[połączony] Układ chłodzenia - tematy ogólne

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Staniec
Posty: 24
Rejestracja: 11 lut 2007, 18:49
Lokalizacja: Kielce

25 sie 2007, 14:28

Witam wszystkich miłośników.
Mam mały problem z temperaturą w mojej miacie ponieważ po przejechaniu 2 kilometrów wskaźnik jest juz za połową i załaczony jest wentylator. Faktycznie sa upały, ale mam drugi samochod i po poł godzinnej jeżdzie po miescie nie słychać wentylatora a w Miacie jest to po 2 minutach!
Czy to jakas usterka? Czy cos na to mozna zaradzic? Czego moze to byc wina....
Ale przypominam ze wskażnik stoi na 75% i dalej juz nie wskakuje.
Po włączeniu nadmuchu na kabine leci poprostu wrzątek! Obawiam sie czy nie uszkodzi mi to silnika....
Oczekuje na wasze opinie i rady.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 19 sty 2011, 5:01 przez majkel, łącznie zmieniany 1 raz.
R.E.D.
Donator
Donator
Posty: 2290
Rejestracja: 22 mar 2007, 12:27
Model: NB FL
Lokalizacja: silesia

26 sie 2007, 4:56

moze termostat? ewentualnie pompa wody, ale osobiscie wymienilbym najpierw to pierwsze :wink:

miatka strasznie szybko sie nagrzewa i po wlaczeniu zimnego silnika trzyma go na wyzszych obrotach, wiec nie dziw sie, ze po 2 km jest juz temp robocza (w twoim przypadku akurat zbyt wysoka) :wink:
Staniec
Posty: 24
Rejestracja: 11 lut 2007, 18:49
Lokalizacja: Kielce

26 sie 2007, 12:48

nowy termostat nic nie pomogł....nadal jest to samo!
R.E.D.
Donator
Donator
Posty: 2290
Rejestracja: 22 mar 2007, 12:27
Model: NB FL
Lokalizacja: silesia

26 sie 2007, 12:51

a moze jest zalany sama woda i sie gotuje - wtedy powstaja komory powietrzne :???:
Staniec
Posty: 24
Rejestracja: 11 lut 2007, 18:49
Lokalizacja: Kielce

26 sie 2007, 15:54

sprawdziłem i w warsztacie gdzi emi wymieniali chłodnice zalali wodą....tragedia ide to z miednicą spuścić i to szybko...
Dzieki za pomoc.
R.E.D.
Donator
Donator
Posty: 2290
Rejestracja: 22 mar 2007, 12:27
Model: NB FL
Lokalizacja: silesia

26 sie 2007, 20:58

Staniec pisze:Dzieki za pomoc.

nie ma za co - w moim samochodzie tez jakis idiota zalal woda caly uklad i kosztowalo mnie to bardzo wiele nerwow, czasu i pieniedzy :mad:

p.s. w moim przypadku okazalo sie, ze poprzednia wlascicielka zostawila mi jeszcze kilka niespodzianek, ale po woli wszystko przywracam do normalnego stanu :mrgreen:
Dizajer
Posty: 1100
Rejestracja: 16 kwie 2007, 9:04
Lokalizacja: Poznań / Kujawy
Kontakt:

08 kwie 2008, 11:24

Sory że odgrzebuje :D
ale...
Mniej wiecej jak powinna być ustawiona wskazówka od temperatury po powiedzmy pół godziny jazdy takiej nie za szybkiej, nie za wolnej (3-5 tys obrotów)?
majkel
Administrator
Administrator
Posty: 6890
Rejestracja: 26 mar 2007, 17:30
Model: Inny
Lokalizacja: Warszawa

08 kwie 2008, 11:32

quench pisze:Sory że odgrzebuje :D
ale...
Mniej wiecej jak powinna być ustawiona wskazówka od temperatury po powiedzmy pół godziny jazdy takiej nie za szybkiej, nie za wolnej (3-5 tys obrotów)?


