Czy ktoś zna tę Mazdę z Otomoto/Allegro ?

PATRZ 1.POST. Tutaj pytamy o egzemplarze MX-5 z ogłoszeń w internecie

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

kantOS

13 maja 2013, 19:03

Czytajac niektóre posty mam wrażenie że to "Strefa Poszukiwaczy Zaginionej Arki".
Szukacie czegoś co nie istnieje. A nawet jeśli się na taka sztukę natkniecie to wolicie poprosić kogoś żeby za Was pojechał i oglądnął.
Większość szuka jakiś cud, miód, mega Miat. Nie za drogich, nie za tanich ( jak tania to pewnie padło ), nówka funkiel nie śmiganych.

Może to przypadek ale wystarczył mi tydzień żeby wynaleźć auto sprzedawane przez klubowicza na jednym z portali aukcyjnych.
Auto za nieduże pieniądze, w młodym roczniku, jeżdzące prościutko, dobrze hamujące, z zawieszeniem w świetnym stanie, nie klekoczące ani skrzypiące na wybojach. Z równo pracującym silnikiem, dachem we wzorowym stanie.
Jasne że ma kilka drobnych wad, ale który mx ich nie ma. Trochę wychodzącej korozji na nadkolach, lekka przygoda z przodu, koła do odświerzenia.
Auto stało jakiś czas na alledrogo ale nikt się nie interesował bo "za tanie".
Telefony w dłoń, kasa w kieszeń i do przodu. Jedźcie po Wasze wymarzone auta.
Więcej odwagi koledzy!
人馬一体
Awatar użytkownika
Mac
Model: NA
Wersja: Jedyna taka

13 maja 2013, 19:19

kawo - na forum masz parę sztuk od lukasa. Nie twierdzę, że to pewniki, ale może warto podpytać. Poza tym co chwile się coś przewija.
hose sprzedaje, albo sprzedawał fajną NB.
Do tego są roadstery.pl. Ceny wysokie, ale negocjować też się da. A auta są raczej godne polecenia. Poza tym mógłbyś złożyć tam jakieś zamówienie- słyszałem, że można się dogadać. Jeśli chodzi o ceny - to chyba sezon...
Pozdrawiam i powodzenia
"Gdyby Bóg lubił przedni napęd, chodzilibyśmy na rękach"
~Colin McRae

Autopromocja. Zapraszam na foto-fanpage: https://www.facebook.com/Picture68-871358819596568/
kawo

13 maja 2013, 19:53

Mac pisze:kawo - na forum masz parę sztuk od lukasa. Nie twierdzę, że to pewniki, ale może warto podpytać. Poza tym co chwile się coś przewija.
hose sprzedaje, albo sprzedawał fajną NB.
Do tego są roadstery.pl. Ceny wysokie, ale negocjować też się da. A auta są raczej godne polecenia. Poza tym mógłbyś złożyć tam jakieś zamówienie- słyszałem, że można się dogadać. Jeśli chodzi o ceny - to chyba sezon...
Pozdrawiam i powodzenia

ceny to inna sprawa, ale orientacyjnie byłoby w stanie wysupłać ok. tych 25 tys. zł i myślę, że to nie jest mało jak za takie auto. Chodzi konkretnie o NB FL.
nie szukam perełki, bo wiem, że jej nie znajdę. Ja tylko dokonałem oceny stanu naszego rynku tych aut z tym zza Odry. No u nas to tak nie wygląda. Tam nowe oferty pojawiają się niemal codziennie. Jeśli u nas ktoś szuka czegoś konkretnego, np. określony kolor plus jedynie słuszny silnik bez przebiegu + 200 tyś. to ma problem. A już nie mówię, o takim luksusie jak klima do tego. Z klimy już zrezygnowałem, bo wiem, że takiej jak chcę nie znajdę.
lukas.go

