Postanowiłem o tym napisać, ponieważ wciąż jestem pod wrażeniem, ze udało się rozwiązać problem, który trapił mojego NC od jakiegoś czasu. W sumie zacząłem już nawet sadzić, ze ten typ po prostu tak ma. Otóż na kierownicy pojawiły się odczuwalne drgania po przekroczeniu prędkości około 135 km/h. Nie jakieś tam telepanie, ale drżenie, które odbierało nieco radości z jazdy z prędkościami autostradowymi. Wyważanie kół nie rozwiązywało sprawy, zawieszenie sprawdzone bez jakichkolwiek luzów. Pomyślałem, ze po prostu trzeba jeździć wolniej.
Kilka dni temu obejrzałem na YT filmik z dynamicznego doważania kół na samochodzie, które to rozwiązało podobny problem jakiegoś człowieka. Zachęcony skorzystałem z takiej usługi i wszelkie drgania na kierownicy zniknęły. Prawdziwy cud, a byłem nieco sceptyczny. Zrobiłem to na Puławskiej w Warszawie w warsztacie Autobalans. Człowiek, który się tym zajmuje robi tylko ta jedna usługę i samodzielnie udoskonalił metodę stosowana przez inne warsztaty.
Polecam zrobić takie doważanie dynamiczne jeżeli zauważycie jakieś trudne do zdiagnozowania wibracje kierownicy pojawiające się przy większych prędkościach.
Drgania na kierownicy
Jak rozwiązałem problem
Moderator: Moderatorzy
- Konioczynka
- Donator
- Model: Inny
- Wersja: ND3 Homura
Super, może się przydać. Mam takie problemy w xc70, jak wyważanie wału nie pomoże to zajadę bo i tak muszę się z tym tłuc aż do Warszawy.
KoniOczynka
NBFL 1.6 => NCFL 2.0 => ND3 2.0 Homura
NBFL 1.6 => NCFL 2.0 => ND3 2.0 Homura
- danielski
- Donator
- Model: NC
- Wersja: 2.5
Tak z ciekawości, jaka jest cena takiej usługi?
Były:
2x NB 1.6
NA 1.6 '91
Ponton NC http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewt ... ead#unread
Jest:
Ponton 2.0
viewtopic.php?f=22&t=35567&p=567756#p567756
2x NB 1.6
NA 1.6 '91
Ponton NC http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewt ... ead#unread
Jest:
Ponton 2.0