U mnie przy takich temperaturach jak teraz panują jest zawsze na połowie /pionowo ustawiona/. Właściwie niezależnie od sposobu jazdy.
Lukasz
Posty: 591
Rejestracja: 02 sie 2005, 8:18
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

08 kwie 2008, 11:39

U mnie podobnie - zawsze idealnie w połowie - bez znacznia jak jezdze, jak dlugo i jaka jest pogoda. Oczywiscie wskazowka dochodzi do polowy po rozgrzaniu silnika.
7 zima z MX-5
DieSpinnePL
Posty: 1980
Rejestracja: 05 paź 2007, 18:03
Model: NA
Lokalizacja: Skawina/Kraków

08 kwie 2008, 11:41

U mnie też połowa. Stoi pionowo wskazówka. Tylko ostatnio zauważyłem, że jest o jakiś 1 mm w prawo w stosunku do pionu.

Ja to w ogóle musze sprwadzić czy mi wentylator działa, bo jeszcze go nie słyszałem (samochód mam od października więc upałów nie było a sam mocno nie cisne :P )

W NA wentylator jest głośny czy cichy? Dobrze go słychać w kabinie czy "normalnie" ?
Dizajer
Posty: 1100
Rejestracja: 16 kwie 2007, 9:04
Lokalizacja: Poznań / Kujawy
Kontakt:

08 kwie 2008, 12:08

Hmm, w pionie powiadacie... U mnie sie troszke w prawo odchyla od tego pionu :( Musze jeszcze dokładnie sprawdzic jak bardzo.
Po jakim czasie mniej wiecej dochodzi wam wskazówka do pionu?

Co do wentylatora - chyba w kabinie za dobrze go nie słychać bo ja swój to dopiero w garażu usłyszałem jak wyszłem z auta, chociaż może nie zwracałem na to uwagi za bardzo.
Lukasz
Posty: 591
Rejestracja: 02 sie 2005, 8:18
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

08 kwie 2008, 12:13

A jak szybko dochodzi do pionu to juz zalezy glownie od temperatury na zewnatrz. U mnie dochodzi do piony po jakis 10 minutach jazdy po miescie (jazda 2 minuty - 2 minuty stania na swiatlach). I co ciekawe tempo dojscia do pionu zalezy od tego, czy mam wlaczone ogrzewanie, czy nie - jesli jest wlaczone na maxa to dojscie do pionu zajmuje dosc duzo czasu. Dlatego w zimie na poczatku jazdy mam calkowicie wylaczone ogrzewanie tylko po to, zeby po 10-15 minutach odpalic je na maxa :-)
7 zima z MX-5
damiano
Posty: 268
Rejestracja: 24 gru 2007, 21:20
Model: Inny
Lokalizacja: Kraków / Tarnów
Kontakt:

08 kwie 2008, 12:22

a u mnie rowniez odchyla sie wskazowka od pionu o jakies 2-3 mm w prawo, a pozniej niezaleznie od tego jak jezdze utrzymuje sie w tym samym miejscu...

czego to moze byc wina / co z tym mozna zrobic, czy tez moze tak byc ?
Szymon
Posty: 73
Rejestracja: 14 sie 2007, 12:54
Lokalizacja: Poznan

08 kwie 2008, 13:32

Ja rowniez nie slyszalem jeszcze mojego wentylatora, temperatura wedlug wskaznika w normie, ale ani razu jeszcze nie widzialem aby sie krecil..
W jaki sposob moge przetestowac czy dziala?
Standby
Posty: 907
Rejestracja: 01 lis 2007, 14:08
Lokalizacja: Vava Town
Kontakt:

08 kwie 2008, 13:33

A w jakiej pozycji macie wskazówkę ciśnienia oleju? U mnie jest przechylona lekko w prawo i nie wiem czy mam się tym przejmować :)
Łoś
Dizajer
Posty: 1100
Rejestracja: 16 kwie 2007, 9:04
Lokalizacja: Poznań / Kujawy
Kontakt:

08 kwie 2008, 13:58

Tu masz co nieco o "wskaźniku" cisnienia oleju:
http://forum.mx5klubpolska.pl/viewtopic.php?t=748
Generalnie jesli wskazówka jest wychylona to jest dobrze.


