Czy ktoś zna tę Mazdę z Otomoto/Allegro ?

PATRZ 1.POST. Tutaj pytamy o egzemplarze MX-5 z ogłoszeń w internecie

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

dago
Model: Inny

26 kwie 2017, 21:46

Przymierzam się do kupna Miaty, więc przeglądam różne oferty. Te w pobliżu trojmiasta bede staral sie odwiedzić, ale dalej czasem nie ma sensu jechac.

Pierwsze auto, pewnie po majowce jak wroce i jeszcze bedzie, to podjade obejrzec, ale jak juz pisze post, to moze ktos cos o niej wie:
http://allegro.pl/mazda-mx5-nbfl-memories-drewno-nardi-torino-i6792809363.html#thumb/1

kolejna już była tutaj wspomniana jakiś czas temu, ale nikt się na jej temat nie wypowiedział, a może jednak ktoś oglądał i byłby coś w stanie powiedzieć:
https://sprzedajemy.pl/mazda-mx-5-nb-memories-nardi-torino-szubin-6bea9f-nr45516837

ciekawa jeszcze jest ta Miata, ale póki co zarezerwowana i właściciel nie chciał się ze mną nawet umawiać na oględziny, jeśli się nie sprzeda to ma mi dać znać.
https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-mx-5-ID6yPAfX.html#xtor=SEC-8

i przy okazji jak już piszę, dzisiaj oglądałem jedną sztukę, więc mogę co nieco o niej powiedzieć. Do Polski przywieziona z przebiegiem podobno 180kkm jakieś 6 lat temu, to jest drugi własciciel w kraju. Niestety historii co się działo przed przyjazdem do Polski nie ma. Auto faktycznie bez większych oznak korozji, błotniki, klapa, maska zdrowe, na progach coś się zaczyna dziać (niestety auto nie było umyte, więc i progi zabłocone), podłogi nie mogłem sprawdzić, właściciel twierdzi, że zdrowa. Dach niestety do zmiany, bo w bardzo słabym stanie. Pali się check engine, bo podobno ktoś kombinował z jakimś chipem (?) i od tego czasu się pali, komputer pokazuje podobno jakiś czujnik. Oglądałem to auto dość pobieżnie, bo to pierwsza Miata, którą oglądałem, handlarzem nie jestem, więc nie mam zbyt dużego doświadczenia w sprawdzaniu aut ;) Właściciel z ceny wyjściowej mówił, że odejmie za ten dach, czyli wyjdzie jakieś 11000. Jakby ktoś był zainteresowany, to mam więcej zdjęć.
https://sprzedajemy.pl/mazda-mx5-nbfl-kabrio-skory-zarejestrowana-bez-rdzy-kartuzy-6bea9f-nr48398687
Załączniki
mx5gdansk.JPG
mx5lapalice.JPG
mx5szubin.JPG
mx5tuchom.JPG
mx5tuchom.JPG (50.23 KiB) Przejrzano 1631 razy
Malinowy Król
Model: ND
Wersja: 2.0

27 kwie 2017, 9:52

GTwice pisze:auto jest "zarezerwowane" gdyż jest ktoś chętny ale nie może się uporać z kredytem

to chyba śpiewka wszystkich mirków z ASO mazdy, bo ta czarna z Waw też podobno już była "prawie" kupiona no ale kredyt... jakbym był bankiem też bym pod nią nie dał kredytu!
Pozdrawiam!

była: NA 1.6 1990, NB 1.8 2000, NC 2.0 2008, NA 1.8 1997, NCfl 2.0 2010.
jest: ND 2.0 2018.
RobertMac

27 kwie 2017, 20:07

Witam forumowiczów

Czy, ktoś przyglądał się/podzieli się opinią o :
https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-mx-5-1-9-16v-140km-miracle-6-biegow-skora-gwint-niski-przebieg-alu-17-ID6yMWRd.html
RobertMac

27 kwie 2017, 20:12

kermit01
Wersja: Japoński :P

28 kwie 2017, 9:15

Podwójny dolot, to musi dać minimum 100 KM :)
Awatar użytkownika
bartz
Donator
Donator
Model: NB FL
Wersja: Individual

28 kwie 2017, 20:25

Chłopaki,
Wiem, że ze zdjęć dużo wywnioskować się nie da, w opisie można zawrzeć wszystko, ale mimo wszystko wrzucę.

https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-mx- ... yyQgZ.html

Jadę jutro oglądać.
Sprzedawca wydawał się być sympatyczny i wyjawił, że coś było malowane, ale jest zrobione "ładnie".
Serwis hamulcowy i olejowy (syntetyk co 12.0000km) zrobiony, rozrząd też. Sprzedawca zarzeka się że rdzy brak (na ten moment).

Cena jak za egzemplarz raczej z górnej półki.
Dużo Memoriesów w klimie nie ma, więc pytanie jaka jest jej realna wartość?

Mam plan przywieźć czarnulę na czwartkowy spot do Arkadii (lub na narodowy, jeśli pogoda będzie łaskawa) :D Obrazek
Awatar użytkownika
MKubaM
Model: NC
Wersja: Niseko 2.0

28 kwie 2017, 20:43

felgi nie są oryginalne, ale to szczegół :)
Pozdrawiam, Kuba

NB 1.8 Miracle, (...), NC 2.0 Niseko
Awatar użytkownika
FuzBal
Kontakt:

28 kwie 2017, 21:23

za ta cene to juz raczej powinna byc zyleta ;]
Awatar użytkownika
bartz
Donator
Donator

29 kwie 2017, 7:16

MKubaM pisze:felgi nie są oryginalne, ale to szczegół :)

MKubaM na pewno?
Na allegro wisi jeszcze jedna na tych samych felgach.
Obrazek
Awatar użytkownika
bartz
Donator
Donator

29 kwie 2017, 7:47

Ciekawostka - w listopadzie 2016 nie poszła za 21900. Wymiana oleju i sezon letni kosztują wywolawczo 2600pln...
https://www.olx.pl/i2/oferta/mazda-mx-5 ... hdaWz.html
Awatar użytkownika
Aero50
Donator
Donator
Model: NA
Wersja: 90' 1.6

29 kwie 2017, 8:50

Czy ktoś oglądał ten model, albo ma blisko i jest w stanie oglądnąć w ramach weekendowej nudy ? :D

https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-mx- ... xtor=SEC-8Obrazek

Wysłane z mojego Paris przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
koosa666
Model: NC

02 maja 2017, 17:11

Pojawił się NC-ek z nalepką forumową, może ktoś wie czyj / zna te auto?

https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-mx- ... 06a132481e
rykukuku

02 maja 2017, 22:25

Witam, czy ktoś oglądał poniższą miatę? Zamierzam wybrać się po nią i nie wiem czy warto ;)

[http://allegro.pl/show_item.php?item=6793983624#e08004e56c]
Ogilvii

04 maja 2017, 19:02

Witam
jestem właśnie na etapie poszukiwania Mazdy MX-5 dla siebie, wybór spory, ale jakość słaba ;) Dlatego mam takie pytanie, czy zna ktoś z Was może ten samochód?
https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-mx- ... de2a3b4449
Dowiedziałem się telefonicznie, że Mazda jest w prywatnych rękach ( które są za granicą ), że właściciel jest jakimś fanem tego modelu i posiada ich kilka, że ten konkretny pojazd ma nową pokrywę lakierniczą ( którą nabył po uporaniu się z rudą ). Niby ok, ale zdrowy rozsądek podpowiada mi, że może być i tak...samochód jest złożony z trzech Mazd i Golfa I ( dlatego nowy lakier ), że właściciel jest fikcyjnie za granicą, żebym go nie mógł ścigać w razie "W", a ta piękna kolekcja to tak naprawdę dawcy części, bądź kolejne "perełki" na sprzedaż ;) Mam nadzieję, że nie oskarżycie mnie o jakieś skłonności paranoidalne, tylko spróbujecie fachowo dopomóc :)
Z góry dziękuję za jakąś informację i serdecznie pozdrawiam Forumowiczów.
Załączniki
Clipboard01.jpg
sulejman
Model: NC FL2

04 maja 2017, 22:26

Czy ktos moze wie cos na temat tej Miaty?:

https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-mx-5-ID6yQKyH.html
Awatar użytkownika
zsitanca
Wersja: Sportive

05 maja 2017, 11:56

tom.k pisze:Zadzwoń i zapytaj o korniki. Wszystko się wyjaśni (o ile dobrze pamiętam).

ace pisze:Tja, po tą z Krakowa też chciałem już jechać. 25,000 na początku chciał. Niby obiecująco, ale co z tego, skoro się rozpada?

