Ze względu na fakt, że mój temat powoli zmieniał się w broszurę reklamową firmy Wesem, a koncepcja zmiany seryjnych reflektorów w NA cieszy się jak widać sporym zainteresowaniem, postanowiłem założyć osobny temat i w sposób możliwie wyczerpujący wyjaśnić wszystkie pojawiające się do tej pory wątpliwości. Nie łączyłem go z tematem o zakupie grupowym, żeby zbytnio nie mieszać. Mam nadzieję, że inni użytkownicy reflektorów Wesem wesprą mnie np. dodatkowymi zdjęciami.

Co to jest?
Temat dotyczy reflektorów "Ikarus" firmy Wesem. [URL=http://sklep.wesem.pl/3/6626/Elementy_optyczne_przednie_typu_Ikarus]TUTAJ[/URL] znajduje się wyczerpujący opis produktu - zachęcam do zapoznania się także z kartą katalogową, która zawiera rysunki, dokładne wymiary, wykorzystane materiały itp.
Jak widzicie model Ikarus występuje w dwóch wersjach:
Wersja 1 - na żarówkę H4, "płaski" klosz
Wersja 2 - na żarówkę R2, klosz "wypukły"
Do Miaty oczywiście zakładamy wersję 1, jej symbol katalogowy to RE.12411.
Jak to założyć?
Reflektory pasują plug&play. Wymiana składa się z kilku prostych kroków:
1. Postępujemy jak przy wymianie żarówek, aż reflektor zostanie nam w ręce
2. Odkręcamy śrubki dociskające klosz do metalowej ramki (w tym miejscu warto jest wymienić śrubki na nowe - moje były już tak pordzewiałe, że przy ponownym dokręcaniu gwinty mogłyby nie wytrzymać)
3. Podmieniamy klosze i wykonujemy wszystkie czynności raz jeszcze, tyle że w odwrotnej kolejności

Ważna sprawa - wymieniając klosz należy również wymienić gumową uszczelkę pomiędzy kloszem a kostką, ponieważ mazdowska uszczelka nie pasuje. Uszczelka ma symbol A.05820 i znajduje się na stronie z opisem reflektorów.
Ile to kosztuje?
Na chwilę obecną zestaw reflektorów to wydatek 77,40 zł. Na tę kwotę składają się:
2 reflektory - 2x 32.78 zł
2 uszczelki - 2x 5.92 zł
Jak to świeci?
Poniżej trochę zdjęć z montażu oraz z drogi. Z góry przepraszam za ich marną jakość, ale fotograf ze mnie żaden, a i statywu nie wożę ze sobą w samochodzie.
Zdjęcia zostały wykonane na najzwyczajniejszych żarówkach H4 Bosch'a.
Montaż:

Światła mijania przy lekkiej mgle:

Światła drogowe przy lekkiej mgle:

Światła mijania na dobrze oświetlonym osiedlu:

Mam nadzieję, że znajdziecie w tym temacie wszystkie potrzebne informacje. Jeżeli nie, to oczywiście służę pomocą.
Szerokiej drogi!