13 maja 2013, 20:34

Słuchajcie - temat wygląda następująco - modeli MX-5 w Niemczech jest stosunkowo dużo i tak samo różny jest ich stan. Za niską cenę nie kupimy modelu w bdb/doskonałym stanie tylko "do roboty". I o to tu się rozchodzi, ponieważ naprawa/robocizna w Niemczech jest b.b. droga - taki model opłaca się kupić i naprawić, relatywnie niskim kosztem w Polsce. I nie mam w tym momencie na myśli aut po wypadku (tylko np. pordzewiałe, takie którym kończy się TÜV, hamulce do zrobienia, układ wydechowy, etc.). A najśmieszniejsze jest to, że Miaty kupują od mnie często handlarze, którzy "przygotowują odpowiednio model do sprzedaży w Polsce" i wystawiają wypachnione auto na otomoto (+10 tys. zł) - oczywiście nie mam im tego za złe - jednak jeśli macie bezpośredni dostęp do takich modeli... do Niemiec nie jest, aż tak daleko (i oczywiście nie mam na myśli swojej skromnej osoby - bowiem istnieje np. mobile.de i służę pomocą w miarę możliwości). Tak samo śmieszą mnie przebiegi w Polsce i zapis "bezwypadkowy"... ale to trzytomowa powieść... :wink:

A i jeszcze jedno - kupujcie samochód używany, mając na uwadze sprzedaż swojego auta i jego stan. Co mam na myśli - często oczekujemy "gruszek na wierzbie" szukając auta i wytykamy czasami rzeczy "z kosmosu", a gdy sami sprzedajemy swój samochód - myślimy - przecież mam super auto - czego ci ludzie oczekują... Nie oczekujmy zatem rzeczy niemożliwych bo sami ich też nie możemy zaoferować! Ja zawsze twierdzę: odwróć sytuację...
Awatar użytkownika
Hookie
Donator
Donator
Model: NC
Wersja: 2.0T

13 maja 2013, 22:43

kawo pisze:
Mac pisze:W sumie to na forum jest parę ciekawych ofert, a i tak nikt nie bierze...

gdzie są te ciekawe oferty?

A chociażby pewna uturbiona od Dżuniora http://forum.mx5klubpolska.pl/viewtopic.php?t=9008 . Ofert jest od zarąbania. Jak się ocenia via internet to przy każdej się nosem kręci.
2011-12: NB 1.8 '98 10th Anni 2260 - Miatulka
2013: NA 1.6 '90 - Babcia
2015-17: NBfl 1.6 '04 - Furia
2019: NBfl 1.8 '01 - Hejka 2.0
2018-22: ND 2.0 '16 Club - Kocur
2022-25: NBfl 1.8 '03 - Żaba
2025-? NC 2.0T '06 - 7
swimmer

14 maja 2013, 0:48

kawo, jeśli szukasz nbfl za 25k to naprawdę chyba trochę przesadzasz z tym brakiem wyboru... u wyżej piszącego Lukasa i w roadsterach masz już całkiem spory wybór, nawet tego roadsterowego silver bluesa możesz wyrwać... No i Dzuniorowa :smile:
Jaro
Kontakt:

14 maja 2013, 6:44

Kawo za ok. 25kPLN masz w roadsterach chocby sportive i z przebiegiem w okolicach 65kkm bodaj - a z tego co pamietam Marcin daje jeszcze pisemna gwarancje na to auto :kciuk:
Pozdrawiam

Jaro

MX-5 NA 1.6T
Chwiał

14 maja 2013, 7:46

kantOS pisze:Czytajac niektóre posty mam wrażenie że to "Strefa Poszukiwaczy Zaginionej Arki".
Szukacie czegoś co nie istnieje. A nawet jeśli się na taka sztukę natkniecie to wolicie poprosić kogoś żeby za Was pojechał i oglądnął.
Większość szuka jakiś cud, miód, mega Miat. Nie za drogich, nie za tanich ( jak tania to pewnie padło ), nówka funkiel nie śmiganych.

Może to przypadek ale wystarczył mi tydzień żeby wynaleźć auto sprzedawane przez klubowicza na jednym z portali aukcyjnych.
Auto za nieduże pieniądze, w młodym roczniku, jeżdzące prościutko, dobrze hamujące, z zawieszeniem w świetnym stanie, nie klekoczące ani skrzypiące na wybojach. Z równo pracującym silnikiem, dachem we wzorowym stanie.
Jasne że ma kilka drobnych wad, ale który mx ich nie ma. Trochę wychodzącej korozji na nadkolach, lekka przygoda z przodu, koła do odświerzenia.
Auto stało jakiś czas na alledrogo ale nikt się nie interesował bo "za tanie".
Telefony w dłoń, kasa w kieszeń i do przodu. Jedźcie po Wasze wymarzone auta.
Więcej odwagi koledzy!

