Czy ktoś zna tę Mazdę z Otomoto/Allegro ?

PATRZ 1.POST. Tutaj pytamy o egzemplarze MX-5 z ogłoszeń w internecie

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
nick.es
Moderator podróży
Moderator podróży
Model: NB FL

22 lip 2014, 0:08

Dach z dobrego materiału, czyli pewnie customowy, doszyty. Moc 86 koni? WTF? Spytaj @THX911, czy nie obejrzy. Jest ze Starachowic. Jeszcze niedawno chciał płacić komuś za taką przysługę :P Niech się więc zrehabilituje :)

EDIT: Przepraszam za pomyłkę, @THX. To @Martin.J chciał płacić za oglądanie :P
Awatar użytkownika
szy
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: GT-S

25 lip 2014, 18:49

Zna ktoś tego impulsa?
Jestem umówiony na oglądanie, ale może ktoś już miał okazję i zechce się podzielić wrażeniami.

http://allegro.pl/show_item.php?item=4454346075

Obrazek
MatiLSW

26 lip 2014, 10:59

Witam, zna ktoś tą MX-5 ? Chciałbym dowiedzieć się o niej coś, więcej może ktoś oglądał?Obrazek
Awatar użytkownika
Benoos
Donator
Donator

27 lip 2014, 6:44

MatiLSW pisze:Witam, zna ktoś tą MX-5 ? Chciałbym dowiedzieć się o niej coś, więcej może ktoś oglądał?Obrazek

Dzwoniłem tam jakiś miesiąc temu, pani właścicielka była w tym czasie za granicą. Dała numer telefonu do ojca który był na miejscu. Zadzwoniłem porozmawiałem chwile. Auto przyjechało ze szwajcarii jakoś 3 lata temu, podobno brak korozji, odpycha się dobrze, oleju nie bierze... Rozmawiając z nim miałem wrażenie, że gadam ze starym handlarzem ;) Koniec końców nie zdecydowałem się jechać na oględziny. Masz blisko - moze warto sprawdzić - ja mam do Lublina ponad 400km :D
Awatar użytkownika
Arturo_tiburon
Wersja: Daga spec

28 lip 2014, 12:07

jak juz ktos bedzie to polecam zwrócic uwagę na spawy za drzwiami na dole słupka A, nieoryginalną szybę czołową korozje nadkoli , i prawą podłużnicę ..to tak z pamięci i ja tylko polecam popatzreć na to ;-)
uczestnik wszystkich rund MC do 03' 2020
II vice MC'18 , mistrz MC '17, IV MC'16 , I miejsce Sud WIR'15 , II vice MC'15, mistrz MC'14 WEST, II vice ALL STAR'14 , II vice MC'13. daily mazda od 08 6, cx7, cx5 NBFL->NC->ND > emeryt
Awatar użytkownika
Benoos
Donator
Donator

28 lip 2014, 21:51

arturo_tiburon pisze:jak juz ktos bedzie to polecam zwrócic uwagę na spawy za drzwiami na dole słupka A, nieoryginalną szybę czołową korozje nadkoli , i prawą podłużnic

Jak dobrze, że do Lublina mam tak daleko :D Ogłoszenie faktycznie prywatne czy jednak handlarz?
gzy
Model: NA
Wersja: 1.8t

29 lip 2014, 21:36

Szukam taniej podstawy na torową na, czy ktoś może oglądał to? interesuje mnie głównie stan blachy, silnik, zawieszenie, a w razie czego może i skrzynię i dyfer bym wymieniał.

Obrazek
http://allegro.pl/mazda-mx-5-1-6-1995-b ... 41795.html
gzy
friss
Model: Inny
Wersja: Classic

29 lip 2014, 22:00

2 strony temu dostalem takie odpowiedzi od osob, ktore znaly stan tego samochodu:

"Oglądałem jakiś czas temu tą czarną NA z Warszawy. Napisze co pamiętam o jej stanie.
-Auto jest po gradobiciu, ma kilkanaście wniotek na masce,klapie z tyłu i drzwiach. Lakier nie wygląda najgorzej, właściciel mówił coś o tym że była stuknięta w przód.
+Co do rdzy to progi są ok, nadkola też.
+Silnik chodzi bardzo ładnie, co do jazdy nie miałem zastrzeżeń.
+-Zawieszenie, nie jeździłem wcześniej NA ,ale tu trochę bujało. NB jest sztywniejsza.
+Wnętrza nie pamiętam,ale nie było źle, standardowo przetarty fotel. Elektryka działała.
-W bagażniku pod tapicerką jakaś pleśń.
+-Dach zdrowy, jedynie szyba do wymiany bo też jakby pokryta pleśnią.
-Opony do wyrzucenia. Właściciel dodaje jakieś zimówki. Felgi kwestia gustu,ale wg mnie porażka.
-Hamulce były niby robione,ale przy hamowaniu pedał "wybruje".

