Tutaj sie witamy!

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
empitness
Model: NB FL
Wersja: Sportive

22 mar 2014, 14:33

Cześć ;)

Nazywam się Bartek i mieszkam w Krakowie. Forum przeglądam od dłuższego czasu, jednak na poważnie dopiero od niedawna, jako że postanowiłem wreszcie zaopatrzyć się w moją pierwszą MX-5tkę :)

Celuję w NA lub NB/NBFL z silnikiem 1.8 i Torsenem, najlepiej z klimatyzacją. Po dotychczasowej lekturze forum wnioskuję, że zdobycie NA z takim wyposażeniem będzie nie lada wyzwaniem, dlatego pewnie skończy się na NB(FL) lub NA 1.8 i doprowadzeniem wyposażenia do takiego stanu na własną rękę. Wcześniej miałem tylko stare Polo, przy którym nie dłubałem za bardzo, i zamierzam to zmienić po kupnie Madzi :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kamien
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: 2.0 Sport

24 mar 2014, 16:24

Witam wszystkich fanów MX-5 !
Mr Lobuz

25 mar 2014, 0:09

empitness pisze:Cześć ;)

Nazywam się Bartek i mieszkam w Krakowie. Forum przeglądam od dłuższego czasu, jednak na poważnie dopiero od niedawna, jako że postanowiłem wreszcie zaopatrzyć się w moją pierwszą MX-5tkę :)

Celuję w NA lub NB/NBFL z silnikiem 1.8 i Torsenem, najlepiej z klimatyzacją. Po dotychczasowej lekturze forum wnioskuję, że zdobycie NA z takim wyposażeniem będzie nie lada wyzwaniem, dlatego pewnie skończy się na NB(FL) lub NA 1.8 i doprowadzeniem wyposażenia do takiego stanu na własną rękę. Wcześniej miałem tylko stare Polo, przy którym nie dłubałem za bardzo, i zamierzam to zmienić po kupnie Madzi :)

Pozdrawiam

Jak na moje oko , to Twoim wymaganiom sprosta 10th Anni , bo ma Torsena , Klime oraz wspomniane 1.8
Pozdro
fifomaniak

25 mar 2014, 0:57

Mr Lobuz pisze:Jak na moje oko , to Twoim wymaganiom sprosta 10th Anni , bo ma Klime
Pozdro

Nie ma. W większości.
Obrazek
Mr Lobuz

25 mar 2014, 17:36

fifomaniak pisze:
Mr Lobuz pisze:Jak na moje oko , to Twoim wymaganiom sprosta 10th Anni , bo ma Klime
Pozdro

Nie ma. W większości.

Ja mam 10th Anni i klima siedzi aż miło ;)
fifomaniak

25 mar 2014, 18:59

Mr Lobuz pisze:Ja mam 10th Anni i klima siedzi aż miło ;)

To znaczy że ktoś kupując Twoją w salonie wybrał taką opcję. Co nie zmienia faktu, że większość MX-5 NB (w tym 10th Anniversary) klimy nie posiada. W FL-u jest to już częściej spotykana opcja, ale też żadna reguła.
Obrazek
Grup

25 mar 2014, 19:23

witam :)
jestem Tomasz .....
-długo szukałem
-długo za nią czekałem
........i nareście od jakiegoś czasu mam moją wymarzoną Miatke Nbfl
....właśnie dostała nowy tablice :)
pozdrawaiam
GRUPOL
Awatar użytkownika
kap
Model: NB
Wersja: Miracle

25 mar 2014, 21:37

witam wszystkich :)
Bernard-B2

26 mar 2014, 18:59

Witam
Jeżdżę nbfl, pierwsze lato 2013 i zima już za mną. Mazda służy mi codziennie niezależnie od pogody.
Dla innych użytkowników od razy zrobiłem promocję na przywitanie

"Darmowa wysyłka dla posiadaczy mx-5 / miata
Opublikowano 19 marca 2014
Witaj

Wyślij mi zdjęcie z swoją mx-5 (plus mały opis). Otrzymasz aż 10% rabatu na wybrany przez siebie towar. Dokonaj wyboru na www.dignity.pl później napisz do mnie i załącz zdjęcie ze swoją ukochana „miatą” (mój mail to : salesdignity@dignity.pl).

Promocja trwa do 29.03.2014 r."
http://bernard-bartman.blog.pl

pozdrawiam
Bernard
Obrazek
MarcinD

28 mar 2014, 10:01

Hej.
Forum czytam od bardzo dawna, ale dopiero teraz się zarejestrowałem. Co prawda nie mam(jeszcze) Miatki, ale jak ogarnę sprawy finansowe, co może jeszcze trochę potrwać, to na pewno będę szczęśliwym posiadaczem.
Life is Racing. Everything else is just waiting.
Wojtek_125

01 kwie 2014, 21:29

Witam szanowną społeczność fanów MX-5.

