Nowa NB BRG w okolicach Trójmiasta :)

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

PT

19 lis 2006, 20:12

Witam, co prawda właścicielem MX-5 stałem się juz w sierpniu i męczyłem juz was pytaniami, ale dopiero w ten weekend święciłem premierę mojej MX-5. Do tej pory stała u blacharza, gdyż z Niemiec przyjechała w stanie lekko uszkodzonym.
W pierwszą trasę udałem się do Konina do Automotive Centre, polskiego dystrybutora kosmetyków Meguiar's, gdzie chłopacy pomogli mi przywrócić blask karoserii. Polecam gorąco wszystkim to miejsce, gdyż obydwa Piotrowie robią kawał dobrej roboty, a moja Miata po prostu lśni :)
Pozdrawiam
Załączniki
Po pucowaniu.jpg
Po pucowaniu.jpg (68.25 KiB) Przejrzano 1249 razy
Awatar użytkownika
Konrad
Model: NA
Wersja: BRG TAN
Kontakt:

20 lis 2006, 7:34

Kolejna ślicznotka w kraju...
Zdaje się, że będziemy mieli sekcję północną lada szelest!
Napisz proszę, jakie to czary-mary robili z Twoim autem. Co prawda moja właśnie kończy gruntowne malowanie, ale to nie znaczy, że nie muszę dbać. Mam nadzieję, nie zapuścić jej tak jak ostatnio.
ALWAYS BLUE SKY !!!
2004-2019 1.6 NB '99 Bandit
2019- NA'92 BRG TAN
karol

20 lis 2006, 7:57

Coraz więcej ciemnej zieleni w klubie :grin: ... co mnie cieszy :mrgreen:
Konrad, zerknij na oferte Diamodbrite (Jaguar, Land Rover, GM , Rols Royce) www.ochronalakieru.pl
Karol B.
Ongiś ciemnozielona Żabusia NB 1.8. oraz
Czerwony Kapturek NC 20th Anniversary Edition 1.8 nr 1217/2000
PT

20 lis 2006, 13:28

No wiec czary polegały na dokładnym umyciu auta i wysuszeniu. Potem było tzw. glinkowanie (środek Quick Detailer), czyli usunięcie zabrudzeń, z którymi nie poradził sobie szampon - rewelacyjny środek, polecam, bo stosuję go od roku.
Następnie auto zostało oklejone taśmami na wszystkich krawędziach i maszynowo została nałożony środek profesjonalny usuwający zwietrzoną warstwwę lakieru. Na koniec lakier został nawoskowany syntetycznym woskiem NXT TechWax. Lampy zostały odświeżone środkiem Plastix a dach i elementy plastikowe NXT TechProtect. Felgi zostały potraktowane środkiem HotRims, a opony nabłyszczone Hot Shine Tire Spray. Więcej informacji znajdziecie na www.meguiars.pl. Ja osobiście jestem od roku fanem tych kosmetyków i polecam je szczerze :)
karol

20 lis 2006, 14:23

Jeśli można zapytać, jak taka kuracja wygląda cenowo i czy posiadają stołeczną filię, czy też trzeba udać się do Konina?
Karol B.
PT

20 lis 2006, 19:49

Kuracja taka kosztuje ok. 500 zł, ale oprócz profesjonalnego usuwania zwietrzonej warstwy lakieru resztę można zrobić sobie samemu we własnym garażu. Polecam wspomnianą wyżej stronę, Piotr na pewno wam doradzi
karol

21 lis 2006, 6:38

Dzięki.
Karol B.
Meguiar's
Kontakt:

22 lis 2006, 12:00

Witam

W środowisku profesionalny czas to pieniądz. Użyliśmy Produktu Speed Glaze, który daje ten sam rezultat co produkty Deep Crystal step 1 i Deep Crystal step 2 tylko, że w jednej fazie.

Większość samochodu PT zrobił własnoręcznie z pomocą maszyny mimośrodowej a ja tylko usunełem parę większych uszkodzeń.

Cena uługi jest ustalana idywidualnie w zalężności od stanu lakieru itp i może być też dużo mniejsza niż 500 zł. My jednak staramy się pokazać jak mozna dbać o samochów w " domowych warunkach" dlatego że 95% wad lakieru można usunąć samemu.

w Pielęgnacji samochodu najważniejsze jest niwelowanie ryzyka zadrapania lakieru (czyli dobre mycie,..) i regularność.

Nie ma czegoś tegiego jak długotrwała (5 lub 6 lat ) ochrona.

jak będę miał chwile czasu to przetłumaczę.

A high quality polymer sealant is good for your car's finish, a poor quality polymer sealant may lull you into a false sense of security because you think your car is protected when in reality, it's not.

Quality polymer sealants are noted for their ability to offer longer lasting protection than traditional Carnauba-based waxes, but in recent years, there have been many inferior formulations marketed at extremely high prices giving consumers the impression they are superior, thus justifying the exorbitant price.

These products are often promoted with circus-style hype and gimmickry that is often accompanied by outrageous claims that they will protect a finish for up to a year, and in some cases, as long as 5 years.

This is pure non-sense, especially if the car in question is used on a daily basis, which probably describes a majority of the population's vehicles. Daily drivers are exposed to day-in, day-out wear and tear as well as exposure to inclement weather, road grime, air-borne pollutants, and other contaminants that land and settle on the paint surface etc. All of these things act to remove any type of protective coating, whether it's a high quality protectant or an inexpensive snake oil.

Automotive waxes, whether natural or synthetic, are meant to be sacrificial barriers.

That is to say that they are meant to protect your finish by sacrificing themselves so your paint doesn't have to.

People who fall for dishonest claims such as:

"One application of New Sensationalism will last for 3 years,"

are all too often sorely disappointed when later they discover their finish has been damaged by a lack of regular maintenance. This then taints their view of all polymer sealants unfairly.
People who love cars, love Meguiar's!
karol

22 lis 2006, 12:34

Dziękujemy za wyjaśnienia.
Produkty Meguiar's są znane wśród klubowiczów, którzy sprowadzali je indywidualnie.
Karol B.
Meguiar's
Kontakt:

22 lis 2006, 14:10

A, to że glinką usuneliśmy zabrudzenia na powierzchni lakieru, które nie udalo się usunąć podczas mycia, nie znaczy, że nasz szampon jest słaby. Glinka usuwa np. mikro-opyłki różnych metalów wbitych w lakier itp i nie rysuje lakieru . Poprostu po takim zabiegu lakier jest gładki jak szkło. Myslę, że PT to potwierdzi.
People who love cars, love Meguiar's!
karol

22 lis 2006, 14:35

Glinkę-plastelinkę też znamy (niektórzy) i stosujemy - od czasu do czasu.
Nie macie filii stołecznej?
Karol B.
pawel
Kontakt:

22 lis 2006, 15:13

no wlasnie - gdzie w Warszawie mozna przeprowadzic taka kuracje?
www.miata.com.pl
www.mx-5.com.pl
www.mx-5.pl
PT

26 lis 2006, 18:02

Potwierdzam wszystko, co napisał Meguiars. Od pół roku jestem fanem tych produktów, a szczegółnie glinki Quick Clay. Polecam![/list]
ODPOWIEDZ