[6-9.06.2014] Tokaj Wine Festival 2014
Moderator: Moderatorzy
-
- Donator
- Model: NB
- Wersja: Miracle
Tokaj 2014.
Nie wiem czy w tym roku uda mi się pojechać więc tu garść informacji.
1. Jak co roku zaczyna się dyskusja o noclegach. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby ktoś został bez noclegu. Miejsc jest bardzo dużo, tylko mała część jest dostępna przez www typu booking.com
Słownik: utca = ulica
Za każdym razem mieszkamy gdzie indziej. To jest wiocha, wszyscy się znają, jak nie ma noclegów w jednym miejscu to pewnie po znajomości znajdzie się ktoś kto ma. Bez stresu
Winiarze:
Zasada generalnie mówi, że ze słodkie wychodzą przynajmniej przyzwoicie, wytrawne tylko dobrym winiarzom się udają.
Reszta ma straszne kwasiury.
Do większych lepiej się umówić. Mali producenci w centrum Tokaju są otwarci w trakcie festiwalu.
Blisko:
Naprzeciwko stacji kolejowej: ok. 10 piwnic, poziom bardzo zróżnicowany. Wytrawne przeważnie niskiej jakości, słodkie w dobrym stosunku jakości do ceny.
Toth na Ovar utca - z sentymentu, wytrawne nie, słodki muscat był niesamowicie kwiatowy. Aszu też ok.
Kikelet - na rynku nad piwnicą Rakoczi - w zeszłym roku ja byłem na nie.
Sauska Tokaj Winery (nie pomylić bo są 2 filie, druga jest w Villany na południ Węgier). Można się umówić na zwiedzanie
http://sauska.hu/en/contact/
Nie polecam kupowania czegokolwiek w sklepach z winami w centrum. Jest tego dużo, nigdy dobre.
Mówię o czymś takim:
No, chyba, że ktoś dokładnie wie czego chce. W jednym z wineshopów za rynkiem na wschód są np. wina od Arvaya.
Dobogo - http://dobogo.hu/borok/aszu - konieczna rezerwacja, mimo, że w samym centrum miasta. 4 lata pod rząd chceliśmy do nich pójść i nigdy się nie udało.
Dalej:
Bodrogkeresztur - czyli tam gdzie w zeszłym roku pojechaliśmy kolejką
Dereszla - wielka piwnica, anglojęzyczna obsługa miło i przyjemnie. Ceny ok. Otwarte cały tydzień. Ja dałem znać wcześniej, że przyjedziemy.
Nobilis - 1km od Dereszli. ENG, importerem jest rafa wine z N.Sącza. Ambitne. Trzeba się umówić.
http://tokajnobilis.hu/kezdolap-pl
Hudacsko - na Klapka utca - dobre słodkie wina.
Patricius - z klasą i kasą. Winiarnia na zboczu góry, bardzo dobre wytrawne furminty.
W drugą stronę tj: Tarcal
Tokajicum - też importuje rafa. Świetne ceny, bardzo dobre wina. Raczej rezerwacja, 2x nas nie przyjęli bez rezerwacji. Ale będąc w grudniu weszliśmy na krzywy ryk i wynieśliśmy sporo dobrego
Disznoko - daleko jak już sprawdziliśmy, ale w sumie można podjechać pociągiem do Mezozomboru. Trzeba się umówić, potwierdzić i przypomnieć.
http://winicjatywa.pl/2013/05/18/diszno ... -wybrane/#
Jak sobie jeszcze coś przypomnę to będę uzupełniał wątek.
Myślę, że można zrobić tak:
Zarezerwować się do Dobogo i Sauski (obie wyższa półka, zaraz przy rynku).
W wolnym czasie pochodzić po mniejszych, przydomowych, ew. za tory.
Co do sposobu dostania się do Bodrogkeresztur:
- ciufcia - załatwiona bezpośrednio z kierowcą spotkanym przy drodze. Dogadać się można tylko na migi i w 2013 wyszło tak, że gość nie ogarnął do końca gdzie ma jechać. Podobno nie wolno mu wyjeżdżać z miasta o czym powiedział jak już nas dowiózł.
- bus - myślę, że camping jak niżej
- pieszo - wbrew pozorom nie ma dramatu. Ok. 7km. Przy drodze jest kilka winiarni więc nie idzie się na sucho.
- spływ kajakowy - winiarnie są przy rzece, można się zatrzymać. Organizowany z dnia na dzień na campingu za mostem po lewej stronie. Za jakieś 30zł/os. Ale wywieźli nas ciut za daleko i cały dzień zszedł na wiosłowaniu
Jak zawsze polecam lekturę:
http://www.bliskotokaju.pl
cdn.
Nie wiem czy w tym roku uda mi się pojechać więc tu garść informacji.
1. Jak co roku zaczyna się dyskusja o noclegach. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby ktoś został bez noclegu. Miejsc jest bardzo dużo, tylko mała część jest dostępna przez www typu booking.com
Słownik: utca = ulica
Za każdym razem mieszkamy gdzie indziej. To jest wiocha, wszyscy się znają, jak nie ma noclegów w jednym miejscu to pewnie po znajomości znajdzie się ktoś kto ma. Bez stresu
Winiarze:
Zasada generalnie mówi, że ze słodkie wychodzą przynajmniej przyzwoicie, wytrawne tylko dobrym winiarzom się udają.
Reszta ma straszne kwasiury.
Do większych lepiej się umówić. Mali producenci w centrum Tokaju są otwarci w trakcie festiwalu.
Blisko:
Naprzeciwko stacji kolejowej: ok. 10 piwnic, poziom bardzo zróżnicowany. Wytrawne przeważnie niskiej jakości, słodkie w dobrym stosunku jakości do ceny.
Toth na Ovar utca - z sentymentu, wytrawne nie, słodki muscat był niesamowicie kwiatowy. Aszu też ok.
Kikelet - na rynku nad piwnicą Rakoczi - w zeszłym roku ja byłem na nie.
Sauska Tokaj Winery (nie pomylić bo są 2 filie, druga jest w Villany na południ Węgier). Można się umówić na zwiedzanie
http://sauska.hu/en/contact/
Nie polecam kupowania czegokolwiek w sklepach z winami w centrum. Jest tego dużo, nigdy dobre.
Mówię o czymś takim:
No, chyba, że ktoś dokładnie wie czego chce. W jednym z wineshopów za rynkiem na wschód są np. wina od Arvaya.
Dobogo - http://dobogo.hu/borok/aszu - konieczna rezerwacja, mimo, że w samym centrum miasta. 4 lata pod rząd chceliśmy do nich pójść i nigdy się nie udało.
Dalej:
Bodrogkeresztur - czyli tam gdzie w zeszłym roku pojechaliśmy kolejką
Dereszla - wielka piwnica, anglojęzyczna obsługa miło i przyjemnie. Ceny ok. Otwarte cały tydzień. Ja dałem znać wcześniej, że przyjedziemy.
Nobilis - 1km od Dereszli. ENG, importerem jest rafa wine z N.Sącza. Ambitne. Trzeba się umówić.
http://tokajnobilis.hu/kezdolap-pl
Hudacsko - na Klapka utca - dobre słodkie wina.
Patricius - z klasą i kasą. Winiarnia na zboczu góry, bardzo dobre wytrawne furminty.
W drugą stronę tj: Tarcal
Tokajicum - też importuje rafa. Świetne ceny, bardzo dobre wina. Raczej rezerwacja, 2x nas nie przyjęli bez rezerwacji. Ale będąc w grudniu weszliśmy na krzywy ryk i wynieśliśmy sporo dobrego
Disznoko - daleko jak już sprawdziliśmy, ale w sumie można podjechać pociągiem do Mezozomboru. Trzeba się umówić, potwierdzić i przypomnieć.
http://winicjatywa.pl/2013/05/18/diszno ... -wybrane/#
Jak sobie jeszcze coś przypomnę to będę uzupełniał wątek.
Myślę, że można zrobić tak:
Zarezerwować się do Dobogo i Sauski (obie wyższa półka, zaraz przy rynku).
W wolnym czasie pochodzić po mniejszych, przydomowych, ew. za tory.
Co do sposobu dostania się do Bodrogkeresztur:
- ciufcia - załatwiona bezpośrednio z kierowcą spotkanym przy drodze. Dogadać się można tylko na migi i w 2013 wyszło tak, że gość nie ogarnął do końca gdzie ma jechać. Podobno nie wolno mu wyjeżdżać z miasta o czym powiedział jak już nas dowiózł.
- bus - myślę, że camping jak niżej
- pieszo - wbrew pozorom nie ma dramatu. Ok. 7km. Przy drodze jest kilka winiarni więc nie idzie się na sucho.
- spływ kajakowy - winiarnie są przy rzece, można się zatrzymać. Organizowany z dnia na dzień na campingu za mostem po lewej stronie. Za jakieś 30zł/os. Ale wywieźli nas ciut za daleko i cały dzień zszedł na wiosłowaniu
Jak zawsze polecam lekturę:
http://www.bliskotokaju.pl
cdn.
- Załączniki
-
- winnice u Patriciusa
- winnice.jpg (234.57 KiB) Przejrzano 4545 razy
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2014, 11:14 przez Skyluker, łącznie zmieniany 3 razy.
Ja się na 100% wybieram, ale na prowadzącego się raczej średnio nadaje .
Skyluker pisze:Witajcie.
W tym roku w czasie festiwalu będę poza krajem w związku z tym potrzeba osoby, która poprowadziłaby tegoroczny wyjazd. Służę pomocą w aspekcie rezerwacji/wyboru winiarzy/itp.
Komuś coś jeszcze zostało w piwnicy?
Bez guru winiarstwa Tokajskiego to nie to samo
O prosze, bedzie nowe przezycie
Zapewne skonczy sie na indywizdualnych zwiedzaniach, takze moja rada Skylukerze: Zapewne po kolei bedziesz dostawal PW z zapytaniami co zobaczyc, gdzie itd, wiec wrzuc jakies publiczne info, z ktorego kazdy bedzie czerpal; w dowolnym zakresie
My z KAma oczywiscie sie wybieramy
Zapewne skonczy sie na indywizdualnych zwiedzaniach, takze moja rada Skylukerze: Zapewne po kolei bedziesz dostawal PW z zapytaniami co zobaczyc, gdzie itd, wiec wrzuc jakies publiczne info, z ktorego kazdy bedzie czerpal; w dowolnym zakresie
My z KAma oczywiscie sie wybieramy
Ja się wbijam i mam nadzieję że Ci co deklarowali pojadą z 3city więc czas robić listę uczestników
1. Ortalion
2. Szczupak
3. Lasic
2. Szczupak
3. Lasic
1. Ortalion
2. Szczupak
3. Lasic
4. Turas (najprawdopodobniej tylko sobota-niedziela)
5. funky
6. tomekk
2. Szczupak
3. Lasic
5. funky
6. tomekk
haryyy pisze:Bydgoszcz raczej sobie odpuszczę, a Tokaj to przecież kawał pięknej historii, poza tym WiRu nie może zabraknąc u naszych kamratów więc piszę się po raz 6 z rzędu:)
Jezu szósty raz, a my tylko raz byliśmy
Dlatego tym razem Czołowscy będą!
Oficjalna deklaracja zmotywuje mnie do cięższej pracy nad środkami pieniężnymi
BTW jeśli ktoś by chciał pooglądać sobie fotki z pierwszego wyjazdu (to już 4 lata ) to poniżej linek:
https://picasaweb.google.com/105536157622088932236/NaForum#
- Rockatansky
- Donator
Faktycznie trochę szkoda Bydgoszczy, ale ja z Naką także się wybieram.
Reszta rund i tokajski klimat myślę, że to zrekompensuje
Reszta rund i tokajski klimat myślę, że to zrekompensuje
Rockatansky
I miejsce w generalce MMC 2016 klasa 1.8/2.0
I miejsce w generalce MMC 2014 klasa 1.6
IV miejsce w generalce MMC 2013 klasa N/A
I miejsce w generalce MMC 2016 klasa 1.8/2.0
I miejsce w generalce MMC 2014 klasa 1.6
IV miejsce w generalce MMC 2013 klasa N/A
- Błaszczykowski
- Model: NB FL
- Wersja: Memories III
też lecę!
- Dżunior
- Donator
- Model: ND
- Wersja: SkyFreedom Recaro
- Kontakt:
A co to ten cały festiwal?
MX-5 ND SkyFreedom
Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT
Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT
- Dżunior
- Donator
- Kontakt:
Namówiłeś mnie
MX-5 ND SkyFreedom
CE 04 | RnineT
CE 04 | RnineT
Dżunior, ale Ty chyba byłeś tam w zeszłym roku , czy nie?
- Dżunior
- Donator
- Kontakt:
Byłem. Podbijam wątek bo jakiś kiepski odzew jest w tym roku - chyba że to taki zlot, że na forum sami cichociemni i walą do Tokaju z partyzanta...
MX-5 ND SkyFreedom
CE 04 | RnineT
CE 04 | RnineT
Nie chcę zapeszać, ale w ogóle jakoś niemrawo w tym sezonie, wszyscy pewnie zbroją się na MMC
Szczupak pisze:Wino. Duzo wina. Tanie wino. Dobre wino. Slodkie wino
Moja wina, moja bardzo wielka wina... że się jeszcze nie dopisałem.
To może zaktualizuję listę.
1. Ortalion
2. Szczupak
3. Lasic
5. funky
6. tomekk
7. haryyy
8. profilone
9. Rockatansky
10. kub
11. Dżunior
12. Skoczek
-
- Donator
- Wersja: Magic
- Kontakt:
Dżunior pisze:Byłem. Podbijam wątek bo jakiś kiepski odzew jest w tym roku - chyba że to taki zlot, że na forum sami cichociemni i walą do Tokaju z partyzanta...
Tydzień później jest 25 lecie. Ja z tego powodu do Tokaju nie pojadę.
Zdrówko!
-
Jest wtedy Bydzia, ale ze względu na rok zeszły - do zobaczenia w Tokaju.
Stay Tuned!
Nie ma boga nad JDM a Tsuchiya jest jego prorokiem.
Nie ma boga nad JDM a Tsuchiya jest jego prorokiem.
Spoko damy radę Widzę że już dobra ekipa się zbiera więc na pewno będzie wesoło i ilość spożywanego trunku będzie przeważała nad jego jakością hahaha
-
- Donator
- Wersja: Magic
- Kontakt:
Jednak jadę. Mam tak blisko, że przepuszczenie tej okazji było by błędem.
Zdrówko!