I to by było chyba na tyle, ja się nie zdecydowałem bo wymaga trochę pracy a koleś mówił że za mniej niż 6tyś nie sprzeda.( teraz może zmienił zdanie) ."

"nadkola sa szapchlowane"
Acrobot
Model: NB

30 lip 2014, 11:17

Z ciekawości, zna ktoś może ten model?

http://autokomis-nextcar.otomoto.pl/maz ... 41183.html

Obrazek

Auto od handlarza, z tego co widzę to wymienione całe wnętrze (więc pewnie przebieg też jest nieoryginalny), wydaje mi się że tylne lampy są zmienione (bity?)
MatiLSW

30 lip 2014, 17:39

Benoos pisze:
MatiLSW pisze:Witam, zna ktoś tą MX-5 ? Chciałbym dowiedzieć się o niej coś, więcej może ktoś oglądał?Obrazek

Dzwoniłem tam jakiś miesiąc temu, pani właścicielka była w tym czasie za granicą. Dała numer telefonu do ojca który był na miejscu. Zadzwoniłem porozmawiałem chwile. Auto przyjechało ze szwajcarii jakoś 3 lata temu, podobno brak korozji, odpycha się dobrze, oleju nie bierze... Rozmawiając z nim miałem wrażenie, że gadam ze starym handlarzem ;) Koniec końców nie zdecydowałem się jechać na oględziny. Masz blisko - moze warto sprawdzić - ja mam do Lublina ponad 400km :D

Oglądałem, korozja i parchy gdzie nie gdzie i ogólnie zaniedbane... w dodatku wg. goscia z komisu ma silnik na łańcuchu :mrgreen: no nic zrezygnuje i szukam dalej
Kedziorek

31 lip 2014, 14:15

Witajcie,

Poszukiwań idealnej MX5 ciąg dalszy.

Pojawiło się coś nowego i zanim się wybiorę chciałbym podpytać czy ktoś oglądał, jeżeli nie to na co konkretnie przy NC zwrócić uwagę.

http://allegro.pl/mazda-mx-5-nc-2-0l-160km-6-biegowa-i4450289036.html

Obrazek

Z góry dzięki i słoneczności :)
galex
Kontakt:

31 lip 2014, 15:18

Panowie czy to normalne że spasowanie dachu jest tak niedokładne? dodam że z drugiej strony jest idealnie, auto było badane miernikiem i jest wszystko OK, może tak być że to jakaś wada fabryczna? chodzi tu o mazdę NC FL 2010
Załączniki
dach 2.jpg
Mały Książe

31 lip 2014, 16:58

Nie, oczywiście, że nie... fabryka w życiu nie odpieprzyłaby czegoś takiego - po takich rzeczach najłatwiej poznać, że samochód miał w przeszłości wypadek, który najpewniej jego konstrukcję naruszył... byle stłuczka nie powoduje przesunięcia słupków, czy zwichrowania linii dachu... ;)
galex
Kontakt:

31 lip 2014, 17:55

sprawa już się wyjaśniła, te złe spasowanie to nie jest kwestia wypadkowej przeszłości, tylko poprostu to jest naklejona chromowana obwódka wokół szyby i jest to z jednej strony niedokładnie przyklejone, tutaj chciałbym podziekowac dla Peecer-a dzięki któremu wiem co i jak
Awatar użytkownika
Peecer
Donator
Donator
Wersja: 100th Anniversary

