Widzę, że to auto nie było jeszcze omawiane, a że je oglądałem, to zdam relację:
https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-mx- ... E0Nm7.html?
JMZNB18P230311993
Rzeczywiście ma oryginalny lakier, jednakże wydaje mi się, że mogła mieć pryskane ranty błotników, ale tylko pryskane, bo miernik pokazywał trochę grubszy lakier (maks kilkadziesiąt mikronów). Oba zderzaki po malowaniu, przedni bardzo brzydki, źle spasowany, tylny niby pomalowany, ale dalej szpetny, porysowany i ogólnie oba nadają się do malowania jeśli ktoś chcę mieć to dobrze zrobione. Lakier dość mocno zmęczony, widać, że miasto i prawdopodobnie myjnie automatyczne były dla tego auta codziennością.
Końcówki progów już powoli kwalifikują się do zrobienia, były już dotykane, ktoś zrobił je jak dla obcego, baranek odznacza się od fabrycznego, jest popękany i ogólnie brzydki. Tylne i przednie nadkola/błotniki bardzo dobre, z tyłu przy chlapaczach powoli zaczyna wychodzić rdza, ale to tyle - jest naprawdę dobrze, są oryginalne, wszystkie zgrzewy na miejscu itd.
Przednie podłużnice dobre, prawa nawet bardzo dobra, lewa ciutkę gorsza, ale po wyczyszczeniu i konserwacji pojeżdżą jeszcze dobrych parę lat, nie trzeba ich absolutnie ciąć. Oczywiście są oryginalne. Podłużnice na podłodze niepogniecione, ogólnie podłoga ok poza miejscem z prawej strony, gdzie jest ten gumowy korek - ktoś tam majstrował, ale chyba nie ma tragedii.
Dach bardzo dobry, minimalne przetarcia. Wnętrza poza mocno zmechaconym siedziskiem fotela kierowcy serio ładne, kierownica i gałką mają znikome ślady zużycia.
Cieknie spod pokrywy zaworów, ale rozrząd i tak do wymiany więc niewielki mankament. Oleju na bagnecie minimum, trudno powiedzieć kiedy był zmieniany i czy silnik żre olej - daję to jako info, bo zwróciłem na to uwagę sprzedającemu. Poza tym silnik suchy, pod maską nie dzieje się nic niepokojącego.
Zaliczyłem krótką jazdę, wyniosłem z niej niewiele, ale na pewno do zrobienia zbieżność, bo kierownica krzywo, nie wiem czy ściąga, nie sprawdzałem. Ogólnie sprzęgło ok, nie ćwierka, wrażenia z jazdy pozytywne.
Jakby ktoś miał pytania, to dajcie znać, może coś pominąłem.