Radio 2DIN

Audiofilie wszystkich województw! Łączcie się!

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

tinuviel
Donator
Donator
Posty: 416
Rejestracja: 15 cze 2015, 22:42
Model: Inny
Wersja: MR2 ZZW30
Lokalizacja: Wrocław

07 cze 2016, 19:57

1) Ja mam starszego Androida i np. Sygica nie zainstaluje mimo moich usilnych prób. Yanoskia chyba musiałem instalować z apk. Oczywiście jak nie planujesz instalować dużej ilości aplikacji to na siłę nie bierz 5.1. Ja takie chcę kupić bo to oznacza że ktoś usiadł nad tym radiem o popracował na softem żeby 5.1 chodził a nie po prostu "pożyczył" już działający 4.4. Podobno od Joying można nawet oczekiwać aktualizacji oficjalnej softu.

2) Zależy co prze to rozumiesz. Na moje oko działa to tak:
a) kupujesz w Polsce od kogoś kto handluje radiami i On daję Ci na radio gwarancje. Jak radio się popsuje to odsyłasz do gościa a On śle do Chin już na swój koszt. Nikt tych radii nie naprawie w PL bo nikt ich tu nie projektuje anie nie produkuje.
+ nie musisz się dogadywać z Panem Chińczykiem
+ nie musisz kombinować wysyłki
- płacisz zdecydowanie więcej za radio niż gdybyś kupił bezpośrednio (ale szybko do Ciebie dojdzie)
- i tak czekasz kupe czasu
- sprzedawca zawsze może zniknać

b) kupujesz bezpośrednio u Pana Chińczyka, dostajesz na radio gwarancje. Jak radio się popsuje a kupiłeś od poważanego sprzedawcy to Pan Chińczyk uprzejmie to radio przyjmie... tylko musisz Mu je wysłać
+ kupujesz zdecydowanie taniej radio (ale czekasz dłóżej na nie)
- musisz dogadywać się w razie problemu z Panem Chińczykime w kwestii naprawy/wymiany
- Pan Chińczyk zawsze może zniknąć

3) Nie musisz niczego kupować, to jest standardowa kosta ISO a nie złącze mazdy.
offthe
Posty: 1178
Rejestracja: 25 lut 2012, 23:47
Model: NA
Lokalizacja: Wejherowo
Kontakt:

07 cze 2016, 20:53

jak chcesz kupować radio to kup od chińczyka. Po co kupować w polsce? Android 4.4 powinien w zupełności wystarczyć. 2.1 chyba już nie sprzedają. Co ważne, to to, aby się w miarę szybko odpalał. Radia z androidem 5.1 sa chyba jeszcze dość drogie. Nie napalałbym się też na taniznę. Do audi kupilem radio za 300 dolców, mimo, że można kupić taniej. Nie można za miskę ryżu kupić dobrego sprzętu. Serio. Nie napalałbym się na radia za 100usd, bo to tak jak oczekiwanie, że kamerka sportowa za 30usd nagrywać będzie w 4k

Pan chińczyk może zawsze zniknąć tak samo jak może zniknąć w momencie kiedy kupujesz od polaka. Owszem, to wtedy jest jego problem, że mu dostawca zwiał, ale twój również.

Natomiast zastanowiłbym się czy nie wartobyłoby do takiego auta jak miata kupić radio z wysuwanym ekranem. Bezpieczniej będzie. Nawet jeżeli już nie kradną, to należy pamiętać, że okazja czyni złodzieja.
I don't like being overtaken. It's a sign of weakness.
Awatar użytkownika
jerzj
Posty: 681
Rejestracja: 18 kwie 2011, 8:50
Model: NB
Wersja: Turbo
Lokalizacja: Warszawa

08 cze 2016, 8:59

Dzięki za odpowiedzi! :kciuk:
Myślę, że iloczyn ryzyko x cena będzie korzystniejszy dla wariantu kupna u Pana Chińczyka ;)

OK, przekonany jestem już do nowszego Androida (bo Yanosik i EMUdash to taki absolutny must have) i nie chcę mieć kłopotów z kompatybilnością.

Zastanawiam się tylko (i jak to sprawdzić?) czy mogę jednocześnie:
- słuchać radia (działa aplikacja w tle)
- korzystać z aplikacji torque/EMUdash lub Yanosika?

