[ZG] kontroler sondy szerokopasmowej AFR
Moderator: Moderatorzy
Witam wszystkich. Ja co prawda z kompletnie innej bajki ale tak się składa, że niedawno uszkodził mi się LC-1 i mimo że jestem elektronikiem raczej nie uda mi się go wskrzesić. Po wielu poszukiwaniach możliwie taniej alternatywy sprzedawanej bez sondy (bo mam ze dwie już) natrafiłem na ten temat. Czy istnieje jeszcze możliwość dołączenia się do zamówienia? Lub ewentualnie czy mógłbym prosić o podanie kontaktu do producenta to zamówię sobie indywidualnie?
Z góry dziękuję i zapraszam na nasz kanał YT: www.youtube.com/c/DStageGarage
Z góry dziękuję i zapraszam na nasz kanał YT: www.youtube.com/c/DStageGarage
Cieszę się, że dotarło do wszystkich. Miło by było gdyby mi jeszcze kolega DiegoPL oddał kasę za wysyłkę. Bo mimo privow kasy nie dostałem. Reszta kolegów już mi dawno przelała, więc pojawia się pewien niesmak.
PS. Gdyby ktoś z was to odpalił (ja dopiero latem) dajcie znać jak to chodzi.
PS. Gdyby ktoś z was to odpalił (ja dopiero latem) dajcie znać jak to chodzi.
Bardzo jestem ciekaw efektów. Widziałem filmiki porównawcze z MTX, ale ciekaw jestem opinii kogoś od nas. Gdyby się okazalo, że sprzęt działa ok, przy tej cenie, to robienie turbo bez szeroko pasmowki jest totalnie bez sensu.
- SPAM
- Model: NA
- Wersja: #RetroTurboMiata
pierwsze odpalenie,
już widzę ze tak jak mnie ostrzegano, cyfrowy wskaznik tak zapitala ze malo czytleny jest. powinno sie przejsc na analogowy.
Ja wpinam w deta i bede polegał na logach, a ten cyfrowy tylko dla ogolnego podgladu. jesli nagle zacznie dziwne wyniki pokazywac dopiero bede reagował.
Ciekawe czy da się w det3 po analog in i przekraczaniu np zbyt ubogiej wartosci odcinać.
już widzę ze tak jak mnie ostrzegano, cyfrowy wskaznik tak zapitala ze malo czytleny jest. powinno sie przejsc na analogowy.
Ja wpinam w deta i bede polegał na logach, a ten cyfrowy tylko dla ogolnego podgladu. jesli nagle zacznie dziwne wyniki pokazywac dopiero bede reagował.
Ciekawe czy da się w det3 po analog in i przekraczaniu np zbyt ubogiej wartosci odcinać.
zukreator pisze:SPAM pisze:czy ktoś zainstalował ten zestaw oprócz mnie?
mega czesto sie zawiesza, albo pokazuje gupoty (nie cyfry tylko znaczki)
Jak ktoś ma jakiekolwiek pytania, bądź problemy, proszę pisać PW.
Pozdr. !
Fajnie, że producent czuwa i jest chętny do pomocy[THUMBS UP SIGN] Po moich przebojach z firmą MSLABS (totalna olewka klienta) jest to miła odmiana.
- SPAM
- Model: NA
- Wersja: #RetroTurboMiata
zukreator pisze:SPAM pisze:czy ktoś zainstalował ten zestaw oprócz mnie?
mega czesto sie zawiesza, albo pokazuje gupoty (nie cyfry tylko znaczki)
Jak ktoś ma jakiekolwiek pytania, bądź problemy, proszę pisać PW.
Pozdr. !
Mega pozytywne wow za samą reakcje! najpierw chciałem podpytać bo moze coś ja nabroiłem
Dziś napiszę PW
Pozdrawiam
-- duplikat
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2017, 14:56 przez Kurak, łącznie zmieniany 1 raz.
Czy ktoś chciałby się podzielić wrażeniami, poza SPAMem? ja mam u siebie kontroler od 14point7, niestety zaczęło mu odbijać i rozważam zmianę.
Czy są zainteresowani ponownym zamówieniem?
Czy są zainteresowani ponownym zamówieniem?
-
- Donator
- Model: Inny
- Wersja: MR2 ZZW30
Ja, tylko chciałbym dostać wpierw potwierdzenie że ma to szanse działać z UKP. Wedle informacji ze strony UKP:
wedle opisu kontrolera:
więc chyba tak, wtedy AFR można wyświetlać bezpośrednio w UKP:
dopytam u twórców UKP
3. AFR i Lambda
Do pomiaru AFR (Air Fuel Ratio) wymagana jest sonda szerokopasmowa z kontrolerem (np. Innovate LC-2). Sonde szerokopasmową należy podłączyć do kontrolera sondy szerokopasmowej, a wyjście z kontrolera (0-5V) na wejście urządzenia pomiarowego (dowolne z wejść AdcX w przypadku UKP).
wedle opisu kontrolera:
kontroler posiada jedno konfigurowalne (zworkami na płycie głownej urządzenia) wyjście analog out, które
może pracować w dwóch trybach:
- jako liniowe wyjście 0-5V odpowiadające wartościom lambdy równe 0.50 i lambda równe 1.523.
- jako wyjście 0-1 V emulujące wąskopasmową sondę lambda, zgodnie z jej wąskopasmową
charakterystyką
więc chyba tak, wtedy AFR można wyświetlać bezpośrednio w UKP:
dopytam u twórców UKP
-
- Donator
- Model: Inny
- Wersja: MR2 ZZW30
Na to wychodzi Spam, dostałem też potwierdzenie od UKP:
Dobrze by było zdobyć dane do skalowania AFR.
Tak wyjście 0-5V należy podłączyć na dowolne wejście AdcX w UKP.
Z tego co widzę trzeba ustawiać zworkami czy ma być pomiar w AFR czy Lambda i dopiero odpowiednio wyskalować w UKP (w UKP też jest możliwośc wyświetlania w jednostek lambda)
Do skalowania lambda:
0,50 lambda = 0V
1,53 lambda = 5V
No ja czekam na kontakt na początku listopada, więc spodziewam się, iż niebawem.
Na to wychodzi Spam, dostałem też potwierdzenie od UKP:
Tak wyjście 0-5V należy podłączyć na dowolne wejście AdcX w UKP.
Z tego co widzę trzeba ustawiać zworkami czy ma być pomiar w AFR czy Lambda i dopiero odpowiednio wyskalować w UKP (w UKP też jest możliwośc wyświetlania w jednostek lambda)
Do skalowania lambda:
0,50 lambda = 0V
1,53 lambda = 5V
Aby uzyskać skrajne zakresy dla 0-5V dla AFR należy przemnożyć przez 14,7, czyli dla 0V -> 7.35 AFR a dla 5V -> 22.491 AFR. Rozmawiałem dzisiaj z twórcą więc zostawiam dla potomnych informacje.