A możecie doprecyzować co dokładnie jej dolega? "Korniki" i "rozpada" to zakładam, że ma przegnite podłużnice do tego stopnia, że silnik prawie wypada :)

Ktoś ją oglądał na żywo czy tylko rozmawiał z właścicielem? Skontaktuję się z nim dzisiaj, dlatego dopytuję Was o to co już wiecie nt auta
Awatar użytkownika
Aero50
Donator
Donator

05 maja 2017, 16:42

Wydaje mi sie że coś już o niej było ale nie mogę teraz znaleźć.
https://www.olx.pl/oferta/mazda-mx-5-CID5-IDkwukM.html

Ktoś może oglądał ? Bo zastanawiam sie czy jest sens pakowac sie od razu w kompletny remont silnika czy lepiej poszukac czegos jezdżacego.

Obrazek

Edit. Dostałem zdjęcia progów, wybrałem najgorsze, jak ktoś chce pozostałe to piszcie na PW
Załączniki
DSC_0398.JPG
Ostatnio zmieniony 06 maja 2017, 17:48 przez Aero50, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
endriu
Wersja: Impuls

05 maja 2017, 16:55

zsitanca pisze:
tom.k pisze:Zadzwoń i zapytaj o korniki. Wszystko się wyjaśni (o ile dobrze pamiętam).

ace pisze:Tja, po tą z Krakowa też chciałem już jechać. 25,000 na początku chciał. Niby obiecująco, ale co z tego, skoro się rozpada?

A możecie doprecyzować co dokładnie jej dolega? "Korniki" i "rozpada" to zakładam, że ma przegnite podłużnice do tego stopnia, że silnik prawie wypada :)

Ktoś ją oglądał na żywo czy tylko rozmawiał z właścicielem? Skontaktuję się z nim dzisiaj, dlatego dopytuję Was o to co już wiecie nt auta

Poproś o zdjęcia progów i podluznic zanim wyruszysz.
Awatar użytkownika
KyRy
Moderator
Moderator
Wersja: Chiquita
Kontakt:

05 maja 2017, 17:32

Aero50 pisze:Wydaje mi sie że coś już o niej było ale nie mogę teraz znaleźć.
https://www.olx.pl/oferta/mazda-mx-5-CID5-IDkwukM.html

Ktoś może oglądał ? Bo zastanawiam sie czy jest sens pakowac sie od razu w kompletny remont silnika czy lepiej poszukac czegos jezdżacego.

Obrazek

waldi
Są: Chiquita | 93LE | Błękitna Laguna
Były: NA 1.6 92 Blue | NA 1.8 96 Bura | NA 1.6 92 SE | NA 1.6 89 Miata | NA 1.6 93 Smerfeta | NA 1.8 97 Czarna Wdowa | NA 1.6 95 Szczur | NA 1.8 97 Clean Bandit | NA 1.6 96 Merlota | NA 1.6 94 Żaba
Ogilvii

06 maja 2017, 14:03

Witam
jestem właśnie na etapie poszukiwania Mazdy MX-5 dla siebie, wybór spory, ale jakość słaba ;) Dlatego mam takie pytanie, czy zna ktoś z Was może ten samochód?
https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-mx- ... de2a3b4449
Dowiedziałem się telefonicznie, że Mazda jest w prywatnych rękach ( które są za granicą ), że właściciel jest jakimś fanem tego modelu i posiada ich kilka, że ten konkretny pojazd ma nową pokrywę lakierniczą ( którą nabył po uporaniu się z rudą ). Niby ok, ale zdrowy rozsądek podpowiada mi, że może być i tak...samochód jest złożony z trzech Mazd i Golfa I ( dlatego nowy lakier ), że właściciel jest fikcyjnie za granicą, żebym go nie mógł ścigać w razie "W", a ta piękna kolekcja to tak naprawdę dawcy części, bądź kolejne "perełki" na sprzedaż ;) Mam nadzieję, że nie oskarżycie mnie o jakieś skłonności paranoidalne, tylko spróbujecie fachowo dopomóc :)
Z góry dziękuję za jakąś informację i serdecznie pozdrawiam Forumowiczów.
Załączniki
2.jpg
sulejman

09 maja 2017, 23:58

Hej,

czy ktos moze zna ten samochod w ogloszenia?

https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-mx- ... yT9Kw.html

warto sie pakowac w taka i jej naprawe?
Awatar użytkownika
meewosh
Wersja: 2.0 '15

10 maja 2017, 7:19

Uszkodzenia symboliczne, większość jeżdżących w PL miało zapewne gorsze przygody, fajnie że silnik 2.0 i młody rocznik - ogłoszenie chwilę powisi w zasadzie tylko dlatego że to automat - jest gdzieś wątek (akurat o ND) porównujący jazdę automatem i manualem w MX-5. Gdyby nie skrzynia to szybko by znikło. Kolor też może być dyskusyjny dla niektórych :P
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Było sobie NB ... viewtopic.php?f=22&t=17700&hilit=meewosh

