Pelne Ubezpieczenie AC

Gdzie dostane tez od kradziezy?

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

oncia

01 lip 2009, 19:04

Dżunior pisze:2000PLN to kwota za AC + assistance na Europę (aczkolwiek to drugie to niewielka kwota, ~100zł za rok

sprawdź z ciekawości do jakiej kwoty obejmuje assistance na Europę , jakie usługi zawiera i w jakich przypadkach - różnie to bywa a warto wiedzieć za co się płaci

można spytać w uniqa -obecnie oc 50 % taniej w pakiecie z ac (w regulaminie jest taki mały kruczek odnośnie pojazdów o zaniżonej wartości celnej - "nielegalnie wprowadzone na obszar celny ...."- nie wypłacą odszkodowania )i porównać z innymi
Awatar użytkownika
Dżunior
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: SkyFreedom Recaro
Kontakt:

02 lip 2009, 2:01

Hehe :mrgreen: OWU zazwyczaj czytam wnikliwie. :wink:
Assistance Benefii o którym pisałem zapewnia praktycznie to samo co assistance w PZU.

A skoro już przy nim jesteśmy, podzielę się pewnym przemyśleniem:
Wyjeżdżając za granicę zawsze wykupowałem sobie assistance na 10 lub 14 dni, płacąc za nie ~50zł. Tu za dwa razy większą kwotę ma się ubezpieczenie na cały rok, bez konieczności biegania po agencjach ubezpieczeniowych na dzień przed wyjazdem.
Jeśli ktoś jest w podobnej sytuacji lub wyjeżdżał dotychczas za granicę bez assistance - polecam. :wink: Patrząc chociażby na koszty ewentualnego holowania auta w krajach zachodnich, warto. :mrgreen:
MX-5 ND SkyFreedom 8-)
Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT
callum

03 lip 2009, 23:42

ewaise pisze:W mBanku mi powiedzieli, ze nie ubezpiecza Madzi...

To niemożliwe, w zeszłym miesiącu ją tam ubezpieczyłem. Nie gadaj z nikim z infolinii, przecież oni często nie mają o niczym pojęcia. Zaloguj się na swoje konto w mBanku, przejdź do ubezpieczeń i wybierz składanie wniosku o ubezpieczenie samochodu. Normalnie wybierasz mazdą, model mx-5 it wszystko się normalnie dzieje. Wylicza Ci ubezpieczenie w róznych wariantach, plus możesz sobie sama ustawić opcje (np. części nowe/amortyzowane, dopłata do uzupełnienia kwoty ubezpieczenia po szkodzie itd.). W ten sposób kupiłem sobie OC+AC na najlepszych warunkach+Assistance+NNW 20 tys. + ubezp.od niezdolności do pracy i zapłaciłem tyle, ile w CU chcieli za OC+kiepskie AC + żenująco kiepski Assistance.

A co do Benefii, to poprzez ten serwis mBanku masz dostęp m.in. właśnie do ofert Benefii.
"Race car driving is like sex: all men think they're good at it" - Jay Leno

"I love work; it fascinates me; I can sit and watch it for hours." - O. Wilde
r73

07 lip 2009, 11:28

mBank/Benefia/Allianz - brak mozliwosci wyboru MX-5 (rocznik 2003)

callum pisze:Zaloguj się na swoje konto w mBanku, przejdź do ubezpieczeń i wybierz składanie wniosku o ubezpieczenie samochodu. Normalnie wybierasz mazdą, model mx-5 it wszystko się normalnie dzieje.

Probuje to zrobic przez mBank i przez Benefie24 (nie mowiac o infoliniach) i niestety nie mozna wybrac modelu MX-5 (rocznik 2003). Zalaczam screenshot z mBanku.

callum, help!:)

Allianz Direct ma identyczna liste rozwijana modeli - moze dla roczika 2003 maja nie pelna liste?

Aviva (CUDirect) vs. Unqa

W tych dwoch towarzystwach wyszlo mi po ok. 3100/3200 (OC+AC). Uniqa tzw pelne AC, w Avivie jakis standard (przez infolinie)

Troche poczytalem Waszych postwo wczesniejszych ale twardych wnioskow nie widzialem. Moze ktos ma jakies zdanie jakie sa przewagi/wady tych polis w stosunku do siebie?
oczywiscie sam tez bede sie wglebial ale nie mam za duzo czasu na decyzje
Załączniki
t-mazda2.JPG
Raf (r73)
callum

07 lip 2009, 16:38

r73, to jakiś absurd, faktycznie dla 2003 nie ma MX!!! Na próbę wybrałem 2002 i była. Musisz zadzwonić na infolinię i niech coś wymyślą, powiedz, że możesz im przesłać skan dowodu rejestracyjnego i w ten sposób udowodnić, że taka mazda istnieje :-)

Co do zalet/wad róznych firm i ich polis - sprawdzałem kilka i wyszło mi, że w mBanku jest najkorzystniejsze.

Wartość mojego auta to wg nich 35100 zł (rok 2001).

Zniżkę na OC i AC mam bodajże 40% w tym roku. AC wyszło 1749,60, przy czym wybrałem prawie najdroższą opcję, gdzie mam ubezpieczenie od wszystkiego, w razie szkody wypłacana pełna kwota za części (a nie wg cen zamortyzowanych), brak udziału własnego w szkodzie częściowej, brak udziału własnego w szkodzie kradzieżowej, ale wybrałem opcję, że po szkodzie suma ubezpieczenia zmniejsza się odpowiednio do szkody (wyszedłem z założenia, że skoro przez 12 lat posiadania prawa jazdy nie miałem żadnego wypadku, to mała szansa, że będę miał więcej niż jedną szkodę rocznie).

Do tego OC 444 zł, "duży" Assistance (w zeszłym roku parę razy korzystałem kiedy rozładowywał mi się stary akumulator, przydatna sprawa) - 85 zł, NNW kierowcy i pasażera na kwotę 20 tysięcy (zwykle jest 10 tys.) - 108 zł, i dodatkowo Ubezpieczenie niezdolności do pracy zarobkowej na kwotę 100 tys. złotych - 58,80 zł.

Tak więc w sumie za ok. 2445 złotych mam 5 ubezpieczeń:

1. OC,
2. NNW 20 tys.zł,
3. AC w wersji bardziej rozbudowanej, niż w większości innych firm (zwykle inne firmy zakładają Twój udział własny w szkodzie, czyli wyliczą ci szkodę na 1000zł a wypłacają Ci np. 900 albo 800),
4. dobry Assistance i
5. ubezp. niezdolności do pracy na skutek wypadku.

Bodajże CU zaproponowało mi pakiet za praktycznie tą samą kwotę, ale nie zawierał ubezpieczenia od niezdolności do pracy, a NNW było o ile pamiętam na 10 tys.

Tak więc dla mnie jest to najkorzystniejsza opcja. Dodatkowo fajne jest to, że jeśli masz u nich konto i chcesz płacić za ubezpieczenie w ratach, to automatycznie Ci ściągną z konta, nie musisz o tym pamiętać.
"Race car driving is like sex: all men think they're good at it" - Jay Leno

"I love work; it fascinates me; I can sit and watch it for hours." - O. Wilde
r73

07 lip 2009, 22:52

Callum, dzieki za wyczerpujaca odpowiedz!:)

Sprobuje zatem powalczyc z mBankiem i przekonac ich ze istnieje MX-5 rocznik 2003:))
Raf (r73)
stanik

27 sie 2009, 10:38

florek pisze:ja mam w pzm (dosyc tanio) i nie tylko oc+ac ale tez i nw. Znajomy ma to jak cos sie stalo to sie w miare uwijaja :)

no to mnie pocieszyłeś z tym wypłacaniem.

kupiłem auto z tym ubezpieczycielem i jak byłem przepisać ubezpieczenie to się zapytałem ile zapłace za pełne oc + ac z kradzieżą (bez udziału własnego) i nw to policzyła i było 1247 pln / rok pełne zniżki (60% z drugiego auta przenoszą od ręki, wystarczy mieć drugą polisę ze sobą)

pzdr

a no i jeszcze kwota ac to 18500 pln

najważniejsze u każdego agenta to się targować. Myślę że jeszcze 50 zł opuści jak pojade sie ubezpieczać czyli za 2 tyg.

