Witam,
Mam zamiar w przyszlosci kupic to piekne autko jakim jest niewatpliwie mx-5. Drecza mnie jednak pewne sprawy:
-mam raczej nietypowy wzrost (198cm)- czy upakuje sie do takiego "przytulnego" autka?
-gdybym juz sie zdecydowal to miatka prawie na pewno bylaby uzytkowana w zimie - czy nic jej nie grozi?
-czy spalanie jest do zaakceptowania w naszych "polskich realiach cenowych"? Czy ewentualnie istnieje mozliwosc jego zmniejszenia...
mx-5 - rozsądny wybór? szalony wybór?
Moderator: Moderatorzy
witaj,
wzrost:
198 hmmm, to już może być problem, ja mam 193 cm, jeszcze kwestia pewnie budowy ciała itp, musisz się nastawić, że będziesz musiał nieco pokombinować z fotelem, aby siedziec niżej, myśleć o zmianie kierownicy na małą , ok 32 cm
zima:
auto ma dobre ogrzewanie, jak nabędziesz zimówki + Hardtop to w zasadzie staje się zupełnie normalnym autem do jazdy zimą, bez HT też mozna, bez przesady dach spokojnie to wytrzyma , trzeba pamiętać , że jest niskie i nie wjeżdzać w nieodgarnięty śnieg
spalanie:
auto pali min 7l (trasa) do (12l), w mieście przy spokojnej jeździe ok 9l, NA zimą pali więcej, chyba do momentu rozgrzania śmiga na dość bogatej mieszance, jak bedziesz jeździł krótkie dystanse stop&go to pewnie spali znacznie więcej,to chyba nie jest dużo, gaz to raczej już totalna ostateczność, brak już zupełnie bagażnika, tankowanie co 200km, instalka z wtryskiem, inaczej ryzykujesz, że strzeli przepływomierz itp
auto uzależnia i strasznie wkręca, nie można się go pozbyć, trzeba uważać !
niedociągnięcia pt mało miejsca (dla mnie) nie mają kompletnego znaczenia, teraz jak już smigam mx-5 znacznie mniej, każda przejazdzka przypomina mi , jakie to niesamowite auto ...
mam nadzieje, że w gronie zakręconych pojawisz się szybko ....
wzrost:
198 hmmm, to już może być problem, ja mam 193 cm, jeszcze kwestia pewnie budowy ciała itp, musisz się nastawić, że będziesz musiał nieco pokombinować z fotelem, aby siedziec niżej, myśleć o zmianie kierownicy na małą , ok 32 cm
zima:
auto ma dobre ogrzewanie, jak nabędziesz zimówki + Hardtop to w zasadzie staje się zupełnie normalnym autem do jazdy zimą, bez HT też mozna, bez przesady dach spokojnie to wytrzyma , trzeba pamiętać , że jest niskie i nie wjeżdzać w nieodgarnięty śnieg

spalanie:
auto pali min 7l (trasa) do (12l), w mieście przy spokojnej jeździe ok 9l, NA zimą pali więcej, chyba do momentu rozgrzania śmiga na dość bogatej mieszance, jak bedziesz jeździł krótkie dystanse stop&go to pewnie spali znacznie więcej,to chyba nie jest dużo, gaz to raczej już totalna ostateczność, brak już zupełnie bagażnika, tankowanie co 200km, instalka z wtryskiem, inaczej ryzykujesz, że strzeli przepływomierz itp
auto uzależnia i strasznie wkręca, nie można się go pozbyć, trzeba uważać !
niedociągnięcia pt mało miejsca (dla mnie) nie mają kompletnego znaczenia, teraz jak już smigam mx-5 znacznie mniej, każda przejazdzka przypomina mi , jakie to niesamowite auto ...
mam nadzieje, że w gronie zakręconych pojawisz się szybko ....
pozdróvka,
Radek
90 NA BRG
Radek
90 NA BRG
OK, dzięki za pomoc. W najbliższym czasie i tak nie kupię miatki, może za rok...
Gdzieś sie doczytałem, że fotele w miacie są przykręcane - znaczy nie mają regulacji ?! Troszkę byłoby to dziwne... A co do instalowania gazu - przy samochodzie za ,załóżmy, 20 tys. to raczej nie opłaca sie instalkowac, zwłaszcza przy el. wtrysku paliwa... No i to chyba zwykła profanacja według mnie...
No i dzięki za nadzieję na szybkie "zakręcenie" - pożyjemy-zobaczymy
Gdzieś sie doczytałem, że fotele w miacie są przykręcane - znaczy nie mają regulacji ?! Troszkę byłoby to dziwne... A co do instalowania gazu - przy samochodzie za ,załóżmy, 20 tys. to raczej nie opłaca sie instalkowac, zwłaszcza przy el. wtrysku paliwa... No i to chyba zwykła profanacja według mnie...
No i dzięki za nadzieję na szybkie "zakręcenie" - pożyjemy-zobaczymy

Falcon pisze:
Gdzieś sie doczytałem, że fotele w miacie są przykręcane - znaczy nie mają regulacji ?!
No i to chyba zwykła profanacja według mnie...
są przykręcane, no nie wiem , jak można sobie wyobrazić nieprzykręcane, przynitowane ?

gaaz to dziwna rzecz w MX-5, ale skoro interesuje cie oszczędna jazda ....
pozdróvka,
Radek
90 NA BRG
Radek
90 NA BRG
- Fiveopac
- Administrator
- Model: NC
- Wersja: 2,5 Turbo
- Kontakt:
mox pisze:Gdzieś sie doczytałem, że fotele w miacie są przykręcane
Tak, oczywiscie ze sa przykrecane, konkretnie to na 4 sruby ale regulacje oczywiscie tez maja (tyl-przod

Falcon pisze:mam raczej nietypowy wzrost (198cm)- czy upakuje sie do takiego "przytulnego" autka?
Dla uzyskac wiecej miejsca na glowe , ludzie z miata.net wycinaja gabke z siedziska, ponoc zyskuje sie jakies 5 cm bez utraty komfortu pod koscia ogonową

Można pokombinować z pochyleniem oparcia i jeździć bardziej leżąco :]
Co do gazu : zbyt długa droga dolotu powoduje niezłe eksplozje przy bardzo wrażliwej miatowej elektryce. Przepływomierz niby nie na „zimny drut” tylko klapa , ale niestety delikatny bo aluminiowy. NIE POLECAM !!!
Co do gazu : zbyt długa droga dolotu powoduje niezłe eksplozje przy bardzo wrażliwej miatowej elektryce. Przepływomierz niby nie na „zimny drut” tylko klapa , ale niestety delikatny bo aluminiowy. NIE POLECAM !!!