W końcu ktoś rozsądny :kciuk: + 1
My nie jeździmy szybko, my wolno latamy!
wjtr
Model: Inny

14 maja 2013, 11:26

Z 25 tyś. PLN w kieszeni miałbym auto sporo wcześniej. Spróbujcie znaleźć NBFL za połowę tej kwoty :D To dopiero jest zabawa ;)
2003 NBFL 1.8 Memories II -> 2004 NBFL 1.6 Unplugged -> Mitsubishi Colt 1.3 -> Ford S-Max... WTF?! || Never drive faster than your angels can fly.
mestre

14 maja 2013, 11:31

Cześć, czy ktoś zna może ten samochód http://otomoto.pl/mazda-mx-5-1-8-147km-tylko-54000km-C29101950.html.

trochę odpustowych akcentów, ale to chyba nic trwałego. niestety skręciłem kolano, więc nie mogę póki co zrobić sobie wycieczki.
Załączniki
mx ns.jpg
swimmer

14 maja 2013, 13:01

mestre, zbyt tania na taki przebieg i bezwypadek, w aukcji mnóstwo nieścisłości(nardi torino to żadna limitowana, tylko była we wszystkich 1.8, NB mają 140 nie 147 koni), kiera wygląda jak moja przy 200tys, elementy czerwone w środku mogły być wymienione ze zużycia i wyglądają przeraźliwie. Trzeba ją dokładnie sprawdzić, głównie czy nie dzwoniona, za dużo ze zdjęć się nie da powiedzieć :smile:
Ale za taką cenę, 1.8 z klimą, jeśli nie bita, warto :smile:

mestre pisze:niestety skręciłem kolano

O, takich zabaw nie polecam, mi też się już kilkanaście razy udało :neutral:
Kidman

15 maja 2013, 8:43

Witam forumowiczów ;) . Kojarzy ktoś z Was takie auto?

http://allegro.pl/piekna-i-zadbana-mazda-mx-5-i3235582354.html

Byłem wczoraj obejrzeć, ale to pierwsza MX-5 z jaką miałem styczność więc emocje brały górę :) . Blacha i dach idealne. Palona na ciepło, a pracowała dość wysoko (ok. 900 rpm ale równo). Zaliczyłem przejażdżkę (pierwszą w życiu :P ) i... troszkę niedosytu pod względem mocy. Jeżdżę Civic EJ9 90KM, więc przy otwartym dachu spodziewałem się lepszych wrażeń. Ale nie mam jeszcze porównania. Co myślicie?
kantOS

15 maja 2013, 11:05

wjtr pisze:Z 25 tyś. PLN w kieszeni miałbym auto sporo wcześniej. Spróbujcie znaleźć NBFL za połowę tej kwoty To dopiero jest zabawa

Właśnie o takiej pisałem parę postów wyżej. Wzięta za 12 500 :twisted:

Kidman pisze:Ale nie mam jeszcze porównania. Co myślicie?

Kid to ma być twój samochód. Ty musisz byc do niego przekonany. Masz go na miejscu. Jeśli wszystko z nim ok, nie puka, nie stuka, blacha zdrowa i dach też to auto jest ok.
Po prostu może musisz szukać 1,8 albo mx nie jest dla ciebie.
Ale na pewno dałeś namiar wielu osobom na auto warte zainteresowania :mrgreen:
人馬一体
Kidman

15 maja 2013, 12:32

Do MX-5 przekonałem się na 1000% :) . Do auta nic nie miałem, troszkę gorzej z paplaniną sprzedających. "Nie jeździła w zimie" i za chwilę dorzucają doszczętnie zdarty komplet zimówek (letni komplet opon też do wyrzucenia). Machają mi książką serwisową z najbardziej "typowym" w Polsce przebiegiem 175k, a pedały zdarte do metalu. Facet wmawia, że jeździła jego synowa, która wsiada do auta i włącza kilka razy alarm. Auto zagrzane (a i tak nie zapaliło najładniej), a laska mówi że przejechała nim 500 metrów bo blisko mieszka. Ja rozumiem, że sprzedaż auta to też emocje, ale odstawili szopkę jak Typowy Mietek :) . Gdyby zamknęli japy i nie mówili nic miałbym mniej wątpliwości.
nobody

15 maja 2013, 13:00

Kidman pisze:Do MX-5 przekonałem się na 1000% :) . Do auta nic nie miałem, troszkę gorzej z paplaniną sprzedających. "Nie jeździła w zimie" i za chwilę dorzucają doszczętnie zdarty komplet zimówek (letni komplet opon też do wyrzucenia). Machają mi książką serwisową z najbardziej "typowym" w Polsce przebiegiem 175k, a pedały zdarte do metalu. Facet wmawia, że jeździła jego synowa, która wsiada do auta i włącza kilka razy alarm. Auto zagrzane (a i tak nie zapaliło najładniej), a laska mówi że przejechała nim 500 metrów bo blisko mieszka. Ja rozumiem, że sprzedaż auta to też emocje, ale odstawili szopkę jak Typowy Mietek :) . Gdyby zamknęli japy i nie mówili nic miałbym mniej wątpliwości.

ktos powiedzial: "w systemie spolecznym opartym na zysku i wspolzawodnictwie nigdy nie wiesz czy kiedy lekarz mowi ze trzeba ci wyciac nerke, to znaczy ze rzeczywiscie masz chora nerke, czy tez po prostu lekarz ma na nia chetnego kupca"
w kapitalizmie tzw zaufanie spoleczne nie istnieje, a w transakcjach handlowych dotyczacych przedmiotow uzywanych obowiazujacymi zasadami sa oszustwo, matactwo i ukrywanie wad
wiec skoro wszyscy tu jestescie takimi realistami to znaczy ze akceptujecie istniejacy stan rzeczy i skad to zdziwienie?
Awatar użytkownika
Mac
Wersja: Jedyna taka

15 maja 2013, 13:32

1. polskie literki?
2. znaki interpunkcyjne?
3. jakaś bardziej ogarnięta składnia?
4. o co Ci w ogóle chodzi teraz? :mrgreen:

Dyskusja jest o tym, że nasz rynek samochodów używanych staje się coraz bardziej spaczony przez ludzi zwanych powyżej "Typowymi Mietkami". W związku z czym chyba każdy tutaj wyraził swoje ubolewanie, frustrację czy może jakiś żal. Dalej kilku użytkowników zaznaczyło, że jeśli chodzi o mx-5 to jest poza allegro kilka miejsc, w których można znaleźć zaufane bądź w miarę zaufane auta. Rozumiem, że przez wyrażenie swoich anty-kapitalistycznych poglądów też chciałbyś się w jakiś sposób wyżyć na aktualnym stanie rzeczy, ale dlaczego robisz to poprzez zajmowanie agresywnego stanowiska wobec innych forumowiczów? Zluzuj troszkę ;)
"Gdyby Bóg lubił przedni napęd, chodzilibyśmy na rękach"
~Colin McRae

Autopromocja. Zapraszam na foto-fanpage: https://www.facebook.com/Picture68-871358819596568/
nobody

15 maja 2013, 13:39

Mac pisze:1. polskie literki?
2. znaki interpunkcyjne?
3. jakaś bardziej ogarnięta składnia?
4. o co Ci w ogóle chodzi teraz? :mrgreen:

Dyskusja jest o tym, że nasz rynek samochodów używanych staje się coraz bardziej spaczony przez ludzi zwanych powyżej "Typowymi Mietkami". W związku z czym chyba każdy tutaj wyraził swoje ubolewanie, frustrację czy może jakiś żal. Dalej kilku użytkowników zaznaczyło, że jeśli chodzi o mx-5 to jest poza allegro kilka miejsc, w których można znaleźć zaufane bądź w miarę zaufane auta. Rozumiem, że przez wyrażenie swoich anty-kapitalistycznych poglądów też chciałbyś się w jakiś sposób wyżyć na aktualnym stanie rzeczy, ale dlaczego robisz to poprzez zajmowanie agresywnego stanowiska wobec innych forumowiczów? Zluzuj troszkę ;)

