ND - tablice rejestracyjne na magnes

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

Rafal_WAW
Model: ND
Wersja: SkyFREEDOM

07 paź 2017, 23:28

Witam Was

Moja Miata od roku jeździ po mieście bez przednich tablic rejestracyjnych. Póki co miałem z tego powodu poważniejszy problem tylko raz, lecz szukam rozwiązania na łatwe przytwierdzanie przednich tablic kiedy zajdzie taka potrzeba. Podczas ostatniej wizyty w serwisie Mazdy dowiedziałem się, że fani VW często stosują rozwiązanie na magnes. Czy mógłby ktoś podzielić się opinią na temat stosowania takiego rozwiązania w ND? Interesuje mnie czy ktoś takie rozwiązanie już zastosował oraz jeśli tak - wrażenia i gdzie ewentualnie można to zrobić.

Pozdrawiam serdecznie!

Rafał
Awatar użytkownika
pirul
Moderator techniczny
Moderator techniczny
Model: Inny
Wersja: RX-7 FB2 '83

08 paź 2017, 0:44

Robi się to tak jak w każdym innym aucie - za zderzakiem montujesz magnes neodymowy (klejem na gorąco, opaskami - pełna dowolność), a do tablicy albo przyklejasz drugi z odwróconym biegunem albo kawałek stali (tablica jest aluminiowa). Co do innych patentów - są też dostępne uchwyty/ramki mocowane na szybkozłączki ale kosztuje to jakieś nienormalne pieniądze w stosunku do tego co sobą reprezentuje.
Awatar użytkownika
TerminatorPi
Donator
Donator
Model: ND RF
Wersja: SkyFreedom

08 paź 2017, 18:16

Rafal_WAW pisze:Witam Was

Moja Miata od roku jeździ po mieście bez przednich tablic rejestracyjnych.

Ale czemu? Jakiś customowy przód? Bo w standardowym tablica (bez ramki) mieści się dość ładnie).
Dyzia Bo czerwone są najszybsze
Tylko kierowca jest zielony :-D
Koza team member!
Awatar użytkownika
Lsith
Donator
Donator
Model: NC
Wersja: Sport

09 paź 2017, 8:30

Wrażenia są bardzo pozytywne. W ubiegłym roku moja Ważka zrobiła trasę Olsztyn-Tokaj-Olsztyn i tablica ani razu nie spadła ( prędkości do 150km/godz ) Jak zapewnial poprzedni właściciel można i szybciej ale ja nie sprawdzałem ;)
Rafal_WAW

09 paź 2017, 8:58

Dzięki za odpowiedź odnośnie magnesu neodymowego, pirul . Czy znasz / znacie może jakiegoś fachmana z Warszawy lub okolic, który mógłby mi z tym pomóc? Póki co moje auto lądowało tylko w autoryzowanym serwisie...

@TerminatorPi : motyw jazdy bez tablic jest stricte estetyczny. Jednak ich brak czasem powoduje problemy.
Awatar użytkownika
pirul
Moderator techniczny
Moderator techniczny
Model: Inny
Wersja: RX-7 FB2 '83

09 paź 2017, 11:29

Po co tracić kasę na fachamnów jeśli możesz sobie z tym poradzić samemu bez problemu jeśli tylko masz jakieś podstawowe narzędzia I chwilę czasu I miejsca pod domem/mieszkaniem/w garażu. Przypuszczam, że nie trzeba nawet zdejmować zderzaka żeby zamontować magnes, pewnie wystarczy zdjąć/odchylić osłonę pod silnikiem przy zderzaku. Chyba, że nie lubisz brudzić rąk po prostu.
PS. sugerowałbym podkleić tablicę jakimś miękkim filcem czy innym delikatnym materiałem żeby uniknąć rys przy montażu/zrywaniu blachy ze zderzaka, magnes sobie z tym poradzi bez problemu.

Lsith pisze:Wrażenia są bardzo pozytywne. W ubiegłym roku moja Ważka zrobiła trasę Olsztyn-Tokaj-Olsztyn i tablica ani razu nie spadła ( prędkości do 150km/godz ) Jak zapewnial poprzedni właściciel można i szybciej ale ja nie sprawdzałem ;)

Wiesz może jakiej wielkości, klasy I ile sztuk masz zamontowanych? No I w jaki sposób, w sensie na tablicy też magnesy czy blacha? Może sie przydac takie info na kiedyś żeby się nie doktoryzować niepotrzebnie ;)
Awatar użytkownika
Lsith
Donator
Donator
Model: NC
Wersja: Sport

10 paź 2017, 15:23

Jeśli chodzi o magnesy to niestety nie wiem a głowy tam nie mam jak wsadzić ;-) Do tablicy przymocowany jest pasek blachy o wymiarach ok 2x20cm za pomocą srebrnej taśmy.
Rafal_WAW

14 paź 2017, 9:42

Za wszystkie udzielone podpowiedzi - dziękuję! Spróbuję z magnesem, jak pirul pisze.
ODPOWIEDZ