

Plusy:
- właściwości jezdne, to akurat nie wymaga komentarza
- brak dachu

- rozmiar zewnętrzny, to auto jest idealne w mieście, prawie wszędzie nim się zaparkuje, tam gdzie inne auto rezygnuje, ja wjeżdżam bez problemu

- Spojrzenia ludzi jadąc autem, w szczególności płci pięknej

- Zabawne sytuacje odnośnie tego nietypowego na naszych drogach auta, zapewne każdy jakąś miał i wie o co chodzi

Minusy:
- Zawieszenie, tylko jeżeli jadę po pseudodrodze...albo zbliżam się do torów tramwajowych lub kolejowych ...
- rozmiar wewnętrzny, brak możliwości przewiezienia więcej niż jednej dziewczyny

- Zazdrość ludzka...chodź to nie jest auto nie wiadomo za ile kasy...
- ostatnimi czasy pech jaki mnie prześladuje mając to auto, w maju pani wjechała mi z tyłu w zderzak ...a teraz ktoś pod domem w nocy wgniótł mi lewy błotnik z przodu...i bezczelnie ślad po nim zaginał...ale jak widać takich frajerów nie brakuje...

I taki apel oczywiście nie do was

Mazda mx-5 1.6 115 km - przeszłość
Mazda mx-5 1.6 90 km - teraz

-
transporterdriver, taki temat już jest http://forum.mx5klubpolska.pl/viewtopic.php?t=1556&highlight=wady++zalety
Rafi
Czytałem temat Transportdrivera o podobnej treści i zostałem tu odesłany. A chciałem napisać coś co kocham w MX-5 najbardziej:
To auto jest tak skrętne, że niewiele mu brakuję żebym mógł przeczytać swoja tylną rejestrację jak zawracam
Jeszcze tak skrętnym autem nie jeździłem.
Minusy - spalanie, i to, że każda dziura wydaje się rowem tektonicznym.
To auto jest tak skrętne, że niewiele mu brakuję żebym mógł przeczytać swoja tylną rejestrację jak zawracam

Jeszcze tak skrętnym autem nie jeździłem.
Minusy - spalanie, i to, że każda dziura wydaje się rowem tektonicznym.
- transporterdriver
- Model: NA
- Wersja: 1.6 90km
rzeczywiście, to niech moderator zrobi porządek 

Mazda mx-5 1.6 115 km - przeszłość

No dobra, "wady" NC1E 2.0 160KM po 13tys km:
- przy predkosciach powyzej 80km/godz. podczas spryskiwania szyb plyn splywa dalej po bocznych szybach i w polowie drogi przez szybe ped powietrza wypycha go na strone wewnetrzna i splywa do srodka - wiem ze to pierdola, ale te 2-3 krople mnie wkurzaja, bo zaraz musze myc szybe od srodka:(
- czasami (rzadko) na naszych drogach przy wiekszej dziurze slychac klekot bocznych szyb (przy open drive)
- relatywnie slaby hamulec reczny
- wlaczanie swiatel wraz z uruchomieniem silnika (fabryczny montaz) - juz wybieram sie do elektryka zeby to dziadostwo rozlaczyl
- przy predkosciach > 180km/godz. nawet swiety system audio Bo(z)se nie pomoze:)
wiecej wad na razie nie zauwazylem.........
I juz tesknie - lece sobie podotykac:)
- przy predkosciach powyzej 80km/godz. podczas spryskiwania szyb plyn splywa dalej po bocznych szybach i w polowie drogi przez szybe ped powietrza wypycha go na strone wewnetrzna i splywa do srodka - wiem ze to pierdola, ale te 2-3 krople mnie wkurzaja, bo zaraz musze myc szybe od srodka:(
- czasami (rzadko) na naszych drogach przy wiekszej dziurze slychac klekot bocznych szyb (przy open drive)
- relatywnie slaby hamulec reczny
- wlaczanie swiatel wraz z uruchomieniem silnika (fabryczny montaz) - juz wybieram sie do elektryka zeby to dziadostwo rozlaczyl
- przy predkosciach > 180km/godz. nawet swiety system audio Bo(z)se nie pomoze:)
wiecej wad na razie nie zauwazylem.........
I juz tesknie - lece sobie podotykac:)
Ale Jazda!!!
DrEndriu pisze:No dobra, "wady" NC1E 2.0 160KM po 13tys km:
a w sumie co w tym złego?

dla mnie porażką jest pomysł na umiejscowienie cup holderów w NBfl, nie wiem po co to tam jest, jak się coś tam postawi to przeszkadza w zmianie biegów 

zoharek pisze:W jednym wożę paczkę gum do żucia, a w drugim telefon (wystaje o mniej niż pół cm![]()
mój telefon niestety za mocno wystaje i przeszkadza mi

a co do gum to fakt, w jednym mam tic taci schowane

ja je noszę przy sobiekammich pisze:co do gum to fakt

u mnie tez tam goszczą i zapalniczka, jeśli coś akurat włączam w gniazdo, drobne do automatu z kawąkammich pisze:mam tic taci schowane