Mam na imię Wojtek i żyję w Krakowie.
Od urodzenia jestem pasjonatem motoryzacji, ale utknąłem w miejscu a to za sprawą mojego obecnego i jednocześnie pierwszego auta, jakim jest Fiat 125. Posiadam go od 8 lat i tyle samo czasu przynosi mi frajdę z posiadania i jazdy.
Jednak od dłuższego czasu chodzi mi po głowie mx-5 i w tym roku poczułem potrzebę kupna tego roadstera. Pora by poczciwy kant przeszedł na zasłużoną emeryturę i odpoczął sobie pod kocykiem w ciepłym garażu.

Aha, planuję kupić NBFL z silnikiem 1.8.

To tyle tytułem wstępu.
Do zobaczenia na szosie - top down.
maratonczyk7

03 kwie 2014, 16:58

Witam Was:) Jestem posiadaczem MX-5 z 2005r. Autko nie sprawia problemów lecz sama radość:)
Pozdrawiam:)
GregKrak
Model: NC FL
Wersja: 2.0 SPORT

05 kwie 2014, 21:11

Witam Serdecznie Wszystkich na Forum.
Niespełna miesiąc temu nabyłem mazdeczkę: 2.0, 160 koników w wersji Sport.
Jak na razie zabawa przednia zwłaszcza bez dachu.
Z pod świateł prawie wszyscy chcą się sprawdzić - też tak macie? Tego się nie spodziewałem. :)
Ps. Mam nadzieje spotkać Was na zlocie z okazji "25 lecia Mazdy"
Pozdrawiam Wszystkich z Krakowa.
Grzegorz
satin
Wersja: 10th anniversary

07 kwie 2014, 1:13

Witam wszystkich !

Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem Anni :)

Do zobaczenia w Białymstoku lub Warszawie :)

Pzdr
vlodar

07 kwie 2014, 18:22

Witam wszystkich :)

Nakręcam się na to auto już od jakiegoś czasu. Teraz znalazłem jakąś niby okazję i musiałem się zarejestrować, żeby dopytać :P
Obrazek
mirc23

07 kwie 2014, 19:29

Witam wszystkich.

Od soboty posiadacz czarnej NA
why

08 kwie 2014, 9:40

Witam,

Na imię mam Tomek, jestem z Poznania i od 6 dni jestem szczęśliwym posiadaczem MX-5 NB.
Samochód w tej chwili jest na etapie doprowadzania do stanu igła i opłacany, natomiast mam nadzieję do świąt wielkanocnych cieszyć się odkrytym niebem nad głową.

Pozdrawiam wszystkich sympatyków marki!
szymek

08 kwie 2014, 12:00

why pisze:Witam,
Na imię mam Tomek, jestem z Poznania i od 6 dni jestem szczęśliwym posiadaczem MX-5 NB.
Samochód w tej chwili jest na etapie doprowadzania do stanu igła i opłacany, natomiast mam nadzieję do świąt wielkanocnych cieszyć się odkrytym niebem nad głową.

Pilnuj tematu pt.: "Spotkania regionalne" i wpadnij, to "obadamy" co tam zakupiłeś ;)
Pozdrawiam, dobry wybór :kciuk:
Pawel Poznan
Model: NA

11 kwie 2014, 15:24

Witam Wszystkich!

Paweł z Poznania, lat 28. Od dwóch tygodni jestem posiadaczem czarnej Miaty 93' 1,6 115KM z kwadratową blachą z tyłu (wersja z Kanady, w Europie od kilku lat) podłoga, blacharka, lakier i zawieszenie w bardzo dobrym stanie, silnik wymagał dopieszczenia (wycieki, popychacze, zawory itp.). Zapadła jednak decyzja o dokonaniu swapa z 1,6 na 1,8 130KM, w czym pomaga mi kolega brozyn89. Efekty będzie można podziwiać po 18.04 jak wszystko dobrze pójdzie ;)
Wrzucę kilka zdjęć z nowym silnikiem. Miata prezentuję się bardzo dobrze, jest delikatnie obniżona, jeździ na oryginalnych słoneczkach, planuję utrzymywać ją wyglądem jak najbardziej zbliżonym do salonowego :)

29.03 byłem na Stadionie Lecha, dziękuję wszystkim za miłe przywitanie w gronie posiadaczy MX-5 :)
Do zobaczenia jutro i na przyszłych zjazdach!

