r73, to jakiś absurd, faktycznie dla 2003 nie ma MX!!! Na próbę wybrałem 2002 i była. Musisz zadzwonić na infolinię i niech coś wymyślą, powiedz, że możesz im przesłać skan dowodu rejestracyjnego i w ten sposób udowodnić, że taka mazda istnieje
Co do zalet/wad róznych firm i ich polis - sprawdzałem kilka i wyszło mi, że w mBanku jest najkorzystniejsze.
Wartość mojego auta to wg nich 35100 zł (rok 2001).
Zniżkę na OC i AC mam bodajże 40% w tym roku. AC wyszło 1749,60, przy czym wybrałem prawie najdroższą opcję, gdzie mam ubezpieczenie od wszystkiego, w razie szkody wypłacana pełna kwota za części (a nie wg cen zamortyzowanych), brak udziału własnego w szkodzie częściowej, brak udziału własnego w szkodzie kradzieżowej, ale wybrałem opcję, że po szkodzie suma ubezpieczenia zmniejsza się odpowiednio do szkody (wyszedłem z założenia, że skoro przez 12 lat posiadania prawa jazdy nie miałem żadnego wypadku, to mała szansa, że będę miał więcej niż jedną szkodę rocznie).
Do tego OC 444 zł, "duży" Assistance (w zeszłym roku parę razy korzystałem kiedy rozładowywał mi się stary akumulator, przydatna sprawa) - 85 zł, NNW kierowcy i pasażera na kwotę 20 tysięcy (zwykle jest 10 tys.) - 108 zł, i dodatkowo Ubezpieczenie niezdolności do pracy zarobkowej na kwotę 100 tys. złotych - 58,80 zł.
Tak więc w sumie za ok. 2445 złotych mam 5 ubezpieczeń:
1. OC,
2. NNW 20 tys.zł,
3. AC w wersji bardziej rozbudowanej, niż w większości innych firm (zwykle inne firmy zakładają Twój udział własny w szkodzie, czyli wyliczą ci szkodę na 1000zł a wypłacają Ci np. 900 albo 800),
4. dobry Assistance i
5. ubezp. niezdolności do pracy na skutek wypadku.
Bodajże CU zaproponowało mi pakiet za praktycznie tą samą kwotę, ale nie zawierał ubezpieczenia od niezdolności do pracy, a NNW było o ile pamiętam na 10 tys.
Tak więc dla mnie jest to najkorzystniejsza opcja. Dodatkowo fajne jest to, że jeśli masz u nich konto i chcesz płacić za ubezpieczenie w ratach, to automatycznie Ci ściągną z konta, nie musisz o tym pamiętać.