31 lip 2014, 17:55

A ja bym obstawiał, że tak feralnie zmontowana jest nakładka na ramę okienną. A auto i rama oryginalna nie musi być po żadnym dzwonie ani czymś podobnym. To jest tylko ta ramka montowana i składająca się z trzech elementów i ktoś tu tak bardzo nieudolnie ją spasował. Pytanie i kwestia sprawdzenia co i jak jest pod nią. Warto dokładnie się rozeznać skoro reszta jest ok.
Awatar użytkownika
Peecer
Donator
Donator
Wersja: 100th Anniversary

31 lip 2014, 17:56

galex pisze:sprawa już się wyjaśniła, te złe spasowanie to nie jest kwestia wypadkowej przeszłości, tylko poprostu to jest naklejona chromowana obwódka wokół szyby i jest to z jednej strony niedokładnie przyklejone, tutaj chciałbym podziekowac dla Peecer-a dzięki któremu wiem co i jak

No to się zgraliśmy co do opinii.... :kciuk: 18:55 :!:
Bynajmniej znawcą nie jestem ale takowe są moje przypuszczenia i bardziej znających się w temacie poproszę o ewentualną korektę domysłów.....
frackies
Wersja: Miracle 1.8

03 sie 2014, 19:47

witam

od jakiegoś czasu przeglądam to forum w celu namierzenia mojego wymarzonego mx-a. Niestety lato w pełni, a mi nie udało się jeszcze znaleźć egzemplarza godnego uwagi w zaplanowanym przeze mnie budżecie (NA/NB do 10-12tys).

Proszę więc Was o opinię dot. załączonych aut. Może ktoś, coś...?

http://allegro.pl/show_item.php?item=4477305996

http://olx.pl/oferta/mazda-mx-5-2000r-1-6-CID5-ID6yKWx.html#41bb2930aa

http://olx.pl/oferta/mazda-mx-5-nardi-torino-okazja-2002-CID5-ID6vZbw.html#5d38bbce63

Pozdrawiam
Załączniki
3.jpg
2.jpg
1.jpg
Ostatnio zmieniony 03 sie 2014, 20:55 przez frackies, łącznie zmieniany 2 razy.
rafal87
Wersja: memories

03 sie 2014, 20:20

viewtopic.php?f=29&t=14399
Zadzwoń, jedz, obejrzyj. Co więcej była na 25leciu wiec wiele osób ja widziało na oczy i da ci opinie.
Jeżeli boisz się koloru to da rade coś z tego ugrać, London jest twoj:D
Obrazek
Awatar użytkownika
kap
Wersja: Miracle

04 sie 2014, 7:35

Ostatni Phoenix wyglada ladnie, ale cena wg. mnie za niska (zreszta jak i pozostalych).
Jedz, ogladaj i daj znac co za rodzynki :)
makler

04 sie 2014, 9:48

http://olx.pl/oferta/kultowa-mazda-mx5-mx-5-nowy-dach-alu16-technicznie-igla-szpera-drift-CID5-ID6Cr7n.html#ab1ff0a687

Właściciel kupił na sezon i sprzedaje, poprzedni właściciel robił to samo.Technicznie ponoć ok wizualnie mocno do poprawek.
Czy ktoś kojarzy ten pojazd być może był w posiadaniu jakiegoś forumowicza?
Załączniki
mx.jpg
Mx-5 2003 1.8 146 KM
miodzio

04 sie 2014, 9:57

kap pisze:Ostatni Phoenix wyglada ladnie, ale cena wg. mnie za niska (zreszta jak i pozostalych).
Jedz, ogladaj i daj znac co za rodzynki :)

Phoenixy wyglądające nieźle na fotkach w Niemczech zaczynają się mniej więcej od 4500 euro - górna granica to około 6000 euro... Ten kosztuje około 2500 euro - odlicz zarobek handlarza, koszt transportu, wejdź na mobile.de i zobacz co można kupić w Niemczech za 2000 euro...

Jeżeli masz 10-20 km - jedź i oglądaj - osobiście szkoda by mi było czasu, bo pewnie jest niezłą miną
sieraq87

04 sie 2014, 13:25

frackies pisze:witam

od jakiegoś czasu przeglądam to forum w celu namierzenia mojego wymarzonego mx-a. Niestety lato w pełni, a mi nie udało się jeszcze znaleźć egzemplarza godnego uwagi w zaplanowanym przeze mnie budżecie (NA/NB do 10-12tys).

Pozdrawiam

Frackies ja znam tą drugą bo to moja :D
Daleko nie masz więc zapraszam na oględziny - Kórnik 15km od Swaja. Dziś jestem osiągalny od 18.00
Auto nie zaliczyło nigdy poważnego dzwona i nie jest składane z 2 egzemplarzy :D
Ściągnięta z Niemiec z przetartym lewym bokiem - odcinek od lewego przedniego błotnika do drzwi. Po błotniku niestety widać, bo został słabo zrobiony - przy lampie pęka szpachel. Najlepiej by było wymienić ten element.
Jeżeli chodzi o moje paro letnie użytkowanie - ok 2 lata temu pęknięta łapa mocująca dyfer na skutek stuknięcia od tyłu. Nic więcej nie ucierpiało, zderzak cały, belka również.
Po za tym tak jak w ogłoszeniu - bolączka z progami i klapą. Masz w moim wątku dokładne foto. No i doszła łatka na dachu.
Jak lubisz pogrzebać to trochę wrzucisz i posłuży.
Kurak
Kontakt:

04 sie 2014, 13:28

Niebieska NA jest nieklubowa. Ale jeździłbym!
sieraq87

04 sie 2014, 13:30

sieraq87 pisze:
frackies pisze:witam

Pozdrawiam

Frackies ja znam tą drugą bo to moja :D
Daleko nie masz więc zapraszam na oględziny - Kórnik 15km od Swaja. Dziś jestem osiągalny od 18.00
Auto nie zaliczyło nigdy poważnego dzwona i nie jest składane z 2 egzemplarzy :D
Ściągnięta z Niemiec z przetartym lewym bokiem - odcinek od lewego przedniego błotnika do drzwi. Po błotniku niestety widać, bo został słabo zrobiony - przy lampie pęka szpachel. Najlepiej by było wymienić ten element.
Jeżeli chodzi o moje paro letnie użytkowanie - ok 2 lata temu pęknięta łapa mocująca dyfer na skutek stuknięcia od tyłu. Nic więcej nie ucierpiało, zderzak cały, belka również.
Po za tym tak jak w ogłoszeniu - bolączka z progami i klapą. Masz w moim wątku dokładne foto. No i doszła łatka na dachu.
Jak lubisz pogrzebać to trochę wrzucisz i posłuży.

Aaaa i co do zrobienia na teraz - odświeżyć tylne hamulce. Tarcze trochę obrosły bo auto mało używane. Progi też bym robił przed zimą.
rrutek
Donator
Donator
Wersja: 1.6 '92

04 sie 2014, 14:43

Sieraq, przepraszam Cię, ale twierdzenie, że uszkodzony miała tylko przedni błotnik i drzwi jest kłamstwem. Każdy kto ma oczy dopatrzy się więcej uszkodzeń.

Przypomnę Ci wycinek opinii mojego ojca na temat Twojego auta (naprawdę ma dobre oko do takich rzeczy, co wynika z jego wieloletniego doświadczenia w branży).
Nie wiem, czy sobie zdajesz sprawę, ale uszkodzenie lewej strony raczej było poważniejsze niż zwykła przycierka. A propos przedniej lampy - być może można ją na siłę ustawić prawidłowo, ale jeżeli tak czy siak ustawia się w takiej pozycji, pas przedni może być nierówny. Idąc dalej, lewe nadkole wraz z korodującą częścią progu to rzeźba ze szpachli. Miejsce korozji i sposób korozji jednoznacznie wskazuje, że przyczyną korozji jest głównie na prędko nałożona szpachla, a widoczne bąble to wilgoć w niej zgromadzona. Tak naprawdę najbardziej ją widać na lewym nadkolu na łączeniu ze zderzakiem: przyjrzyj się, zderzak ma prawidłowy kształt, a nadkole jest bardziej płaskie i pofalowane. Porównując lewą i prawą stronę świetnie to widać. Próg po drugiej stronie to też wynik szpachli, na co też wskazuje odmienna barwa (swoją drogą pokrycie się koloru z klapą wskazuje na to, że ona też prawdopodobnie była malowana).