1. system nie posiada
2. sa, brak moze 2 kropek
3. kwestia upodoban, skladnia jest poprawna
4. jak sam stwierdziles "wyrazam frustracje wobec aktualnego stanurzeczy"

agresywnego stanowiska nie zajmuje. ostanie zdanie bylo figura stylistyczna , klamra spinajaca poprzednie zdania z kontekstem poprzedniej wypowiedzi, zwrotem bezposrednim, ale dalekim od agresji
Awatar użytkownika
Fifkers
Donator
Donator

15 maja 2013, 13:48

Nie chcę bronić sprzedających, ale dodam kilka uwag.
Kidman pisze:pedały zdarte do metalu

Pedał gazu jest standardowo metalowy, nie pokryty gumą.
Kidman pisze:Auto zagrzane (a i tak nie zapaliło najładniej), a laska mówi że przejechała nim 500 metrów bo blisko mieszka

Miata dość szybko się rozgrzewa. Jeśli te 500m było przez miasto to silnik mógł już być trochę ciepły. A co do odpalania to tak już jest w tym modelu, że nie zapala od cyknięcia tylko musi zakręcić. Nie wiem jak było w tym egzemplarzu, ale wiem jak jest u mnie mimo tego, że mam nowy akumulator i wszystko poza tym sprawne to odpala dłużej niż inne samochody w domu.
Były: NB, NBFL, NC 2,0, NC 2,0 automat, NC swap 2,5 6b, ND 2,0.
Jest NA 1990.
Kidman

15 maja 2013, 14:08

Dzięki za info, to rozruchem już mniej się martwię :) . Pedał gazu zdążyłem obczaić po ogłoszeniach, że zawsze taki jest, ale w tym aucie zdarte były i sprzęgło i hamulec.
matpilch
Donator
Donator

15 maja 2013, 14:52

Proszę ograniczać offtop :roll:
miata lov!
Krzywy

15 maja 2013, 16:18

Alan pisze:Miata dość szybko się rozgrzewa. Jeśli te 500m było przez miasto to silnik mógł już być trochę ciepły. A co do odpalania to tak już jest w tym modelu, że nie zapala od cyknięcia tylko musi zakręcić.

Mi na zimnym kręci nawet dość długo jak na moje standardy(nawet mój poprzedni 16 letni wóz odpalał na strzał), ale ciepły odpala praktycznie od razu. Inna, którą oglądałem wcześniej I raz zapaliła dość ciężko ale kolejnym razem praktycznie błyskawicznie także ja bym tak obok tego nie przechodził mówiąc, że ten model tak ma. Na pewno nie można się spodziewać że pierwsza iskra odpali silnik ale też przesadnie długo kręcić nie powinien.

A co do rozgrzewania to faktycznie, błyskawicznie. Mi już po wyjechaniu z garażu przed bramę (jakieś 10m) z nawiewów może lecieć letnie powietrze.
lukas.go

15 maja 2013, 16:38

Krzywy pisze:
Alan pisze:Miata dość szybko się rozgrzewa. Jeśli te 500m było przez miasto to silnik mógł już być trochę ciepły. A co do odpalania to tak już jest w tym modelu, że nie zapala od cyknięcia tylko musi zakręcić.

Mi na zimnym kręci nawet dość długo jak na moje standardy(nawet mój poprzedni 16 letni wóz odpalał na strzał), ale ciepły odpala praktycznie od razu. Inna, którą oglądałem wcześniej I raz zapaliła dość ciężko ale kolejnym razem praktycznie błyskawicznie także ja bym tak obok tego nie przechodził mówiąc, że ten model tak ma. Na pewno nie można się spodziewać że pierwsza iskra odpali silnik ale też przesadnie długo kręcić nie powinien.

A co do rozgrzewania to faktycznie, błyskawicznie. Mi już po wyjechaniu z garażu przed bramę (jakieś 10m) z nawiewów może lecieć letnie powietrze.

