Szkoda a koniec AC

Czy usunę szkodę za darmo?

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
jerzj
Model: NB
Wersja: Turbo

29 lis 2011, 10:03

Na infolinii nie mogę uzyskać jednoznacznych informacji, gdyż od razu chcą mi kalkulować składkę :razz: albo przechodzić do likwidacji szkody.

Opis sytuacji:
Mam auto z AC. Kupuję nowe, które będzie leasingowane, a ubezpieczenie będzie zawarte w racie. W dotychczasowym ktoś mi porysował drzwi.

Czy dobrze myślę, że taką szkodę mogę naprawić z AC, a podwyżka składki nie będzie mnie dotyczyć (auta leasingowane i tak zazwyczaj płacą maksymalne ubezpieczenie)?

Nie chodzi o MX-5, ale może i innym się przyda.
Maks

29 lis 2011, 10:13

Szkody na pojazdach leasingowych, dotyczą danego auta. Jeśli zlikwidujesz na pojeździe X szkodę, to w przyszłym roku będziesz miał zwyżkę przy odnowionej polisie na pojeździe X. Natomiast jak weźmiesz nowy leasing na pojazd Y, to nie będziesz miał na tym pojeździe zwyżki :wink:
Chyba, że masz jakiś inny zapis w umowie leasingowej.
Niewiele jest rzeczy niemożliwych dla pilności i wprawy.
Samuel Johnson.
prex

29 lis 2011, 10:20

Wszystko zależy od warunków leasingodawcy. Przy niektórych leasingach możesz śmiało zgłaszać nieograniczoną liczbę szkód, bez ryzyka, że podniosą Ci ratę leasingu, a znowu u innych leasingodawców mogą Ci ją przeliczyć z kolejnym rokiem uwzględniając szkodę/szkody z AC. Warto dobrze poczytać umowy leasingowe.
Awatar użytkownika
jerzj
Wersja: Turbo

29 lis 2011, 10:34

Zapomniałem chyba dodać, że dotychczasowy samochód nie jest leasingowany a w nowym będę miał maksymalną stwakę, więc mogę walić w innych do woli :twisted: (oczywiście żartuje).
OK, czyli wychodzi na to, że zapewne nie będzie mnie to kosztowało zwyżką składki w nowym aucie.
Zastanawiam się jeszcze, czy będzie mi to rzutowało na OC/AC w drugim pojeździe, którego jestem współwłaścicielem. Zakładam, że tak?
Maks

29 lis 2011, 11:10

To są indywidualne preferencje ubezpieczycieli. Szkoda zwykle dotyczy danego pojazdu i na nim masz podnoszoną składkę. Chyba, że się przyznasz, że masz jakiś inny samochód i zniżkę za bezszkodową jazdę potrącą o te 10% przykładowo :wink:
Niewiele jest rzeczy niemożliwych dla pilności i wprawy.
Samuel Johnson.
euc

29 lis 2011, 21:03

Wydaje mi się, że większość ubezpieczycieli(więkoszość, nie znaczy wszyscy) obarcza zwyżkami/zniżkami jedynie właścicieli auta. W przypadku pojazdu w leasingu jedynym właścicielem jest leasingodawca(który nota bene i tak korzysta z korporacyjnego ubezpieczenia, zawartego na innych zasadach), więc nie powinno to wpłynąć na prywatne składki kierowcy tego pojazdu.
ODPOWIEDZ