Jest sobie NA ... viewtopic.php?f=22&t=25585&p=450826&hilit=meewosh#p450826
sulejman

10 maja 2017, 8:20

meewosh pisze:Uszkodzenia symboliczne, większość jeżdżących w PL miało zapewne gorsze przygody, fajnie że silnik 2.0 i młody rocznik - ogłoszenie chwilę powisi w zasadzie tylko dlatego że to automat - jest gdzieś wątek (akurat o ND) porównujący jazdę automatem i manualem w MX-5. Gdyby nie skrzynia to szybko by znikło. Kolor też może być dyskusyjny dla niektórych :P

Dzieki! A mozesz mi podrzucic linka do tego tematu?
Awatar użytkownika
Fifkers
Donator
Donator

10 maja 2017, 9:33

Polecam się przejechać automatem w NC zanim się go skrytykuje. Mi się bardzo podoba jazda z tą skrzynią. Niestety u nas w Polsce 90% znawców krytykuje ten rodzaj skrzyni opierając się na tym jak one działały w latach 80-ych...
Były: NB, NBFL, NC 2,0, NC 2,0 automat, NC swap 2,5 6b, ND 2,0.
Jest NA 1990.
Awatar użytkownika
Wojtek Wawa
Donator
Donator
Wersja: freedom+bilstein

10 maja 2017, 10:12

Akurat to ja byłem tym, który krytykował automat w ND. Jeździłem wieloma automatami - pracuję dla Amerykanów, więc każda delegacja po USA to automat. Lubię bardzo automaty, aktualnie przekonuję żonę, by jej następny miejski samochód był automatem /to tyle wstępem krytykowania tego rodzaju skrzyń biegów/. Nawet CVT mi się podoba w samochodzie na trasy - autostrada i 1500 obr/min przy 140 kmh, czego chcieć więcej?

Wracając do NCeka - za te pieniądze, w tym kolorze (BTW biały genialnie wygląda na ciemnych alusach, a ja marzę o ciemnych kołach bo nie radzę sobie z czyszczeniem felg z pyłu klocków hamulcowych) i z tym uszkodzeniem, pewnie nie wytrzymałbym i go już kupił... gdyby tylko to był manual.

Cała magia MX5 to jedność samochodu z kierowcą. Jest nawet specjalne sztywne połączenie silnika z tylnym mostem (nie chodzi o sam wał napędowy), by dodanie/odjęcie gazu od razu wpływało na zachowanie samochodu. Zwykle producenci przesadzają z marketingiem (vide alfa gulietta qv i jej tryby jazdy DNA) i w praktyce nic z tego nie wynika. Ale w mx5 naprawdę czułem się fenomenalnie z manualem, reakcja na położenie gazu była niesamowita.

A z automatem wachlowanie gazem sprawiało wycie naprzemian z wbijaniem wysokiego biegu. I nie było szpery, a więc nie było tego ciekawego prostowania zakrętów wyczuwalnego na tyle. Do tego w trybie sport i manualnej zmiany biegów, nadal zrzucał biegi/wbijał wyższe po odjęciu. To dla mnie największy zarzut. W sportowym samochodzie, w trybie sport manual nie powinno tak być. Oczywiście wiem, gdybym się przyzwyczaił do nie wciskania gazu w dechę to dałoby się jakoś jechać płynniej/przewidywalniej. Ale nadal bez LSD, i co to za sportowe wrażenia, jak trzeba uważać na wciskanie gazu nie z obawy przed poślizgiem, a bezsensownym wyciem silnika.

Są ludzie, którzy w ogóle nie są na to wrażliwi (wg mnie ogromna większość) i ja to rozumiem. Ale nie rozumiem dlaczego jeżdżą mx5, można mieć rózne bardziej wygodne kabriolety, choćby FWD.

To mx5 z manualem i LSD jest tym, czego nie ma nigdzie indziej za podobne pieniądze i chyba dlatego większośc tu piszących jest właśnie tutaj.
Awatar użytkownika
Dżunior
Donator
Donator
Wersja: SkyFreedom Recaro
Kontakt:

10 maja 2017, 10:40

meewosh pisze:Uszkodzenia symboliczne...

Sądząc po fałdach na tylnych błotnikach i szczelinach między krawędzią drzwi a tylnymi błotnikami (a właściwie ich braku) - jest zupełnie przeciwnie. Nadwozie na 99% zostało złamane na wysokości tylnej ściany grodziowej.
Zdjęcie zrobione od boku zapewne przybliżyłoby rozmiar uszkodzeń.