Bo bez tego ten zakup nie ma sensu ;)

O kradzież się nie boję zupełnie ;)
offthe
Posty: 1178
Rejestracja: 25 lut 2012, 23:47
Model: NA
Lokalizacja: Wejherowo
Kontakt:

08 cze 2016, 9:35

To poczekaj chwilę, niech ja audi złożę, i Ci powiem, bo radio wprawdzie mogę podłączyć, ale muszę kupić kilka części(bo nie pasują te oryginalne np tunel środkowy :| ) żeby żłożyć to już na gotowo. Ja już to radio miałem podłączone do innego auta i w sumie nawet nie sprawdzałem, czy można kilka aplikacji naraz mieć włączonych. Sądzę, że powinno to działać, w końcu nie bez kozery jest tam android, a to czy to będzie działać wygodnie będzie zależało od ilości RAMu. No ale daj mi kilka dni, niech ja to poskładam, chyba, że ktoś inny Ci udzieli odpowiedzi

Jeśli chodzi o radio to ja się tylko jednego w swoim obawiam. Tego, że nie będzie przeskakiwać, i na trasie będę gubił stację. W starym chińczyku mialem ten problem i w efekcie radia prawie w ogole nie sluchalem(no ale to radio sprzed 4 lat, i w dodatku próbka nowego modelu)
I don't like being overtaken. It's a sign of weakness.
tinuviel
Donator
Donator
Posty: 416
Rejestracja: 15 cze 2015, 22:42
Model: Inny
Wersja: MR2 ZZW30
Lokalizacja: Wrocław

08 cze 2016, 10:07

U mnie w Chińczyku 4.4 można włączyć radio po czym je zminimalizować i będzie dizałać w tle a na ekranie masz Yanosika czy nawigacje czy co tam chcesz. Problem jest tylko taki że nie znalazłem osobnych ustawień głośności dla nawigacji/radia czyli w praktyce jest trochę tak że komunikaty z nawigacji słabo słychać bo radio je zagłusza.

Co do specyficznych pytań to wal śmiało do Pana Chińczyka, konkretnie spytaj czy ta i ta aplikacja jest dostępna w sklepie do zainstalowania i czy to i to działa tak jak byś chciał. Ku mojemu zdziwieniu Oni bardzo chętnie i szybko odpowiadają na takie pytanie i nawet poprawnym angielskim.
bjorm
Donator
Donator
Posty: 489
Rejestracja: 13 lis 2013, 14:16
Model: NC
Lokalizacja: FKR/SVG

08 cze 2016, 10:07

sorry ze przerywam ciekawa konwersacje, ale jesli chce upchac 1din zamiast mazdowego radia to jakiego adaptera mam szukac? jest ich mnogosc na allegro, mam wpisac po prostu *mazda iso*?
マツダ恋人 || JEST: Rude 2.0 NC PRHT || była: NBFL Memories | NCFL 20th Anniversary | NBFL Memories || będzie: ... RX-9 Genesis ||

tinuviel
Donator
Donator
Posty: 416
Rejestracja: 15 cze 2015, 22:42
Model: Inny
Wersja: MR2 ZZW30
Lokalizacja: Wrocław

08 cze 2016, 12:36

Musisz kupić przejściówkę Z wtyku mazdy NA ISO.


Do NB FL to jest coś takiego:
Obrazek

Nie kup przypadkiem czegoś takiego:
Obrazek

ten drugi kabel też jest do mazdy ale jest do tego gdybyć chciał fabryczne radio z mazdy włożyć do innego auta.
tinuviel
Donator
Donator
Posty: 416
Rejestracja: 15 cze 2015, 22:42
Model: Inny
Wersja: MR2 ZZW30
Lokalizacja: Wrocław

08 cze 2016, 12:48

BTW, dla prawdziwych zapaleńców jest jeszcze iCarus:

http://i-carus.com/

Czyli radio na Linuksie i RaspberryPI :)

Edit:

A nawet z Windowsem10, ale cena trochę powala:
http://e3io.com/custom-computers-car-pc
Kamien
Donator
Donator
Posty: 917
Rejestracja: 24 mar 2014, 16:09
Model: NC
Wersja: 1.8
Lokalizacja: Poznań

20 cze 2016, 17:43

No to podbijam temacik... dla posiadaczy NC

http://audiocarshop.pl/pl/p/Radio-dedyk ... BT-Kam/492

tylko cena poraża :)

Obrazek
Awatar użytkownika
FuzBal
Posty: 143
Rejestracja: 14 lip 2015, 21:16
Model: NB FL
Lokalizacja: ŁDZ