Rozumiem, że nie jesteś specjalistą, ale to widać jak byk, nie łudź ludzi, zwłaszcza forumowiczów.
była: Mała aka MX-5 NB Twilight Blue '99 1.6 110KM
była: Babcia aka 323 BF Canal Blue Metallic '88 1.6 88KM
jest: Zygzak aka MX-5 NA Classic Red '92 1.6 115KM
sieraq87

04 sie 2014, 14:54

No cóż, szpecem nie jestem, to fakt. Ciężko mi się wypowiedzieć odnośnie Twojej opinii na temat pasu przedniego. Przekazuje tylko to co wiem. Na to wychodzi, że Twój Ojcec jest bardzo dobrym specem skoro takie informacje potrafi odczytać ze zdjęć, nie oglądając auta na żywo.
rrutek
Donator
Donator

04 sie 2014, 15:20

Co do pasa przedniego użył słowa "może", nie jest to wyrok. Jakieś elementy na pewno w tym miejscu masz uszkodzone ;)

EOT
sieraq87

04 sie 2014, 15:27

rrutek pisze:Co do pasa przedniego użył słowa "może", nie jest to wyrok. Jakieś elementy na pewno w tym miejscu masz uszkodzone ;)

EOT

No to może była uderzona w bok na wysokości koła. Nie mam pojęcia. Po tym jak mi pisałeś PW o tej lampie, to wymontowałem ją i wsadziłem ponownie. Siedzi dobrze, ale mam od dołu pod lampą szczelinkę. Moim nie fachowym okiem miejsce gdzie siedzi lampa też było Ok. Bez śladów. Ale tak jak pisałem - SZPEC ZE MNIE MARNY :)

Tak czy siak zapraszam na niezobowiązujące oględziny, możemy nawet wymontować lampę i przyjrzeć się temu z bliska :P
Mały Książe

04 sie 2014, 15:44

No jeśli ten cytowany fragment to czyjaś ocena, wyssana z dupy za przeproszeniem tylko i wyłącznie na podstawie tych zdjęć z ogłoszenia to... :ryjezesmiechu: :ryjezesmiechu: :ryjezesmiechu:

Można być fachowcem, można się znać na samochodach - ale litości, na tych fotach tak naprawdę nic nie widać, prócz tego, że coś tam się podziało a próg gnije... samochód trzeba obejrzeć, i to dość dokładnie, by wyciągać takie tezy... ;) ale nie martw się, sieraq - ja miałem ostatnio mistrzów na Meganke, co przez telefon pytali, kiedy była malowana, bo taka błyszcząca na tych zdjęciach... :ryjezesmiechu:

A może poduszka też wystrzeliła, bo za dużo plaku nałożył na kokpit? A może po powodzi, bo taki brud pod maską? A może po uderzeniu przez pociąg, skoro foty zrobione przy torach?

Litości... jeśli rzeczywiście Twój tata ma takie podejście to kupowania samochodu, i po obejrzeniu kilku słabych zdjęć jest w stanie wysnuć takie coś (a odnoszę wrażenie, że to tylko fragment tej jakże rzetelnej, cennej opinii) - to to jest mój ulubiony model kupującego... najpierw wszystko wiedzą przez telefon, oceniając grubości szczelin i łączenia elementów po zdjęciach 800px tudzież odcienie na podstawie tego "jak pada światło" - a potem na miejscu wiedzą wszystko na temat sprzedawanego przez Ciebie samochodu, niekiedy zanim jeszcze wysiądą ze swojego... często twierdzą, że auto jest do niczego, całe bite, malowane, srane... a na końcu i tak dumni z siebie, gdy opuścisz im te pięć stów, biorą z błyskiem w oku Golfika, oczyma wyobraźni już widząc go na swoim podjeździe... Ech... :lol:

Nikt pewnie samochodu na żywo nie oglądał, ale wszyscy wiedzą wszystko najlepiej - tak samo jak w przypadku tej poobijanej NC za 20k... wiadomo, że jest do dupy i ogólnie do niczego, bo skoro cena taka... szkoda słów. 8-)
rrutek
Donator
Donator

04 sie 2014, 15:45

Mały Książe, dostałem dużo fotek w dużo lepszej rozdzielczości. Porozmawiaj z blacharzami - inaczej gnije próg ze względu na swoją 'starość', a inaczej w wyniku kiepskiej naprawy blacharskiej.

Nie rób proszę ze mnie idioty, który wierzy pierwszemu lepszemu specowi na podstawie fotek z Olxa, które są w tragicznej jakości.
ODPOWIEDZ