Wracająć do mojej temperatrki. Pojechałem na mały test. Silnik zimny, nie odpalany od wczoraj, temperatura powietrza 7", ogrzewanie wyłączone.

Po 3 minutach jazdy wskaznik pokazywał to co na fotce ponizej i generalnie przez następną godzine nic sie nie zmieniło, ani drgnoł.
Przez pierwsze półtorej minuty jazdy wskazówka pokazywała sobie cały czas zero. Pozniej nie zauważylem nawet kiedy podskoczyła sobie prawie do połowy i dalej podnosiła sie aż do pozycji ze zdjecia.

Obrazek

Starałem sie później rozgrzać autko dość mocno jeżdżąc na wyższych obrotach ale wskazówka nie podniosła się już wyżej.

Czy to normalne? Silnik sie aż tak szybko rozgrzewa?

Edit:
Wyczytałem na miata net że wskazania w 1.6 i 1.8 sie roznią - w 1.6 wskazówka powinna byc minimalnie na lewo od pionu a w 1.8 minimalnie na prawo. Tak wieć moje pytanie kieruje głównie do posiadaczy NA 1.8.
damiano
Posty: 268
Rejestracja: 24 gru 2007, 21:20
Model: Inny
Lokalizacja: Kraków / Tarnów
Kontakt:

08 kwie 2008, 15:25

u mnie (NA 1.8 1994r) jest identycznie jak na zdjeciu, ani drgnie bardziej w prawo..
majkel
Administrator
Administrator
Posty: 6890
Rejestracja: 26 mar 2007, 17:30
Model: Inny
Lokalizacja: Warszawa

08 kwie 2008, 15:38

quench pisze:Czy to normalne? Silnik sie aż tak szybko rozgrzewa?


Tak naprawdę trzeba by sprawdzić charakterystyki czujnika i wskaźnika,
dla jakiej temperatury jest to "zero". Może po prostu widać na wskaźniku
dopiero ostatnią fazę nagrzewania... A tak w ogóle to gdzie jest czujnik, 'przed'
czy 'za' termostatem na dużym obiegu ?

P
M
DieSpinnePL
Posty: 1980
Rejestracja: 05 paź 2007, 18:03
Model: NA
Lokalizacja: Skawina/Kraków

08 kwie 2008, 15:48

U mnie chyba tyle nie było odchylenia. Ale aż się przyglądnę specjalnie teraz pod kątem prostym i powiem dokładnie.

A czy u Was też wskazówki wychodza poza te narysowane linie C i H ?
Bo jak mam bardzo zimny silnik to mam ze 3-4mm wskazówkę poniżej C.

A czas jaki potrzebuje do optymalnej tempreratury silnika jest praktycznie codziennie różny. Ale tak wyciągając średnie, to w cieplejsze dni, czyli takie jakie mamy teraz optymalną temperaturę silnika (bo np olej w skrzyni jeszcze nie ma optymalnej, ale to nie o tym miało być :P ) mam po jakichś ~3km.
Dodam od siebie, że ja na zimnym silniku jadę bardzo powoli. Po pierwsze dlatego, że od mojego domu do idealnie gładkiej nowej części jezdni mam jakiś 1km :P A po drugie to ja na zimnym silniku raczej nie przekraczam 2500rpm. A że droga kręta to ja średnio przez te pierwsze ~3km jadę ze średnią poniżej 40km/h. Tak więc możecie sobie mniej-wiecej policzyć czas na zagrzanie.
W zimie dystans zagrzania sie silnika przenosi sie na około 1km dalej (samochód garażowany).