17 sie 2016, 16:54

Witam, mam w moim NB najprostsze radio fabryczne - bez cd czy kasety. Czy jest opcja wpasowania do tej sztuki jakiegoś kabla aux czy tam czegokolwiek innego coby móc podpiąć tel czy inne mp3/usb...?
tinuviel
Donator
Donator
Posty: 416
Rejestracja: 15 cze 2015, 22:42
Model: Inny
Wersja: MR2 ZZW30
Lokalizacja: Wrocław

29 sie 2016, 14:13

FuzBal pisze:Witam, mam w moim NB najprostsze radio fabryczne - bez cd czy kasety. Czy jest opcja wpasowania do tej sztuki jakiegoś kabla aux czy tam czegokolwiek innego coby móc podpiąć tel czy inne mp3/usb...?


jak radio nie ma AUX in, BT, opcji zmieniarki czy USB to zostaje Ci tylko adapter na kasetę (słaba jakość) albo transmiter FM (też tak sobie). Na pocieszenie oba rozwiązania za grosze do dostania na allegro.
Fifkers
Donator
Donator
Posty: 4217
Rejestracja: 10 cze 2009, 11:06
Model: Inny
Wersja: Obecnie bezmiatowy
Lokalizacja: Białystok

29 sie 2016, 15:14

FuzBal pisze:Witam, mam w moim NB najprostsze radio fabryczne - bez cd czy kasety. Czy jest opcja wpasowania do tej sztuki jakiegoś kabla aux czy tam czegokolwiek innego coby móc podpiąć tel czy inne mp3/usb...?

Jest taka opcja, ale trzeba rozebrać radio i trochę polutować. Jakość wychodzi przyzwoita jak na moje ucho, na pewno lepsza niż radia fm.
Koszt o ile zrobisz to sam to kilka/ kilkanaście złotych za kabel, kondensatory i kilka cm cienkich przewodów. Instrukcja jest na mazdaspeed- wpisz w google "radio aux premacy mazdaspeed" i powinno się wyświetlić. Radio z premacy jest identyczne w środku, jedynie panel lekko się różni.
Awatar użytkownika
FuzBal
Posty: 143
Rejestracja: 14 lip 2015, 21:16
Model: NB FL
Lokalizacja: ŁDZ

05 wrz 2016, 13:39

Transmiter FM... czemu od razu o tym nie pomyślałem. Może macie jakieś doświadczenia z takimi zabawkami albo orientujecie się w jaki warto zainwestować (taki do gniazda zapalniczki)?
Awatar użytkownika
FuzBal
Posty: 143
Rejestracja: 14 lip 2015, 21:16
Model: NB FL
Lokalizacja: ŁDZ

05 wrz 2016, 19:24

problem w tym, że mam gołą wersje radia, bez kaseciaka ;]
irk
Posty: 72
Rejestracja: 13 paź 2014, 20:28
Model: NB FL
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

09 wrz 2016, 7:53

A tak mi wyszło....
pioneer.jpg
pioneer.jpg (67.9 KiB) Przejrzano 2021 razy

Pioneer AVIC-900BT
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem wygra doświadczeniem....
Awatar użytkownika
vodka
Posty: 439
Rejestracja: 31 lip 2016, 20:09
Model: NB
Wersja: Bida Edyszyn

20 paź 2016, 6:29

Pytanie do osób które montowaly stacje multimedialne w swoich MXach, gdzie umiesciliscie antnene gps i mikrofon? Chodzi mi o montaż w NB...
irk
Posty: 72
Rejestracja: 13 paź 2014, 20:28
Model: NB FL
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

20 paź 2016, 7:00

Antena GPS:
za radiem max daleko i w górę. Tam się mieści jak spasowana

Mikrofon:
Po lewej stronie koło pokrętła rozjaśniania podświetlenia zegarów. Dobrze wtedy dział przy top down
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem wygra doświadczeniem....
Awatar użytkownika
vodka
Posty: 439
Rejestracja: 31 lip 2016, 20:09
Model: NB
Wersja: Bida Edyszyn

20 paź 2016, 20:04

A czy żeby wymontować zegarek z półką w NB muszę ściągać listwę ozdobna umiejscowiona wokół kieszeni czy jest na to jakiś inny patent?
bjorm
Donator
Donator
Posty: 489
Rejestracja: 13 lis 2013, 14:16
Model: NC
Lokalizacja: FKR/SVG

21 paź 2016, 19:54

trzeba.
マツダ恋人 || JEST: Rude 2.0 NC PRHT || była: NBFL Memories | NCFL 20th Anniversary | NBFL Memories || będzie: ... RX-9 Genesis ||

Awatar użytkownika
vodka
Posty: 439
Rejestracja: 31 lip 2016, 20:09
Model: NB
Wersja: Bida Edyszyn