no więc ubezpieczyłem 5 dni temu. OC+AC + assistance + NW

wykupiony udział własny, wymiana części na nowe:

1221 PLN (60% zniżki na oc i ac) PZM TU Vienna Insurance Group...
Ello

02 paź 2009, 11:03

Ja kupiłem niedawno samo OC - w Liberty Direct wyszlo 740zł (w PZU chcieli ok 1000zł a w Link4 1400zł). Mam pytanie - czy da sie dokupic AC na okres krotszy niz rok? (skoro zimą bedzie stal w garazu to po co mam płacić za caly rok).
pozdrawiam
'Rafał
--
Zdrowy rozsądek to zbiór uprzedzeń nabytych do osiemnastego roku życia - A.Einstein
majkel
Administrator
Administrator
Model: Inny

02 paź 2009, 11:54

Ello pisze:Ja kupiłem niedawno samo OC - w Liberty Direct wyszlo 740zł (w PZU chcieli ok 1000zł a w Link4 1400zł). Mam pytanie - czy da sie dokupic AC na okres krotszy niz rok? (skoro zimą bedzie stal w garazu to po co mam płacić za caly rok).

U większości ubezpieczycieli nie (kiedyś się kilku o to pytałem), ale zawsze można zawrzeć ubezpieczenie z płatnością w ratach, i w odpowiednim momencie umowę AC wypowiedzieć...

Po
eM
Awatar użytkownika
Dżunior
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: SkyFreedom Recaro
Kontakt:

02 paź 2009, 13:10

AC to ubezpieczenie dobrowolne i chyba każdy ubezpieczyciel dopuszcza możliwość wcześniejszego wypowiedzenia polisy (te z usług których dotychczas korzystałem zawsze dopuszczały). Następuje wówczas wypłata niewykorzystanej składki (zazwyczaj za pełne niewykorzystane miesiące, w związku z czym najlepiej wypowiedzieć polisę na kilka dni przed upływem kolejnego miesiąca trwania ubezpieczenia). Sam sposób opłacania składek (rocznie, kwartalnie, miesięcznie) nie powinien mieć w typ przypadku znaczenia, chyba że nie chcemy "blokować" sobie większej kwoty na koncie ubezpieczyciela (bo pieniądze przecież nie przepadną :wink: ).
Tak czy inaczej, należałoby dopytać się u konkretnego agenta. Nie wykluczone że niektóre TU zabezpieczają się przed takimi "uciekinierami" i naliczają sobie w omawianym przypadku jakieś dziwne opłaty manipulacyjne itp... :wink:
MX-5 ND SkyFreedom 8-)
Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT
marecki

02 paź 2009, 15:14

raczej jest tak, że tylko zabytkowy samochód możesz ubezpieczyć na 1,3,6 miesiecy. A umowe ac po prostu wymawiasz i dostajesz zwrot za niewykorzystane dni... Ja mam smart casco w link4 takie okrojone ac, tansze a chroni przed tym samym oprocz szkody z wlasnej winy...
kanalia

18 paź 2010, 22:04

Odświerzę temat :roll:
Może poradzicie mi albo zdradzicie :wink: w jakich firmach macie ubezpieczone miatki z pełnym AC bo z softem to tak nie bardzo wszycy chcą :evil:
Awatar użytkownika
MiC
Model: NB
Wersja: najmocniejsze N/A
Kontakt:

18 paź 2010, 22:36

Ja ubezpieczyłem Mazde w MBANKu, najtańsza oferta jaką znalazłem, można płacić w miesięcznych ratach co dla wielu osób może być dużą zaletą. Obsługa bardzo poprawna, miałem już stety niestety jedną wycenę i też raczej nie ma się do czego przyczepić. ogólnie polecam!
ofertę można sprawdzić online.
N/A is best!!!
LOUD pipes save lives!!!
majkel
Administrator
Administrator
Model: Inny