A co do dmuchawy, to niby nie jest zdrowo odbierać ciepło silnikowi gdy ten jeszcze nie ma temperatury, ale powinno się włączyc na delikatne dmuchanie na szybę (na 1 biegu dmuchawy) żeby przypadkiem nie strzeliła szyba gdy sie odkręci grzanie na full w zimie. Wiadomo, to skrajny przypadek, ale jest możliwy (chyba na TVN Turbo o tym było)
kobar76
Posty: 15
Rejestracja: 05 lut 2008, 7:12
Lokalizacja: Warszawa_Falenica

09 kwie 2008, 12:05

przy okazji temperatury silnika mam pytanie,
w NA z 92 r 1,6 po zakończeniu jazdy rozgrzany silnik, wentylator na chłodnicy przestaje pracować kiedy przekręcę kluczyk (po wyłączeniu silnika).
Czy nie powinien on pracować nawet jak wyjmę kluczyk , oczywiście do momentu schłodzenia cieczy, tym bardziej ze jak ponownie przekręcam kluczyk to wentylator kontynuuje pracę?
W drugim moim samochodzie toyota avensis własnie tak mam- ze pracuje jeszcze przez chwilkę.
Czy możliwe że mam nie tak w MX5 podłączony wentylator chłodnicy?
Noel
Posty: 186
Rejestracja: 23 paź 2007, 11:40
Lokalizacja: Żory

09 kwie 2008, 13:56

Podepne sie pod temat - gdzy katuje madzie - tzn. jeżdze przez dłuzsza chwile po rondzie bokami,silnik sie zagrzewa i włancza sie wentylator - aby go schłodzic jak najszybciej lepiej wyłonczyc silnik czy zostawic na chwile z włonczonym silnikiem czy przejechac sie powoli nie katujac go juz tak aby był napływ zimnego powietrza na chłodnice ?
Dizajer
Posty: 1100
Rejestracja: 16 kwie 2007, 9:04
Lokalizacja: Poznań / Kujawy
Kontakt:

09 kwie 2008, 14:14

Wydaje mi sie że lepiej sie przejechać lajtowo na 5/6 biegu, ale też nie za wolno co by faktycznie jakis nadmuch był.
majkel
Administrator
Administrator
Posty: 6890
Rejestracja: 26 mar 2007, 17:30
Model: Inny
Lokalizacja: Warszawa

09 kwie 2008, 14:21

kobar76 pisze:Czy nie powinien on pracować nawet jak wyjmę kluczyk , oczywiście do momentu schłodzenia cieczy, tym bardziej ze jak ponownie przekręcam kluczyk to wentylator kontynuuje pracę?
W drugim moim samochodzie toyota avensis własnie tak mam- ze pracuje jeszcze przez chwilkę.


Na logikę jak wyłączysz silnik to przestaje pracować pompa układu chłodzenia, więc
jesli nawet wentylator nadal pracuje to schładza on jedynie ciecz która się
znajduje w chłodnicy. Odprowadzenie ciepła z bloku przez ciecz chłodząca
która nie ma przepływu możemy chyba pominąć...
Co prawda w mojej hondzie również wentylator pracuje po wyłączeniu silnika
ale doprawdy nie wiem po co... Może to jedynie ma jakiś związek z układem
klimatyzacji...

Po
M
Awatar użytkownika
Fiveopac
Administrator
Administrator
Posty: 5024
Rejestracja: 06 mar 2006, 13:56
Model: NC
Wersja: 2,5 Turbo
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

09 kwie 2008, 14:22

kobar76 pisze:Czy nie powinien on pracować nawet jak wyjmę kluczyk , oczywiście do momentu schłodzenia cieczy, tym bardziej ze jak ponownie przekręcam kluczyk to wentylator kontynuuje pracę?
W drugim moim samochodzie toyota avensis własnie tak mam- ze pracuje jeszcze przez chwilkę.
Czy możliwe że mam nie tak w MX5 podłączony wentylator chłodnicy?

