Jeśli ktoś nosi się z zamiarem pocięcia swojego zderzaka (w co wątpię

http://mazdaroadster.net/showthread.php ... aesthetics
Tak więc, Ameryki nie odkryję, bo już jest i ma się dobrze. Przedstawię tylko jak to wyglądało na moim podwórku

W celu poczynienia moda należy zdjąć zderzak, jest wg mnie wygodniej. Niestety ja musiałem czynność powtarzać bo za pierwszym razem uciąłem za mało co widać będzie na fotkach. Za pierwszym razem zdjąłem zderzak i ciąłem do tych plastusiowych "wzmocnień". Czyli o jakieś 2 centymetry niżej niż w podanym linku. Sprawiło to, że wyglądało to po prostu do dupy.
Wniosek jest jeden, najpierw zaznaczamy na założonym jeszcze zderzaku wysokość cięcia.
Kładziemy się pod auto i pisaczkiem robimy kreskę równoległą do belki. O tak:
Teraz ściągamy zderzak. Nie mam fot, ale w NB NBFL trzyma się on w trzech strefach

Przy kole, jeden wkręt w nadkole wchodzi, reszta (3szt.) w plastikowym małym nadkolu i kilka klipsów. Analogicznie po obu stronach auta.
Na środku pod tablicą rejestracyjną 2 śrubki.
I przy lampach, które też trzeba zdemontować (dwie nakrętki w bagażniku).
Po odkręceniu, zderzak trzyma się już tylko na prowadnicach (takich kulkach), wyczepiamy pociągając na zewnątrz.
Voila! Zderzak nasz.
A tak wygląda sytuacja od spodu:
Na tym zdjęciu widać, że zderzak już był podcięty (za mało).
No to tniemy. Najpierw po prostej. Najlepiej użyć do tego multinarzędzia, dremela, zwał jak zwał. Warto zaopatrzyć się w okulary ochronne, bo rozstopiony czarny plastik w oku to nie jest przyjemna sprawa

Łuki. Tu trzeba się wykazać pomyślunkiem

Symetrycznie postępujemy po drugiej stronie. Łatwiej jest podzielić sobie zderzak na połowy wyznaczając środek. Wtedy zrobimy to równo.
Wycinamy również plastikowe łączniki wzmocnienia.
Teraz warto zadbać o to, aby pod kiecką było ładnie. Ja ściągnąłem belkę i odmalowałem częściowo to co wystaje. Czyli haki, dolną część belki oraz fragment budy od dołu. Co by było ładnie jakby ktoś zaglądał pod spódnicę

No to montaż i gotowe

Na krawędź zderzaka nabijamy uszczelkę w kształcie litery "U" tzw, kantenschutz czy jakoś tak, która jest dostępna w sklepach z artykułami gumowymi itp.
Teraz pozostaje tylko wypełnić to miejsce konkretnym wydechem i kusić