21 paź 2016, 22:12

Radio zamontowane, podłączone ale pojawił się problem. Radio nie zapamiętuje ustawień (np. daty i godziny) po wyjęciu kluczyka. Coś źle podłączyłem? Urządzenie to GMS 6401 Smart2...
Awatar użytkownika
Talarowy
Posty: 11
Rejestracja: 24 sie 2016, 9:01
Model: NA
Wersja: 1.6
Lokalizacja: Kraków

22 paź 2016, 0:17

Pamięć gdzie podłączyłeś?
irk
Posty: 72
Rejestracja: 13 paź 2014, 20:28
Model: NB FL
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

22 paź 2016, 11:59

Kabelki do zasilania i podtrzymania zamień miejscami
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem wygra doświadczeniem....
Yogi
Posty: 403
Rejestracja: 10 maja 2014, 8:26
Lokalizacja: EL

22 paź 2016, 16:58

Ja mikrofon wcisnalem między obudowę kolumny kierownicy a deskę i jest za wajcha wycieraczek
Celuje w aparat mowy...
Używam i chale sobie
Obrazek nbfl 1.8 sportive
Awatar użytkownika
Talarowy
Posty: 11
Rejestracja: 24 sie 2016, 9:01
Model: NA
Wersja: 1.6
Lokalizacja: Kraków

22 paź 2016, 20:06

Pytanko za sto punktów. Mam w swojej mazdzinie strasznie wybebeszone radio 1DIN tyle że za nic nie chce wejść w ramkę, t o samo z radiem z mojej 626 które do niej pasuje idealnie, ale do MX już się za nic nie zmieści. Stąd pytanie czy MX-y mają standardową dziurę czy trzeba coś kombinować ?
Awatar użytkownika
tomasz01
Donator
Donator
Posty: 2748
Rejestracja: 16 cze 2015, 21:43
Model: NA
Wersja: autoMiata
Lokalizacja: Warszawa Usrynów

22 paź 2016, 20:39

W NA były co najmniej dwa rodzaje konsol centralnych i różniły się one wymiarami na radio ;)

http://d5otzd52uv6zz.cloudfront.net/36cac689-0884-4b91-83b1-bd1ee8f70e1a-800.jpg
Awatar użytkownika
vodka
Posty: 439
Rejestracja: 31 lip 2016, 20:09
Model: NB
Wersja: Bida Edyszyn

23 paź 2016, 12:02

irk pisze:Kabelki do zasilania i podtrzymania zamień miejscami

Też o tym pomyślałem, ale gdyby były zamienione to bym mógł odpalić radio bez zapłonu, tymczasem nie jest to możliwe.. dobrze kombinuje?
irk
Posty: 72
Rejestracja: 13 paź 2014, 20:28
Model: NB FL
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

24 paź 2016, 12:38

Qrcze nie wiem. U mnie było tak samo i pomogło :)

Cytat z ISO 10487 connector:
ISO-A connector (Power)
On some cars the +12V Ignition (7) and Battery positions (4) are reversed

tłumacząc: zamień 4 z 7 :)
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem wygra doświadczeniem....
Awatar użytkownika
vodka
Posty: 439
Rejestracja: 31 lip 2016, 20:09
Model: NB
Wersja: Bida Edyszyn

24 paź 2016, 20:39

czyli zamień czerwony z żółtym :) a powiedz mi jeszcze zamieniałeś to w kablu wychodzącym od radia do wtyczki iso czy w przejściówce mazda->iso? Bo w sumie nie chciałbym rozbebeszać wtyczki od radia z gwarancją :?
Awatar użytkownika
ochKarol
Donator
Donator
Posty: 160
Rejestracja: 25 sie 2016, 11:45
Model: NC
Wersja: NiCo
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

01 lis 2016, 0:44

Nic nie trzeba rozbebeszać , od radia do ISO masz (powinieneś) kable złączone walcowymi konektorami damsko-męskimi w koszulce.

Zrobiłem update w moim reMiXie
Obrazek


Obrazek
Całkiem przyjemne radyjko chociaż to seria CDE. Tym razem nie szukałem krystalicznej jakości dźwięku a przede wszystkim stonowanego wyglądu i praktyczności. Polecam jeśli ktoś ma takie wymagania. Gra lepiej niż fabryka, USB i aux (niestety z przodu) ale jest też bluetooth z przesyłem muzyki, kolor podświetlenia dobrze zgrywa się z deską.

Jbc to jest Alpine CDE W235 BT

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