A kończąc OT dotyczące skrzyń:
Zrobiłem kilkadziesiąt tysięcy kilometrów NC'kiem z automatem i podobną ilość kilometrów NC/NCfl'em z manualem (2.0 Sport, 6MT) - każda z tych konfiguracji jest na swój sposób fantastyczna, ale są to dwa różne podejścia do tematu roadstera. Nie ma sensu tego zestawiać i porównywać, bo te samochody mają zupełnie inny charakter, ale w każdym z nich można się zakochać (PW. w manualu ciężko jednocześnie zmieniać biegi i trzymać za udo przerażoną ostrymi winklami Pilotkę, a w MT, dzięki zdublowanym manetkom... :grraauu: ).
MX-5 ND SkyFreedom 8-)
Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT
Awatar użytkownika
Fifkers
Donator
Donator

10 maja 2017, 10:46

Wojtek, moja wypowiedź nie dotyczyła Ciebie tylko ogólnej tendencji jaką obserwuję na forum- krytykowania obecności automatu w NC. Miałem już kilka mx-5 począwszy od NB 1,6 przez NBFL 1,8 6b Sportive, NC 2,0 6b Sport, a teraz kupiłem żonie NC 2,0 automat. Oczywiście jeździ się inaczej niż manualem, ale nie uważam, że gorzej. Muszę sprawdzić jak jest z tym zmienianiem biegów w trybie manualnym, bo nie zauważyłem tego o czym piszesz, ale też niewiele na razie jeździłem w tym trybie.
Ogólnie przestrzegam przed skreślaniem z góry tej skrzyni nie mając z nią do czynienia. Sam byłem kiedyś sceptycznie do niej nastawiony, a teraz jestem wręcz zauroczony. Tak przyjemnie mi się tym jeździ. A na forum czytam co jakiś czas teksty typu "ble automat", "fajna mx5 gdyby nie ta skrzynia", a piszą to ludzie, którzy często automat widzieli tylko w telewizji, a o tym konkretnym w NC nic nie wiedzą (4biegówka w NB to faktycznie mogła być pomyłka). To tak jak z wieloma innymi sprawami w których rodacy są znawcami :)
Były: NB, NBFL, NC 2,0, NC 2,0 automat, NC swap 2,5 6b, ND 2,0.
Jest NA 1990.
Awatar użytkownika
Dżunior
Donator
Donator
Wersja: SkyFreedom Recaro
Kontakt:

10 maja 2017, 10:57

Nie przypominam sobie, by skrzynia 6AT w NC jakkolwiek "odejmowała gaz" przy zmianach. Tak w trybie manualnym jak i automatycznym. Redukcje są dokonywane błyskawicznie, IMO nawet szybciej niż to ma miejsce w skrzyni manualnej. Wbijanie biegów wyższych trwa niestety wyraźnie dłużej, i towarzyszy mu charakterystyczna reakcja sprzęgła hydrokinetycznego (nie ma tak ostrego przeniesienia momentu obrotowego jak w skrzyni manualnej).
MX-5 ND SkyFreedom 8-)
Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT
Awatar użytkownika
Aero50
Donator
Donator

10 maja 2017, 12:20

I znowu ja :D ale w końcu kto pyta nie błądzi, a już przynajmniej nie nabija zbędnych kilometrów, żeby zostało więcej $$ na paliwo do miaty 8-)

Jestem wstępnie umówiony na czwartek/piątek ze sprzedającym na oględziny, ale może akurat ktoś był i jest wstanie coś powiedzieć, żebym w razie czego nie jechał na darmo :)
https://sprzedajemy.pl/mazda-mx-5-na-1-8-skoczow-6bea9f-nr51072812
Załączniki
mx.png
Awatar użytkownika
meewosh
Wersja: 2.0 '15

10 maja 2017, 13:57

Sam jeżdżę automatem BM na codzień więc lubie :P, i pewnie NC jako daily byłoby do przebolenia, ale jak to ma być szybkie, okazyjne jeżdżenie to tylko manual :)

Z symbolicznymi uszkodzeniami to może przesadziłem, ale fałd na błotnikach nie widzę, co więcej szczeliny przy tej jakości zdjęciach gdzie są jakieś dziwne rozmycia też do oceny raczej na żywo - nie jest źle.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Było sobie NB ... viewtopic.php?f=22&t=17700&hilit=meewosh

Jest sobie NA ... viewtopic.php?f=22&t=25585&p=450826&hilit=meewosh#p450826
ODPOWIEDZ