[ND] czy istnieje zwijany/składany windshot?
Moderator: Moderatorzy
- Wojtek Wawa
- Donator
- Model: ND
- Wersja: freedom+bilstein
Pietryga kompletnie olewa kontakt przez swoją stronę (ma jakąś konkurencję?), a zakupy grupowe przegapiłem. I może dobrze, bo zacząłem myśleć - przecież z windshotem nie da się złożyć/otworzyć dachu w ND soft top siedząc w środku. Czyli taki windshot będzie fajny na trasie, ale nie na codzień i po dojechaniu trzeba będzie go gdzieś schowac, a do bagażnika się nie zmieści.
I tu zaczynają się mój pomysł - czy ktoś z Was opracował sposób na montowanie windshota na samych pałąkach. ale bez ramki metalowej, ewentualnie z jakąs elastyczną/składaną? Coś co możnaby naciągnąć na trasę, a na miejscu zwinąć?
Co ciekawe w ogóle nie myślałem o windshocie podczas jazd top down zimą (stąd przegapienie zakupów grupowych) - problem pojawił się przy +17 st C. Człowiek ubiera się lżej i wtedy bardziej turbulencje przeszkadzają, bo przy -5 C w ciepłej czapce problemu nie ma. A przy +17 syn mi powiedział, że robi się mu zimno, mimo że głowę ma conajmniej 20 cm niżej niż ja.
I tu zaczynają się mój pomysł - czy ktoś z Was opracował sposób na montowanie windshota na samych pałąkach. ale bez ramki metalowej, ewentualnie z jakąs elastyczną/składaną? Coś co możnaby naciągnąć na trasę, a na miejscu zwinąć?
Co ciekawe w ogóle nie myślałem o windshocie podczas jazd top down zimą (stąd przegapienie zakupów grupowych) - problem pojawił się przy +17 st C. Człowiek ubiera się lżej i wtedy bardziej turbulencje przeszkadzają, bo przy -5 C w ciepłej czapce problemu nie ma. A przy +17 syn mi powiedział, że robi się mu zimno, mimo że głowę ma conajmniej 20 cm niżej niż ja.
-
- Donator
- Wersja: GT Sport nav+
https://www.moss-europe.co.uk/wind-defl ... 4-155.html
do NB jest cos takieg - całość jest miękka i nie przeszkadza w składaniu dachu. Wygląda tandetnie
. Podejrzewam że dałoby sie coś takiego ogarnąć do ND
do NB jest cos takieg - całość jest miękka i nie przeszkadza w składaniu dachu. Wygląda tandetnie

- Wojtek Wawa
- Donator
Takiego czegoś szukam, wow, jak znajdę do ND dam znać. Gdyby cena była w złotych kupiłbym i potem się martwił, czy spasuje 

- Wojtek Wawa
- Donator
Ciekawe, jak długo montuje się wiatrołap takiego typu, widać, że spokojnie zmieści się w bagażniku, tylko boję się, że coś połamię
http://sklep.cabriopietryga.pl/design/_ ... al/825.jpg
cena 840 zł, niby dużo, ale jeśli działa to się zastanowię. Może jakieś zakupy grupowe?
http://sklep.cabriopietryga.pl/design/_ ... al/825.jpg
cena 840 zł, niby dużo, ale jeśli działa to się zastanowię. Może jakieś zakupy grupowe?
- Adam_F
- Donator
- Wersja: SkyPASSION
Ten wiatrołap montuje się w seryjne mocowania tego oryginalnego powiedzmy wiatrołapu tego krótkiego plastiku
Czyli tego wyciągasz a tego wciskasz na dwa " kliki " czyli trwa to 0.5 sekundy

Czyli tego wyciągasz a tego wciskasz na dwa " kliki " czyli trwa to 0.5 sekundy

Było : nbfl 1.8 , nbfl 1.6 , nc 2.0
Jest : ND

- Wojtek Wawa
- Donator
Wow dzięki. A jak się sprawuje? Duża zmiana?
Wojtku a takiego nie chcesz?
http://sklep.cabriopietryga.pl/produkt/mazda-mx5-nd
miałem coś takiego w NC i można śmigać toples 150km/h i nie wieje
http://sklep.cabriopietryga.pl/produkt/mazda-mx5-nd
miałem coś takiego w NC i można śmigać toples 150km/h i nie wieje
- TerminatorPi
- Donator
- Model: ND RF
- Wersja: SkyFreedom
- Adam_F
- Donator
- Wersja: SkyPASSION
Jak ja szukałem Windshott'a dwa lata temu do nd to tego na kliki jeszcze nie było
Ale naparwde fajny jest ... wiem z tego względu ponieważ wszystkie pomiary do produkcji tego Windshott'a Pan Pietryga wykonywał na moim aucie
Wtedy był dostępny jak ja szukałem tylko ten większy co galex wysłał ... mam go spisuje tez super ... mi pasuje latam z nim cały czas , nie ma najmniejszego problemu z zamknięciem dachu. Dach w nd na tylko wysoko wyskakuje ze jest okej
Decyzja należy ciebie ... jeśli chodzi o ogólny Look to ten na kliki łatwiej usunąć , ale mi wygląd z tym dużym nie przeszkadza .

Wtedy był dostępny jak ja szukałem tylko ten większy co galex wysłał ... mam go spisuje tez super ... mi pasuje latam z nim cały czas , nie ma najmniejszego problemu z zamknięciem dachu. Dach w nd na tylko wysoko wyskakuje ze jest okej

Decyzja należy ciebie ... jeśli chodzi o ogólny Look to ten na kliki łatwiej usunąć , ale mi wygląd z tym dużym nie przeszkadza .
Było : nbfl 1.8 , nbfl 1.6 , nc 2.0

- Wojtek Wawa
- Donator
Dzięki. Muszę się zastanowić. Najfajniej byłoby się z kimś z Warszawy z wiatrołapem przejechać.
Ten zdecydowanie droższy na KLIK napewno ma przewagę bo chwila moment i go zdejmujesz, natomiast ten drugi szerszy jest poprostu sporo tańszy
W wyglądzie myśle że nie ma różnic bo i tak w jednym i drugim widac jak sie patrzy z tyłu właściwie tylko środek...Gdybym był na kupnie (a uwazam że to podstawowy zakup do MX5) to miałbym dylemat 

- Wojtek Wawa
- Donator
Dla mnie temat zamknięty, dziś zamówiłem ten na rzepy. Ale też wyboru nie było, ten na klik jest ciągle niedostępny. Powstają kolejne prototypy, na próby potrzeba co najmniej jeszcze półtora roku.
- Wojtek Wawa
- Donator
Wow, dzięki. Niestety z przesyłką to 167 USD, za tyle +100 zł od Pietrygi dostanę czarny bagażnik na klapę. Ale kto wie. A jak dostanę cło, to zrobi się pod 1000 zł za kawałek pleksi.
Dziś odebrałem windshott od Pietrygi - bardzo miły pan i polecam kontakt.
Mam jednak problem z tym akcesorium- czuję się po jego zamontowaniu jak w RFie. Plus w lusterku cały czas widać siatkę. Na to pomógłby patent zalinkowany przez galexa. Poczekam jak będą do wyrwania właśnie za okolice 300 zł jak w USA.
EDIT przespałem się i windshott z przejechanymi 10 km wylądował na giełdzie.
Dziś odebrałem windshott od Pietrygi - bardzo miły pan i polecam kontakt.
Mam jednak problem z tym akcesorium- czuję się po jego zamontowaniu jak w RFie. Plus w lusterku cały czas widać siatkę. Na to pomógłby patent zalinkowany przez galexa. Poczekam jak będą do wyrwania właśnie za okolice 300 zł jak w USA.
EDIT przespałem się i windshott z przejechanymi 10 km wylądował na giełdzie.
czemu sprzedajesz? tak jak wspomniałeś czujesz się jak w RF? to główna przyczyna?
Napewno zaletą jest to że nie wieje
Napewno zaletą jest to że nie wieje

- Wojtek Wawa
- Donator
Już nie sprzedaje - pokochałem windshota w zimny poranek na obwodnicy.
Oczywiście w ciepłe dni windshott ściągnięty
Oczywiście w ciepłe dni windshott ściągnięty