Katalizator
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Niestety padł mi katalizator. Wie może ktoś czy jest jakaś różnica między katalizatorami w NA a NB ? Myślę nad zakupem tego kata: http://www.katalizatory.arknet.pl/product_info.php?products_id=56
będzie pasował???
Jaki katalizator byście polecili???
pozdr
będzie pasował???
pozdr
- Konrad
- Model: NA
- Wersja: BRG TAN
- Kontakt:
arcik pisze:Niestety padł mi katalizator. Wie może ktoś czy jest jakaś różnica między katalizatorami w NA a NB ? Myślę nad zakupem tego kata: http://www.katalizatory.arknet.pl/product_info.php?products_id=56
będzie pasował???
pozdr
Czym się charakteryzuje padnięty kat?
ALWAYS BLUE SKY !!!
2004-2019 1.6 NB '99 Bandit
2019- NA'92 BRG TAN
2019- NA'92 BRG TAN
- Konrad
- Kontakt:
arcik pisze:Konrad pisze:Czym się charakteryzuje padnięty kat?
np brzęczeniem wewnątrz kata na ciepłym silniku oraz przekroczoną normą emisji spalin
No to mam ten objaw od początku - norma do tej pory nie była przekroczona jakoś, przynajmniej 'na wyjściu'. Bo 'na wejściu' jest przekraczana dość często - ostatnio w okolicach 13l/100km się poruszam. Wryyy.
ALWAYS BLUE SKY !!!
2019- NA'92 BRG TAN
2019- NA'92 BRG TAN
Konrad pisze:No to mam ten objaw od początku - norma do tej pory nie była przekroczona jakoś, przynajmniej 'na wyjściu'. Bo 'na wejściu' jest przekraczana dość często - ostatnio w okolicach 13l/100km się poruszam. Wryyy.
A ja myslalem, ze moje 11-12 w 1.8 to duzo
tx
U mnie sa podobne objawy jak u Arcika - brzeczy wydech jak jest rozgrzany. W dodatku cos czasem popiskuje ale tylko na wolnych obrotach, nigdy podczas jazdy - w serwisie powiedzieli, ze to rowniez od wydechu.
Na przegladzie norma spalin byla OK. Zadnych dziur rowniez nie widac - raczej jeszcze swieze blachy. Widocznie MX-5 trzeba caly czas jezdzic i sie nie wsluchiwac
Na przegladzie norma spalin byla OK. Zadnych dziur rowniez nie widac - raczej jeszcze swieze blachy. Widocznie MX-5 trzeba caly czas jezdzic i sie nie wsluchiwac
te dzwięki z brzęczących osłon też mnie wnerwiają ......, ale walka z nimi dość trudna ...
pozdróvka,
Radek
90 NA BRG
Radek
90 NA BRG
-
a nie mozna poprostu wymontowac katalizatora i zastapic go zwwykla rura???
- Konrad
- Kontakt:
drahenfels pisze:a nie mozna poprostu wymontowac katalizatora i zastapic go zwwykla rura???
Odkąd się dowiedziałem, że silnik bez kata działa sprawniej (mniejsze opory wydechu) i daje się wyregulować zgodnie z normami, uważam, że można.
ALWAYS BLUE SKY !!!
2019- NA'92 BRG TAN
2019- NA'92 BRG TAN
-
tez mi sie tak wydaje...
ja tak mam nie polecam
przy ostrym ruszaniu (przyspieszaniu) dzwieki podobne do startujacego odrzutowca :/
NIE POLECAM , lepiej juz kupic jakis tani kat.
zastąpienie kata tłumikiem tez niewiele daje
przy ostrym ruszaniu (przyspieszaniu) dzwieki podobne do startujacego odrzutowca :/
NIE POLECAM , lepiej juz kupic jakis tani kat.
zastąpienie kata tłumikiem tez niewiele daje
-
zalezy co kto lubi, ja tez tak mam i jest super, lubie ten dzwiek
myśle, że mazda bez katalizatora zatruwa powietrze znacznie mniej niż prawie każdy autobus miejski (czarna chmura batorego) albo wszeliego rodzaju ciężarówki typu ził, tatra, etc. ... a wyegulowany silnik bez katalizator niznacznie przekracza normy
[url]www.driftking.pl[/url]
driftking pisze:myśle, że mazda bez katalizatora zatruwa powietrze znacznie mniej niż prawie każdy autobus miejski (czarna chmura batorego) albo wszeliego rodzaju ciężarówki typu ził, tatra, etc. ... a wyegulowany silnik bez katalizator niznacznie przekracza normy
Ale zatruwa wiecej niz mazda z katalizatorem. Czy to, ze inni wywoza smieci do lasu pozwala nam rzucac na ulice papierki?
tx
- Konrad
- Kontakt:
Moja bez katalizatora (1.6) zatruwa mniej niż Twoja z ;P
A poważniej - przekracza normę, czy nie? Bo mnie się zdaje, że właśnie nie. Jeśli przekracza, to kiedy - jak stoi, czy jak jedzie i w którym zakresie obrotów? Pytam, bo kiedyś jeździłem autem z wybitnie niskoobrotowym silnikiem (max moment od 2400 do 3600), który co prawda kręcił się do 5500 ale wtedy auto jechało ponad 200. I trochę mnie irytowało jak podczas badania musiałem wykazywać poziom smrodu przy 4000-4500 obrotów. Dla Miaty to akurat obroty 'porannej kawy' ale tam to raczej była już 'noc w klubie';)
A poważniej - przekracza normę, czy nie? Bo mnie się zdaje, że właśnie nie. Jeśli przekracza, to kiedy - jak stoi, czy jak jedzie i w którym zakresie obrotów? Pytam, bo kiedyś jeździłem autem z wybitnie niskoobrotowym silnikiem (max moment od 2400 do 3600), który co prawda kręcił się do 5500 ale wtedy auto jechało ponad 200. I trochę mnie irytowało jak podczas badania musiałem wykazywać poziom smrodu przy 4000-4500 obrotów. Dla Miaty to akurat obroty 'porannej kawy' ale tam to raczej była już 'noc w klubie';)
ALWAYS BLUE SKY !!!
2019- NA'92 BRG TAN
2019- NA'92 BRG TAN
Nie wiem czy przekracza czy nie. Poki co mam sprawny kat. Raczej chodzi mi o pewne podejscie. Jak mi sie katalizator skoczy to wstawie nowy zamiennik o niskich oporach a nie rure. I jesli kiedys kupie turbo-kit to kat zostanie. Podobnie jesli kiedys bede mial psa to bede po nim sprzatal trawnik. Tak sobie umyslilem
tx
tx
- Konrad
- Kontakt:
tunix pisze:Nie wiem czy przekracza czy nie. Poki co mam sprawny kat. Raczej chodzi mi o pewne podejscie. Jak mi sie katalizator skoczy to wstawie nowy zamiennik o niskich oporach a nie rure. I jesli kiedys kupie turbo-kit to kat zostanie. Podobnie jesli kiedys bede mial psa to bede po nim sprzatal trawnik. Tak sobie umyslilem
tx
Bardzo ślicznie sobie umyśliłeś. Mam podobne zdanie - moje wątpliwości dotyczą tylko tego, czy do niskiego smrodu konieczny jest kat i czy tego samego nie da się uzyskać w inny, mniej kosztowny sposób.
Jak będę miał psa, to i ziemię na której będzie mógł kupkać do woli;)
ALWAYS BLUE SKY !!!
2019- NA'92 BRG TAN
2019- NA'92 BRG TAN
Konrad pisze:Bardzo ślicznie sobie umyśliłeś. Mam podobne zdanie - moje wątpliwości dotyczą tylko tego, czy do niskiego smrodu konieczny jest kat i czy tego samego nie da się uzyskać w inny, mniej kosztowny sposób.
Mozna na przyklad pchac auto
tx
odgrzewając temat jak jest z tymi sadami w mx 5 1.6 z 2000 roku (NB) generalnie przymierzam się do wywalenia kata ale z powodu strasznego nagrzewani się całego tunelu środkowego od niego... czy wywalenie kata i zastąpienie go rurką tak negatywnie wpłynie na dźwięk mimo nie ruszania reszty wydechu ?? - dziękuje za wszelkie informacje !
Zostaw go w spokoju. Wyklej sobie jakąś termoizolacją tunel od srodka albo zleć dospawanie do kata jakiejś osłony od góry.
-
powinien się lepioej wkręcać i będzie głośniejszy. Ja bym jeśli już wybił środek i zaspawał bo przeglądu Ci nie przejdzie albo dowód zabiorą jak się uprą. a no i śmierdzieć będzie bardziej. a jak jest z sondą lambda ? nie ma za katalizatorem ?
DIAGNOSTYKA GRUPY VAG CHIP-TUNING EDC 15 16 17, MONTAŻ ZABEZPIECZEŃ ANTYKRADZIEŻOWYCH, kodowanie kluczy i komfortu, domykanie szyb, diagnostyka VAG - błędy, logi, naprawy, turbosprężarki - mieszki, TUNING
Marcin_TDI pisze:a jak jest z sondą lambda ? nie ma za katalizatorem ?
Jest. Będzie zgłaszać błędy i ogólnie będzie do chrzanu Nie za bardzo mi się widzi ruszanie katalizatora w celu obniżenia grzania tunelu Rury wydechu nie usuniesz, więc ona dalej będzie grzać. Lepiej pójść w kierunku izolowania źródła ciepła, tak jak quench pisał. Albo jeszcze dodatkowo izolacja termiczna bezpośrednio na wydech.
btw, sprawdziłeś już stan osłon gumowych lewarka ? od tego najlepiej zacząć...
Pozdr
M
-
majkel_c pisze: Albo jeszcze dodatkowo izolacja termiczna bezpośrednio na wydech.
właśnie ja bym kupił taśmę (taka podobna do parcianej) używaną do customowych kolektorów wydechowych i obwinął rurę na pewnym odcinku a samą puszkę katalizatora osłonił lub też zaizolował (nie pamiętam teraz jak to wygląda tam i ile jest miejsca)
jak jest sonda za katem to wogóle zapomnij o wycinaniu
DIAGNOSTYKA GRUPY VAG CHIP-TUNING EDC 15 16 17, MONTAŻ ZABEZPIECZEŃ ANTYKRADZIEŻOWYCH, kodowanie kluczy i komfortu, domykanie szyb, diagnostyka VAG - błędy, logi, naprawy, turbosprężarki - mieszki, TUNING