Pozdrawiam,
Paweł
Załączniki
forum mx5.jpg
Pawel Poznan
Model: NA

11 kwie 2014, 15:29

szymek pisze:
why pisze:Witam,

Pilnuj tematu pt.: "Spotkania regionalne" i wpadnij, to "obadamy" co tam zakupiłeś ;)
Pozdrawiam, dobry wybór :kciuk:

Witam,
ja od Świąt będę miał 1,8 130KM, po swapie z 1,6, aż mi wstyd pokazać się z tym silnikiem, co mam teraz, ale i tak wpadnę jutro na stadion :)
Staram się być na bieżąco z regionalnymi spotkaniami

Do zobaczenia!
szymek

14 kwie 2014, 10:38

Pawel Poznan pisze:Witam Wszystkich!
Paweł z Poznania, Zapadła jednak decyzja o dokonaniu swapa z 1,6 na 1,8 130KM, w czym pomaga mi kolega brozyn89.
Paweł

Jak już ją "rozgrzebałeś" to zainstaluj jej dyfer z NB ze szperą ...brozyn na pewno da sobie z tym radę... a Ty też będziesz zadowolony :D
I załóż temat o aucie w dziale "Nasze mazdy" bo za chwilę dostaniemy "opr" że tu gadamy nie na temat :mrgreen:
jzw_87

16 kwie 2014, 8:24

Witam Wszystkich Klubowiczów!

Jestem Michał, lat 27, mieszkam w Warszawie. Od trzech tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem zielonej Mazdy MX-5 98' 1,8 140KM.W końcu zdecydowałem się kupić ten wspaniały samochód. Mam nadzieje, że nie będę żałował tej decyzji. Jestem na etapie doprowadzania samochodu do 100% sprawności. W przyszłym roku będę musiał popracować nad blacharką. Pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne. Po wizycie w warsztacie wyszły tylko dwie rzeczy: cieknąca maglownica oraz uszczelka pokrywy zaworów.
Ze względu na wiek samochodu byłem miło zaskoczony, że tylko tyle jest do zrobienia :) Mam nadzieję, że ktoś z Was poleci jakiś warsztat, w którym będę mógł wykonać te naprawy.

Pozdrawiam i do zobaczenia!!
9krpm

19 kwie 2014, 13:48

Witam wszystkich!
Bogdan

20 kwie 2014, 15:21

Witam wszystkich.
Mieszkam w Rzeszowie, mam 51 lat. Jestem zapalonym motocyklistą i doceniam frajdę z jazdy czymś co może ją dać, dlatego zainteresowałem się MX 5. Na razie jeszcze jej nie posiadam, ale coraz bardziej chcę ją mieć. Z tego co czytałem, to ten samochodzik potrafi przykleić banana na twarz. Obecnie mam Forda Galxego (rodzina 3+) i dwa motocykle - na asfalt Suzuki GSX 1400 i w teren Suzuki DR 350. Jest też w garażu od 5 lat MAZDA 6 z 2003 r. mojej żonki, tak więc znam i doceniam zalety i technologię MAZDY. Najbardziej podoba mi się NC z miękkim dachem i koniecznie 160 kucyków (lub więcej). Niestety żeby wybrać coś konkretnego trzeba się szykować na okolice 40 tysiaków. Nie wiem kiedy uzbieram taką kasę i czy nie zdecyduję się jednak na NB. Wyczytałem na forum, że niedługo jest spotkanie w Bieszczadach, to pewnie się wybiorę (jak będzie pogoda to motocyklem) i skorzystam z okazji żeby pooglądać Wasze sprzęty. Dodam jeszcze, że rozważałem inne opcje jak BMW Z, S-2000, czy SLK, ale MAZDA MX 5 zdecydowanie wygrała, bo jest niepowtarzalna, ma swój styl i nie "szpanuje" zasobnością portfela. Rozważałem również RX-8, ale koszty eksploatacji i brak otwieranego dachu ją wyeliminowały. Na koniec dodam, że nie mogę się doczekać kiedy dołączę do szanownego grona posiadaczy MX 5.
4dri4n0
Wersja: Miracle

21 kwie 2014, 13:25

Może już parę osób natknęło się na moje zapytania w temacie "Czy znacie tę Mazdę...", ale powinienem zacząć od krótkiej notki tutaj ;)

Witam wszystkich forumowiczów. Mam na imię Adrian, 22 lata. Mieszkam w Wieliczce. Około rok temu urodził się w mojej głowie pomysł zakupu auta "na niedzielne przejażdżki". Stwierdziłem, iż skoro moi znajomi mają takie skarbonki od lat to czemu nie pójść w ich ślady. Co prawda mają pojazdy, które już wkrótce będą prawdziwymi "klasykami" motoryzacji (BMW 850 z manualną skrzynią - coś wyjątkowego, Saab 900 Cabrio Aero), ale mnie na utrzymanie takiego pojazdu nie stać. Albo powiem inaczej - myśląc w miarę racjonalnie, nie warto przeznaczać połowy rocznych zarobków na coś z czego skorzystasz tylko okazyjnie.
Poszukiwania rozpocząłem od poruszenia tematu wśród znajomych i rodziny. Zainteresowałem się samochodami począwszy od Lancii Delta Integrale, przez Opla Calibrę, Nissana 200SX s11 Silvia (pierwsza prawdziwa miłość! :P ), Mazdę 323f, Opla Tigrę, Astrę II Bertone, Audi 80 po Mercedesa CLK 200...zdecydowałem się na zakup kabrioleta. Po wielu nieprzespanych nocach i wertowaniu lektur postawiłem na roadstera z napędem na tył. BMW Z3? Nie, konstrukcja niby piękna, widziałem na żywo...nie mój gust. Zawsze podobały mi się Mazdy ze względu na budowę nadwozia...323f I gen oraz II, RX-7 (cud i miód), RX-8...
...ten producent wypuścił roadstera...nawet w Need For Speed takim jeździłem...jak on się zwał?...i tak dokonałem trzeciego poważnego wyboru w moim życiu. MX-5 II generacji - to będzie moje oczko w głowie.

Miałem dużą nadzieję, iż przewidziany przeze mnie budżet ( maksymalnie 20 tys. na samochód z wszelkimi opłatami) jest naprawdę duży, lecz niestety się rozczarowałem po wyborze modelu. A co tam...cholerka...raz się żyje!
Od około miesiąca bardzo aktywnie poszukuję "tej jedynej", która, mam nadzieję, będzie służyła mi przez lata na sezonowe wycieczki.

Chyba o niczym nie zapomniałem. Gdy już zostanę posiadaczem !Cudeńka! zapewne dosyć często będę się udzielał na forum. Moje posty lubią być przydługie, mam w naturze, że potrafię rozpisać się o byle pierdółce.

Witam was jeszcze raz serdecznie, do "zobaczenia" na forum i mam nadzieję, że również na zlotach! I to jeszcze w tym roku ;)
matpilch
Donator
Donator
Model: Inny
Kontakt:

21 kwie 2014, 19:37

witamy i życzymy powodzenia w poszukiwaniach :kciuk:

przy okazji, ogłoszenia parafialne powtórzę i tu. proszę na tego posta w tym temacie nie odpowiadać, a ewentualną dyskusje prowadzić w czaterji lub forum organizacyjnym.

Przypominam o OBOWIĄZKU ustawienia zdjęcia swojej mx-5 jako avataru oraz podania swej lokalizacji. Zostało to ostatnio nieco zaniedbane, a cel jest oczywisty - ułatwienie komunikacji i integracji między użytkownikami forum.

oczywiście, obowiązek ustawienia mx'a jako avataru nie dotyczy tych z was, którzy swojej mx-5 jeszcze nie posiadają ;)
miata lov!
majkel76

22 kwie 2014, 20:04

Czesc,
Mam na imię Michał, jestem z Warszawy 37 lat, ,zaczynam poszukiwanie Mx. Raczej NA, ale kto wie czym to się skończy.
Do tej pory, od 13tu lat w garażu stał Jeep ( i dalej stoi, tym razem czarny Zj 5,9). Mazda będzie trzecim samochodem, jeśli Jeep się sprzeda, a czwartym jeśli zostanie.
Awatar użytkownika
Berger
Model: ND
Wersja: 2.0 Homura
Kontakt:

23 kwie 2014, 20:32

Witam wszystkich ;)

Nazywam się Philip, lat 19, pochodzę z Mielca, na co dzień pracuję w Gliwicach ;) Powoli przymierzam się do pierwszego autka - MX5 NBFl lub NC. Pierwsza jazda zaliczona przy okazji spotkania z Panem Marcinem z roadsterów i raczej decyzji co do wyboru auta nie zmienię, mam nadzieję, że autko uda się nabyć w późnym okresie wakacyjnym lub nawet na jesień, tak aby ponownie poczuć wiatr we włosach :)

Kiedy przyjdzie czas na pewno założę swój wątek na forum, na razie do zobaczenia na forum :)

Pozdrawiam
Konrad85

24 kwie 2014, 0:13

Cześć wszystkim! :)

Jak łatwo poznać po nicku mam na imię Konrad, a pochodzę z Warszawy. Świeżo upieczony mąż, a że jeszcze nie planujemy dzieci stwierdziłem że najlepszy moment na odrobinę "szaleństwa" i zakup auta wyłącznie dla przyjemności. Na co dzień jeździmy Mondeo o którym można powiedzieć tyle że przemieszcza się z punktu A do punktu B. Czas na więcej frajdy z jazdy! :)
Obecnie szukam jakiegoś świeżego NC, aby polatać przez kilka ładnych lat, najlepiej w 2.0. ;)

Pozdrawiam forumowiczów! :)
ODPOWIEDZ