Hej
Nie wiem czy dobrze odpowiem, bo w temacie piszesz o dachu, ale przynajmniej napiszę jak ja sprawę załatwiłam.
Podobna sprawa jak u Ciebie - ktoś walnął na parkingu i sobie odjechał. Nikt nic nie widział, nic nie wiadomo. Zgłosiłam szkodę u ubezpieczyciela, opisałam sytuacje itd. Uszkodzone zostały: lewe nadkole, migacz boczny lewy, lewy błotnik, drzwi od strony kierowcy (ale tylko przytarte). Ocena ubezpieczyciela - wymienić wszystko oprócz drzwi. Nie wykupiłam amortyzacji, więc od części odjęli mi 50%, całą szkodę wycenili na 1500pln, co akurat u mnie wyszło ok bo zrobiłam taniej. Poza tym u mnie mieści się to w szkodzie drobnej i nie utracę zniżek przy przedłużaniu ubezpieczenia...
Natomiast jak czytałam wycenę to się uśmiałam, bo np roboczogodzina dla nich to 65pln... nie wiem gdzie, ale w Wwie raczej nie; wg ich wyliczeń NOWE części - błotnik, nadkole, migacz mieszczą się w koszcie ok1400 co jest bzdurą, bo sam błotnik nowy w Mazdzie kosztuje 1250pln... Jeśli chcesz naprawiać na nowych częściach zrób w ASO - i przedstaw im rachunek, który będzie pewnie o jakieś 40% większy od tego co ci policzą...
Ogólnie to good luck i cierpliwości
Pozdr
M