Tak jak masz jest dobrze.
Noel pisze:aby go schłodzic jak najszybciej lepiej wyłonczyc silnik czy zostawic na chwile z włonczonym silnikiem czy przejechac sie powoli nie katujac go juz tak aby był napływ zimnego powietrza na chłodnice ?

Przenigdy nie wylaczaj silnika po ostrej jezdzie!! Najlepiej przejedz sie powoli po okolicy a jeszcze lepiej wytracac predkosc na biegu i bez sprzegla.
Less roof, more fun!
Obrazek
blow-off.pl Najlepsze zawory blow-off i dv w sieci :mrgreen:
kobar76
Posty: 15
Rejestracja: 05 lut 2008, 7:12
Lokalizacja: Warszawa_Falenica

10 kwie 2008, 7:18

dziękuje za odpowiedz,
majkel_c pisze:Na logikę jak wyłączysz silnik to przestaje pracować pompa układu chłodzenia, więc
jesli nawet wentylator nadal pracuje to schładza on jedynie ciecz która się
znajduje w chłodnicy. Odprowadzenie ciepła z bloku przez ciecz chłodząca
która nie ma przepływu możemy chyba pominąć...

to ma sens :)
DieSpinnePL
Posty: 1980
Rejestracja: 05 paź 2007, 18:03
Model: NA
Lokalizacja: Skawina/Kraków

10 kwie 2008, 10:11

quench, wstępnie wczoraj patrzyłem, ale nie jechałem długo. Wskazówkę miałem IDEALNIE równo z tym znaczkiem termometru. Ale pamiętam, że odchylenie jak stoje w jakiś korkach dłuższy czas też mam. Będe jeszcze sprawdzał i dam znac.
Dizajer
Posty: 1100
Rejestracja: 16 kwie 2007, 9:04
Lokalizacja: Poznań / Kujawy
Kontakt:

10 kwie 2008, 10:17

ok, thx
damiano
Posty: 268
Rejestracja: 24 gru 2007, 21:20
Model: Inny
Lokalizacja: Kraków / Tarnów
Kontakt:

10 kwie 2008, 12:31

quench, patrzac na fotke, ktora zrobiles moge stwierdzic, ze u mnie jest analogiczna sytuacja.. tez 1.8, rocznik '94, wskaznik dziala (silnik zimny - wskazywana temp jest chyba cos ponizej kreski minimum, potem wzrasta az osiaga odchylenie od srodka o ok 2 mm i na tym poziomie sie utrzymuje.. czasem jak duzo ostrzej jezdze badz tez stoje w korku pojdzie 1 - 2 mm dalej..

ktos jeszcze ma/mial podobna sytuacje? jak temu zaradzic ;)
Dizajer
Posty: 1100
Rejestracja: 16 kwie 2007, 9:04
Lokalizacja: Poznań / Kujawy
Kontakt:

10 kwie 2008, 15:07

Może tak ma być.. sam nie wiem...
Profilaktycznie przepłuke na dniach chłodnice i zaleje nowym płynem. Podobno warto wymienić też nakrętke od chłodnicy bo czesto nie trzyma już odpowiedniego ciśnienia (w środku ma zaworek cisnieniowy). Zobaczymy czy to coś zmieni. Termostat raczej mam ok. Górny wąż gorący, dolny nieco mniej. Obieg jest.
DieSpinnePL
Posty: 1980
Rejestracja: 05 paź 2007, 18:03
Model: NA
Lokalizacja: Skawina/Kraków

10 kwie 2008, 16:07

ja też mam z 1994 NA z 1.8 ;)

Dzisiaj znowu krótkie dystanse. Jutro sie wybieram na dłuższą wycieczkę po produkty na niespodziewankę na ogólnopolski zlot, także obadam wszystko dokładnie i przy okazji może pstryknę foto.
ODPOWIEDZ