19 paź 2010, 0:25

kanalia pisze:w jakich firmach macie ubezpieczone miatki z pełnym AC

--> http://forum.mx5klubpolska.pl/viewtopic.php?t=4325

Po
eM
chwilowo bezmiatowy :)
była: BlackBird (Ptaszyna) NBfl'03 1.8 Memories --> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=1149
był: Ptaszor NA'96 1.8 (BP-Z3)--> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=4852
jest: "Saabina" Saab96 V4 '76 --> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=9196
jest: Hieronim.......
Asap Lifko
Model: NB FL
Wersja: Memories II

04 mar 2011, 23:40

Witajcie, ponieważ niestety chwilowo oferta specjalna dla posiadaczy MX-5 jest w stanie zawieszenia, chciałbym się dowiedzieć, jaką ofertę ubezpieczenia OC+AC polecacie?

Przeliczyłem ubezpieczenie na paru kalkulatorach + rozmawiałem z gościem z Avivy i wyszło mi, że właśnie ta ostatnia firma ma najatrakcyjniejszą ofertę.

Jeżeli chodzi o mBank to tam wyszło mi z kolei zdecydowanie wyższe ubezpieczenie (niestety nie można skorzystać z oferty mDirect, tylko trzeba kupować ubezpieczenie w Benefii).

Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam, Michał
Awatar użytkownika
Qbatron
Donator
Donator

05 mar 2011, 9:56

mi zawsze najtaniej wychodzilo w firmie uniqa

http://www.uniqa.pl/uniqa_pl/
irakleo

05 mar 2011, 10:49

w ubiegłym tygodniu płaciłem OC w firmie LINK4 - 550zł/12mies, dodatkowo otrzymałem jako gratis bon Sodexo wartości 40zł...ale trzeba się potargować.
Asap Lifko

05 mar 2011, 14:39

Dzięki za odpowiedzi, jeżeli chodzi o Link4 to pomimo dobrej oferty niestety AC dla tego auta już nie oferują, a mi zależałoby właśnie na pakiecie OC+AC+ ewentualnie assistance i NNW.

Sprawdziłem za pomocą kalkulatora ofertę w Uniqua, natomiast wyszło mi 6100 bez zniżek bez udziału własnego i z tego co rozumiem z amortyzacją wartości części, ale będę jeszcze rozmawiał z majk-iem na ten temat, zobaczymy co on wymyśli :grin:

W Avivie policzyli mi bez zniżek 4200 PLN pakiet OC+AC+Assistance+NNW+ochrona prawna bez udziału własnego, muszę natomiast doprecyzować, czy np. jest tam amortyzacja części itd, bo rozmowa była wtedy taka bardzo wstępna.
Skyluker
Donator
Donator
Model: NB
Wersja: Miracle

06 mar 2011, 10:56

Ja mam w Avivie. Przy 60% zniżce i pełnym AC (+OC) 1200zł - kwota ubezp. 20.000zł.
gunio

11 mar 2011, 8:46

Hej,
mi tez sie zbliza koniec ubezpieczenia i zastanawiam sie nad przedluzeniem, w mbanku przy 60% znizce i opcji medium jest ok 1200 zl AC+OC, do tej pory AC mi sie nie przydalo - moze jednak nie warto juz brac AC na 10 letnie auto?
kulkas

11 mar 2011, 8:53

Ja jestem w hesti. Za pakiet oc+ac z podstawowym assistans zapłaciłem niecałe 2200.
Przy czym w AC mam ubezpieczenie od kradzieży oraz zniesiony udział własny, amortyzację, stałą wartość ubezpieczenia oraz ubezpieczone szyby.
Agi
Model: NC FL2
Wersja: Club

11 mar 2011, 9:33

Wczoraj sprawdzałam wysokość składki m.in. w Uniqa i wyszedł mi jakiś dramat :???:
Mimo to podrzucam bo może ktoś skorzysta: http://gruper.pl/x.php/1,2687/Monro-Monika-Rochowiak.html
W końcu zakupiłam OC+NNW w Link4 za 939 PLN.
Mayk
Wersja: 1.6T

11 mar 2011, 9:37

Gdyby ktoś potrzebował na dniach OC+NNW to polecam Alianz Direct (maksymalne zniżki od głównego właściciela i zwyżki ode mnie) - 444zł za rok. Aktualnie mają jeszcze dodatkową promocję na auta azjatyckie :winner:

Pozdrawiam!
110@???KM
134@???Nm
Agi

11 mar 2011, 9:38

Echhh too late :sad:
Aro

11 mar 2011, 9:41

Ważne tez jest miejsce zarejestrowania auta...
Były NA 1,6; NB 1.8
Jest NA+1,8(NBFL)
Cywil GALANT 2,5 V6
mateo

11 mar 2011, 9:54

Abstrahując od tego co się mówi o tej ubezpieczalni OC-AC-NNW + szyby i dach w interrisku 1300 zł zapłaciłem (32 000 zł), bez amortyzacji - jedyny pakiet, którego nie wziąłem to wyłączenie kradzieży na Białorusi, Ukrainie itp.
Talking Head
Asap Lifko

11 mar 2011, 12:01

Mayk pisze:Gdyby ktoś potrzebował na dniach OC+NNW to polecam Alianz Direct (maksymalne zniżki od głównego właściciela i zwyżki ode mnie) - 444zł za rok. Aktualnie mają jeszcze dodatkową promocję na auta azjatyckie :winner:

Nieźle, mi wyszło nie wiedzieć czemu 846 PLN przy wydaje mi się, że maksymalnych zniżkach, pogadam w takim razie jeszcze telefonicznie. Poza tym chcę jednak mieć także AC, a to z kolei kosztuje około 2600 PLN tam.

Chyba w poniedziałek ubezpieczę się jednak w Avivie, przy maksymalnych zniżkach pakiet OC+AC+NNW+Assistance+Ochrona prawna bez żadnego wkładu własnego i z oryginalnymi częściami to wydatek około 1800 PLN.

Co do mBanku, to z tego co mi mówiono, mDirect nie ubezpiecza kabrioletów (pomimo iż na stronce pojawia się taka opcja) i jedyne co pozostaje to dużo droższa Benefia.

Poczytam też o tym Interrisku, ale skoro ma kiepską opinię, to pewnie się nie zdecyduję.

Pozdrawiam, Michał
Agi

11 mar 2011, 14:54

MDirect nie ubezpiecza kabrioletów i na stronie jest to wyraźnie napisane - pokazywał mi wczoraj pan z Multibanku paluszkiem na ekranie :razz:
A poza tym obsługę mają dramatyczną, byłam wczoraj kilka razy odsyłana od nich do Multilinii i z powrotem i w końcu dowiedziałam się tyle, że "nie opłaca się dla mnie wyliczać składki bo i tak wyjdzie za drogo". No comment :roll:
wiktoch

14 mar 2011, 12:02

Ja ubezpieczyłem swojego emiksa na 12 miesięcy przez mBank w HDI Asekuracja za 684 zł (wraz ze zniżką). AC nie mogłem wykupić bo autko jest już dla nich za stare (rok 2000) i jeszcze do tego cabrio :???:
pozdr
wik
Asap Lifko

14 mar 2011, 19:26

Dzwoniłem do Allianz Direct i faktycznie wyszła atrakcyjna stawka za OC+AC+NNW (1880 PLN) tylko, że oczywiście nie mają Mazdy MX-5 wśród samochodów produkowanych w 2003 roku i w związku z tym nie mogą mi go ubezpieczyć (mogę się zgłosić do agenta, ale tam stawka jest już jakby wyższa).
Komuś się udało jakoś ominąć ten problem braku rocznika 2003 w ubezpieczeniach typu direct?

Z kolei Aviva ma klauzulę, że w przypadku gdy samochód będzie prowadziła osoba, która nie ma 25 lat, AC nie zostanie wypłacone, stąd nabrałem jednak wątpliwości czy tam się ubezpieczać (czasami jednak przydaje się możliwość poprowadzenia samochodu przez inną osobę nawet <25 lat).

Następna w kolejce jest w takim razie Hestia za około 2300 PLN :neutral:

Pozdrawiam, Michał
ODPOWIEDZ