a Telefonik to na gecko przyklejony

Tak w ogóle to polecam jako schowek siatki, jak te:
http://allegro.pl/siatka-do-bagaznika-16x30-plotek-na-tunel-i1192210004.html
pzdr
516 566 767
Piszę poprawnie po polsku.
DrEndriu pisze:- relatywnie slaby hamulec reczny
to reczny tak od nowosci? moj po 34k lapie pozno, myslalem ze sie cos naciagnelo : o
a co do swiatel, o co chodzi?
aha, jeszcze jesli mowimy o NC - brzmi jak kosiarka, fe :s
Co do swiatel, to po prostu wlaczaja sie automatycznie po przekreceniu kluczyka. nie da sie manualnie przestawic. Mam swiatla na OFF a i tak przed odpaleniem silnika sie zapalaja.
A hamulec reczny jest naprawde slaby (spotkalem sie juz 1x u innego kierowcy tego modelu). Moze trzeba linke naciagnac po prostu. Nie wiem, ale przy przegladzie zapytam.
Cup holdery rzeczywiscie nie sa praktyczne. Albo inaczej - po prostu wozi sie tam to, co sie zmiesci i nie wystaje:)
A hamulec reczny jest naprawde slaby (spotkalem sie juz 1x u innego kierowcy tego modelu). Moze trzeba linke naciagnac po prostu. Nie wiem, ale przy przegladzie zapytam.
Cup holdery rzeczywiscie nie sa praktyczne. Albo inaczej - po prostu wozi sie tam to, co sie zmiesci i nie wystaje:)
Ale Jazda!!!
Przyjrzyj się dokładnie momentowi ich zapalania sięDrEndriu pisze:Jeszcze co do tych swiatel

Jeśli włączają się w momencie rozruchu, to istotnie jest coś nie tak. Wymienić przekaźnik, może wstawić kondensator - elektryk pomierzy, poradzi

516 566 767
@DrEndriu,
Moja NC stoi całą zimę pod chmurką w górach i nie było najmniejszych problemów z odpalaniem nawet przy 20 stopniowym mrozie.
Jeśli masz w miarę sprawny akumulator, to nie masz się o co martwić.
@vox,
Jest dokładnie tak jak piszesz ze światłami.
Moja NC stoi całą zimę pod chmurką w górach i nie było najmniejszych problemów z odpalaniem nawet przy 20 stopniowym mrozie.
Jeśli masz w miarę sprawny akumulator, to nie masz się o co martwić.
@vox,
Jest dokładnie tak jak piszesz ze światłami.
Swiatla zapalaja sie zaraz po przekreceniu stacyjki - jeszcze przed ruchomieniem slnika. W serwisie mowia, ze odkad mamy przepis o obowiazkowej jezdzie ze swiatlami przez caly rok, to Mazda tak w kazdym modelu robi.
Akumulator jest nowy/fabryczny. Zobaczymy jak bedzie zima.
Dzieki, pozdrawiam.
Akumulator jest nowy/fabryczny. Zobaczymy jak bedzie zima.
Dzieki, pozdrawiam.
Ale Jazda!!!
DrEndriu pisze: W serwisie mowia, ze odkad mamy przepis o obowiazkowej jezdzie ze swiatlami przez caly rok, to Mazda tak w kazdym modelu robi.
Znaczy to, że Mazda robi auto pod Polaków? Wątpię. Otodoksyjna jazda na światłach 24 h. przez okrągły rok, to już jest teraz chyba tylko polski wynalazek. Ja bym tak nie chciał, aby auto robiło samo coś, czego nie chcę. W NA nawet kontrolki włączonych świateł nie ma, tzn. miga taka przez moment w chwili włączenia i zaraz gaśnie.
Rover pisze:Otodoksyjna jazda na światłach 24 h. przez okrągły rok, to już jest teraz chyba tylko polski wynalazek.
Nie. Światła dzienne od 2011 wchodzą w całej UE, w Polsce jeśli je masz nikt nie każe ci jeździć 24h na światłach mijania.
Rover pisze:W NA nawet kontrolki włączonych świateł nie ma, tzn. miga taka przez moment w chwili włączenia i zaraz gaśnie.
Zgadza się, jest tylko kontrolka pracy silniczków od lamp. Z drugiej strony, akurat w NA dość dobrze widać z kabiny że światła są włączone.
I know I get a lot of stick from the other two idiots about thinking this, but the MX-5 is a car that smiles when you drive it. It wants to be driven, in the way that those husky dogs actually enjoy pulling sledges. - James May
- Dżunior
- Donator
- Model: ND
- Wersja: SkyFreedom Recaro
- Kontakt:
Wracając do uchwytów na kubki w NBfl - moim zdaniem da się w nich pięknie schować niemalże każdy dostępny obecnie na rynku telefon, trzeba jednak zrobić to sposobem
W tym nieco większym uchwycie znajduje się wyżłobienie w ściance głębokości ~1,5cm. Wystarczy wsunąć telefon do schowka na sztorc, by miejsce w którym zazwyczaj znajduje się głośniczek wsunęło się właśnie we wspomniane wyżłobienie. Wówczas telefon pięknie się mieści i nic nie wystaje. Obecnie wożę w ten sposób ogromniastą Nokię N97mini (która jedynie z nazwy jest mini
) i nawet ona się mieści.

MX-5 ND SkyFreedom
Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT

Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT