koro13 pisze:witam na dzien dzisiejszy jestem z wami termin pasuje pop drodze odwiedze kuzyna
W takim razie aktualizuje pierwszy post - choć jest to projekt i wstępne deklaracje....
Witamy w ekipie i miło będzie w razie co poznać......
Plan Lipiec - Sierpień 2015
Moderatorzy: nick.es, Moderatorzy
koro13 pisze:witam na dzien dzisiejszy jestem z wami termin pasuje pop drodze odwiedze kuzyna
mysiauek pisze:Rzadko bywam na forum i głównie w dziale "sprzedam", ale w weekend postaram dostać sie z kompa a nie z tabletu i opisać Wam trasę po Norwegii jaka odbylem z zona. 10 dni z dojazdem z Katowic i 5kkm.
Dwa słowa: o viatoll sie nie martwcie bo przychodzi do domu po idealnie 3 miesiącach faktura.
Dojazd na parking pod Kjeragiem to jedna z cięższych dróg jakimi jechalem w Norwegii.A jeszcze ciekawszy jest zjazd do fiordu na camping. Polecam zobaczyć na mapie
Uwaga! Do wejścia na kamień na tzw kjeragbolten, jest kolejka i mozna czekać i nawet godzinę. Trzeba być wcześnie rano albo mocno późnym popołudniem. Trasa jest nielekka, po skale, litej skale ze stromymi podejściami. Poczatek z łańcuchami ale raczej dla asekuracji. Nie polecam wycieczki gdy mokro. My wracalismy po delikatnej mzawce i bez wzgledu na obuwie ludzie slizgalinsie przy zejściu na parking.
Więcej spróbuje w weekend.
bonito pisze:Kolego Peecer,
dopiero wlogowałem się na forum, też byłbym wstępnie zainteresowany tą Norwegią - czy masz może jakieś informacje na ten temat w postaci pliku (dużo jest w tym topicu, ale trochę rozmyte w różnych postach): terminy, hotele ceny itp.?
bonito
bonito pisze:Dzięki, przejrzę po prostu cały wątek. Tak przy okazji - od znajomego motocyklisty, który zrobił Nordkap w maju 2014, wiem że w kontekście noclegów w Norwegii dość przyzwoite są tzw. "hytki", czyli mikro-domki kempingowe, lepsze niż namiot i na pewno tańsze niż hotele. Podobno jest tego dużo i wycieczka nie miała problemu z wynajmowaniem ad-hoc (w tym okresie).
bonito
slawek549 pisze:GregKrak pisze:Witam.
Norwegia.......
Grzegorz
NIc dodać, nic ująć, mogę tylko wszystko potwierdzić.
GregKrak pisze:aplikacja na smartfona: Stellplatz (ikona to biały kaper na zielonym tle)
Dżunior pisze:1. Czy prawdą jest, że na większości omawianych przez nas tras panuje dość duże natężenie ruchu i że generalnie większość użytkowników dróg stosuje się do narzuconych ograniczeń prędkości, przez co ruch odbywa się niejako we wspólnych "kolumnach" - razem z innymi uczestnikami ruchu?
Dżunior pisze:2. Czy prawdą jest, że w rozważanych przez nas terminach na drogach spotkać można wiele camperów i samochodów z przyczepami campingowymi?
Dżunior pisze:3. Czy prawdą jest, że z uwagi na ilość patroli i wysokość ewentualnych kar użytkownicy dróg właściwie bezwzględnie podporządkowują się przepisom ruchu drogowego, ograniczeniom itp.?
lucas48 pisze:Ja w zeszłym roku płynąłem z Rostock do Gedser (Dania), potem jechałem do Szwecji przez Kopenhagę i Malmo. Nie było to tanie rozwiązanie (prom około 100 Euro za samochód)
nickesh pisze:Peecer sprawdził promy z Gdyni i Świnouścia i nie wygląda to najlepiej. Mamy dwie opcje. Albo wypływamy tanio (ok. 400 zł) o 9:00 rano i w nocy jesteśmy w Szwecji, albo płacimy ok. 1100 zł za prom "nocny". Moim zdaniem pierwsza opcja odpada, bo nas wykończy, a druga jest dość droga. Poszukajmy jeszcze jakiś innych połączeń - może z Niemiec? Czy ktoś pływał/testował promy z Niemiec do Szwecji?
koro13 pisze:niestety -meska decyzja musze odmowic bardzo bym chcial ale nie pojade z wami
No, ale szkoda, że "drużyna" się kurczy :(Peecer pisze:koro13 pisze:niestety -meska decyzja musze odmowic bardzo bym chcial ale nie pojade z wami
Rozumiem i szanuje decyzje.... Nie ma problemu - może innym razem w innym kierunku.... :kciuk: