Jako że jestem świeżo po przekładce soczewki, postanowiłem że wrzucę pare zdjęć dla potomnych. Nie wiem czy jest to optymalny sposób, ale mi się jakoś udało.
Co będzie nam potrzebne:
- podstawowe narzędzia typu śrubokrety, kleszcze itd itp
- piekarnik z termoobiegiem
- ścisk stolarski - bardzo się przyda przy klejeniu lampy (mały kosztuje w castoramie jakieś 8zł), aczkolwiek da się bez
- czteropak piwa - ja użyłem tyskiego, ale inne też powinno się sprawdzić
Zaczynamy.
- Demontujemy anglika z samochodu(u mnie akurat jeździł przez kilka dni) / demontujemy popsutą europę

- 0.jpg (163.62 KiB) Przejrzano 2288 razy
Przed przystąpieniem do kolejnego kroku, wypijamy pierwsze dwa piwa. Pozostałe dwa (lub więcej) wlewamy podczas kolejnych kroków wedle uznania i predyspozycji. Ważne jest to aby kompletnie nie zjechać na 0, bo na trzeźwo podczas siłowania się z lampą robi sie nerwowo..
-Z europy wymontowujemy następującą część - możemy to robić nie zważając na ewentualne uszkodzenie innych części, bo i tak nie będą nam potrzebne. Moje akurat i tak już były uszkodzone.
- Przystępujemy do rozklejenia anglika. Ściągamy zatyczki i gumowe uszczelki z tylnej części. Piekarnik z termoobiegiem ustawiamy na 70 stopni. W moim przypadku wystarczyło 10min. Metoda 'na siłę' sprawdza się tutaj doskonale.

- 3.jpg (133.77 KiB) Przejrzano 2288 razy
- Demontujemy bebechy wykręcając śruby od regulacji (cierpliwości). Ten dzyndzel na dole chyba trzeba wyciągnąć, ale ja go połamałem, wiec na kolejnych zdjęciach będzie tam widać śrubę z podkładkami.

- 4.jpg (119.23 KiB) Przejrzano 2288 razy
- Odbłyśnik przekładamy do europejskich bebechów i całość z powrotem montujemy do obudowy

- 5.jpg (112 KiB) Przejrzano 2288 razy

- 6.jpg (117.06 KiB) Przejrzano 2288 razy

- 7.jpg (129.18 KiB) Przejrzano 2288 razy
- Prowizorycznie dopasowujemy do siebie części lampy. Do piekarnika rozgrzanego na 70 stopni na 5 min. Wyjmujemy, dokręcamy śruby w obudowie, dociskamy (tu przydaje się ścisk stolarski), znowu na 5 min do piekarnika i po wyjęciu ostatecznie dociskamy. Lampa powinna być w miarę szczelna, bo tej czarnej gumy arabskiej było tam dosyć dużo.

- 8.jpg (98.32 KiB) Przejrzano 2288 razy
- Montujemy i po robocie

- 9.jpg (103.1 KiB) Przejrzano 2288 razy