Moje palą "na strzał" i tak powinno być w japońcu :wink:
nobody

15 maja 2013, 16:49

Krzywy pisze:

nie no zaraz... cieple powietrze w nawiewach to produkuje chyba nagrzewnica, a nie cieply silnik. przeciez to nie garbus.
Chwiał

15 maja 2013, 16:50

lukas.go pisze:Moje palą "na strzał" i tak powinno być w japońcu

W NA czy NBFL może, ale NB lubi sobie pokręcić :wink:, nie tylko pupą :mrgreen:
My nie jeździmy szybko, my wolno latamy!
nobody

15 maja 2013, 16:52

lukas.go pisze:
Krzywy pisze:

Moje palą "na strzał" i tak powinno być w japońcu :wink:

a mi sie wydaje ze potrzebne jest ilestam obrotow walu zeby uruchomic silnik , wiec nie jest to tak "za dotknieciem"
Awatar użytkownika
Fifkers
Donator
Donator

15 maja 2013, 17:16

Zależy do czego się porównuje. Z benzynowych silników mamy w domu tylko Yarisa I i on zapala błyskawicznie. Vectra B, którą dobija moja dziewczyna też zapala sprawniej choć auto jest już w słabym stanie ;)
nobody pisze:a mi sie wydaje ze potrzebne jest ilestam obrotow walu zeby uruchomic silnik , wiec nie jest to tak "za dotknieciem"

Coś takiego właśnie czytałem kiedyś na forum, że jakiś czujnik (położenia wałka?) przed zapaleniem zbiera info w momencie kręcenia rozrusznikiem i dlatego chwilę to trwa.
Były: NB, NBFL, NC 2,0, NC 2,0 automat, NC swap 2,5 6b, ND 2,0.
Jest NA 1990.
lukki

15 maja 2013, 19:39

Witam , przymierzam się do kupna miaty NA i znalazłem takową:[URL=http://otomoto.pl/mazda-mx-5-C29116226.html]link[/URL]
Może ktoś z was już oglądał? Ktoś coś wie i powie coś na jej temat? Mam za dużo kilometrów, żeby zrobić to osobiście. Ewentualnie mam prośbę do forumowiczów mieszkających w pobliżu Juszkowa (woj. pomorskie), czy mogli by zerknąć w wolną chwilkę na to auto. Oczywiście , jeśli było by wszystko OK z autkiem to w drodze po Miatkę podrzucę zgrzewkę piwa śmiałkowi , albo co tam sobie zażyczy ;) pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek JDM
Model: NB MSM
Wersja: Mazdaspeed

15 maja 2013, 19:53

lukki pisze:Witam , przymierzam się do kupna miaty NA i znalazłem takową:[URL=http://otomoto.pl/mazda-mx-5-C29116226.html]link[/URL]
Może ktoś z was już oglądał? Ktoś coś wie i powie coś na jej temat? Mam za dużo kilometrów, żeby zrobić to osobiście. Ewentualnie mam prośbę do forumowiczów mieszkających w pobliżu Juszkowa (woj. pomorskie), czy mogli by zerknąć w wolną chwilkę na to auto. Oczywiście , jeśli było by wszystko OK z autkiem to w drodze po Miatkę podrzucę zgrzewkę piwa śmiałkowi , albo co tam sobie zażyczy ;) pozdrawiam

Pomóżcie temu śmiałkowi zarażonemu przez mnie, coby golfa nie kupił :mrgreen:
Krzywy

15 maja 2013, 20:21

nobody pisze:nie no zaraz... cieple powietrze w nawiewach to produkuje chyba nagrzewnica, a nie cieply silnik. przeciez to nie garbus.

A nagrzewnica to skąd bierze ciepło? Nie wiem jak u ciebie, ale moja jest podłączona dość krótkim wężem z wylotem kanałów wodnych z bloku/głowicy. :P
Po tym można dość łatwo ocenić że silnik się szybko nagrzewa. W moim poprzednim aucie zanim coś letniego poleciało to tak długi czas mijał że szkoda gadać... A może to termostat nie działał...
Awatar użytkownika
sliwa
Model: NB FL

15 maja 2013, 20:51

lukki pisze:Witam , przymierzam się do kupna miaty NA i znalazłem takową:[URL=http://otomoto.pl/mazda-mx-5-C29116226.html]link[/URL]

Na 5 zdjęciu nie podoba mi się wskaźnik paliwa :p Ewentualnie mógłbym ją oblukać, ale ekspert ze mnie żaden :)
ODPOWIEDZ